Mérettáblázatok 2. - Legyező horgászat

Mérettáblázatok 2. - Legyező horgászat

A sorozat második részében a legyezés eszközeinek, illetve kiegészítő kellékeinek a méreteit, valamint azok jelölését tekintjük át. A legyezőhorgászat esetében egységesítésre való törekvés figyelhető meg, amelyet AFTMA értékeknek hívunk. Ezek az értékek alapértékeknek tekinthetőek, amelyek segítségével a kezdő horgász is könnyedén össze tud állítani egy összhangban lévő legyező felszerelést. Legalábbis elméletileg - a gyakorlat sokszor kicsit eltér ettől…

Az esetek többségében valóban hasznos az AFTMA számrendszer, amelynek segítségével könnyedén összeállítható a legyező felszerelés, hiszen a rendszer alapján a #4-es dobósúly-tartományú legyezőbothoz ugyanilyen osztályba tartozó orsót és legyezőzsinórt kell választani. Sajnos sokszor előfordul, hogy az #5/6-os erősségű bot nem igazán működik mindkét osz-tályba tartozó zsinórral, vagy a legyezőbotot alul-, illetve felülkalibrálják. Tehát a #4-es bot inkább 3-as vagy 5-ös zsinórral működik jobban, mintsem pontosan 4-essel.

Az AFTMA rendszer mellett még nagyon sok egyéb számsorral találkozhatunk a legyezés vilá-gában. Ezekkel a táblázatokkal szeretnék egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyedén, egy helyen - de a teljesség igénye nélkül - megtalálhatóak legyenek a keresett adatokat, legyen az akár bothossz, előkeátmérő, orsó- vagy bottömeg.

Legyező horgászat

Vékonyodó legyező előke (knotless tapered leader)

A legyező felszerelés összeállításakor a legyezőzsinórunk végéhez előkét kell csatlakoztatnunk. Az előke lehet párhuzamos (level) vagy vékonyodó (tapered). A vékonyodó előkét saját magunk is megköthetjük, vagy vásárolhatunk előre gyártott ún. kónuszos vagy folyamatosan vékonyodó és csomó nélküli (knotless tapered) előkét. Ez utóbbi mérettáblázatát fogjuk először áttekinteni.

Vékonyodó legyező előke

A csomózatlan előkék vékonyabb végét x értékekkel jelölik, 1x, 0x, 01x stb. Mivel a legyezés hivatalos nyelve az angol, ezért nem mm-ben, hanem inchben (2,54 cm) fejezik ki a vég átmérőjét. A csomagolásokon is általában ezt az adatot adják meg a gyártók. A táblázat első oszlopa a jelölést, a mellette található két oszlop a mm-ben és inchben kifejezett értékeket adja meg. A több mm-adatot tartalmazó cellák az esetleges eltéréseket mutatják, de az inchben megadott méret az eredeti standard. Pl. a táblázat alapján egy 6x-es finom pisztrángozó előke vékony vége 0,14 mm-es, és így tovább.

Csomózott (knotted) legyező előke

Csomózott előkéket magunk is készíthetünk. Elöljáróban érdemes annyit tudni, hogy az előke vastag végét az angolszász elnevezések szerint „butt”-nak, a vékony végét pedig „tippet”-nek nevezzük. Az általánosan elfogadott nézet az, hogy a legyezőzsinór-vég átmérőjének a 65-75%-a legyen a vékonyodó előke vastagabb végének az átmérője. Pl. egy átlagos 5-ös legyezőzsinór vége körülbelül egy 0,70-es damil vastagságának felel meg. Ehhez a fent említett %-értékek alapján 0,50-es átmérőjű végtől kell kezdődni az előkének. Lássuk a táblázat értékeit, melyik zsinórosztályhoz, milyen átmérőjű vastag vég (butt) javasolható.

Ajánlott butt átmérők

A másik fontos dolog, hogy milyen átmérőjű előkevéghez (tippet) mekkora horogra kötött legyet csatlakoztathatunk. Az alábbi táblázat ezt tartalmazza.

Tippet és a hozzá ajánlott horognagyság táblázata

Legyezőzsinór-osztályok és -súlyok (AFTMA)

1959-ig a legyezőzsinórok alakját és méretét betűkombinációkkal jelölték. A sok gyár egyéni jelöléseket alkalmazott, ami megnehezítette a horgászok tájékozódását. Az AFTMA (Amerikai Horgászcikk Gyártók Szövetsége) emiatt szükségesnek tartotta a legyezőzsinórok jelölésének egységesítését. Az AFTMA Fly Line Standards a grain nevű gyógyszertári tömegmértéken (1 grain = 64,79891 mg) alapul, és a legyező zsinór első 30’ (láb), azaz 10 yard (ami 9,144 méter) hosszának súlyát veszi figyelembe, függetlenül a zsinór alakjától (L, DT, WF stb.).

Legyezőzsinór-osztályok és -súlyok

Süllyedő legyezőzsinórok süllyedési sebessége

A legyezőzsinórok süllyedési sebességét a zsinór külső borításához adott nehezítő anyagok mennyisége határozza meg. A 3M cég például volfrám port alkalmaz ennek a célnak az eléréséhez.

A süllyedő zsinórok süllyedési sebességét a gyártók ips (inch per second) mértékegységben határozzák meg. Ez a mérték a zsinór másodpercenkénti süllyedését mutatja inchben (2,54 cm) kifejezve. Ezt az értéket számítottam át cm-re a könnyebb használhatóság kedvéért. Az itt szereplő adatok nem minden gyártó esetén azonosak, de az eltérés csak minimális.

Süllyedő legyezőzsinórok süllyedési sebessége

Legyezőorsó és -bot tömegek

Az angol és amerikai gyártók a legyezőbotok és orsók súlyát általában nem grammban, hanem unciában határozzák meg. Ráadásul kétféleképpen. Az egyik típust az alábbi táblázat tartalmazza. Ebben a félkövéren szedett oz. (uncia = 28,349 g) tizedes tört értékeket grammban adom meg.

A táblázat használata

A táblázat használata nagyon egyszerű, a bal oldali oszlop az egész uncia értékeket tartalmazza, az első sor pedig a tizedeket. Vegyünk példaként egy 3,5 oz. súlyú botot. Az egész érték (3) vízszintes sorában addig haladok befelé a táblázatban, amíg a kívánt tizedes értéket (,5) el nem érem. A metszéspontban találjuk meg a grammban kifejezett súlyt. A táblázat alapján látható, hogy a 3,5 oz. majdnem 10 deka súlynak felel meg (a táblázat az egyszerűség kedvéért unciánként 28,35 grammal számol).

Legyezőorsó és -bot tömegek

A következő táblázat szintén ezeket a tömegeket tartalmazza, csak más jelölés szerint. A tradicionális gyártók, mint például az Orvis, nem tizedes törtekben fejezi ki a botok és orsók tömegét, hanem vegyes számokban. Az ebben való eligazodáshoz nyújt segítséget ez a táblázat. Használata az előbbiekben leírt módon történik. Az adatokat unciáról grammra számoltam át.

Legyezőorsó és -bot tömegek

Orsódob szélesség/átmérő adatok (inch › mm)

Az orsódobok szélességét, illetve átmérőjét az angol/amerikai gyártók inchben (2,54 cm) fejezik ki. Az első táblázat a tizedes tört formában megadott értékek grammra való átváltását tartalmazza. Az első oszlop az egész inch-ek, az első sor pedig a tizedek értékét tartalmazza.

Orsódob szélesség/átmérő adatok

A botok tömegéhez hasonlóan a dob szélességet és az átmérőt vegyes számokkal is ki szokták fejezni. Ez a táblázat ezeknek az inch adatoknak a mm-ben történő átváltását tartalmazza.

Orsódob szélesség/átmérő adatok

A cikk táblázatai korántsem teljesek, csak a legfontosabb adatokra koncentráltam. Remélem, valamiféle segítséget így is tudtam nyújtani, és most már könnyebben el tudunk igazodni a legyezőhorgászat világának „számrendszerében”.

Balogh Róbert
Forrás: Csomózott legyező előkék: GFF

Mérettáblázatok 1. - Műcsalis horgászat

  • körforgók mérete
  • műcsalik súlya
  • botok dobósúlya
  • horgászbotok hossza

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: