Az oldalspicc

Az oldalspicc

Az ötlet szülőatyja, Lutz Hülße a Balzer édesvízi tesztcsapat egyik meghatározó tagja. Ő tette fel magának a kérdést, törvényszerű-e az, hogy a kapást jelző érzékeny spicc a bot végén legyen. És valóban, a kapásjelző "spicc" kerülhet a horgászhoz jóval közelebb, a nyéltagra, így a jelző lényegesen jobban láthatóvá és a zavaró hatásoktól jobban védettebbé válik. Az oldalspicces kapásjelző rendszer igazi erőssége, hogy nem csak egy ragyogó ötlet, hanem minden részletében végiggondolt, jól kidolgozott újítás, melyet azonnal és sikerrel alkalmazhatunk.

A Sporthorgász újság februári számában mutatkozott be a Balzer cég egy igazi újdonsága. Ezt mutatjuk be most a Haldorádó olvasóinak is.

Már többször volt szó az új Magna Matrix MX-9 és MX-5 botokról. E forradalmian új technológiával készülő és valóban szinte törhetetlen botok mellett méltánytalanul kevés szó esett egy végtelenül egyszerű, és fantasztikusan ötletes újításról, az oldalspiccről, mely a Magna Spezial botokon mutatkozott be. Ez a hihetetlenül érzékeny kapásjelző azonban utólag bármely egyéb botra is felszerelhető.

A Magna Spezial botokon az oldalspicc számára eleve kialakított csatlakoztató pont található

Az ötlet szülőatyja, Lutz Hülße a Balzer édesvízi tesztcsapat egyik meghatározó tagja. Ő tette fel magának a kérdést, törvényszerű-e az, hogy a kapást jelző érzékeny spicc a bot végén legyen. És valóban, a kapásjelző "spicc" kerülhet a horgászhoz jóval közelebb, a nyéltagra, így a jelző lényegesen jobban láthatóvá és a zavaró hatásoktól jobban védettebbé válik.

Az oldalspicces kapásjelző rendszer igazi erőssége, hogy nem csak egy ragyogó ötlet, hanem minden részletében végiggondolt, jól kidolgozott újítás, melyet azonnal és sikerrel alkalmazhatunk. Használható nyitott és zárt felkapókar esetén, kombinálható csörgős kapásjelzővel, világító betéttel, és természetesen az oldalspiccek erőssége éppen úgy változó, mint a cserélhető spiccű feeder, vagy picker botoké.

A rendszer kifejlesztője, egyben logója: Lutz Hülße


Hogyan működik a kapásjelző?

A kapásjelző rendszer ugyanazon az elven működik, mint a cserélhető spiccű botok kapásjelző spiccei, a különböző erősségű spiccek érzékenyek, jól jelzik a kapást. Ehhez az érzékeny spiccet egy egyszerű rögzítővel a nyéltagon kell elhelyezni. Óriási előny, hogy a kapásjelző közvetlenül előttünk, a kezünk ügyében helyezkedik el, így vele a kapcsolat sokkal közvetlenebb, gyorsabb. A spicc egy pillanat alatt le- és felszerelhető.


Hogyan vezessük a zsinórt?

A spiccek kétféle kialakítással készülnek. Az egyik változatnál a spicc végére egy fém fül kerül, a másiknál egy gumi csiptető.

Különböző érzékenységű oldalspiccek zárt felkapókaros horgászathoz
Különböző érzékenységű oldalspiccek nyitott felkapókaros horgászathoz

A fém füles megoldást használjuk zárt felkapókaros horgászatkor. Bedobás után a zsinórt egyszerűen átvezetjük a fém fülön, és a spicc kissé ívbe hajtásával előfeszítjük, hogy emelésre, ejtésre egyaránt érzékeny legyen. Természetesen a fém fülecske alakja olyan, hogy bevágáskor önmagától kiakad belőle a zsinór, így a fárasztásnál nincs útban.

Szerelt állapot zárt felkapókarral

A másik megoldásnál, melyet nyitott felkapókaros horgászathoz alakítottak ki, a spicc végére gumi csiptető kerül, bedobás után a zsinórt ebbe húzzuk Ez a változat nyitott felkapókarnál is működik, a legkisebb ejtést vagy húzást is jelzi. Bevágáskor természetesen gumi csiptető is azonnal szabadon hagyja a zsinórt, így fárasztáskor ez sem zavaró.

Zsinórvezetés nyitott felkapókaros horgászatnál

Mindegyik oldalspiccen két kis gumibak található, melybe éjszakai horgászatkor mini világítóbetét helyezhető. Ide lehet rögzíteni a speciális csörgős kapásjelzőt is, melynek tartozéka a rögzítéshez szükséges műanyag tengely is.

A világítópatron rögzítése - egyben példa a zsinórvezetésre zárt felkapókaros horgászatnál


Mi az előnye az oldalspicces kapásjelzőnek?

Egyik legnagyobb előnye tagadhatatlanul az egyszerű elrendezés. Az, hogy nagy kiadás nélkül, egy mindenütt és bármilyen boton jól használható, érzékeny kapásjelzőhöz juthatunk. Aki próbálta már a feederes horgászatot, ismeri annak érzékenységét, megérti, mit jelent, hogy ugyanezt elérheti más botoknál, más módszereknél is, sőt… Azzal, hogy az oldalspicc a nyéltagon van, nem zavar az erős szél, a spiccet akár a víz alatt is tarthatjuk. Az érzékeny oldalspicc jelzi a legkisebb húzást vagy ejtést. A kapásjelző közelről sokkal jobban látható. További nagy előny, hogy ezt használva a botot a parton nem kell a bedobásra merőlegesen elhelyezni, hiszen erre gyakran nincs is mód. Mivel az oldalspicc merőleges a botra, a bot vízhez képesti irányától függetlenül érzékenyen jelez. Az érzékenység éppen akkor lesz a legnagyobb, ha a botot pontosan a bedobás irányában helyezzük el, mert ekkor a spiccgyűrűn egyáltalán nem törik meg a végszerelék felől érkező zsinór. Nem véletlen, hogy az első oldalspiccek a feeder botokon, azok érzékenységének fokozására jelentek meg.

Akár a távdobó botok is szerelhetők oldalspiccel

Ezek még csak azok az előnyök, amik a hagyományos cserélhető spicces horgászathoz képest jelentkeznek. Azonban az oldalspicces kapásjelzőt utólag is, bármilyen botra felszerelhetjük. 100, 200 grammos dobósúlyú botot láthatunk el hihetetlenül érzékeny oldalspiccel. Botunk dobásnál, fárasztásnál a nagy dobósúlynak megfelelően viselkedik, hisz ilyenkor az oldalspiccen nincs a zsinór rögzítve, viszont érzékenysége, mellyel a kapást jelzi, a legérzékenyebb feeder botokéval egyezik meg, ilyenkor már az oldalspicc jelez. Ha úszós horgászat közben megjön a szél, ami eddig lehetetlenné tette az úszós horgászatot, csak felszereljük az oldalspiccet, az úszó feladata innét csak az, hogy az eresztéknek megfelelő mélységben tartsa a csalit, a kapást a közvetlenül a szemünk előtt lévő oldalspicc jelzi.

Az oldalspicces kapásjelző használatával bárki nagy befektetés nélkül, a régi botjait használva óriásit léphet a finomabb, ezáltal sokkal eredményesebb horgászat felé.

Az oldalspicces kapásjelző a Magna Spezial botokkal került az üzletekbe, előnyeit e botok vásárlói ismerhették meg először, azonban nyilvánvaló, hogy a rendszer az alapbottól függetlenül is működik, bármely botra utólag is felszerelhető. A különbség annyi, hogy míg a Magna Spezial botokon már eredetileg kialakították az oldalspicc rögzítési helyét, és vásárláskor a bottal együtt megkapjuk az oldalspicceket is, addig a többi botunk oldalspicces kapásjelzővel való felszereléséhez a rögzítési pontot nekünk kell kialakítanunk. Ez azonban nem jelent akadályt, hisz a Lutz Hülße-féle oldalspicces kapásjelző rendszer megvásárlásakor megkapjuk a rögzítőket is, így ezt könnyen elvégezhetjük.

Utólag felszerelhető oldalspicces kapásjelző készlet zárt felkapókaros horgászathoz


Az utólag felszerelhető készletek tartalma

1 db Adapter rögzítő gumigyűrűvel
3 db különböző érzékenységű oldalspicc
1 db mini csörgős kapásjelző
1 db tartalék gumigyűrű

Utólag felszerelhető oldalspicces kapásjelző készlet nyitott felkapókaros horgászathoz


Hogy állítsuk össze az oldalspicces kapásjelzőt?

1. Rögzítsük az adaptert

Az adaptert helyezzük a nyéltagra, és a gumigyűrű segítségével rögzítsük. Ügyeljünk arra, hogy az oldalspicc rögzítő adapter balra essen!

2. Rögzítsük az oldalspiccet

A pillanatnyi helyzetnek megfelelően 3 különböző érzékenységű spicc közül lehet választani, amely az adapterbe rögzíthető. A spiccek horgászat közben bármikor leszerelhetők, cserélhetők anélkül, hogy újra kellene szerelnünk.

3.1. Horgászat zárt felkapókarral

Bedobjuk a csalit, a zsinórt megfogjuk és rögzítjük a fém fülön. Ellenőrizzük, a felkapókar zárt állapotát, ha kell zárjuk. Kapásjelzőnk a legkisebb húzást vagy ejtést is jelezni fogja. Bevágáskor a zsinór azonnal és önmagától leválik az oldalspicc füléről, nem zavarja a fárasztást.

3.2. Horgászat nyitott felkapókarral

Bedobjuk a csalit, a zsinórt megfogjuk és behúzzuk a gumi rögzítő bevágásába. Ellenőrizzük, a felkapókar nyitott állapotát, ha kell, nyitjuk. Ha egy hal felveszi a csalit, a legkisebb mozgást is közvetíti oldalspicces kapásjelzőnk. Hihetetlenül érzékeny. Bevágáskor a zsinór elválik az oldalspicctől, nem zavarja a fárasztást.

Általánosságban megállapíthatjuk, hogy az oldalspiccek megfelelő kiválasztásával szabadon szabályozhatjuk a rendszer érzékenységét. A spiccekre a rajtuk található gumibakok segítségével mini világító betét vagy csörgős kapásjelző is könnyen rögzíthető.

Nyitott felkapókaros oldalspicces horgászatnál a kapásjelző leválásához szükséges erőt fokozatmentesen állíthatjuk azzal, hogy milyen mélyen fogatjuk be a zsinórt gumirögzítő bevágásába.

(X)