A szakértő válaszol! – 93.rész

A szakértő válaszol! – 93.rész

Itt a tél, a pihenés, elmélkedés, tervezés időszaka. A legtöbben ilyenkor a tavaszi pecákra készülnek már vagy nosztalgiáznak. Jómagam sem vagyok másként, bár ha már nagyon bizsereg a tenyerem, télen is megejtek pár pontyos pecát, ha az időjárás is partner. Íme, az utóbbi időszak legérdekesebb kérdései, melyeket ebben az írásban válaszolok meg.

Király Béla
Szia, Péter,
Melyik Haldorádó bojlit ajánlod egy téli pecára?

Rokolya Péter:
Szia, Béla!
Mindenképp egy attraktívabb és összetett csalit ajánlok. A TripleX fantázianevű csalink 3 különböző nagyon népszerű arománk, a Nagy Ponty, a Tintahal és a Frankfurti kolbász keveréke. Így van benne édes, halas és fűszeres aroma is. Nagyon érdekes, hogy ezek mindegyike kiérződik, együtt – megfelelő arányban keverve – mégis nagyon harmonikus és különleges aromakeveréket képez. A TripleX az év bármely időszakában hatásos, akár önmagában, akár más csalikkal kombinálva.
Íme, egy hasznos videó is a témával kapcsolatban:

A TripleX bojlink egy nagyon jó hideg vízi csali
Az eredmény kézzelfogható télen is

Ágói Zoltán
Szia, Peti!
Mikor érkezik a következő filmetek, ha szabad kérdeznem?

Rokolya Péter:
Szia, Zoli!
Az új évben is számos film fog érkezni, ezek egyike lesz Benő barátommal közös bledi filmünk is. Mesés környezet, hasznos tippek, csodaszép halak lesznek benne, megéri rá várni!

A Bledi-tó a pontyhorgászok álma
Mesés halak élnek itt, akiket bizony nem könnyű becserkészni
Szoják Benedek barátommal jártunk itt és készítettünk gyönyörű halakról felvételeket

Cserszegi István
Szia, Peti!
Szerinted milyen pontyhorgász széket, fotelt érdemes vásárolni?

Rokolya Péter:
Szia, István!
Véleményem és saját tapasztalataim szerint a Trakker „székei” tökéletes választások. Jómagam is ezeket használom, és nagyon szeretem őket. Ha egyre kéne voksolnom a márkán belül, akkor azt mondom, hogy a Levelite Longback Recliner Fotel a tökéletes választás, mellyel új dimenziók nyílnak meg a horgászszékek piacán. Az egyedi és rendkívül ötletes tervezésű fotel egy teljesen új mércét állít fel a konkurens gyártók termékeivel szemben. Az ergonomikus kialakítású, igényes, divatos és szemet gyönyörködtető párnázott résszel rendelkező felsőkategóriás széknek nemcsak az ülőrésze biztosít extra komfortot, hanem még az integrált kartámaszai is páratlan kényelmet nyújtanak. Az egyedülálló, szabadalmaztatott lábmechanizmusa egy nyomógomb segítségével állítható a kívánt magassági helyzetbe. Nagyméretű „sár tappancsai” négy irányban mozgathatók, ami biztosítja a szék optimális kényelmi helyzetét. A hihetetlenül kényelmes széket a legigényesebb pontyhorgászok választása, ami hűen tükrözi minőségi mutatóit. Előnyös tulajdonságai többek között a szupergyors összeállítás, valamint a hihetetlenül csekély súly. Erős, tartós és strapabíró alumínium vázzal látták el. A Trakker tervezőmérnökeinek ezzel az ízléses székkel ismét maradandót, egy örök darabot sikerült megalkotniuk.
Méret:
Nyitott helyzetben: 99 x 64 cm
Szállítási helyzetben: 77 x 64 cm
Ülésmagasság: 39-48 cm
Ülés szélesség: 52 cm
Háttámla magasság: 65 cm
Súly: 4,5 kg

A Trakker székek széles választéka megtalálható kínálatunkban
A legmagasabb minőség jellemzi ezeket a termékeket
Nagyon könnyű és kompakt székek ezek, én erre voksolok!

Krizsán József
Szia, Péter!
Milyen zsinórsüllyesztőt ajánlanál csatornahorgászatra?

Rokolya Péter:
Szia, József!
Egyértelműen a Fox zsinór süllyesztője az, amit ajánlok. Ha olyan helyen horgászunk, ahol gyakori a csónakos és hajóforgalom, bizony kellő körültekintés és folyamatos éberség nélkül könnyedén összeszedhetik zsinórunkat, a csatornákon pedig leggyakrabban az áramló vízzel érkező hínárcsomók jelentenek hasonló problémát. Ezt a legegyszerűbben egy ügyes megoldással orvosolhatjuk. A bevetett végszerelék zsinórját a képen látható ólommal tudjuk elmeríteni. A nevéből is látszik, hogy a rögzítő elem a világhírnévre is szert tett MK2-es Swinger megoldásból került át erre a nehezékre. Elég a zsinórunkra ráakasztani és a rajta lévő kötéllel leereszteni a megfelelő távolságig. Kapáskor ezen az elemen könnyedén átszalad a zsinór, amit jelzőnk késedelem nélkül tud jelezni. A bevágáskor viszont pont úgy, ahogy az MK2-es swingeren, a nehezéken lévő kapocs is kinyílik, szabad utat engedve zsinórunknak. A hozzá adott praktikus tároló elemet a rod-pod-ra rögzítve csak annyi zsinórt kell leengednünk, amennyire valóban szükségünk van.

A sűrű növényzettel rendelkező csatornák a legnehezebb horgászvizek közé tartoznak
Az ilyen folyóvizeken és a szűk állásokon jó hasznát vesszük a zsinór süllyesztésének
Nekem a Fox zsinórsüllyesztője vált be a legjobban

Végvári Ágoston
Szia, Peti!
Milyen zsinórt ajánlasz dobós horgászatokhoz?

Rokolya Péter:
Szia, Ágoston!
Sokféle jó zsinór van dobós pecákhoz is, azonban úgy gondolom, a Korda zsinórok kimagaslóan jók e célra. Legújabb zsinórjukat ajánlom, mellyel kapcsolatban nagyon pozitívak a visszajelzések. Az új Korda LongChuck főzsinórt kifejezetten nagy távokra történő horgászatra tervezték, az átlagos monofil zsinórokhoz képest több métert ad a dobásainkhoz. Rendkívül alacsony a nyúlása, és nagyon alacsony a vízfelvétele, így nagy távolságban vagy oldalszélben is közvetlenebb a kontaktus a végszerelékkel. Az alacsony vízfelvétel segít abban is, hogy a zsinór könnyű maradjon, hosszabb ideig maradjon a levegőben, ezzel is segíti a nagyobb dobástávok elérését. Ehhez a legfontosabb tényező egyébként, hogy a zsinór átlátszó, ugyanis ha színes lenne, akkor a festés miatt megnövekedne a súlya. Ez a festés a súlynövekedés mellett megváltoztatja a molekulaszerkezetet és nagyobb nyúlást eredményez, ami azt jelenti, hogy a színes zsinórokkal nem tudunk ugyanolyan messze dobni. A LongChuck szakítószilárdsága az átmérőjéhez képest magas, így az adott terephez szükséges erősségű zsinórt e termékkel kisebb átmérővel tudjuk biztosítani, ami végeredményben jelentősen csökkenti az ellenállást és a súlyt, összehasonlítva egy másik, hasonló szakítószilárdsággal bíró zsinórral.

Boltunk polcain megtalálható a LongChuck zsinór is
Jó szívvel ajánlom, elsősorban kristálytiszta vizű tavakra, dobós horgászatokra!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.