Rapala tippek-trükkök 1. rész – Pergető botok és orsók számos helyzetre

Rapala tippek-trükkök 1. rész – Pergető botok és orsók számos helyzetre

Július elején egy tartalmas hétvégét horgásztam végig Takács Peti társaságában a Balatonon. Nem könnyű feladatra vállalkoztam: célunk volt bemutatni azt a felszerelést, amit a horgászataim során eredményesen használok. A dolog nehézségét az adta, hogy szerettünk volna minél több ragadozót megmutatni a kamerának, mindezt a balatoni időjárás szeszélyeinek igencsak kitett csónakos pergetés során.

Előzetesen balinozást, valamint süllőzést-kősüllőzést terveztem be, természetesen a Normark termékkínálatába tartozó Rapala wobblerekkel, valamint Storm gumikkal. Hat kisfilmet sikerült leforgatnunk, amelyekben a botoktól a zsinórokon, előkéken és kapcsokon át a csalikig hasznos tippeket igyekszem adni pergető társaimnak. Az első részben az általam legtöbbet használt bot-orsó kombókat mutatom be.
Általánosságban elmondható, hogy pergető botot nem az egyes halfajokra, hanem elsősorban az alkalmazni kívánt módszerhez, illetve a csalikhoz igazítva választunk. Ennek megfelelően én általában nem a botokra írt adatokat veszem figyelembe, hanem kézbe fogva tapasztalom meg karakterüket, hiszen két egyforma dobósúlyú bot között ég és föld lehet a különbség! A botválasztásban kevésbé rutinos pergetők számára emiatt is lehetnek hasznosak az alább részletezett ajánlásaim.
A legfinomabb, egyben legtöbbet használt botom a Shimano Technium STEC63ML jelölésű, 191 cm hosszú pálca, amellyel 3-10 gramm közötti csalikat szórok.

Feszes, gyors, technikás pergető bot

Ezzel a bottal horgászom kősüllőre, átlagos süllőkre és csukákra a jelölt súlytartományba eső plasztikokkal, wobblerekkel és vibe csalikkal, de előveszem akkor is, ha nincs szükség hosszú dobásokra balinpergetés során. Tipikusan ilyen esetek a tavaszi küszíváson való parti, cserkelős horgászatok, amikor könnyű Rapala wobblereket kell pontosan a rablásokba vagy a kifigyelt balin szája elé dobni.

Az XT200-as karbon anyagnak köszönhetően villámgyors akciójú, hatalmas erőtartalékokkal rendelkező, mégis érzékeny pálca a Shimano Technium

A feszes, gyors pálca tökéletes a technikás horgászatokhoz, a finom csuklómozdulatokat igénylő jerk és twitch technikákhoz, valamint a topwater wobblerek vezetéséhez is.

Így hajlik a Technium egy izmosabb kősüllő alatt…

Bár nem a kapitális halakat céloztam meg vele, úgy alakult a horgászszerencse, hogy a 2018-as évben fogott legnagyobb, bő 8 kg-os balatoni fogasommal épp akkor találkoztak útjaink, amikor a Technium volt a kezemben.

… és így egy 8+-os fogas fejrázásai közben!

A fárasztás izgalmasra sikerült, de gond nélkül kijött a fenséges ragadozó, sőt úgy éreztem, még mindig maradt kihasználatlan erőtartalék a botban!

Komoly ellenfél volt, de meg se kottyant a Techniumnak!

A kamera előtt sikerült rendeltetésszerűen használnom, így a videókban kősüllők és kisebb süllők fogása közben láthatjátok dolgozni.
A Techniumra egy Shimano Sustain 2500FI első fékes orsót erősítettem, amely mind esztétikailag, mind egyensúlyi központjukat tekintve harmonizál a bottal.

A Shimano Sustain 2500FI és a Technium közös súlypontja épp a legjobb helyre esik

A korábban nagy sikert aratott Rarenium modell utódját tisztelhetjük ebben az orsóban. Több technikai fejlesztésben meghaladja elődjét, mindeközben megmaradt annak árkategóriájában.

Tökéletes zsinórkép

Tökéletes futású, a prémium kategóriás modellekre hajazó feeling jellemzi használatát. Ahogy a videóban is elhangzik, ár/érték arányban véleményem szerint a legjobb Shimano orsó!

A kősüllők koppintós kis kapásait villámként közvetíti kezünkbe a bemutatott kombó

A Balatonon gyakran fordul elő olyan helyzet, hogy a vadul rabló balinok nem engednek közel magukhoz. A Shimano Speed Master 2,40 m hosszú, 14-40 gramm dobósúlyú botot használom ilyen szituációkban, de hasonló tulajdonságok mellett akár hosszabb modellt is választhatunk erre a célra.

„Suhintós” dobások esetén nyílként lövi ki csalimat a Speed Master

Balinos összeállításhoz mi mást adhattam volna hozzá, mint egy Shimano Stradic orsót? Korábban 7 éven át nyúztam egy 2500FB modellt, amit tavaly cseréltem le a C3000HGFK-ra. Az új tekerő szintén kifogástalanul teszi a dolgát.

A Stradic neve a 6,1:1-es áttétele miatt számomra egyet jelent a balinozással

A legfontosabb tulajdonsága a 6,1:1-es áttétel, ami garanciát biztosít a „balinos” tempóra! Ha tiszta a víz, vagy agyon van dobálva a pálya, sokszor a sebesség a megoldás az őnök átverésére.

A tempósan húzott wobbler kellett neki

Elsősorban a darabosabb csalikkal, komolyabb süllőkre és csukákra való horgászathoz választottam a Shimano Zodias 5-18 g MH (a valódi karaktere alapján én inkább 10-50 g-ra tenném a dobósúlyát) botot, melyet a Shimano Twinpower 4000PG orsóval házasítottam.

A Twinpower ékszerszerű megjelenése egy igazi erőgépet takar, ami kapitális halak esetén is megállja a helyét akár sós vízben is!

A bot a Zodias család legfeszesebb, leggyorsabb modellje, így leginkább őt ajánlom a jiges technikákhoz, de kanalakkal, nagyobb wobblerekkel és gumikkal csukázni is nagyon szeretek vele. Bárhogy is dicsérném, valószínűleg úgysem tudok nagyobb hatást kifejteni, mint az alábbi videofelvétel végén látható fárasztás képsorai.

Perecben a Shimano Zodias 5-18 MH (ugye, hogy megduplázhatnánk a dobósúly-jelölést?)

Egy akadón horgászva nagy fogast szerettem volna mutatni a kamerának, ezért kitartóan szórtam a 15 cm-es Storm Searchbait csalit, amire a várt süllő helyett bitang erős meglepetés érkezett!

Többször is áttört a csónak alatt, de nem a bot, sokkal inkább az előke miatt nem mertem megállítani ilyenkor, hiszen látható, hogy van ott még tartalék ;)

Az orsót nemcsak a bothoz, de az alkalmazott módszerhez is igazítani kell, főleg nagy csalikkal való horgászat esetén, ahol komoly igénybevételt kap. A 4000-es Twinpowerrel két szezonon vagyok túl, ez idő alatt sok nagy csatát megélt, többször merült víz alá és tengert is látott, de továbbra is kompromisszum-mentesen teszi a dolgát – ahogyan minderről ti is meggyőződhettek az alábbi képsorokon:

. . . folytatása következik!

Írta: Nagy Gábor
Normark team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.