Pontyhorgászat VDE Carp Academy pelletekkel

Pontyhorgászat VDE Carp Academy pelletekkel

A mai modern pontyhorgászat elképzelhetetlen pelletek nélkül. Néhány évvel ezelőtt Angliában, majd hamarosan egyre több Nyugat-Európai országban robbant be a piacra ez a csali, ezt követően érkezett el hazánkba is. Újító szellemű, szemfüles pontyhorgászok rájöttek, hogy rengeteg nagytestű pontyot lehet segítségükkel becsapni, ráadásul sokkal rövidebb időn belül, mint bojlival. Kivételek mindig akadnak, ám rövidebb pecatúrák alkalmával használatuk kifejezetten célravezető: hamarabb érhetünk el sikereket, ha csalizásra és etetésre is alkalmazzuk a jobb minőségű Halibut és Mast fúrt és fúratlan hengereket.

Rövid ideig tartó horgászatra ne induljunk el pelletek nélkül!

VDE Carp Academy Halibut pellet

Sok találgatást, jobbnál jobb elképzeléseket hallottam a halibut (tengeri laposhal) pellet származását illetően. Sokáig meg voltam győződve, hogy ezt a csalit fenti tengeri halfaj lisztjének felhasználásával ízesítik. Ma már tudom, tévedés áldozata voltam. Ezt a fajta pelletet kimondottan a tengeri akvakultúrában nevelt laposhalak etetésére kísérletezték ki, hatalmas tápértéke miatt ez lett fő táplálékuk. A halakat kis koruktól folyamatosan ezzel etetik, ezért a fogyasztó változó termetéhez igazodóan különböző méretekben állítják elő.

Tengerekben kialakított halfarmokon lapos halak etetésére alkalmazták eleinte

A Carp Academy Halibut pellet 10, 12, 16 és 20 mm-es változatban kapható. A magyar ember leleményes - tartja a mondás -, és ez igaz a horgászipar fejlődése kapcsán is. Kísérletező kedvű magyar horgászok hazánk vizeiben is sikert sikerre halmoztak halibut ízesítésű pelletekkel, ezért kezdett néhány évvel ezelőtt elterjedni nálunk. Napjainkban szinte már elengedhetetlen kellék a csalik listáján. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak legfontosabb jellemzője a magas olaj- (47%) és halliszt-tartalom, emellett nagy mennyiségű aminosavat és zsírsavat tartalmaznak. A halliszt nagyon erős illatot kölcsönöz neki, amelyhez sós íz párosul. Iszonyatosan tömény, borzasztóan tápláló, igazi kalóriabomba - óvakodjunk a túletetéstől! Nagy mennyiségű etetés során a halaknak teltségérzetet okoz, emiatt célszerű mértékkel bánni vele. Jó ötlet a kisebb fehérjetartalmú pelletekkel történő keverése.

Jelenleg négyféle méretben létezik: 10, 12, 16 és 20 mm-es változatban kerül kereskedelmi forgalomba

Nyáron, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik és a víz szinte „felforr”, a halak emésztése erősen felgyorsul. Ekkor jön el igazán e pellet ideje! Minél melegebb a víz, a halibut pellet annál fogósabb. 22-25 Celsius-fokot elérő vízben az aromák többsége pillanatok alatt kiadja magából az „erőt”, ellentétben a halibut pellettel, aminek zamata gyakorlatilag ekkor a legintenzívebb. A magasabb hőmérséklet hatására a pellet felületén kiváló olaj a vízben igazi jeladóként működik. A kis henger folyamatosan ontja magából az olajat, ami a felszín irányába tör (ezen olaj sűrűsége kisebb, mint a vízé), emiatt a vízközt tartózkodó egyedeket evésre serkenti, majd lecsábítja őket a fenékre a finom falatokért.

Amennyiben kitesszük a napra, rövid időn belül láthatjuk, hogy az olaj megjelenik a felületén
Vízbe kerülve a víz felszínén sütkérező halakat evésre serkenti, majd lecsábítja őket az ellenállhatatlan falatokért

A kánikulai meleg vízben is képes 4-5 órán át megtartani eredeti formáját. Később fokozatosan, lassan kezd bomlani. Olyan nagypontyos vizeken, ahol már többször találkoztak vele a halak, gyakorlatilag verhetetlen ez a magas fehérjetartalmú eledel a bojlival és hagyományos csalikkal szemben. Nyári nagy melegekben, amikor a víz természetes táplálékkal is teli, a pontyok szívesebben választják ezt táplálékul. Néhány szem halibut pellet tápértéke nagyobb, mint egy közepes méretű kagylóé. Saját fogásaim támasztják alá, hogy kora tavasszal és késő ősszel a lehűlő, valamint téli hideg vízben is eredményesen alkalmazható.

A fúratlan szemeket Carp Academy szilikon karika segítségével…
… egy mozdulattal felhelyezhetjük a horogra
Bojlifúróval…
… pillanatok alatt átlukasztva…
… az eredmény nem sokat várat magára

VDE Carp Academy Mast Pellet

A Mast pellet rendkívül összetett, mérnöki pontossággal adagolt alkotóelemekből álló, rendkívül magas tápértékű proteinbomba. Fő összetevője ennek is a halliszt, egyéb meghatározó alkotóelemei közül kiemelkedik a hús-, alga- és rákliszt. A halak nagyon gyorsan felfedezik és előszeretettel fogyasztják, amit jól magyaráz a természetes anyagokon alapuló összetétel, valamint rendkívül magas fehérje- és közepes halolaj-tartalom. Ezen összetevők révén vált a halak kedvencévé. 12, 16 és 20 mm-es méretekben létezik.

A Mast pellet 12, 16 és 20 mm-es változatban kerül kereskedelmi forgalomba

Illata nem kellemes az emberi orr számára, viszont ez az aroma miatt lett a halak kedvence. Segítségével szelektíven foghatjuk a nagy pontyokat, fogósságát több ízben bizonyította termetes pontyok célzott horgászata során. Tavasszal a melegedő és meleg vizekben (15 Celsius-fok felett) nagyon hatásos „fegyver”, de számtalan nagy ponty esett átmeneti rabságba e csalinak köszönhetően a fentinél alacsonyabb hőmérsékletű tóban illetve folyóvízben is. Csaliként és etetőanyagnak egyaránt megfelel, sőt nagyon könnyen felhasználható. Létezik tömör és lyukas változat, mindkettő hengeres (hordó) alakú. A középen lyukas változatát hagyományos hajszálelőkés módszerrel, a betanult módon alkalmazhatjuk.

Pellet stopper segítségével felkínálhatjuk…
… hagyományos hajszálelőkén
Carp Academy szilikon csalirögzítővel
… a jól begyakorolt…
… mozdulatokkal…
… a horog alá helyezve…
… fogós csalivá válik

Lassan, 2-4 óra alatt (ez nagyban függ a víz hőfokától) puhul meg, de felpuhulva sem esik szét. Ha nincs rajta lyuk, könnyen fúrhatunk rá magunk is, de a Carp Academy szilikon karika segítségével furat nélkül is használhatjuk. Az előre kilyukasztottak oldódási idejét megnövelhetjük, valamint könnyíthetjük magát a csalit, ha pl. gyertyát csepegtetünk a furatba. Sokan azt gondolják, hogy a furat a csalizás megkönnyítése céljából készült. Ez nem így van, segítségével szabályozható a szétbomlás ideje. Ha nagyobbra tágítjuk, hamarabb kezd elbomlani a pellet.

Az eredeti lyuknál nagyobb átmérőjű fúró segítségével…
… tágítsuk meg a furatot
Csepegtessünk bele gyertya paraffint
Amikor megdermedt, kaparjuk le a felesleget
Az akváriumban jól látható, hogy szabadon lebeg a gyertyával könnyített pellet

Bojlis túráimra minden esetben viszek magammal néhány zacskóval. Sok esetben mentőövként alkalmazom kapástalan időszakban, ami aztán többnyire be is válik. Egy dologra érdemes nagyon odafigyelni: azokon a vizeken, ahol jellemzően nagy a fehérhal-állomány, ott azok is ott teremnek pillanatok alatt. Ez jó lehet nekünk, hiszen felkeltik a nagytestű halak figyelmét - az alkalmi lakomához előbb-utóbb ők is csatlakoznak. Ekkor rajtunk áll, hogy szelektáljuk a nagyját vagy fogdossuk a kárászokat, keszegféléket. Jó taktikával elkerülhetjük őket.

Máté fiam kölyökharcsája felfalta a Mastot, de…
… a kapitális pontyok sem tudtak ellenállni a pelleteknek…

(X)
Nagy Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.