Vár a BIG RIVER!!!

Vár a BIG RIVER!!!

2016. január 1-je óta a természetes vízi halászat Magyarországon nem engedélyezett. Ez ugye azt jelenti, hogy az összes folyónkon és a legnagyobb állóvizünkön (bár ott már előbb, 2013. december 5-től), tilos a nagyüzemi halászat. Ez a negyedik halászoktól mentes szezon szeretett Duna folyómon is, és a változás szembetűnő!

30 éve horgászom a Dunán, így van némi összehasonlítási alapom. A kora nyár közel sem a legjobb időszak a legtöbb folyón, a víz még zavaros, tele van hordalékkal, magas a vízállás, gyors a folyás… DE már egy csomó halat lehetett ekkortájt is fogni! Olyan halbőség fogadott idén nyáron, amely meghökkentő volt számomra. Tehát ideálisnak semmiképpen sem nevezhető körülmények között, néhány óra alatt számolatlanul fogtam a különböző fajú keszegeket és a pontyokat. De nemcsak én, hanem mindazok, akik a szúnyogok támadásaival mit sem törődve vették a fáradtságot, hogy próbát tegyenek. A Duna teljes hazai szakaszán, szinte mindenhol rengeteg halat fogtak és fognak, nap mint nap! Nem egész 4 év elegendő volt ahhoz, hogy a folyó magára találjon, a halállománya megerősödjön. Ehhez most párosult egy olyan zöldár, amely a legjobbkor jött az ívásra készülő halaknak. Az ártér megtelt vízzel, ami sokáig ott is maradt. Ivadékok milliárdjait látni mindenhol a szélvizekben. A szakemberek legszerényebb becslései alapján is 2-3 éven belül a mosatni hallállomány 2-3-szorosával lehet számolni. A legmerészebbek pedig már arról beszélnek, hogy hamarosan nem az Ebro vagy Pó folyóra kell majd menni, ha szép harcsákat és pontyokat akarunk fogni, hanem ide, a Duna magyarországi szakaszára. Minden adottságunk megvan ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, így a most még utópisztikusnak tűnő „álom” könnyedén valósággá válhat.

A magas vízállás ellenére már nyár közepén a Dunát vallattam

Szóval, a 2019-es szezont megalapozó előjelek nagyon kedvezőek, miközben a legjobb folyóvízi szezon csak MOST kezdődik. Szeptember, október, november a legeredményesebb hónapok, ekkor már a vízszint alacsony, a Duna (és a legtöbb folyó) vize letisztul, meglassul, a halak pedig esznek, mint a sáska.

Ezek csak néhány órás, rapid horgászatok voltak

Évek óta nagyon sok időt, energiát szánok arra, hogy népszerűsítsem a vadvízi horgászatot, kiemelten a dunai horgászatot. De a népszerűsítő munka mellett nagyon sok időt töltök a megfelelő eszközök és csalogatóanyagok fejlesztésével is. Idén ősszel debütál a By Döme TEAM FEEDER botcsalád legújabb tagja, a BIG RIVER, amely 4 különböző hosszban és erősségben kerül forgalomba: 3 m – 300 RXH 100-250 g; 3,3 m – 330 RXH 100-300 g; 3,6 m – 360 RXH 100-300 g; 3,9 m – 390 RXH 100-350 g. Ha valaki folyóvízi feederezésre készül, talán a most elérhető egyik legjobb, legerősebb feederbot kapja. A bottest (blank) különleges összetételű karbon keverékéből készült, ez adja a karcsú, mégis rendkívül erős bot alapját. Ezt követően felkerült rá +2 extra merev karbon szövet, mely tovább erősíti a testet. Ez a technológia olyan anyagszerkezetet eredményez, amelynek köszönhetően a bot a legnagyobb súlyú kosarak használata és kapitális méretű halak fárasztása során is törhetetlen, mégis kellően rugalmas marad! A pontos dobásokat nagy keménységű, dupla talpú SiC gyűrűk biztosítják, és ezek nemcsak a bottesten, hanem a rezgőspiccen is megtalálhatók. A legerősebb (piros) spicc 8 oz erősségű!

Az új BIG RIVER feederbotokkal vettem üldözőbe a halakat
Megdöbbenve tapasztaltam a halbőséget, amely főként a termetes dévérek rohamában nyilvánult meg
A jó hír futótűzként terjed, soha nem látott mennyiségű horgász látogat el a Duna-partra. Sokan azonban azt hiszik, hogy itt bármit szabad…! Hát NEM! A halőrzés folyamatos, a nap bármelyik percében, vízen vagy szárazföldön találkozhatunk halőrökkel!

A megfelelő felszerelések mellett megérett az idő egy kifejezetten folyóvízi horgászatra készült etetőanyag család forgalomba hozatalára is, így született meg a Haldorádó BIG RIVER. Fontos szempont volt, hogy olyan tartalmas, komplex keverékeket adhassunk a felhasználók kezébe, amelyekhez csak vizet kell önteni. A zacskók felbontása után már jól látszódik, hogy ezekben van anyag, semmit sem spóroltunk ki belőlük! A három legnépszerűbb folyóvízi halfajhoz: a ponty, dévérkeszeg és márna ízléséhez optimalizáltuk ezek beltartalmát.

A Haldorádó BIG RIVER a folyóvízi horgászatokhoz fejlesztett új etetőanyag család

Jól tapadnak, de gyorsan oldódnak. Az értékes összetevők közül kiemelem azokat a nehéz szemcséket, amelyek garantáltan a mederfenéken maradnak a legerősebb sodrásban is, és a végszerelék köré gyűjtik a halakat. Mindhárom keverékben megtalálható egy új, ehhez az etetőanyag családhoz fejlesztett elliptikus pellet, amely egy lapos, nagy fajsúlyú édes pellet, olyan, mint egy kavics, de ha megízleli a hal, biztosan szívesen fogyasztja majd. 

Íme, az „Öreg Ponty”, nem sajnálunk ki belőle semmit!
Szép pontyok ízlelték meg a finom falatokat

Az „Öreg Ponty” magas karotin tartalmú piros kukoricát, 4 fajta módon feltárt kukoricát, TTX-et., kenyérmorzsát, piskótát, édes kekszet és 3 mm-es mikro pelletet is tartalmaz. Az enyhén édes keverék tökéletes ízharmóniáját a vajsav + mangó aromakeverékkel tettük teljessé. Kevéske dobozos csemegével vagy főtt kukoricával lehet csalogatóhatását fokozni, amely(ek) horogra tűzve is kiváló pontycsali(k). 

A „Mohos Dévér” a legtartalmasabb a három közül
Leválogatja a nagyját!

A „Mohos Dévér” talán a legösszetettebb, legtartalmasabb a három közül, amelyben a gondosan válogatott, különböző ízű és színű pelletek mellett roppantott olajos magvak is gazdagon fellelhetők. A kellemesen édes ízű keveréket a spekulatius kivonattal „aromásítottuk”, amely annyira markáns és meghatározó, hogy szinte minden más aromát semlegesít. Így további aromásítása nem szükséges. Illetve csak a Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévérrel lehet ezt még tovább fokozni, hiszen ez az aroma is tömény spekulatius kivonat. Kevéske darabolt gilisztával lehet csalogatóhatását fokozni, amely horogra tűzve is nagyon hatásos dévércsali.

A „Fürge Márna” is egy nagyon tartalmas keverék
A márnák mellett paducok és jászok is kedvelik ezt a keveréket

A „Fürge Márna” is bővelkedik minden olyan összetevőben, amely felkeltheti és fenn is tartja folyóvizeink legfürgébb halának figyelmét. Itt sem hiányoznak a különböző ízű és színű pelletek, a roppantott magvak és a keverék esszenciáját jelentő sajt + vajsav aroma. Ez a penetráns „illatú”, sós ízű keverék nemcsak a márnáknak, hanem a paducoknak és jászoknak is tetszik. Jól megfigyelhető, hogy ők ugranak rá elsőként, majd ahogy megérkeznek a márnák, másnak nem terem babér. Kevéske csontkukaccal lehet csalogatóhatását fokozni, amely az egyik legfogósabb márnacsali is egyben.

Természetesen kínálunk 85-300 grammig speciális, kapaszkodó karmokkal ellátott BIG RIVER folyóvízi kosarat is
Nagyon sok a szúnyog! Szúnyogriasztó készülék nélkül útnak se induljunk!!!

Ezek az etetőanyagok az átlagosnál nagyobb, 1,5 kg-os kiszerelésben kerülnek forgalomba, amely bőven elegendő egy délutáni horgászatra, és így az egységár is kedvezőbb. A folyóvízi horgászatra készülő horgásznak nincs más teendője, mint a megfelelő halfajra specializált változatot kiválasztani, majd élvezni munkánk gyümölcsét!

Az elmúlt évben Ő volt a legnagyobb dunai pontyom, pontos súlya 17,44 kg volt. Az idei cél, még ennél is nagyobbat fogni!

A legjobb hónapok várnak ránk, ha még nem próbáltad a dunai horgászatot, éppen itt az ideje!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter, Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.