Parti „halkeresők”

Pintér Zoltán 2010-08-26
A parti horgászataink alkalmával mindig felmerül egy alapvető emberi hiányosságunk: nem látunk bele a vízbe. Nem feltétlen akarjuk látni, hogy a halak éppen balról jobbra, vagy jobbról balra úsznak, de nagy segítség, ha megismerhetjük a horgászvíz mederviszonyait, mélységét és a halak mely vízrétegben mozognak. A hely kiválasztásakor sokszor eldől az aznapi eredményességünk vagy eredménytelenségünk. A mai napig nem tudtunk olyan megbízható, gazdaságosan üzemeltethető, partról bedobható szonárfejjel rendelkező halradart ajánlani (!), amely alkalmas lenne a fent említett célokra. A most bemutatásra kerülő készülékek tesztjei igen bizakodóvá tettek bennünket. Reméljük, sok horgásznak nyújtanak majd segítséget.

Partról is használható halradar?!

Trinexus Aqua
Jól emlékszem 2000 nyarára, amikor az egyik horgászmagazin címoldalán jelent meg egy egész oldalas hirdetés. Ez itt a vég, gondoltam, amikor már a címlapot is reklámnak lehet eladni. De vajon kinek és miért éri meg a dolog? A címlapon két fiatalember kacsingatott egy böszme ponty két oldalán, kezükben egy-egy olyan kütyüvel, ami inkább hasonlított mankóra, aknavetőre vagy bármire, de semmiképpen sem egy halradarra, amit hirdettek. Igaz, annak idején még a halradart sem tudtuk sokan hova tenni, s magam is emlékszem az öreg Jankovics bácsira, akit nem lehetett meggyőzni arról, hogy nem a „ruszki légvédelem” áll a dolog mögött…

Mérettáblázatok 2. - Legyező horgászat

Balogh Róbert 2008-04-22
A sorozat második részében a legyezés eszközeinek, illetve kiegészítő kellékeinek a méreteit, valamint azok jelölését tekintjük át. A legyezőhorgászat esetében egységesítésre való törekvés figyelhető meg, amelyet AFTMA értékeknek hívunk. Ezek az értékek alapértékeknek tekinthetőek, amelyek segítségével a kezdő horgász is könnyedén össze tud állítani egy összhangban lévő legyező felszerelést. Legalábbis elméletileg - a gyakorlat sokszor kicsit eltér ettől…

Mielőtt szakítanánk…

Széll Tamás 2008-01-08
A pergetés műfajában örök kérdés a leakadás veszélye. A leakadás mint szituáció hozzá tartozik az örökös dobálással járó műfajhoz. Megtanultuk hidegvérrel kezelni, arcrebbenés, fogcsikorgatás nélkül! Reagálunk, cselekszünk… Megpróbáljuk kipattintani, kirázni, kitépni víztől, műcsali fajtájától függően. Az esetek többségében sikerül is, de nincs horgász, aki ne szisszent volna már fel hangosan, mikor elpattant a zsinór… Kijelenthetjük, a horgászok rettegnek az elakadástól, betépéstől, pláne ha wobbler vagy esetleg egy nehezen beszerezhető, ritka kanál van a zsinór végén!

Mérettáblázatok 1.

Balogh Róbert 2007-07-03
Ma már zavarba ejtően sok horgászeszköz között választhatunk, a világ minden tájáról származó gyártók modelljei közül. A termékeken rövidítések és az adott termék jellemzői (súly, dobósúly, szakítószilárdság stb.) találhatók. A tengerentúli gyártók más méretrendszerben mérnek és - természetesen - más jelöléseket találunk a horgászkészségeiken. Ezeket a mérettáblázatok értelmezésében szeretnék most segíteni, illetve ezeket fogom saját mértékrendszerünkre átültetni. Az első részben a műcsalik méretezésével és súlyával, illetve a horgászbotok dobósúlyával és hosszának jelölésével foglalkozom.

Eagle Cuda 168 - általános ismertető és használati útmutató

Csörgits Gábor
A halradarok egyre inkább mindennapos kiegészítőinkké válnak. Ebben az írásban a hazai viszonyok között gyakran alkalmazott készülékek általános jellemzőinek, használatának és beszerelésének leírása található. Az írás egy meghatározó része már olvasható volt az oldalon, de amiért ismét fontosnak tartottam felszínre hozni és aktualizálni, annak oka, hogy egy konkrét modell, az Eagle Cuda 168 egyszerűsített használati utasítása is fellelhető benne. Bár reményeim szerint, ez az írás nem csak a fent említett modell után érdeklődők számára tartogat hasznos információkat.

Nocsak-nocsak, „talicska”!

Futó Márton 2006-07-31
A modern kor horgászfelszerelése nem kicsi, ennek a horgászhelyre szállítása sokszor gondot okoz. Ráadásul a horgászok döntő többsége békés halakra horgászik, az ehhez való felszerelés pedig jókora méretek ölt, legyen szó bojlis, finomszerelékes, vagy hétvégi pecacuccról!A felszerelés méretét mindig a helyi körülmények, a horgász elvárásai, és a technika határozza meg. De mi van, ha nagy a cucc, és a hely valamilyen oknál fogva nem megközelíthető gépkocsival?

Halfüstölés és a Behr füstölő

Balogh Róbert 2005-10-13
Kultúráktól és földrészektől függetlenül, az emberek több ezer éve tartósítják ételüket. Az egyik legeredményesebb természetes, mesterséges tartósítószer-mentes eljárás a füstölés. Manapság a technika és a szállítóeszközök fejlődésével kissé háttérbe szorul a füstölés mint tartósítási mód, inkább csak ízesítésként alkalmazzák. Ezt a nagyszerű eljárást otthon is elvégezhetjük, ha rendelkezésünkre áll egy halfüstölő berendezés. Az alábbiakban néhány általános tudnivalót tekintünk át, illetve összeállítjuk a halfüstölőnket.

Az oldalspicc

Haldorádó Team 2005-02-08
Az ötlet szülőatyja, Lutz Hülße a Balzer édesvízi tesztcsapat egyik meghatározó tagja. Ő tette fel magának a kérdést, törvényszerű-e az, hogy a kapást jelző érzékeny spicc a bot végén legyen. És valóban, a kapásjelző "spicc" kerülhet a horgászhoz jóval közelebb, a nyéltagra, így a jelző lényegesen jobban láthatóvá és a zavaró hatásoktól jobban védettebbé válik. Az oldalspicces kapásjelző rendszer igazi erőssége, hogy nem csak egy ragyogó ötlet, hanem minden részletében végiggondolt, jól kidolgozott újítás, melyet azonnal és sikerrel alkalmazhatunk.

Humminbird SmartCast RF-15e használati útmutató

Balogh Róbert 2005-01-26
A vezeték nélküli halradarok jelenleg legfejlettebb változata a SmartCast RF-15e. A nagyképernyős, rendkívül pontos és precíz képalkotást lehetővé tevő halradar a kételkedőket is meggyőzi. A híres elődnél, az RF-10-nél lényegesebben többet tud, miközben az ára változatlan maradt! Ismerkedjünk meg részletesen a 2005-ben bevezetésre kerülő új modellel!

Humminbird SmartCast RF-30 használati útmutató

Balogh Róbert 2005-01-26
A Humminbird a világon elsőként tudott olyan hatékony halradarokat készíteni, amelyek a partról is éppen olyan eredményesen használhatók, mint a hagyományos, kizárólag csónakra, hajótestre felszerelt jeladóval ellátott készülékek. A titok nyitja az a jeladó, amelyet zsinórunk végére erősítve egy horgászbottal a kiszemelt (eddig megközelíthetetlen!) helyre - mint egy műcsalit -, csak be kell dobnunk. A jeladó alsó részén található érintkezők révén egy áramkör az egység vízbe kerülésekor záródik, és a jeladó azonnal megkezdi a hanghullámok sugározását. Hasonlóképpen működik, mint egy mobiltelefon. A visszaverődő hanghullámokból kialakított rádiójeleket a vevőegység fogadja, amely a horgász mellett egy monitoron kirajzolja a mederviszonyokat, kijelzi a pontos vízmélységet és a halakat. Ezzel új távlat nyílt meg a csónakkal nem rendelkező, és a sekélyebb, megközelíthetetlen helyeket is felfedezni vágyó horgászok előtt. Ezúttal a hazánkban is beszerezhető RF-30 (karórás) halradart mutatjuk be részletesen.

Rövidítések a horgászatban

Balogh Róbert 2004-04-01
Felgyorsult világunkban kevés időnk jut egymásra és beszélgetés helyett inkább csak rövid szöveges üzeneteket, úgynevezett SMS-eket küldünk egymásnak. A horgászatot sem kerülhette el ez a rejtjeles, tömörített világszemlélet és információközlés. Egy rövid, néhány számból és betűből álló kombináció rengeteg információt közvetít a vásárlónak az adott horgásztermékről. Természetesen csakis annak könnyíti meg a dolgát, aki el tud igazodni a látszólagos kavalkádban, aki nem, azt még jobban összezavarja.

Halfüstölés

Benyhe János 2003-09-01
A horgászoknak talán a nagyobbik része nem csak fogni, de enni is szereti a halat. Én magamat mindenesetre teljes mellszélességgel az utóbbi csoportba tartozónak vallom, és ennek megfelelően igyekszem az elkészítés sokféleségével változatossá tenni az étrendet, nehogy a család fintorogjon, hogy “már megint halat eszünk?”. A füstölt hal új színfoltja lehet étkezéseinknek, ráadásul nem csak gasztronómiai élményt nyújt, hanem egy-egy baráti-családi összejövetelnek is apropója lehet a halfüstölés szertartása.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.