TOP 10 csalizó pelletek

TOP 10 csalizó pelletek

Sokak számára jelent problémát a szelektív nagyhal horgászatot biztosító pelletek megfelelő ízesítése, amellyel a csalogatóhatás jelentősen növelhető. Ezt a problémát felismerve - sokak kérésének eleget téve - elkészítettünk egy olyan új csalizó pellet családot, amely tagjai között, garantáltan találunk minden időszakban fogós csalit! A végeredmény több év eredményes kísérletező munka gyümölcse. A tesztek és próbahorgászatok során számos ismert nagyhal specialista és finomszerelékes horgász segítette munkánkat. Az ő kiváló eredményeiket és a saját tapasztalataimat összegezve szűkítettük le a kört a végső TOP 10-re. A választékban megtalálhatók a jól bevált klasszikus ízek, de teljesen új és szokatlan változatokat is kínálunk! Nagy segítséget jelent ez mind a kezdő, mind pedig a haladó horgászoknak, hiszen nincs más teendő, mint megfelelő módon felkínálni.

Nagyon fontos már az elején kihangsúlyozni, hogy a csalik alapját képező pelletek a MAGYARORSZÁGON is évek óta kiemelkedő fogásokat biztosító Halibut és Master pellet fúrt változatai. Tehát olyan kiváló pelleteket választottunk alapul, amelyek már natúr, ízesítés nélküli változatban is sikeresek, és évek óta bizonyítják rendkívüli fogósságukat. Tökéletes, kiegyensúlyozott összetételük, rendkívül magas tápértékük a fogósságuk egyik titka. A csali alapjául szolgáló pelletek egyenesen Angliából érkeznek hazánkba!

Feederbotos horgászat hatékonysága a különféle pelletek használatával is jelentősen növelhető

De mindannyian tudjuk, hogy a legjobb is még jobbá tehető! A kiváló alap a legjobb aromákkal tovább tuningolható, és fogóssága drámai módon fokozható. Nagyon sokféle aroma van kereskedelmi forgalomban, de mint oly sokan megtapasztalhatták már, csak a legjobb, legtisztább (és persze legdrágább) aromák fejtik ki tartósan hatásukat. A tömény, tiszta aromák zöme azonban rendkívül maró hatású, amely feloldja a pelletet. Mindebből következik, hogy igen sok szempontot kellett figyelembe venni, hogy a legillatosabb, legfogósabb csalikat hozhassuk létre, de nyugodtan állíthatjuk, hogy sikerült! A speciális eljárás során egy különleges (titkos összetételű) hordozó anyagra visszük fel elsőként a nagy töménységű aromákat, majd ebbe a gumiszerű (finom ízű) anyagba forgatjuk bele a pellet szemeket, és ezt többször ismételve több réteg aromával látjuk el azokat. Ez nagyon munkaigényes és lassú eljárás, de megéri, mert olyan hosszan tartó íz és illafelhőt tudunk így létrehozni, amelyet hagyományos aromásítással lehetetlen! Így tudjuk azt elérni, hogy a csali teljes felpuhulásáig ontja magából az aromát, miközben a háttérben mégis jól érződik a halas alap!

Sokat kísérletezem a különféle csalikkal, amíg meg nem találom a megfelelőt!
Az új Haldorádó pellet család minden időben kínál fogós csalit

A csalizó pellet család, mint már említettem, két különböző alapú pelletet tartalmaz. A Haldorádó Carp Master Halibut Tuning pellet 16 mm átmérőjű csali, kifejezetten a NAGYPONTY HORGÁSZOKNAK készült! Legyen szó hagyományos fenekező technikáról, bojlizásról, feederhorgászatról, mindenhol eredményesen bevethető! Ez a csali, mint a neve is elárulja, Halibut pellet alapú, amely igazoltan a legmagasabb halliszt és halolaj tartalmú pellet a hazai piacon! Átmérője 16 mm, középen fúrt, extra kemény, lassú oldódású, amely különösen jó szolgálatot tehet a 20 Celsius-fok feletti vízhőmérsékletnél, illetve olyan vízterületen, ahol nagyon sok az apró, mohó, falánk halacska. Ez a csali megvárja és kiválogatja a vízben élő termetes halakat, főként a nagy pontyokat, de bizony a kapitális amurok is előszeretettel fogyasztják! Oldódási ideje 20 Celsius fokos vízben: 2,5-3 óra.

Haskó Tamás nagyhal specialista az „Amur L’amour” pellettel fogta ezt a 19 kilós gyönyörű torpedót
Takács Péter a „Mézes Pálinkás” pelletre esküszik, amellyel minden halat megfog

A Haldorádó Feeder Master Red Tuning pellet 12 mm átmérőjű csali kifejezetten a FEEDER HORGÁSZOKNAK készült. E csali alapja a híres, vörösbarna színű Master pellet. Az alkotóelemeiben fellelhető természetes szubsztanciák (hal-, hús-, alga- és ráklisztek) keveréke és a rendkívül tiszta, nagy koncentrációjú fehérje, valamint a közepes halolaj tartalom egy nem hétköznapi eledellé teszi. Átmérője 12 mm, és középen fúrt, amely megkönnyíti a csalizást. Gyorsabban oldódik, mint a halibut pellet, amely még gyorsabb csalogatóhatást biztosít. Különösen ajánlott óvatosan táplálkozó, nagytestű halak horgászatához, legyen szó agyonhorgászott, intenzíven telepített vagy természetes vízterületről, az év bármely időszakában: kora tavasztól késő őszig! A nagyhalas feeder-specialisták is ezt a méretet használják a leggyakrabban. Oldódási ideje 20 Celsius fokos vízben: 1,5 óra.

Csapi Károly a „Fekete ördög” fantázia nevű csalival fogja gyönyörű pontyait
Ebben az évben az eddigi legnagyobb pontyomat a „Kék villám” csalizó pellettel fogtam

A legjobb csali sem ér semmit, ha azt nem tudjuk megfelelően használni, ezért összeállítottam azokat a csali felhasználási praktikákat, amelyek még eredményesebbé tehetik horgászatukat!

A Strategy D-hook horoggal biztosabb az akadás
A csalit a horog szárán található fém karikába egy szilikon bojligyűrű segítségével lehet rögzíteni
Majd egy pellet stopperrel…
… meggátolni a lecsúszását
A szilikon karikára felhúzott gumigolyó segít a csali és horog között távolság beállításban., hogy az akadás még jobb legyen
Ha így kínáljuk fel a csalit, nem tudunk hibázni!
Lám, az akadás tökéletes!

Felhasználási praktikák

1. A csali középen fúrt, így nagyon könnyen felfűzhető és használatba vehető. Ennek legegyszerűbb megvalósításához egy nagyméretű (4 cm hosszú) Stonfo szilikon hajszálelőkét javaslok. Erre felfűzve, majd ezt a horog öblébe akasztva már be is vethető.

2. A szilikon hajszálelőke egyetlen hibája, hogy dobás közben lecsúszik a horog öblébe a pellettel együtt, amely a csalit megragadó hal biztos megakasztását gyakorta gátolja. Ezt nagyobb méretű horog használatával ellensúlyozhatjuk, de az meg kevesebb kapást eredményez. Nekem különösen bevált az ESP Raptor D-ring T-6 típusú (6-os méretű) és a Strategy D-hook horog (4-es és 6-os méretben). Ezek szárán található egy előre felkötött kis fém karika, amelybe 6,4 mm átmérőjű szilikon bojligyűrűt kell hurkolni, majd erre kell a pelletet felfűzni és stopperrel megütköztetni. Ezzel az egyszerű megoldással jelentősen növelhető a megakasztott és partra segített halak száma! A bojligyűrűre felhúzott kicsi gumigolyó távtartóként szolgál, amely segít a horog és a csali közötti ideális távolság beállításában. Érdemes kipróbálni!

Ha dobás előtt visszanyomjuk a kosár külső felületén található etetőanyagba a csalit, a leglágyabb horogelőkével sem lesz gubancunk
Íme, egy egyszerű és hatékony végszerelék

Írta: Döme Gábor
Fotók: Döme Gábor és Takács Péter
Ábra: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.