A szakértő válaszol! – 74. rész

A szakértő válaszol! – 74. rész

Lassan, de biztosan érkezik már a tavasz! Ahogy az időjárása és a természet egyre kedvezőbb arcát mutatja, úgy indulnak egyre többen a vízpartra egy jó horgászat reményében. Ismét rajtam a sor, hogy a „Szakértő válaszol!” sorozatot folytassam, ezért a közelmúlt levelei közül újfent kiválasztottam néhány érdekes témát. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is találtok majd hasznos, aktuális infókat, nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Illés Patrik
„Kedves Gábor! Idén még nem sikerült pontyot fognom a Dunából, pedig több hétvégén is kint voltam, próbálkoztam. Láttam, hogy Te is horgásztál már itt tavasszal. Mondanál pár tapasztalatot ezekről? Mire érdemes odafigyelni, illetve mi volt a legjobb csali?”
Döme Gábor:
Kedves Patrik!
A kora tavaszi, dunai horgászatok elsősorban kitartást és türelmet igényelnek. Sokat kell a vízparton lenni ahhoz, hogy ebben az időszakban is eredményesek lehessünk, és persze kiemelten fontos, hogy jó helyen próbálkozzon az ember. Emellett érdemes rápróbálni a hajnali és szürkületi időszakokra, ugyanis ezek a legeredményesebbek a vadvizeken. Sajnos idén tavasszal a szürkületi óráknak csak az elejét lehetett kiélvezni, ugyanis a kijárási korlátozások természetesen a horgászokra is vonatkoztak!
A jól bevált etetőanyagok mellett már a forgalomban lévő DupleX Corn volt az első számú csalivariációm. Ez a nagy felhajtóerejű csaliimitáció ugyanis méretben pont illeszkedik abba a rendszerbe, amelyet a dunai pontyhorgászatok során alkalmazok. Pont megfelelő mértékben könnyíti ki az optimális méretű horgokat.
Egy szó, mint száz, ne csüggedj, hogy nem voltak eredményesek a pecáid, hiszen minden vízparton töltött nap a tanulságok levonásáról szól azért, hogy a következő horgásznap már eredményes lehessen.

A Fokhagyma & Mandula ízesítésű DupleX Corn bizonyult a legjobb pontycsalinak a tavaszi horgászataim során
Ezt a pillekönnyű falatot még a gyengén táplálkozó pontyok is felhörpintik
Hatalmas öröm ilyen szép halakat fogni a Dunából

Mozsár Alex
„Szia, Gábor! Engem az érdekelne, hogy a TORNADO Activator Spray és Gel aromák közül mikor melyiket érdemes használni? Gondolok itt arra, hogy melyik vált be jobban, mondjuk egy átlagosan telepített egyesületi tavon vagy egy mély bányatavon?”
Döme Gábor:
Kedves Alex!
Ezek az aromák összetettebbek annál, hogy erre egyértelmű választ lehessen adni. Ezek a stimulátorok ugyanis színükkel és ízükkel közösen keltik fel a pontyok figyelmét. Az Activator Spray gyorsan fejti ki a hatását, látványosan megfesti a körülötte lévő vizet, ezzel arra készteti a halat, hogy odaszívjon az ízes felhőbe. A Spray esetében az íz mellett a színhatás is fontos, így mindenképp azt kell figyelembe venni a választáskor, hogy milyen a víz, amelyben horgászunk. Például egy letisztult vízben a fluo zöld színű Fokhagyma & Mandula jól működik, míg a zavaros vízben a fluo piros Édes Szamóca lehet jó választás, hiszen ez látványos tónus még a kevésbé átlátszó vízben is.
Ezzel szemben a Gel változatoknál kevésbé látványos a „munka”, amit a vízben végeznek, viszont ezek sokáig a kosárban maradnak, a csali közvetlen közelében. Ezzel a stimulátorral könnyedén „lokalizálhatjuk” és így a csalinkra irányíthatjuk a pontyok figyelmét. Mély vizekben is hatásos a Gel, hiszen jó tapadó képessége miatt akkor is a gombócon marad, ha a töltet tetejére nyomjuk. Nagyon sok lehetőség van ezekben az Activator aromákban, érdemes tehát őket variálni, próbálgatni!

Az Activator Spray látványos fluo színekben érhető el a kínálatban
A Spray erősen megtapad a gombóc felületén és folyamatosan oldódik
A látványos „felhőképződés” is csábítóan hat a halakra
A pumpás adagolóval könnyen kezelhető ez az aroma, így közvetlenül a csalira is lehet fújni
Az Activator Gel sűrű aroma, jól megtapad a kosár felületén is
Ez az aroma szépen befedi a gombóc felületét, és még nagy dobások esetén sem „hagyjuk el”
Hiába oldódik fel alatta a csalogatóanyag, az Activator Gel akkor is ott marad, ahol lennie kell! A csali közelében!
A „csőrös” adagolóval a csalira s könnyedén nyomhatjuk ezt az aromát
A csalin is remekül megtapad sokáig biztosítva annak csábító ízét

Deák Bence
„Szia, Gábor! Nagy pontyos feederhorgászathoz szeretnék botot vásárolni. Ahova járni szoktam, nem kell olyan óriásai nagyokat dobni, 80-90 méter elegendő, viszont gyakran beugrik 10 pluszos hal. Most Pro Method Feeder 390H botom van, viszont ezzel az a gondom, hogy nem tudom eléggé terhelni vele a nagyobb halakat, amik így összeszedik a szomszéd cuccát. Melyik botot javaslod számomra?”
Döme Gábor:
Kedves Bence!
Több lehetőség is van a repertoárban, ami jó lehet számodra. Amit jómagam az olyan szituációkban alkalmazni szoktam, amelyet Te is írtál, az a Royal Method Carp 420 H vagy Royal Method Carp 420 XH. Mivel említetted, hogy gyakran nagytestű halakat is fogsz, inkább az XH változatot javaslom. Ezzel a bottal könnyedén lehet megdobni akár a 100 métert is, és nagy biztonsággal lehet vele fárasztani is. Rugalmas, jól terhelhető, kifejezetten a távoli method horgászathoz optimalizált bot. Ajánlom Neked is!

Method technikára optimalizálva, nagy pontyokhoz hangolva, távoli dobásokhoz alakítva. Ez a Royal Method Carp 420XH!
Jól terhelhető, megbízható horgászbot

Simkovics Roland
„Szia, Gábor! A TORNADO termékek közül melyik működik a legjobban ebben az időszakban? Egyesületi tóra szoktunk járni apukámmal, pár órás pecákra. Köszi a választ!”
Döme Gábor:
Kedves Roland!
A Tornado csalik és aromák négy évszakos csalik, de nekem is megvannak az éppen adott időszakra a legjobban bevált változatok. Ilyenkor, tavasszal még hideg a víz, és a pontyok is csak visszafogottan táplálkoznak, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy jó néhány olyan hónap van mögöttük, amikor nem vettek magukhoz semmi táplálékot. Nem csoda, hogy elsősorban az élénk csalik azok, amelyek már ilyenkor is fogósak, mert a halak szinte rávetik magukat a könnyen megszerezhető táplálékra. A Tornado Method kínálatban a Puncs & Menta kellemes ízű, picike, ám – ami még fontosabb – nagyon élénk pink színű csali, amely ugyan figyelemfelkeltő, de semmiképp sem tolakodó. Methodos pecák során nekem első számú csali ez tavasszal. Érdemes a hozzá passzoló Activator Gel és Spray aromákat is próbálgatni.

Egyik kedvenc Tornado ízesítésem a tavaszi horgászatok során

Kóródi István
„Szia, Gábor! A húsvéti hétvégére terveztem az idei első horgásztúrámat. Etetőanyag választásban kérném a tanácsodat! Milyen nagy pontyos összeállítást tudnál javasolni, ami jó method módszerhez?”
Döme Gábor:
Kedves István!
Ilyenkor előszeretettel használom a magas fehérjetartalmú, büdös csalogatóanyagokat, sőt gyakran használok Csípős Paprika Kivonatot is az etetőanyag ízesítésére. A Top Method Feeder termékcsaládunkból a Spicy Krill és a Brutal Liver jól kiegészítik egymást. Míg az előbbi krilles, hallisztes kaja, addig az utóbbi májport tartalmazó igazi proteinbonba. E kettő egyvelege, kiegészítve a SpéciAdditive - Folyékony Májjal és az előbb már említett Csípős Paprika kivonattal igazán ütős egyveleg. Annak érdekében, hogy a kaja valamennyire tartalmas is legyen, és a nagyobb pontyok is találjanak maguknak benne szemezgetni valót, egy doboz 4S Metod Pellet Mix - Tavasz pellettel egészítem ki mindezt. Ritkán van olyan nap, amikor ez az összeállítás nem ad halat, sőt, azt figyeltem meg, hogy a nagyobb testű pontyok számára különösen vonzó ez az egyveleg! Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Kedvenc tavaszi nagy pontyos method keverékem
Kell ennél több bizonyíték?!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.