Tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás

Ahogy beköszönt a tavasz, érkezik vele egy másik fontos esemény is, ami nem más, mint a legtöbb ragadozó hal tilalmi ideje. Ekkorra már olyan „horgászhatnékom” van, hogy elkövetek minden pótcselekvést, amikor legalább egy kicsit kezembe lehetnek a pergető botok. Nekiesek takarítani ezeket.

A botok, de leginkább a gyűrűk megtakarításának jelentőségét egy világversenyre való felkészülés során lestem el a feederbotos horgászoktól. 2019-ben Dél-Afrikában került megrendezésre a Feeder Világbajnokság, ahol a víz szemmel láthatóan tele volt zöldalgával.

Dél-Afrikában nemcsak az UV sugárzás volt nagy, hanem a víz algatartalma is
A part mellett vastagon hömpölygött a zöldalga, ami nagyon bekoszolja a gyűrűket

Ez már egy hét intenzív horgászat után olyan szinten rárakódott a gyűrűk felületére, hogy már komoly hangot adott az azon átsikló zsinór dobáskor, fárasztáskor. Így a verseny előtt nekiálltunk és gyűrűket takarítottunk. Normál, tiszta gyűrűk esetén azok felülete olyan kemény és sima, hogy csak minimális hangot ad. Viszont ha elkoszolódik a tökéletesen sima felület, úgy fog viselkedni, mintha egy csiszolópapíron húznánk keresztül a zsinórunkat. Ez semmiképp nem tesz jót se a monofil, se a fonott zsinóroknak. Ez hatványozottan fontos olyan botoknál, mint a feszes, vékony pergető botok, amiket ráadásul vékony fonottal használunk.

Elkoszolódott keverőgyűrű
Se nem szép, se nem hasznos

Ezeken, ha elkoszolódnak a gyűrűk, a bottest igencsak fel tudja erősíteni a surrogó hangot, ami egyrészt idegesítő, másrészt a súrlódás koptatja a vékony fonottat. A felhordott vízből a gyűrűkre rakódó kosz mellé társul még a mostanában igen népszerű neonzöld fonott zsinórok festékanyaga, így én a tavaszi időszakban rendszeresen nagytakarításnak vetem alá a botokat.

Zsinórról származó zöld festék

Az első, amire figyelni kell, hogy lakáson belül elővéve a botokat igen hamar kicsivé válik a tér, hacsak valaki nem lakik egy hangárban. Végképp nem szerencsés összerakni a tagokat, mert hiába „rövidek” – 2,1 vagy épp 2,4 méteresek – e botok, egy pillanat alatt oda lehet ütni a spiccet a plafonhoz (tapasztalatból mondom).

Szimplán elkoszolódott gyűrű
De a vékony gyűrűkről lepergő víz a bottestet is koszolja

Én a tisztításhoz körömkefét, illetve lágy fogkefét szoktam használni. Bár az a gyűrű, amiben egy erősebb sörtéjű fogkefe kárt tudna tenni, nem sokat érne. De én ettől függetlenül a lágy fogkefét kedvelem, mert annak szálai könnyebben bemennek a gyűrűbe is. Ha már fogkefe van, a tisztítóanyag zömében fogkrém szokott lenni, de szappan is bőven megteszi. A fogkrém kis szemcséi hatékonyabban tisztítják a gyűrűkről a zöld festéket, illetve az év alatt rárakódott koszt.

Lágy fogkefét használok a gyűrűkhöz, a fogkrém mindegy
A mikroszemcsék hamar lekapják a koszt a kemény gyűrűkről
Egy kis víz, és hajrá!
Jól látszódik, hogy a jobb oldalon már tiszta, a bal oldalon pedig még nem volt megsikálva
A fogkefe kiváló a kis gyűrűkhöz is, legyen az egy pergető vagy feederbot
A spiccgyűrűt a biztonság kedvéért alulról meg szoktam támasztani ujjal
Hiába van drága gyűrűsor a boton…
… ha az csupa retek
A zsinór szívesen festi zöldre
Na, kérem szépen, ez már mutatósabb így…
… de ami fontosabb, hogy csendes!
Újabb koszos gyűrű
Tisztul már
Íme!

A bot következő része, amit meg szoktam pucolni, az a markolat. A világból ki lehet üldözni az olyan botokkal, amin rajta hagyják a parafa nyélen a fóliát. Azt árulja el nekem, hogy akkor mi a búbánatnak vesz jó fogású parafát, amikor évekig egy nejlon darabot markolászik… Ezt körömkefével lehet nagyon szépen megtakarítani, amihez szintén vagy fogkrém, vagy sima szappan tökéletes.

Halnyálkás parafára szerintem tökéletes a fogkrém…
… no, meg a körömkefe
A felső fele tisztítva, alul még arra vár
Az EVA nyelek is tisztíthatóak így
Szinte percek alatt megszárad a parafa nyél
Tisztán és szárazon várják a horgászatokat
A körömkefe és a koszos nyéltag mellékterméke, hogy csupa kosz lesz a kád, amit a családi béke miatt érdemes azonnal letisztítani

A bottag végigtörlése mellett egy dolog maradt a végére, amit meg szoktam takarítani, az pedig a bottest toldásának külső és belső felülete. A kopó felületeken finom grafitpor marad fenn, amit egy nedves fültisztító pálcikával könnyedén le lehet törölni.

Nedves fültisztító pálcikával ki lehet törölni a bot belső falát a toldási szakaszon
Íme, van rajta bőven grafitpor
Mehetnek a tokokba a bevetést váró, megszáradt botok
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.