A Harsányi-tó pergető szemmel…

A Harsányi-tó pergető szemmel…

Harsány nemcsak a pontyhorgászok Mekkája, de sok pergető horgász is szíves látogatja a harsányi középső tó 10 hektáros vizét. Itt szinte minden ragadozóhalat megtalálunk. Balin, süllő, harcsa akad szép számban, de e vízterület legfontosabb ragadozója a csuka. Nem ritkák a hét-nyolc-kilenc kilós példányok sem. Persze az utánpótlást biztosító épp méretes vagy egy-két kilós példányokból is akad szép számmal.

Hajnali derengés a tavon
Látkép a gyékényesből

Kaczkó Dani barátommal rendszeresen „nyúzzuk” a vizet, tesztelve sok száznyi műcsalit… több-kevesebb sikerrel, mert azért itt sem fonják ragadozó halból a kerítést, szükség van az egyedi fortélyokra, jó meglátásokra, ösztönös horgászatra.

A csaliarzenál, körülbelül 15 doboznyira való

Mindkettőnknek megvannak a maga favoritjai, de közös bennünk, hogy szívesen nyitunk az új felé. Nemcsak a csalikban lehetnek különbségek, hanem a stílusban is, ami adódhat generációs eltérésekből, hisz köztünk több mint húsz év különbség van, hellyel-közzel mondhatnám, hogy Dani a fiam lehetne. Persze ebből problémánk soha nem volt, de még a szele sem csapott meg ilyen gondolatnak. Inkább remekül kiegészítjük egymást, mintsem értelmetlenül, presztízsből konkurálnánk.

Dani fárasztás közben

Dani a plasztik csalik nagy ismerője, nála megtalálható minden szín és méretkombináció. Leginkább a Mann’s gumik váltak be 10-15 cm-es méretben, különösen a sárga és - ahogy mi elneveztük - a „bugyi rózsaszín” változat.

A gumik közül a Mann’s a favorit, eszi a kicsi…
… és a nagy egyaránt
Ez is Mann’s gumin veszett rajta
Nekem rendszerint, be kell érnem az aprajával, de aki a kicsit nem becsüli…

Én inkábba a wobblereket vagy a villantókat részesítem előnyben. Bár erősen „gyúrok” a gumis horgászatra, azért van mit tanulnom. Igaz, az itteni legnagyobb harcsámat is egy 15 cm-es Mann’s gumival ejtettem el.

15 cm-es Mann’s áldozata, egy 22-es harcsa

Villantók közül a támolygók és a körforgók egyaránt fogósak. Kedvenceim a Dam Effzett, az Abu Toby és néhány házilag gyártott kanál. Körforgók terén a klasszikusokat kedvelem, azaz a Mepps Aglia Fluo 4-es, 5-ös darabjait, illetve a Blue Fox Vibrax Fluorescent és a Blue Fox Salmon Super Vibrax típusokat.

Sokat látott darab…
Az Abura is elcsábulnak
Mondhatnám, hogy az Effzett mindent megfog…! Bőséges a takarmányhal állomány
E csukám neve: „Julius Szájzár”
A balinok sem vetik meg

Párom is szép csukákat fogott már a Harsányi-tavon. Talán itt szerette meg igazán a horgászatot és egyben a pergetés adta örömöket. Kedvenc csalija a Rapala J-13 GFR. Ezt nagyon szeretik a csukák, csak a balsa test nem szereti a hegyes fogakat.

4,2 kg-os
7,3 kg-os

Az őszi idényben a Sporigo horgászbolt szervezésében rendezik meg a páros, csónakos pergető versenyt ezen a tavon. A versenyek rendkívül jó hangulatban, mondhatni családias környezetben zajlanak. Legendás nevek is szívesen látogatják ezt a rendezvényt - a szakírók és a kitűnő, elismert pergető horgászok vagy épp a szárnyaikat bontogató amatőr pecások remekül érzik itt magukat.

Nagy a sürgés-forgás a start előtt
Mérlegelésre váró zsákmány
Hideg Robi barátom a versenyen fogott remek csukájával

Szóval folyóvízre szakosodott mivoltomban ez az egyetlen olyan állóvíz, ahol szívesen horgászom. Egyszerű terepnek hihetné az ember, mondván, mi van egy állóvízen titok, ami ráadásul nem rejt hihetetlen mélységeket. A víz átlagmélysége valóban 2 méter körül mozog, bár a gát előtt ennél mélyebb a víz, de a tó másik végén vigyázni kell, hogy az elektromos motort milyen mélyen engedjük le, mert könnyedén leüthet a fenékre. Elég rapszodikus a mélység alakulása, amit tarkít még a rengeteg csalimarasztaló akadó. Nádtorzsok, fák gyökerei, tuskói teszik változatossá a tó medrét, búvóhelyül szolgálva a ragadozó halaknak. Ez azért már kihívás a javából! Aki itt túl tud lendülni a kezdeti elakadások bosszúságain, aki megfejti az akadók titkait, az szép élményekkel gazdagabban fog visszagondolni Harsányra.

Írta, és fényképezte: Mádli Bálint

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: