Partról is használható halradar?!

Partról is használható halradar?!

Jól emlékszem 2000 nyarára, amikor az egyik horgászmagazin címoldalán jelent meg egy egész oldalas hirdetés. Ez itt a vég, gondoltam, amikor már a címlapot is reklámnak lehet eladni. De vajon kinek és miért éri meg a dolog? A címlapon két fiatalember kacsingatott egy böszme ponty két oldalán, kezükben egy-egy olyan kütyüvel, ami inkább hasonlított mankóra, aknavetőre vagy bármire, de semmiképpen sem egy halradarra, amit hirdettek. Igaz, annak idején még a halradart sem tudtuk sokan hova tenni, s magam is emlékszem az öreg Jankovics bácsira, akit nem lehetett meggyőzni arról, hogy nem a „ruszki légvédelem” áll a dolog mögött…

No persze, azóta más idők járnak, s noha még mindig vannak szkeptikusok, akik soha nem engednék be a csúcstechnikát a horgászládába, sok ezer halradar dolgozik serényen a mindig kíváncsi horgászok örömére. Hasznosságuk vitathatatlan, s talán a horgászetika javulásával már az sem lesz a horgász webfórumok tárgya, hogy segítségével nagyobb lehetőség nyílik-e a vizek lerablására.

Szóval, visszakanyarodva a címlaphoz, egy olyan halradar Magyarországra érkezéséről volt szó, amely nemcsak a csónakos, de a parti horgászok számára is elérhetővé teszi a radarozás élményét. A reklámötlet bevált, tényleg horgászok seregét láttuk, ahogy a partról ezt a micsodát dugdossák a vízbe, ezért megért egy kis utánajárást a dolog. A forgalmazó szerint (azért sem mondom meg, kicsoda) a technológia feltalálója egy USA-beli cég, a Bottom Line, aki szabadalmaztatta ötletét, és Fishin’ Buddy - magyarul Horgászcimbora - néven piacra vitte a terméket.

Bottom Line Fishin\' Buddy 2202 - A cég egykori legjobb halradarja, a kategória meghatározó „őse”

A különböző kategóriájú készülékeket évekig sikerrel árusították világszerte, ahol nem a tengeri radarozáson van a hangsúly, majd hirtelen eltűnt a piacról a radar. Nem, nem fuccsolt be a dolog, hanem utolérte a nagy hal. A radar olyannyira jó volt, hogy felfigyelt rá a Humminbird (kezdők okulására: a világ legnagyobb és talán legjobb halradar-gyártója), és szőröstül-bőröstül bekebelezte az egész Bottom Line céget. Két év fejlesztési és főleg taktikai szünet után ismét piacra került a készülék, de már saját márkanevével megerősítve, Humminbird Fishin’ Buddy néven.

Na de lássuk, miről is beszélünk! Az elején leírt bizonytalankodás a készülék formájáról nem volt megalapozatlan. Tudjuk, hogy egy halradarnál két fő tartozékról beszélünk, a képernyőről és a valahol, egy kábel végén lévő jeladóról. Itt sincs másként, de a kettő egybe van építve, és a képernyő, (ami szinte megegyezik a jól bevált PiranhaMax sorozatéval), közvetlenül egy rúdban folytatódik, amelynek végében csücsül a kulcs, a titok nyitja, a különleges jeladó. Hogy az egész még futurisztikusabb legyen, a képernyőből is kilóg egy kis nyél.

Így néz ki a készülék teljes terjedelmében. Nem a szokványos halradarok benyomását kelti

Gyakorlati szempontból a készülék igazán praktikus. Nincsenek a hagyományos halradaroknál megszokott és vezetésükkel mindig gondot okozó kábelek, elmarad a jeladó ideiglenes rögzítésének nyűge vagy a súlyos akkumulátor idegesítő pakolgatása, töltése. Ez utóbbit egyszerűen oldották meg, a tartókonzol hátuljába ceruzaelemeket kell helyezni, és már mehet is az akció. Természetesen jó minőségű tölthető akkumulátorokkal mindez olcsóbb, mint a drága elemeket cserélgetni! Ami viszont lenyűgöz a „Cimborában”, az a sokoldalúsága. A mellékelt tartóval könnyedén felerősíthetjük a készüléket akár a csónak palánkjára, akár elfordítva egy stég vízszintes deszkájára, sőt az opciós tartóval még gumicsónakra is szerelhetjük. Parti portyázásnál a tartót nyugodtan cseréljük le egy combcsizmára, mert a radart a kezünkben tartva már térdig érő vízben is munkára foghatjuk. De erről majd később… nézzük, mi az, ami eddig nem volt? Aki már használt halradart, tudja, hogy annak a képernyő felbontása mellett a legfontosabb ismérve a jeladó látószöge. Minél kisebb, annál kisebb a jelveszteség is, azaz a kapott információ nagyon pontos. Már ami a mederelemzés pontosságát illeti. Igen ám, de így kevesebbet látunk, és rejtve maradnak szemünk elől a halak. Tehát vagy egyik, vagy másik. De nem ám a FishinBuddy-nál. Ugyanis ez a készülék nem is próbálja ezt az ellentmondást feloldani, sőt hagyja veszni az információ egy részét.

Mederanalízis, halkeresés egyszerre két irányban is törtéhet!

Egyszerre két, keskeny (!!!) sugarat használ, amelyek egymásra merőlegesek, azaz a mindössze 18°-os függőlegesre bízza a mederanalízist, és a még kisebb 9°-os vízszintesre a halkeresést. Mondhatnánk erre, hogy mit lát ez a pici sugár? És tényleg mit? Semmit - akkor, ha arra várunk, hogy beleússzon egy hal. De mi okosabbak vagyunk, és mi keressük meg őt. Mert a készülék nemcsak körben forgatható a tartójában, hanem előre-hátra dönthető is.

A készüléket flexibilis tartóval látták el, amely lehetővé teszi a halradar egyszerű mozgatását, így biztosítva a mederfenék könnyed pásztázását. Így a kis látószög ellenére mégis tökéletes képet kapunk a teljes mederszerkezetről!

Mivel ezzel a módszerrel kis jelveszteség mellett nagy területeket vizsgálhatunk át, az eredményességhez nem fér kétség. Igaz, a gyár 36 méter hatótávolságot ad meg, de azért senki ne higgye, hogy tökéletes lehet a találati arány ekkora távolságnál. Hatékonysága azonban egyértelmű. Elsőre kicsit zavaró lehet, hogy hiába radarozok bele egy nádasba vagy a meredek partoldalnak, a halakon kívül nem látok semmit (igaz, azoknak nem csak a pontos távolságát, de a jelvisszaverődés miatt a megközelítő méretét is tudhatom), ugyanis a szoftver kiszűri az oldalsugár visszaverődéséből az általa nem halnak vett képződményeket, és képernyőre már csak a halakat pakolja ki.

További hasznos tulajdonság, hogy csónakázás közben egyszerre látom a két képet, azaz az alattam levő medret, és a tőlem bárhol oldalra levő halakat. Parti pecánál elég félméteres víz, hogy a jeladót a víz alá ledugva rögtön parttól-partig szétnézzünk, jön-e már hal az etetésre, vagy hogy merre pergessünk műcsalinkkal?

Ilyen képet látunk a halradar kijelzőjén. Egyszerre látjuk (csónakból használva) a hajó alatti mederfeneket, valamint az oldalirányú mederszerkezetet és halakat

Összehasonlítani a Fishin’ Buddy-t más radarokkal nem könnyű, hiszen nagyon egyedi a piacon. Lehetőségeiben talán hasonlít a Humminbird oldalfejjel szerelhető változataira, noha azoknál lényegesen egyszerűbb a használata, olcsóbb is, ám tény, hogy kijelzője (a színes modellét leszámítva) szerényebb. Más kérdés, hogy mi többre is lenne itt szükség, hiszen a mélységmérés, mederelemzés rendben van, halból meg elég annyit tudnunk, van-e egyáltalán, és ha igen, hol. Azt viszont mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a köztudatban meghonosodott halradar kifejezés e készüléknél jár a legközelebb a valósághoz, mert ennyire direkt módon más készülék nem tud halat keresni.

Összegzés

Ami tetszett:

  • Három különböző modell, felbontás és képernyőminőség szerint, még színes változat is van.
  • A legsokoldalúbb halradar a seregnyi közül.
  • Tényleg működik partról is!
  • Nagyon egyszerű menürendszer és kezelhetőség, ráadásul alap a magyar nyelvű szoftver!

Ami nem tetszett:

  • Kicsit magas ár (79 ezer forinttól kezdődik)
  • Kezdőknek nem könnyű a két képernyőmód egyidejű értelmezése.
  • Már megint neheztelni fog az asszony, mert pénzt költök, ugyanis veszek egyet… :)

(X)
Ballai Béla

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: