Balinra várva

Balinra várva

Aki horgászott már balinra, az tudja, hogy kisebb példányai viszonylag könnyen horogra csalhatók, de a kapitálisak becserkészése emberpróbáló feladat. Számos műcsali létezik, amivel mindez megvalósítható, sőt van olyan is, melyet kimondottan a balin horgászatára fejlesztettek ki.

A Hárosi-öböl dunai kijárata, a Duna M0-ás híd alatti része, majd jó száz méterrel lejjebb egy jelentős kőzátony tartja helyben a környék ordasabb balinjait. Van úgy, hogy csak fényképezőgéppel járok erre, máskor meg viszem a könnyű, 2,70 m hosszú 20-40 gramm dobósúlyú gerinces botot, amire hétcsapágyas, 30-as orsó kerül. Van hozzá tartalék alumínium dob is, tartalék zsinórral. Nem mintha a Duna errefelé enné a zsinórt, de van, amikor egy hajszállal vékonyabb zsinór is számít. Az orsó dobjára lágy, csomótűrő zsinór került.

Első műcsalinak a sok közül a Thrill 7-es került bevetésre. A kora reggel és a szürkület órái a balinoké, ezért már hajnali hatkor lestem a töréseket, ahol hamarosan megjelent az első, majd a többi balin.

A Salmo balinozásra kifejlesztett wobblereire jellemző, hogy erőteljes rezgéseket keltenek a vízben, amit még felturbózhat a sodrás, az örvény vagy a visszaforgó. Hibátlan a súlyozásuk, ezért tisztes távolságra lehet velük dobni. Még a Thrill 7-es is elhajítható 35-40 méterre. A nyelve a test hossztengelyére merőlegesen áll, cikkcakkban úszik, ráadásul jobbra-balra billeg is.

A Salmo cég a Thrill-t kimondottan a kapitális balinoknak szánta. Viszonylag nehéz, süllyedő wobblerről van szó, ami hosszú dobásokat tesz lehetővé. Törekedj arra, hogy a felszínhez közel vezesd. Amint a vízbe ér, feltartott spiccel, gyorsan kezdd el húzni! Nemcsak kinézetében, de mozgásában is a szélhajtó küsz kiköpött mása, ezáltal rendkívül eredményes. Akkor is eredményes lehetsz vele, mikor minden más csődöt mondott
Az alul látható színt kimondottan a hazai balinozáshoz fejlesztették ki. A Minnow minden hagyományos pergető technikával használható. Vezetheted folyásirányban, azzal szemben, vagy keresztül a vízfolyáson. Folyamatosan változtasd a vezetés sebességét, és ne feledkezz meg a véletlenszerű finom rántásokról, ami olyan mozgást eredményez csalidnak, amiért a balinok megőrülnek!

Lesve a fodrozódásokat a csendesebb vízfelület szélén jól megfigyelhető volt a snecik gyülekezése, és a balinok taktikája, ahogy két oldalról kerítették be a gyanútlan apróhalakat. A dobásoknál ügyelnem kellett arra, hogy a bot spiccét megemelve, mindig a fodrozódás szélén táncoltatva „szaladjon” a műcsali, mert a sima tükörben szétzavarta volna a gyülekező sneciket.

Néha érdemes kombinálni az egyes technikákat, mert meglepően eredményes lehet. Ez a kölyök balin a víz felszínén pattogó vesztett rajta, amit hagyományos módon (mint a balinólmos szereléknél) a Thrill elé kötöttem

Az étvágyánál lévő balin óvatlan, lehet látni, hogy az elvétett rablás után merre iramodik. Elébe dobtam és arra ügyeltem, hogy lehetőleg mellette ússzon el a wobbler. Három-négy pontos dobás után megvolt az első meglepett hal, ami akkora fröcskölést csapott, mintha eljött volna a balin világvége. Pedig csak addig tartott, míg a wobbler horgát kiügyeskedtem a szájából, és máris mehetett vissza a Dunába.

Másfél órás horgászat során váltogatva a csalikat - Minnow 7S, Sting 6-os, 7-es és a nagyobb, 14 centis ezüstszürke, ezüstös hasú Thrill - négy balint sikerült becsapni a hajnali órákban. Az őnök aztán fél nyolc tájban úgy eltűntek, mintha egy sem lenne belőlük ezen a Duna-szakaszon. Pedig ott vannak, csak az idő múlásával óvatosabbak lesznek. A snecik is kereket oldanak átmenetileg, hogy aztán a szürkület idején minden kezdődjön elölről…

Ismét egy kimondott balinos szín. Ha folyóban horgászol, érdemes lassan a folyásirányra merőlegesen vezetned a Salmo Stinget. Ha olyan hely fölé ér, ami ígéretesnek tűnik, akkor állítsd meg egy pillanatra a csalid, ez számtalanszor eredményez rávágást
A Hornetet vezesd a folyással szemben, egyenletes, a folyóénál kissé nagyobb sebességgel. Használhatod az áramlással egyező irányban húzva is. A mélyebb pontok felett állítsd meg, ott nagyobb ragadozók élhetnek. Használj könnyű, érzékeny botot, apró kapcsot, forgót és olyan vékony zsinórt, amilyet lehet. A Hornet kiérdemelte hírnevét! Érezd tökéletes, agresszív mozgását, rezgő veretését a spiccen és közvetlenül a szívedben. Állandóan légy résen, mert a fogás biztos - ez csak idő kérdése!

(X)
EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.