Mesterkonyha 12. - Célkeresztben az angol Van Den Eynde újdonságok

Mesterkonyha 12. - Célkeresztben az angol Van Den Eynde újdonságok

A belga székhelyű Van Den Eynde az egyik olyan tradicionális etetőanyag- és csali gyártó, amely kiállta a hosszú évek próbáját. Sikerének egyik titka, hogy kizárólag olyan termékeket vesznek fel a termékpalettára, amelyek sikerét többéves (!), több országban elvégzett eredményes tesztek igazolják. Ha Van Den Eynde valamilyen újdonsággal előrukkol, arra bizony felfigyelnek Európában!

A belga cég életében nagy változást eredményezett, amikor a cégalapító Marcel Van Den Eynde és a négyszeres angol világbajnok Bob Nudd a szigetországban megnyitotta közös leányvállalatát. Itt eleinte ugyanazokat az etetőanyagokat gyártották, mint amelyek Belgiumban is népszerűek és sikeresek voltak. Bob azonban hamar „beletúrt” a keverőedénybe, és saját, új keverékekkel állt elő. A kezdetben másodhegedűsként működő angliai leányvállalat néhány éven belül a Van Den Eynde cégcsoport meghatározó fellegvárává vált. Soha nem látott, dinamikus fejlődésnek indult a közös vállalkozás, és rendkívül sok újdonság látott itt napvilágot. A belgák tulajdonképpen állva maradtak az angolok mellett, és a fejlesztésben, innovációban nem tudták felvenni a verseny Bod Nuddal és csapatával. Ez a hihetetlen dinamizmus mind a mai napig megmaradt. Nem véletlen, hogy Angliában az etetőanyagok és csalik terén piacvezetővé vált a Van Den Eynde.

A négyszeres világbajnok Bob Nudd neve a garancia arra, hogy az Angliából származó VDE újdonságok mind kipróbált és hatékony termékek

Azonban az anyavállalat az Angliában bevált és sikeres termékek jelentős részét nem forgalmazza Európa többi részén. Ennek legfőbb oka az, hogy Benelux államokban ezek zöme egyáltalán nem működik. Joggal merül fel a kérdés, vajon miért? Mert a belgák fő célhala a bodorka, míg az angoloké a ponty. Az angolok rendkívül sok hallisztes etetőanyagot, pelletet és csalit használnak, amely döbbenetes szelektáló és csalogató hatással bír a nagytestű halak horgászata során. Az ő horgásztechnikájuk sokkal közelebb áll a miénkhez, no meg a magyar horgászok fő célhala szintén a ponty.

Már hazánkban is kaphatók azok az eredeti angol Van Den Eynde termékek, amelyek korábban csak a szigetország horgászai számára voltak elérhetők. A sok-sok újdonságból most a legérdekesebbeket ragadtuk ki, ezeket mutatjuk be olvasóinknak.

Slix Marine pellet

Anglia legnépszerűbb speciális pontyos pellete! Garantáltan a hazánkban kapható legmagasabb halliszt- és halolaj-tartalmú pellet. Leginkább - az itthon is nagyon fogós - halibut pellethez hasonlít, de annál még tömörebb és keményebb granulátum. Nagyon magas a tápértéke. Mindezek ellenére nagyon jól oldódik. Akkor sem esnek szét a szemek, miután teljesen felpuhultak: csaknem egy napig egyben maradnak. A rendkívül finom és tiszta, kiváló minőségű tengeri hallisztnek köszönhetően szokatlanul intenzíven „dolgozik” a vízben. Nagyon erős, jellegzetes illata (vagy inkább szaga?) messziről az etetés közelébe vonzza a halakat. Kifejezetten hatékony csalogatóanyag a melegedő és a már felmelegedett vizekben. Minél melegebb van, annál jobban él a csali. A kánikulai melegben szinte folyik belőle a halolaj. Vízbe kerülve kis jeladóként működik. A lassan felszálló finom olaj a vízközt tartózkodó halakat is a mederfenékre, az etetés közvetlen közelébe vonzza. Jelentős szelektáló hatással bír, a mohó keszegfélék irtóznak tőle, nem szívesen falatoznak belőle. Ha aromásítani szeretnénk, akkor kizárólag nagy töménységű, erős aromák jöhetnek szóba. Felhasználása rendkívül széles körben történhet. Három különböző méretben (5, 8, 10 mm átmérővel) kerül forgalomba. A kisebbek etetésre, a nagyobbak csalizásra is alkalmasak. Ehhez szilikon karika használata javasolt.

A Slix Marine pellet három különböző méretben (5, 8, 10 mm átmérővel) kerül forgalomba

Time Bomb Pellets

Rendkívül egyszerű, de mégis zseniális az az ötlet, amelyből kiindulva ez a pellet keverék elkészült. A doboz 3 kilogrammnyi, két különböző típusú pelletet tartalmaz. A keverék 3 különböző méretű (1, 3, 5 mm átmérőjű) Hi-betaine pelletből (a betain speciáis étvágygerjesztő adalék) és 4 különböző méretű (2, 6, 8 és 10 mm átmérőjű) Halibut (magas halliszt és halolaj tartalmú) pelletből áll. A betainnal kezelt pellet lényegesen rövidebb oldódási idővel rendelkezik, mint a halibut, és a különböző átmérőjű szemek is eltérő idő alatt puhulnak fel. Ezért a beetetés után egy részük már néhány perc múlva kifejti csalogatóhatását, míg a nagyobb szemek csupán 1-2 óra múlva hatnak. Így biztosítható az, hogy a pelletes alapozó etetés után a szemek több óra hosszáig fejtsék ki csalogató hatásukat, és az is, hogy a később érkező termetes halak is találjanak finom, csábító falatokat.

A Time Bomb Pellets 2 fajta és 7 különböző méretű, más-más oldódási idővel rendelkező pelletet tartalmaz

Halibut Select Pellet

Egyre több azon vizek száma, ahol kizárólag a legtartalmasabb pelletekkel tudjuk a halakat az etetésünkre csalni. A Halibut közismerten a legnagyobb halliszt- és halolaj-tartalmú pellet. Rendkívül tartalmas, kalóriadús anyag, amely megdöbbentő csáberővel bír, főként a nagytestű pontyok és amurok esetében. Kifejezetten eredményes a meleg kánikulai időben, „döglött”, mozdulatlannak tűnő vízben. Rendkívüli vonzerejét a magas halolaj-tartalom biztosítja. Ez a pellet keverék 5 különböző méretű (6, 8, 10, 16 és 20 mm átmérőjű) granulátumot tartalmaz. Így garantált, hogy a különböző oldódási idővel rendelkező szemek már 10-15 perc múlva is hatnak, de ez az idő (a nagyméretű pelleteknek köszönhetően) akár több óra is lehet. Így bármikor érkezik a hőn áhított nagy hal, mindig talál kalóriadús, finom falatot.

A Halibut Select Pellet 5 különböző méretű halibut pellet keveréke

Barbel Busters River Pellet

Angliában nem csak a pontyhorgászatot forradalmasította a különböző pelletek használata, hanem a folyóvízi horgászatok során is megdöbbentő eredményeket produkált. Különösen hatásosnak bizonyult a márna horgászata során. A hagyományos, gömbölyű formájú pelleteket azonban a sodrás könnyedén elgörgeti, kiszámíthatatlanná téve ez etetés helyét. Egy újabb zseniális ötlettel ezt a problémát is egy csapásra megoldották az angolok! A szemeket ellapították, így minden pellet úgy néz ki, mint egy lapos kavics, amelyet nehezen vagy egyáltalán nem tud a sodrás elgörgetni! A Barbel Busters River Pellet 40% fehérjetartalmú, magas halliszt-és halolaj-tartalmú speciális csalogatóanyag. A 3 különböző méretű (4, 8, 12 mm átmérőjű) szemek ráadásul különböző oldódási idővel rendelkeznek, ezért a keverék hosszú időn keresztül aktív marad. Használható önállóan vagy etetőanyagba keverve.

A Barbel Busters River Pellet a folyóvízi horgászatok titkos fegyvere

Soft Hook Pellet

E termék a briteknél már évek óta használt nagysikerű csalizó pellet. A puha, mégis kellően rugalmas és szívós granulátumokat csalizásra készítették. A legfogósabb pontycsalinak számítanak az agyonhorgászott vizeken is. Különösen ajánlott rakós botos pontyozásnál, de számításba jöhet a feeder technikánál is, bár az igazán lendületes (távoli) dobásokat már nehezen viseli. A finom, puha, süllyedő, 6 mm átmérőjű szemeket a legfinnyásabb halak sem fogják figyelmen kívül hagyni. Három különböző változatban kerül forgalomba, de mindegyik halas alapú. A Special ’G’ Green zöld színű és a (jelenleg kapható) legtisztább, legfinomabb hallisztet és kagylókivonatot tartalmazza. A Catfood Plus fantázia nevű termék élénkpiros színével és erőteljes húsos illatával hívja fel magára a halak figyelmét. A Super Fishmeal egy szürkésbarna színű, extra magas halliszt-tartalmú, büdös, puha pellet. Ez a változat inkább a melegvízi horgászatok során vált be. A széria összes darabja igényes, jól záródó műanyag tégelyben kerül forgalomba, aminek a tetején található egy külön csalizó nyílás is, így nem kell levenni a fedelet minden alkalommal. Kezelhetőbbé, szívósabbá tehetjük ezt a pelletet is, ha kivesszük a dobozból, és száradni hagyjuk a csalizni kívánt szemeket.

A Soft Hook Pellet nagysikerű, puha csalizó pellet

Halibut Hookers Pellets

A legnépszerűbb Halibut pellet csalizó változata. A „soft” pelletektől megszokhattuk, hogy igen puhák, így a lendületes dobásokat nemigen bírják, de nem úgy, mint ez a csalizó pellet! A „soft & durable” szó pár remekül jelzi, hogy puha, de mégis kellően rugalmas, nem mállik, nem esik szét. Hajszálelőke vagy szilikon karika segítségével a legkönnyebb felkínálni. Nagyon gyors hatású csali, amely halibut pellettel való etetés során válik „gyilkos fegyverré”. A csalit ráklisztben hempergették meg, külső felülete ettől olyan morzsás. Vízbe kerülve ezek a szemcsék válnak le elsőként, ez még jobban ráirányítja a figyelmet. A csali 12-14 mm átmérőjű, szabálytalan hengeres formájú.

A Halibut Hookers Pellets egy rugalmas, nagyméretű csalizó pellet

Pearl Fishmeal Hookers Pellets

Ez még az angol Van Den Eyndénél is újdonságnak számít! A pellettel való csalizás egyik legfőbb problémája, hogy a legfogósabb, kisebb méretű pelletek tömörek. Hajszálelőkére csak akkor tudjuk felfűzni, ha átfúrjuk. A fúrás során azonban nagyon könnyen szétrepednek a kemény szemek. Az angol fiúk megelégelték mindezt, és elkészítették a mindössze 10 mm átmérőjű Pearl Fishmeal Hookers - azaz a gyöngy formájú hallisztes - pelletet. A közepén átfúrt, kemény, nagyon magas tengeri halliszt tartalmú golyók, igazán könnyen felfűzhetők a hajszálelőkére. Ezzel a csalizás már gyerekjáték! A kis átmérő ellenére a csali nem a kisméretű halaknak készült!

A Pearl Fishmeal Hookers Pellets közepén átfúrt, gyöngy formájú hallisztes pellet

Ízesített csemegekukorica

Nagyon finom ízű és különösen puha kukorica. A legfinnyásabb ponty sem tud ennek ellenállni. Szélsőséges körülmények között is számos alkalommal bizonyította rendkívüli fogósságát. Ha a normál csalik érintetlenek maradnak, ezzel akkor is kapásra kényszeríthetjük kedvenceinket. A puhaság nem befolyásolja a horogállóságot, nem kell aggódni, hogy leesik dobás közben. Fogósságának titka, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható legintenzívebb, legerősebb aromával ízesített kukorica. A kukoricaszemek színe sem hétköznapi, hiszen a mélyvörös vagy a zöld igencsak feltűnő. A közkedvelt Strawberry (epres) és Tutti-Frutti (vegyes gyümölcs) mellett az új Green Lipped Mussel (zöldajkú kagyló), Scopex (tejsav), Pineapple (ananász), Red Hot Curried (curry) és Maple Syrup (juharszirup) változatban is kapható.

A népszerű ízesített csemegekukorica kínálata újabb nyerő ízekkel bővült

Konzerv bojli

A VDE mesterei a bojlis horgászokról sem feledkeztek meg! Egy különleges, „szupertömény” aromában ázó, magas fehérje- és halliszt-tartalmú kész csalizó bojlit kínálnak a nagyhal specialistáknak. A gyártás során alkalmazott speciális eljárásnak köszönhetően tartósítószer nélkül sem romlik meg! Ehhez azonban egy fénytől védett, légmentesen záródó konzervdobozba kellett a csalit helyezni. A különleges, nagyon csábító ízű és feltűnő színű golyó garantáltan kitűnik a többi, mederfenéken fekvő csali közül. A sokféle csábító íznek köszönhetően minden helyzetre találunk nyerő megoldást. A golyók átmérője 16 mm.

A konzerv bojli doboza csábító ízű és feltűnő színű golyókat rejt

Főtt kendermag konzerv

A kendermag egy olyan olajos mag, amiért a hazánkban található összes békés hal megbolondul. Magas olajtartalma és illatanyagai garantált hatást váltanak ki még a legrosszabb, kapástalan időszakokban is. Ráadásul nem okoz telítettség érzetet a halaknak, ezért hosszabb ideig az etetésen maradnak. Ideális csali csúzlival történő etetéshez, bojlis horgászatnál helyhez szoktatáshoz vagy bodorkázásnál akár csalizáshoz is. A konzerv tartalma hosszú időn keresztül garantáltan friss marad, és a dobozon található konzervnyitó segítségével a vízparton is felbonthatjuk. Tartósítószert nem tartalmaz!

A főtt kendermagot minden hal szereti

Special ’G’ Green Groundbait

Ha Angliában valaki sikeresen akar pontyot fogni, az halliszt tartalmú etetőanyag és csali nélkül nehezen elképzelhető… A horgásztavakból kifogott pontyokat szinte egytől egyig visszaengedik. Így egyre többször, újra és újra falatozhatnak a horgászok által bejuttatott csemegékből, és egyre kifinomultabb lesz az ízlésük. Ott, ahol mindenki hallisztes etetőanyagot dob be, már az sem mindegy, hogy milyen halliszttel van ízesítve. Jelenleg a GPS90 kódjelű a kereskedelmi forgalomban kapható legfinomabb és legtisztább halliszt. Ez a rendkívül tömény, nagyon finom szemcsézetű keverék is ezt a „szuper” hallisztet tartalmazza. Vízzel bekeverve zöld színű lesz, majd oldódás közben rendkívül erős illatot áraszt, és nagy felhőt képez. Ezt vízhőmérséklettől függetlenül nagy távolságról is megérzi a hal. A pontyok számára olyan csábítóan finom az illata, hogy nem tudnak neki ellenállni. Ez a keverék jelen pillanatban a hallisztes keverékek királya. Fogóssága messze felülmúlja bármelyik vetélytársát! Különböző hallisztes pelletekkel keverve bombaként hat a vízben!

A Special ’G’ Green Groundbait GPS90 hallisztet tartalmaz

Big Carp Fishmeal Method Mix

Természetesen a method mixek, azaz speciális kosaras keverékek között is van hallisztes. Ez a kifejezetten nagytestű pontyoknak optimalizált tartalmú, de nagyon gyors hatású keverék kis mennyiségben (egy maréknyi adagban) is hatásos. Fogósságának titka a tökéletes összetétel. Tartalmaz őrölt halibut pelletet, hallisztet, Betaine HCl-ot, kenyérmorzsát, természetes sót, cukrot és különböző vitaminokat. Csalizásra szánt darabos pellettel vagy kukoricával felturbózva fogóssága tovább növelhető. Bekeverve zöldes árnyalatú lesz.

A Big Carp Fishmeal Method Mix ideális hallisztes keverék

Big Carp Nut Method Mix

Ez a speciális, főként etetőkosaras horgászathoz kifejlesztett keverék (method mix) igazi kuriózum a maga nemében. Rendkívül darabos, nagy szemcséket is tartalmazó, kellemes mogyoró illatot árasztó etetőanyag. Persze ez nem véletlen, hiszen nagy százalékban tartalmaz őrölt, pirított mogyorót és mogyoró olajat. Ehhez kevertek még Betaine HCl-ot, roppantott és egész kendermagot, CSL (kukoricacsíra) lisztet, préselt főtt csemegekukoricát, természetes sót, cukrot és vitaminokat. Mindezek olyan adalékok, amelyeket nagyon szeretnek a termetes halak, főként a pontyok. Olyan univerzális keverék, amely azokon a vizeken lehet sikeres, ahol még egyáltalán nem ismerik a halak a hallisztes pelleteket és etetőanyagokat. Bekeverve vörösesbarna színű lesz.

A Big Carp Nut Method Mix vörösre elszíneződő mogyorós keverék

Liquid Plus

A pelletek és különböző főtt magvak (tigrismogyoró, juharmag, kukorica stb.) rohamos elterjedésével automatikusan jobbnál jobb aromákat is kifejlesztenek, amelyekkel e csalikat még fogósabbá tehetjük. A Van Den Eynde cég által gyártott Liquidek speciálisan az angol piacra készültek, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mi vizeinken nem lehet őket használni. Sőt! Az eddig agyonhorgászott tavakon a legjobb dolog az, ha valaki talál egy olyan adalékanyagot, amelyet még hírből sem ismernek a halak. Ezeknek az aromáknak nem csak az illatuk, de az ízük is nagyon kellemes. A pelletek aromásítása mellett természetesen bátran használhatjuk másfajta csalik, horoggyurmák és etetőanyagok aromásítására is. Túladagolni nem lehet, tehát ha a helyzet úgy kívánja, nyugodtan felhasználhatjuk az egész flakont, mert garantáltan nem riasztja a halakat. A 9 darabból álló aromacsaládban biztos megtaláljuk az adott időszaknak megfelelő ízt! A tubus száján található egy hasznos kis gyorszár, aminek köszönhetően precízen tudjuk adagolni az aromát.

Az új VDE aromaválaszték remek alternatívát nyújt a kísérletező kedvű horgászoknak

CSL Liquid

Az VDE CSL Liquid egy olyan igazi, sűrű és természetes kukoricacsíra kivonat, amit kukoricaszemekből nyernek. Fehérjedús anyagokat, jól oldódó tápanyagokat, természetes cukrokat, szabad aminosavakat, vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz. Kivételes csalogató hatással van a nagytestű halakra, főként a márnára, a pontyra, az amurra, a compóra, a kárászra. Erős hatású anyagként tisztán ajánlott használni, de vízzel hígítva is beválik, utóbbi esetben az 1 liternyi CSL Liquidhez 1 liter vizet adjunk. Hagyjunk időt arra, hogy a bekeverés után az etetőanyag szemcséi teljesen felvehessék a folyadékot. A CSL Liquid jól használható pelletek, gyurmák, magvak és húsos csalik ízesítésére is. Három különböző (natúr, halas és gyümölcsös) változatban kapható.

VDE CSL Liquid természetes, ízesített kukoricacsíra kivonat
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: