Rendezés

Csatornapergetés

Energo Team 2021-10-08
A horgászvizeink közül pergetésre sok féle variációt találunk. Vannak állóvizeink, vannak folyóvizeink, és van, ami köztesnek mondható, mint például a csatornák, melyeken van szinte álló víz vagy éppen kavargó zubogó részek is, éppen ezért a csatornák horgászata elég komplexnek tűnik, de csak elsőre.

Növényzetben pergetve

Energo Team 2021-09-08
Nyáron ránézve egy kis csatornára joggal merül fel a kérdés bennünk, hol található meg itt a hal, mivel és hogyan cserkeljük be őket. Az ilyen vizeken sok horgász meg sem próbálja a horgászatot, gondolván, „Ennyi gazból lehetetlen kifogni a halat”. Én mégis időről időre meglátogatom e vizeket és felkutatom, mi rejtőzködik a növények között. Tartsatok velem és megmutatom, én hogyan cserkelek sűrű növényzetben!

Gyerünk a patakba!

Kecskés Viktor 2021-07-12
Hiába a gyönyörű tavi süllők és csukák, végül mindig minden út a patakhoz vezet. Lehet az a fürge Zagyva változatos felsőfolyása, a Mátrából leereszkedő Tarna vagy a csodaszép Ipoly – ahol első lépéseimet megtettem a pergető horgászat rögös útján. Teljesen más, mégis valahol egyforma érzés, mikor melles csizmát húzva egy kis időre részükké válhatok. Ezúttal néhány jó tanácsot gyűjtöttem csokorba azoknak, akik fontolgatják, hogy patakpecára adják a fejüket.

Pergetés vörösszárnyú keszegre

Energo Team 2021-05-06
Közhelyesen hangzik, de az elmúlt évtizedekben bámulatos a horgászipar, azon belül a pergetés fejlődése is. Az Ultra Light horgászatnak köszönhetően a ragadozó halak tilalmi ideje alatt sem kell már „szögre akasztani” a felszerelést, hiszen az érzékeny horgászbotokkal, pici orsókkal, apró csalikkal és pókháló vékonyságú zsinórokkal a békés halakat is üldözőbe vehetjük, ami amellett, hogy igen szórakoztató, rendkívül nagy kihívás is. Tartsatok velem ebben a cikkben, ahol bemutatom, hogyan pergetek vörösszárnyú keszegekre.

Tavaszi pergetés

Energo Team 2021-03-04
A tavasz elsősorban az ívás időszaka, a ragadozók közül kezdődik a csukával, majd március elején eljön a süllő, a balin a kősüllő és a sügér ívási időszaka, vagyis a felsorolt halfajok tilalmi időszaka veszi kezdetét. A pergető horgászok lehetőségei rendkívüli módon beszűkülnek ebben az időszakban. Azonban vannak lehetőségek, amellyel élhetünk: itt két véglet rajzolódik ki, az egyik a harcsapergetés, hiszen a harcsa a tavaszi zabáláskor egész jól fogható. A másik a finomabb, inkább UL horgászatot igénylő domolykó és jászkeszeg pergető horgászata, az utóbbiakra egészen április közepéig nincs tilalom, így jó alternatívát vagy inkább lehetőséget nyújtanak.

Téli domolykók

Energo Team 2021-02-04
A megszelídült, kristálytiszta vízfolyások hívogatják télen is a pergetni vágyó horgászokat. A nyarat idéző halbőség pont úgy marad el ilyenkor, mint a víztetőről való bogárszedések, de az ultra finom pergető cuccal való domolykó fárasztások most is felpezsdítik a nyugodni soha nem akaró horgászvért. A vastag öltözék alapkövetelmény, s csaliból is csak a legkisebbeket hagyjuk a műcsalis dobozainkban!

Téli pergető finomságok

Energo Team 2021-01-08
A hideg téli hónapok kiváló lehetőséget nyújtanak a kisebb testű ragadozók fogására. A süllők és csukák pergető horgászata is remek dolog, mégis ezen a télen számos alkalommal ragadtam magamhoz inkább a legfinomabb pálcáimat és vettem célba a megszelídült kis patakokat, csatornákat azzal a szándékkal, hogy a sügérek mellett a domolykókból is nyakon csíphessek egy-egy darabot.

Go Green – Környezetbarát kivitelben a ragadozók ellen is

Energo Team 2020-08-01
A trendek jönnek-mennek, melyek a különböző technikákat és stílusokat reformokkal és igényekkel színesítik, ez a pergető horgászatban is nagyban dívik és jelen van. Egyre modernebb formák, ötletek, színek és egyéb funkciók jönnek előtérbe az eszközökben és termékekben egyaránt, hogy egy horgásznap sikerességénél a horgász javára mozduljon a mérleg nyelve. De e modernizációs receptúra mellett a horgászvizekre különböző javallatok és lassan kötelezvénnyé váló anyagok is színesítik napjainkat, mely előírásoknak nemsokára minden horgásznak kötelező lesz eleget tennie.

Pergetések a Bokor Pro Spin újdonságokkal

Energo Team 2020-06-03
Csaknem egy éve már, hogy folyamatosan pergethetek az új Pro Spin botszéria újdonságaival. Sok tapasztalatot és élményt is nyújtott a fejlesztés, a tesztelés időszaka. Eljött az idő, hogy első ízben immár ajánlhatom is őket, mert a nyár legelején az üzletekben lesz az új termék. Miként az első Bokor Spin pergető botokat, úgy ezeket is a jelentős használat utáni tapasztalatok tükrében ajánlhatom.

Mann’s gumikkal a kezdetek óta

Energo Team 2019-12-26
Manapság a horgászcikk ipar számtalan eredményesen használható plasztik csalit kínál a horgászoknak. Sokkal bőségesebb a kínálat, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Magam is folyamatosan rácsodálkozom a színes kavalkádra, de nem nehéz hűségesnek lennem a Mann’s gumik irányába. A napokban éppen erről a hosszú időn át tartó kapcsolatról írhattam a Magyar Horgászban. Felemlítettem, hogy az importőr jóvoltából lassan húsz éve, hogy megismertem és használhatom ezt az Amerikai Egyesült Államokból származó műcsalit.
Videóval

Rapala Tippek-Trükkök 6. rész - Ezen (is) múlhat életed hala: zsinór, előkezsinór, kapocs

Nagy Gábor 2019-12-23
Az előző 5 rész során esett szó a balatoni pergetéshez használt kedvenc botjaimról, orsóimról és csalijaimról, most elérkeztünk a kisebb, ám annál fontosabb hozzávalókhoz. A sorozat záró epizódjában a filmeken használt zsinórjaimat és a nagyon fontos utolsó láncszemet, a kapcsot mutatom be, a cikkhez tartozó kisfilmben pedig egy érdekes kísérlettel próbálok segíteni a kapocsválasztásban.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 5. rész – Csalivariációk balinra

Nagy Gábor 2019-11-13
A sorozat 5. epizódjában a balatoni balinhorgászat során előforduló szituációkhoz szeretnék javasolni különböző műcsalikat. Azonban biztos vagyok benne, hogy az alábbi cikkben és a végén látható kisfilmben elhangzó információk segítségével nem csak a Balatonon és nem csak balinozás során fognak halat adni bemutatott csalik.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 4. rész – Kereső gumihalazás nagy ragadozókra

Nagy Gábor 2019-10-21
A legnagyobb csukámat és harcsámat, több kapitális balatoni fogast és számos más ragadozót köszönhetek a kedvenc gumicsalimnak. Hatrészes sorozatom negyedik epizódjának főszereplője a Storm 360GT Searchbait. Elfogultságtól nem mentes véleményem szerint ez lett a „legütősebb” rész, érdemes végignézni a cikk végén látható filmet! A most következő írásban igyekszem részletesen bemutatni a csalit, sok olyan információt (és halat) is felvillantva, amire a videóban nem jutott idő.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 3. rész – A Rapala Shadow Rap wobblercsalád

Nagy Gábor 2019-09-27
A Rapala a világ legtradicionálisabb wobbler márkája, számos olyan terméke van, amelyek legendás hírnévre tettek szert a pergető horgászok körében. Ugyanakkor a cég nem csak a hírnévből él, folyamatosan tervez és dob piacra újabb és újabb csalikat. A fejlesztések sokszor a tengeri körülmények vagy az észak-európai hideg és mély vizek kapitális ragadozóinak megfogására irányulnak, máskor elsősorban a feketesügér-horgászoknak igyekeznek kedvezni. A sok újdonság között a Shadow Rap család az, amelynek minden modelljéről elmondható, hogy a hazai körülmények között fogható legtöbb ragadozó horgászatára ideális.

Haldorádó – Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2019

Szalai Gábor László 2019-09-24
Idén negyedszer is én vezettem a pergető tematikus gyerektábort Sarudon, így a nyári szabadságom számottevő részét ismét a Tisza-tavon töltöttem lelkes gyerekhorgászok társaságában. Ez a „munka” nem mindig könnyű feladat – idén például nem volt az –, de amikor a gyerekek halat fognak és felragyog az arcuk, az elég sok mindenért kárpótol. Ha látom azt a csillogást a szemükben, azt a pillanatot, amikor egy életre megfertőződnek a pergetéssel, akkor én is visszakapok valamit abból, amit én adok át nekik.
Videóval

Rapala tippek-trükkök 2. rész – Slab Rap és Rippin’ Rap vertikális wobblerek

Nagy Gábor 2019-08-24
A sorozat második részeként két olyan csalit szeretnék bemutatni, amelyek többféle ragadozóhalra, számos szituációban használhatók eredményesen, ráadásul a kezdő pergetők számára is kifejezetten ajánlhatók. A könnyűpergető csalik közé sorolhatók, de ez nem jelenti azt, hogy csak kisméretű halakat célozhatunk meg velük!
Videóval

Rapala tippek-trükkök 1. rész – Pergető botok és orsók számos helyzetre

Nagy Gábor 2019-07-31
Július elején egy tartalmas hétvégét horgásztam végig Takács Peti társaságában a Balatonon. Nem könnyű feladatra vállalkoztam: célunk volt bemutatni azt a felszerelést, amit a horgászataim során eredményesen használok. A dolog nehézségét az adta, hogy szerettünk volna minél több ragadozót megmutatni a kamerának, mindezt a balatoni időjárás szeszélyeinek igencsak kitett csónakos pergetés során.

Erő és harmónia – Bokor Spines tapasztalatok

Energo Team 2018-09-30
Negyedik éve immár, hogy folyamatosan használom a Bokor Spin felszereléseket, van bőven halas tapasztalatom, a fogások tükrében szívesen említem fel a botok jó tulajdonságait. Nem titkolom, hogy kedvet szeretnék csinálni a használatukhoz. Elsősorban azért, mert nagyon univerzálisan használhatóak, a felszerelés darabjai a bottól a zsinór végéig erősek, megbízhatóan teljesítenek.

Egy hosszú hétvége Sarudon

Szalai Gábor László 2018-09-22
A Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok után az augusztus 20-i hosszú hétvégénket ismét Sarudon töltöttük a feleségemmel. Még ki akartuk élvezni a nyár utolsó szabadnapjait és az igazán meleg időjárást, hogy kellően lebarnulva és feltöltődve vágjunk neki az ősznek. Erre a Tisza-tó, és különösen Sarud, tökéletes hely. Szerencsére az időjárás is évszaknak megfelelő arcát mutatta, így minden adott volt egy újabb tökéletes nyári horgászkiránduláshoz.

Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2018

Szalai Gábor László 2018-09-07
Az idei nyár sem múlhatott el Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok nélkül. Sarudon hétről hétre összegyűltek a lelkes gyermekhorgászok és szebbnél szebb halakat fogtak a finomszerelékes, a nagyhalas és a pergető táborozók egyaránt. A pergető táborokat immáron harmadik éve vezethettem, ami nagy kihívás és megtiszteltetés is egyben. Az idei rendkívül forró, ugyanakkor viharos nyár nem mindig kedvezett nekünk, de azért tartogatott számunkra meglepetéseket a Sarudi-medence ezúttal is.

Egész évben plasztikokkal III. rész: március-április

Szalai Gábor László 2018-03-31
Sokan kérdezik tőlem, hogy melyik a legkedvesebb pergető szezonom, és erre nagyon nehéz választ adnom, hiszen minden periódusnak megvannak a maga „sztárhalai”. Ennek ellenére talán a tavaszt érzem magamhoz legközelebb. Megmagyarázni nehéz lenne, hogy miért. Sokszínűségével, az ébredő természet szépségével, a folyók megújulásával, az árvizekkel, az ártéri cserkelések során tapasztalható, semmilyen más időszakhoz nem hasonlítható csodáival teljesen elvarázsol ez az évszak.
Videóval

Tippek, trükkök, apró plasztik csalikhoz

Energo Team 2017-12-19
Nagyon sokan kérdezik, hogyan lehet apró plasztikokkal horgászni, és hogyan lehet egyáltalán vezetni egy apró csalit. Természetesen sokaknak már egyértelmű, milyen csalit, botot, orsót és egyéb kiegészítőt használjon e célra, vannak azonban olyanok, akik most kacsingatnak az apróbb csalik és az azokkal való horgászat iránt, nekik szeretnék elsősorban segíteni.

Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2017

Szalai Gábor László 2017-10-14
Azt mondhatom, hogy már szinte hazajárok Sarudra. Nemcsak a gyerek horgásztáborokat vezetni, de nyaralni és pihenni is. Feleségem és én beleszerettünk ebbe a kis faluba, no meg persze a Tisza-tóba, ami számunkra, folyóvízi horgászok számára, mindig egy teljesen új kihívást jelent. Ezért nem is csoda, hogy már nagyon vártam az idei pergető gyerektáborokat. A július csak eljött végül, én pedig nekivágtam, hogy újabb szép emlékeket szerezzünk a táborba érkező gyerekeknek – és persze magamnak is.

Vár a Tisza-tavi nyár! – Idén is lesznek Gyerek Horgásztáborok Sarudon

Szalai Gábor László 2017-06-10
A balatoni nyarat már sokan és sokféleképpen „megénekelték”, ami nem is csoda, hiszen hazánk egyik legfontosabb turista paradicsoma a magyar tenger. Az elmúlt években azonban a Tisza-tavi nyarat is egyre többen fedezik fel maguknak. A tó kedvező adottságain, páratlan halállományán és állatvilágán kívül ez leginkább azok munkájának köszönhető, akik nagyszerű programokat szerveznek ide évről évre. Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek az egyik ilyen kezdeményezésnek, ami nem más, mint a Haldorádó – Matula Gyerek Horgásztábor Sarudon.

Egész évben plasztikokkal IV. rész: május – június

Szalai Gábor László 2017-05-30
Az előző rész középpontjában leginkább a domolykók és a jászkeszegek álltak, valamint a harcsák és az áprilistól tilalom alól szabaduló csukák. A következő időszak, a május és a június, sok új lehetőséget kínál a pergető horgászok számára, hiszen véget ér a csapósügérek, nemes süllők és a balinok fogási tilalma. Ezek a halak a főszereplői a 4. résznek, valamint azok a lágy műcsalis módszerek és technikák, amik segítségével sikeresen horgászhatunk a nyár eleji ragadozóhalakra.

Kis bottal a Dunán – Egy év könnyűpergetés

Bottyán Marián 2017-05-20
A könnyűpergetés számomra maga a harmónia, noha nem mindig és legfőképp nem egész évben űzöm ezt a szívemhez oly közel álló műfajt. Az ember keze könnyen rááll a rövid, kezes, két méter körüli pálcákra, hiszen élmény velük a pergetés minden egyes mozzanata. Az egyik évben elhatároztam, hogy egy teljes szezont szánok a kis botos pecának: az évnek más-más időszakában, szisztematikusan fogok célba venni különböző halfajokat és kihasználom a könnyűpergetés adta lehetőségeket.

Egész évben plasztikokkal II. rész: január-február

Szalai Gábor László 2017-01-26
Az év első két hónapját joggal tekinthetjük a plasztik csalis pergetés valódi szezonjának. Januárban és februárban van a legnagyobb létjogosultságuk a különféle lágy műcsaliknak, és a módszer elsőszámú célhalainak tekinthető nemes és kősüllők is talán ekkor foghatók legjobban. Ám ez a két hónap sem csak a tüskéshátúakról szól, hiszen sok egyéb halfaj is fennakadhat a kitartó pergető horgász horgán ilyenkor. A sorozat második részében a két legmarkánsabb téli hónapunk kínálta pergető horgászati lehetőségeit szeretném összefoglalni, újfent kizárólag csak a plasztik csalis vonalon haladva.

Balinbárók

Dósa István 2016-12-26
Az igazán eredményes pergető horgászok azt mondják, hogy a pergetés magányos sport. Ezzel egyetértek. Részben. Mi a gyerekekkel közösen hajkurásszuk a csukákat, balinokat, süllőket és a csapókat. Nagyon ritkán pergetek egyedül, mégis sikeresek vagyunk. Nézzük, hogyan lettünk azok!

Pontyok és plasztikok

Orbán Gábor 2016-12-20
A fanatikus pergető horgász számára szinte soha nincs olyan időszak, amikor ne tudna mire horgászni. Áradhatnak a folyók, vagy éppen lehetnek tilalmi időszakok, akkor is keres magának valamilyen lehetőséget, akár békés halas pergetést is. Ezt a horgászatot is egy ilyen alkalom szülte.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2021 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.