Rendezés

Videóval

Pergető történetek 27. rész – Masayuki Yamane-féle biztosított FG Knot

Takács Péter 2023-06-14
Hogyan lehet az FG Knot kötést atombiztossá tenni? A filmből kiderül!

Mann’s gumikkal a kezdetektől

Energo Team 2023-04-13
A Mann’s plasztik műcsalik mintegy húsz évvel ezelőtt az óceán túloldaláról érkezetek meg hozzánk. Bizony, régen találkoztam az első darabokkal, ám az óta nagy kedvenceim lettek. A miértre egyszerű a válasz: sokféle helyzetben eredményesek, sok-sok horgászélményt nyújtottak számomra. Nem a gumik tulajdonságait szeretném ezúttal sorolgatni, inkább a rengeteg halas kalandomból, a fogások adta tapasztalatokból szeretnék felemlíteni. Remélem, ez nem csak kedvet csinál a pergetéshez, hanem hasznos is a kevésbé tapasztalt horgászoknak. Nincsen könnyű dolgom, de segítenek visszaemlékezni a meglévő fotók. Ha rájuk nézek, máris újraélhetem a régi fogásokat. A sok éve tartó Mann’s hűség nem véletlen, a mai napig felejthetetlen élményeket kapok az amerikai műcsalitól. Immár emberöltönyi ideje, hogy elkezdtem a plasztikos pergetést. A kezdetek után hamarosan kézbe vettem a Mann’s tvisztereket, a Shadet, a halas formát is…
Videóval

Pergető történetek 26. rész – FG Knot extrákkal

Takács Péter 2023-01-21
Ha a legjobbnak tartott fluorocarbon és fonott zsinór összekötést keressük, akkor szerintem nagyon sokan az FG Knotot mondanák! Ideje volt megkötni filmben!

Domolykók aszály idején

Energo Team 2022-09-21
A jó cikk egy hatásos címmel és egy érdeklődést felkeltő bevezetéssel kezdődik. Sokszor gondolom magamban, amikor leülök a gép elé a közel 30 °C-os szobában, hogy bárcsak így kezdhetnék én is végre egy írást, nem pedig azzal, hogy a fél éve tartó csapadékhiányról és az emiatt bekövetkező rekord alacsony vízállásáról panaszkodnék. Előbbi még várat magára egy darabig, utóbbinál pedig bemutatom, hogy hogyan csalom horogra a domolykókat aszály idején…

Kicsi a Shock, de erős!

Energo Team 2022-08-21
Mint már a korábbi írásaimból ismerhettek, nem az UL peca az, amiben igazán otthonosan mozgok, mégis örömmel fogadtam az új Wizard UL csalik érkezését. Ez 8 plasztik családot jelent, amelyek típusonként 5-5 színnel kerültek forgalomba. Ez elég erős és változatos csaliarzenált biztosíthat az UL kedvelő pergetőknek.

Gyerünk a patakba!

Kecskés Viktor 2022-07-07
Hiába a gyönyörű tavi süllők és csukák, végül mindig minden út a patakhoz vezet. Lehet az a fürge Zagyva változatos felsőfolyása, a Mátrából leereszkedő Tarna vagy a csodaszép Ipoly – ahol első lépéseimet megtettem a pergető horgászat rögös útján. Teljesen más, mégis valahol egyforma érzés, mikor melles csizmát húzva egy kis időre részükké válhatok. Ezúttal néhány jó tanácsot gyűjtöttem csokorba azoknak, akik fontolgatják, hogy patakpecára adják a fejüket.

Tavaszi potya peca

Energo Team 2022-04-11
Potya pecának neveztem el ezt az alkalmat, hisz így, ívási időszakban kevés lehetőségem van a domolykók cserkelésén kívül más ragadozók horgászatára. Azaz, ha lehet ilyet mondani, akkor pergető horgászként ez számomra az uborkaszezon. Kaptam is az alkalmon, amikor Szabolcs tógazda meghívott, így pár nap múlva már a sajógalgóci tavon talált a tavaszi pirkadat. A lékpeca élményei után szívesen fogadtam el a meghívását, miszerint vizsgáljuk át a tavat így, tilalom idején ragadozó halak szempontjából. Nézzük meg, mit is rejt a galgóci mélység.

Téli pergetett apróságok

Energo Team 2022-02-13
Ha feltennék azt a kérdést, hogy melyik a legkedveltebb halfajom és horgászmódszerem, egyből mondanám, hogy a harcsa és a harcsapergetés. Viszont a téli időszakban a legtöbb helyen védelmet élvez hazai legnagyobb ragadozónk, így más halfajokat és vízterületeket érdemes célba venni ilyenkor. A Nagykunsági-főcsatorna is egy ilyen horgászvíz, mely számomra kevésbé ismert volt eddig.

Pergetés hóban-fagyban, gödörről gödörre

Energo Team 2022-01-17
Beütöttek a kemény mínuszok, és a pergetéseim száma is negatív tartományba fordult. Az eddig ismertnek vélt haltartó helyek is napok óta üresnek bizonyulnak. Újra útnak is indultam és elkezdtem helyeket keresni. Ezt a legjobb még világosban megtenni. A természetes fénynél megfigyelhetjük a partszéli medertöréseket, púpokat, padkákat és végül, de talán a legfontosabbakat: a kishal-rajokat!

Sügérlesen Mann’s gumikkal

Energo Team 2021-12-08
Amióta ráéreztem a téli plasztik csalis sügérpergetés ízére, a legkisebb méretű, leglágyabb anyagból készült Mann’s gumik sorakoznak katonás rendben a pergető dobozaimban. Persze a színek sem mellékesek, de a legnagyobb kapufát a rosszul kiválasztott jigfejekkel lőhetjük. Óriási jelentősége van annak, hogy a vékony monofilok végére kötött vagy kapcsolt jigek milyen mozgást, illetve ütemű süllyedést kölcsönöznek a körömnyi kis plasztik falatoknak.

Csatornapergetés

Energo Team 2021-10-08
A horgászvizeink közül pergetésre sok féle variációt találunk. Vannak állóvizeink, vannak folyóvizeink, és van, ami köztesnek mondható, mint például a csatornák, melyeken van szinte álló víz vagy éppen kavargó zubogó részek is, éppen ezért a csatornák horgászata elég komplexnek tűnik, de csak elsőre.

Növényzetben pergetve

Energo Team 2021-09-08
Nyáron ránézve egy kis csatornára joggal merül fel a kérdés bennünk, hol található meg itt a hal, mivel és hogyan cserkeljük be őket. Az ilyen vizeken sok horgász meg sem próbálja a horgászatot, gondolván, „Ennyi gazból lehetetlen kifogni a halat”. Én mégis időről időre meglátogatom e vizeket és felkutatom, mi rejtőzködik a növények között. Tartsatok velem és megmutatom, én hogyan cserkelek sűrű növényzetben!

Pergetés vörösszárnyú keszegre

Energo Team 2021-05-06
Közhelyesen hangzik, de az elmúlt évtizedekben bámulatos a horgászipar, azon belül a pergetés fejlődése is. Az Ultra Light horgászatnak köszönhetően a ragadozó halak tilalmi ideje alatt sem kell már „szögre akasztani” a felszerelést, hiszen az érzékeny horgászbotokkal, pici orsókkal, apró csalikkal és pókháló vékonyságú zsinórokkal a békés halakat is üldözőbe vehetjük, ami amellett, hogy igen szórakoztató, rendkívül nagy kihívás is. Tartsatok velem ebben a cikkben, ahol bemutatom, hogyan pergetek vörösszárnyú keszegekre.

Tavaszi pergetés

Energo Team 2021-03-04
A tavasz elsősorban az ívás időszaka, a ragadozók közül kezdődik a csukával, majd március elején eljön a süllő, a balin a kősüllő és a sügér ívási időszaka, vagyis a felsorolt halfajok tilalmi időszaka veszi kezdetét. A pergető horgászok lehetőségei rendkívüli módon beszűkülnek ebben az időszakban. Azonban vannak lehetőségek, amellyel élhetünk: itt két véglet rajzolódik ki, az egyik a harcsapergetés, hiszen a harcsa a tavaszi zabáláskor egész jól fogható. A másik a finomabb, inkább UL horgászatot igénylő domolykó és jászkeszeg pergető horgászata, az utóbbiakra egészen április közepéig nincs tilalom, így jó alternatívát vagy inkább lehetőséget nyújtanak.

Téli domolykók

Energo Team 2021-02-04
A megszelídült, kristálytiszta vízfolyások hívogatják télen is a pergetni vágyó horgászokat. A nyarat idéző halbőség pont úgy marad el ilyenkor, mint a víztetőről való bogárszedések, de az ultra finom pergető cuccal való domolykó fárasztások most is felpezsdítik a nyugodni soha nem akaró horgászvért. A vastag öltözék alapkövetelmény, s csaliból is csak a legkisebbeket hagyjuk a műcsalis dobozainkban!

Téli pergető finomságok

Energo Team 2021-01-08
A hideg téli hónapok kiváló lehetőséget nyújtanak a kisebb testű ragadozók fogására. A süllők és csukák pergető horgászata is remek dolog, mégis ezen a télen számos alkalommal ragadtam magamhoz inkább a legfinomabb pálcáimat és vettem célba a megszelídült kis patakokat, csatornákat azzal a szándékkal, hogy a sügérek mellett a domolykókból is nyakon csíphessek egy-egy darabot.

Go Green – Környezetbarát kivitelben a ragadozók ellen is

Energo Team 2020-08-01
A trendek jönnek-mennek, melyek a különböző technikákat és stílusokat reformokkal és igényekkel színesítik, ez a pergető horgászatban is nagyban dívik és jelen van. Egyre modernebb formák, ötletek, színek és egyéb funkciók jönnek előtérbe az eszközökben és termékekben egyaránt, hogy egy horgásznap sikerességénél a horgász javára mozduljon a mérleg nyelve. De e modernizációs receptúra mellett a horgászvizekre különböző javallatok és lassan kötelezvénnyé váló anyagok is színesítik napjainkat, mely előírásoknak nemsokára minden horgásznak kötelező lesz eleget tennie.

Pergetések a Bokor Pro Spin újdonságokkal

Energo Team 2020-06-03
Csaknem egy éve már, hogy folyamatosan pergethetek az új Pro Spin botszéria újdonságaival. Sok tapasztalatot és élményt is nyújtott a fejlesztés, a tesztelés időszaka. Eljött az idő, hogy első ízben immár ajánlhatom is őket, mert a nyár legelején az üzletekben lesz az új termék. Miként az első Bokor Spin pergető botokat, úgy ezeket is a jelentős használat utáni tapasztalatok tükrében ajánlhatom.

Mann’s gumikkal a kezdetek óta

Energo Team 2019-12-26
Manapság a horgászcikk ipar számtalan eredményesen használható plasztik csalit kínál a horgászoknak. Sokkal bőségesebb a kínálat, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Magam is folyamatosan rácsodálkozom a színes kavalkádra, de nem nehéz hűségesnek lennem a Mann’s gumik irányába. A napokban éppen erről a hosszú időn át tartó kapcsolatról írhattam a Magyar Horgászban. Felemlítettem, hogy az importőr jóvoltából lassan húsz éve, hogy megismertem és használhatom ezt az Amerikai Egyesült Államokból származó műcsalit.
Videóval

Rapala Tippek-Trükkök 6. rész - Ezen (is) múlhat életed hala: zsinór, előkezsinór, kapocs

Nagy Gábor 2019-12-23
Az előző 5 rész során esett szó a balatoni pergetéshez használt kedvenc botjaimról, orsóimról és csalijaimról, most elérkeztünk a kisebb, ám annál fontosabb hozzávalókhoz. A sorozat záró epizódjában a filmeken használt zsinórjaimat és a nagyon fontos utolsó láncszemet, a kapcsot mutatom be, a cikkhez tartozó kisfilmben pedig egy érdekes kísérlettel próbálok segíteni a kapocsválasztásban.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 5. rész – Csalivariációk balinra

Nagy Gábor 2019-11-13
A sorozat 5. epizódjában a balatoni balinhorgászat során előforduló szituációkhoz szeretnék javasolni különböző műcsalikat. Azonban biztos vagyok benne, hogy az alábbi cikkben és a végén látható kisfilmben elhangzó információk segítségével nem csak a Balatonon és nem csak balinozás során fognak halat adni bemutatott csalik.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 4. rész – Kereső gumihalazás nagy ragadozókra

Nagy Gábor 2019-10-21
A legnagyobb csukámat és harcsámat, több kapitális balatoni fogast és számos más ragadozót köszönhetek a kedvenc gumicsalimnak. Hatrészes sorozatom negyedik epizódjának főszereplője a Storm 360GT Searchbait. Elfogultságtól nem mentes véleményem szerint ez lett a „legütősebb” rész, érdemes végignézni a cikk végén látható filmet! A most következő írásban igyekszem részletesen bemutatni a csalit, sok olyan információt (és halat) is felvillantva, amire a videóban nem jutott idő.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 3. rész – A Rapala Shadow Rap wobblercsalád

Nagy Gábor 2019-09-27
A Rapala a világ legtradicionálisabb wobbler márkája, számos olyan terméke van, amelyek legendás hírnévre tettek szert a pergető horgászok körében. Ugyanakkor a cég nem csak a hírnévből él, folyamatosan tervez és dob piacra újabb és újabb csalikat. A fejlesztések sokszor a tengeri körülmények vagy az észak-európai hideg és mély vizek kapitális ragadozóinak megfogására irányulnak, máskor elsősorban a feketesügér-horgászoknak igyekeznek kedvezni. A sok újdonság között a Shadow Rap család az, amelynek minden modelljéről elmondható, hogy a hazai körülmények között fogható legtöbb ragadozó horgászatára ideális.

Haldorádó – Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2019

Szalai Gábor László 2019-09-24
Idén negyedszer is én vezettem a pergető tematikus gyerektábort Sarudon, így a nyári szabadságom számottevő részét ismét a Tisza-tavon töltöttem lelkes gyerekhorgászok társaságában. Ez a „munka” nem mindig könnyű feladat – idén például nem volt az –, de amikor a gyerekek halat fognak és felragyog az arcuk, az elég sok mindenért kárpótol. Ha látom azt a csillogást a szemükben, azt a pillanatot, amikor egy életre megfertőződnek a pergetéssel, akkor én is visszakapok valamit abból, amit én adok át nekik.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 2. rész – Slab Rap és Rippin’ Rap vertikális wobblerek

Nagy Gábor 2019-08-24
A sorozat második részeként két olyan csalit szeretnék bemutatni, amelyek többféle ragadozóhalra, számos szituációban használhatók eredményesen, ráadásul a kezdő pergetők számára is kifejezetten ajánlhatók. A könnyűpergető csalik közé sorolhatók, de ez nem jelenti azt, hogy csak kisméretű halakat célozhatunk meg velük!
Videóval

Rapala tippek-trükkök 1. rész – Pergető botok és orsók számos helyzetre

Nagy Gábor 2019-07-31
Július elején egy tartalmas hétvégét horgásztam végig Takács Peti társaságában a Balatonon. Nem könnyű feladatra vállalkoztam: célunk volt bemutatni azt a felszerelést, amit a horgászataim során eredményesen használok. A dolog nehézségét az adta, hogy szerettünk volna minél több ragadozót megmutatni a kamerának, mindezt a balatoni időjárás szeszélyeinek igencsak kitett csónakos pergetés során.

Erő és harmónia – Bokor Spines tapasztalatok

Energo Team 2018-09-30
Negyedik éve immár, hogy folyamatosan használom a Bokor Spin felszereléseket, van bőven halas tapasztalatom, a fogások tükrében szívesen említem fel a botok jó tulajdonságait. Nem titkolom, hogy kedvet szeretnék csinálni a használatukhoz. Elsősorban azért, mert nagyon univerzálisan használhatóak, a felszerelés darabjai a bottól a zsinór végéig erősek, megbízhatóan teljesítenek.

Egy hosszú hétvége Sarudon

Szalai Gábor László 2018-09-22
A Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok után az augusztus 20-i hosszú hétvégénket ismét Sarudon töltöttük a feleségemmel. Még ki akartuk élvezni a nyár utolsó szabadnapjait és az igazán meleg időjárást, hogy kellően lebarnulva és feltöltődve vágjunk neki az ősznek. Erre a Tisza-tó, és különösen Sarud, tökéletes hely. Szerencsére az időjárás is évszaknak megfelelő arcát mutatta, így minden adott volt egy újabb tökéletes nyári horgászkiránduláshoz.

Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2018

Szalai Gábor László 2018-09-07
Az idei nyár sem múlhatott el Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok nélkül. Sarudon hétről hétre összegyűltek a lelkes gyermekhorgászok és szebbnél szebb halakat fogtak a finomszerelékes, a nagyhalas és a pergető táborozók egyaránt. A pergető táborokat immáron harmadik éve vezethettem, ami nagy kihívás és megtiszteltetés is egyben. Az idei rendkívül forró, ugyanakkor viharos nyár nem mindig kedvezett nekünk, de azért tartogatott számunkra meglepetéseket a Sarudi-medence ezúttal is.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.