Nevis Vantage gumihalak - Hazai vizekre tervezve

Nevis Vantage gumihalak - Hazai vizekre tervezve

Manapság már hatalmas a kínálat plasztikcsalik terén, nem könnyű eligazodni köztük, sem új, ám megfelelő minőségű, jól mozgó és fogós típusokra lelni. A viszonylag új keletű Nevis Vantage Xtail gumihalakból pár hónappal ezelőtt kaptam egy közel teljes méret- és színskálát tartalmazó tesztcsomagot. Eleinte magam is kétkedve fogadtam, hogy vajon lehet-e újat alkotni a mára valóban sokszínű plasztikvilágban, azonban az „éles indulás” szép süllői minden kétségemet eloszlatták…

A Nevis Vantage egyik legszebb hala
Sokat köszönhetek nekik

„Na, jó, de milyen különbség lehet gumihal és gumihal között?”, kérdezhetnénk. Hát, nagyon is sok. Nézzük csak lépésről lépésre, nagyító alá véve az új jövevény küllemét, anyagát és „menettulajdonságait”!

A „kicsik” is szerették
Bátran támadták az újat
Sötétben is bevált

Az újdonság ereje

Kezdem egy alaptézissel, ami már önmagában is elegendő indok arra, hogy kipróbáljunk egy új műcsalit. Ez pedig nem más, mint az új dolgok ismeretlensége, és ebből adódó fogóssága. Sűrűn horgászott süllős pályáimon a halak teljesen óvatlanul támadták a Nevis Vantage típusait, míg a hagyományos, évek óta használt modellekre észrevehetően több finomkodó kapás volt. Sikeres horgászataim egyik okának tudtam be, hogy a süllőknek még nem látott kinézettel és mozgással bíró gumihalakat kínáltam fel.

Az Action Shad
A Vibra Shad

Két modell

A Nevis Vantage Xtail gumik között kétféle típussal találkozhatunk: az Action Shad és a Vibra Shad elnevezésű műhalakkal.

Lágy farokrész
Meg is van az oka
Tíz centis Vibra Shaddel

A Vibra Shad mozgása intenzív, a farokrész inkább csavarodva veret (hasonlóan, mint a Mann’s gumiknál), ami a különösen lágy anyagból és a faroknyél nagymértékű kikönnyítéséből ered. A csavarodó-pörgő mozgás a műcsali gyorsabb bevontatására fokozódik, rezgésbe hozza az egész gumihalat, még kívánatosabbá téve ezzel a ragadozók számára. A relatíve nagy és súlyos farokkorongból adódik, hogy még az egészen kis, öt centis méretek is produkálják ezt a farok-csavarodást, kellően kis tömegű jigfejen mozgásba, vibrálásba hozva a teljes testet. A Vibra Shad gyors húzásra egész testében rángatózva, rezonálva fejt ki valóban attraktív hatását.

Az Action Shad faroknyele is kellően lágy
Action Shadre támadt csuka
„A hal kell, de az a piros izé nem!”

A Vantage Xtail Action Shad esetében szolidabb mozgást figyelhetünk meg. A viszonylag kis dőlésszögben kialakított korong kellően erőteljes faroknyélben folytatódik, ezért közepes sebességű húzásig a Vibra Shadhez képest lényegesen szabályosabb mozgást kapunk, bár némi csavarodás itt is megfigyelhető. A nagyobb méretek emellett (értelemszerűen) lassabban, lomhábban veretnek, ami nem feltétlenül baj, hiszen az egyre nagyobb táplálékhalak mozgása is rendre egyre kisebb frekvenciájú. Az Action Shad legkisebb darabjainál (5 cm) már szinte egyáltalán nem tapasztalható a csavarodás, pontosabban nem szembetűnő, mozgásuk gyors húzásra is szabályos, verető mozgást produkál.

Szép támadásokat kaptam a műcsalira
A Gamakatsu fejeket a profiknak nem kell bemutatni
Hibátlanul akadt a Powerjig horog

Jó kérdés, hogy akkor most melyik mozgás a megfelelő? Szerencsére a süllők annál rafináltabb lények, és a táplálékhalak jellege is elég színes ahhoz, hogy erre a kérdésre egyértelmű választ lehessen adni. A Mann’s csalik létezése óta tudjuk, hogy a szuper lágy csalik, melyek farokrésze bevontatásra az előbb említett csavarodással reagál, milyen fogósak tudnak lenni. Azonban vannak keményebb plasztikból készült márkák-modellek, ezek egyenletes, „ketyegő” mozgása szintén nagy sikert aratott a ragadozók között. Hogy még egy „aprósággal” megtoldjam a fogósság kérdéskörét, a gyakorlatilag alig mozgó, sőt a mozdulatlan műcsali is meglepően eredményes lehet időnként a süllők világában. Úgy összegezném, hogy a fenti mozgási jellemzők mindegyike lehet fogós. Hely-, idő- és technikafüggő a dolog, hozzátéve, hogy az „agyondobált” pályákon leggyakrabban a megszokottól eltérő mozgás lesz a befutó…

Egy hibátlan fogas
Nem is olyan nehéz…
…csak el kell engedni!

A külcsín

Kinézetre a két gumicsali közül az Action Shad életszerűbb; felülete pikkelymintás nyomattal és szemmel ellátott, míg a Vibra Shad „sima bőrű” és komolyabb részletezésnek is híján van (de nincs is rá szüksége, hiszen küldetése annyi, hogy feltűnő mozgásával támadást váltson ki a ragadozóból).

Élethű kishalszín
Pikkelyszerű felület
Szerették a „kishalat”

Színvilág tekintetében már hasonló sokféleség jellemzi mindkét modellt. Az egészen sötét, „hiányszínektől” kezdve (melyek főként nappal és tiszta víznél lehetnek fogósak) számos flitteres megoldással találkozhatunk, egészen a klasszikus süllőszínekig. Például nagyon ígéretes az SFC-re hajazó, UV-zöld hátból UV-sárgába hajló színváltozat, mint ahogy a klasszikus tricolor (fekete hát - ezüst oldal - fehér has) kishalszín is, nem beszélve a narancsszínű verziókról. A meglehetősen sokféle változat egy eredeti megoldással válik még ingerlőbbé: a természetes testszínekhez a legtöbb esetben a farokkorong rikító sárgán, pirosan vagy fehéren kapcsolódik; kombinálva ezzel a stimulátor és attraktor hatást.

Ígéretes, jól kevert színek
A jigfej helye egy süllős színű Vibra Shad elején
A harcsa is elcsábult rá

Méretezés

A Nevis Vantage Xtail gumihalak kínálata méret tekintetében elég sűrű léptékű skálán mozog, ugyanis a Vibra Shad 5-7-8-10 centiméteres, míg az Action Shad 5-7-9 centiben készül. Bár a méretskála így is bőségesen széles, mindkét típusnál ígéretesnek tartanám, ha a 12 és 15 cm körüli méretek is megjelennének a kínálatban. Tapasztalataim szerint - a halak részéről mindenképpen - „lenne igény” erre a tartományra is.

Hetes Action Shad kollekció
Öt centiben kész remekművek
A legkisebb Shad és a fogas

Anyag, tartósság

Említettem, hogy lágy anyagból készült a Nevis Vantage, ami olyannyira igaz, hogy jelenleg talán ez a leglágyabb plasztikcsali a piacon. Lágysága mellett viszont hasonlóan tartós, mint más márkák típusai. Ennek a látszólagos ellentmondásnak a magyarázata a Vantage-ekhez alkalmazott, nem szokványos anyagban keresendő. Kézbevételkor, sőt már a csomagoláson keresztül tapasztalható, hogy mennyire más viszkozitású, jellegű „gumiról” beszélünk. Lágysága alapján azt várnánk, hogy az első süllő tönkreteszi, a gyakorlat viszont azt mutatta, hogy egy-egy darab legalább 6-8 megfogott ragadozóig állta a strapát (figyelemre méltó, hogy ez az Action Shadnél a csalik szemére is igaz volt).

Varacskos süllőpofa
Mérges kis „vízi sárkány”
Elhibázott támadás eredménye

Másik sarkalatos kérdés, hogy a Nevis Vantage hogyan viselkedik más gumikkal egy helyen tárolva, illetve mennyire bántják az egyes színek egymást. Eleinte féltem „összeereszteni” a sárga, fehér, netán átlátszó árnyalatokat, de később örömmel és kissé meglepetten tapasztaltam, hogy komolyabb színátadás nem következett be, még a citromsárga és zöld színek sem festették meg társaikat. Több hónapos próbálgatás után is bátran ki merem jelenteni, hogy a Vantage Xtail gumihalak egyrészt nem színezik egymást, másrészt semmilyen általam próbált (Mann’s, Relax, Delalande) plasztikcsalival vagy műanyaggal (tartó dobozok) nem léptek reakcióba. A teszt e részében is maximális pontszámot kapott tőlem a Nevis Vantage.

Egy igazi öreg harcos
Természetesen ő is visszakerült…
… de milyen hálátlanul búcsúzott!

További előnyök

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Nevis Vantage Xtail plasztikcsalik széles méret- és színskálájuk mellett jelenleg könnyen elérhető, bőséges készlettel várják a horgászokat, és ami talán ennél is fontosabb, hogy igencsak versenyképes ár tartozik hozzájuk. Az egységcsomag 500 forint körüli, nagyon baráti összegért vásárolható meg, hiszen (mérettől függően) akár 9 darab gumihalat is tartalmazhat egy visszazárható tasak, de a legnagyobbakból is kapunk 3-4 műcsalit ezért az összegért. Az alábbi táblázatot érdemes szemügyre venni, ahol a méretek és a hozzájuk tartozó darabszámok pontosan követhetők:

Típushossz (cm)db/csomag
Nevis Vantage Xtail Action Shad59
76
94
Nevis Vantage Xtail Vibra Shad59
76
84
103

Összegzésképpen, pontokba szedve felsorolnám a Nevis Vantage Xtail gumihalak főbb pozitívumait:

  • különösen lágy, mégis tartós anyag
  • élethű megjelenés és attraktív mozgás
  • 10 féle színben, 7 méretben kapható
  • kedvező ár
  • szín- és formatartó, az egyes színek nem festik egymást
  • más plasztikcsalikkal, egyéb műanyagokkal nem reagál

Nevis Vantage Xtail - süllőre…
…kősüllőre…
…csukára

A tanulság könnyen levonható, ami ez esetben „csupán” annyi, hogy attól, hogy valami olcsó és nem a világmárkák műhelyéből pattan elő, még lehet nagyon fogós, sőt talán jobb is, mint a vetélytársai. Ha jók az értesüléseim, e csalik jelenleg is fejlesztés alatt állnak, nem kizárt, hogy új színek és méretek is várhatók a jövőben. Ami viszont a legfontosabb, hogy komoly tervezés-tesztelés és a hazai viszonyokhoz történő optimalizálás áll a háttérben - ez utóbbi pedig, azt gondolom, egyedülállóvá teszi a Nevis márkát a plasztikok között. Engem ez a csali - minden reklámhangot mellőzve - tökéletesen meggyőzött. Akit még nem, és nekem sem hisz, annak tanúbizonyságul álljanak a halas fotók, aki pedig ezután is hitetlen marad, annak csak azt javasolhatom, próbálja ki…

Hibátlan találat
Kép-rejtvény. De mi a csel? :-)

Írta és fotózta: Gégény Viktor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.