A 32 kg-os ponty története

A 32 kg-os ponty története

A Haldorádó Horgászportál Facebook, illetve Instagram oldalait követők néhány napja találkozhattak egy meghökkentő fogás hírével. Kádár Barna sporttársunk egy óriási, 32 kg-os tőpontyot fogott Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER termékeinket használva. Az ilyen visszajelzések, eredmények híre számunkra is megtisztelő, rendkívüli örömmel, büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy kicsit mi is részesei lehettünk a sikernek. Barnát bővebben is meginterjúvoltuk, a soron következő írásban megismerkedhettek a horgásszal, valamint a nem hétköznapi ponty fogásának történetével.

Haldorádó Team: Légy szíves mutatkozz be, mit lehet rólad tudni? Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?

Kádár Barna:
Sziasztok! Először is üdvözölni szeretnék minden kedves olvasót, horgásztársat! Kádár Barna vagyok, egyszerű sporthorgász, aki szereti szabadidejét tavakon, illetve vadvizeken tölteni.
A horgászat a hobbim. Ez már egészen gyerekkoromban kezdődött, amikor Édesapámmal jártunk a környékbeli tavakra, csatornákra. Kezdetben hagyományos, egyszerű spiccbottal pecáztam, majd apránként eljutottam a matchbotos horgászathoz. Szerintem nem kell bemutatni senkinek sem, milyen jó érzés, amikor elindul az úszó valamilyen irányba, egyszerűen nem lehet megunni! Ahogy teltek az évek, váltottam, a feederbotos horgászat szerelmese lettem. Mostanra minden szabadidőmet a vízparton töltöm, hiszen mind a mai napig, mindig tud valami újat mutatni nekem a horgászat.

Édesapámmal, aki gyerekkoromban megszerette velem a horgászatot

H. T.: Melyek a kedvenc horgászmódszereid, horgászhelyeid?

K. B.: A környék adottságainak köszönhetően nagyon sok helyszín van, ahol horgászni szoktam. Legtöbb időmet a Dunán, Győr megyei tavakon, illetve kisebb csatornákon töltöm. Számomra elképesztő élményt, hangulatot ad a folyóvízi horgászat. Horgászmódszereimet a szerint választom meg, hogy éppen milyen vízen próbálkozom, illetve milyen halra horgászom. Általában a feederes módszereket, technikákat használom, de nem áll tőlem távol a bojlis horgászat sem, mivel néha több napos horgásztúrákat is szoktam csinálni.

H. T.: Hol sikerült horogra csalni a rekord pontyot?

K. B.: A 2020-as év életem talán eddigi legjobb éve volt, mivel terveim között szerepelt egy szép, termetes ponty megfogása a Dunából, amely május 26-án meg is adatott. Ez a példány egy 15,43 kg-os, elképesztő töves volt! Ezek után következett az, amire talán még én sem számítottam.

Rekord dunai pontyom
Egy szép vadvízi amur, a Dunából

Októberben éppen egy 4 napos túrára készülődtem, amikor csörgött a telefonom… Egy kedves barátom hívott egy remek ajánlattal! „Mit szólnál egy szuper, hozzád illő munkához?”, jött a kérdés. Ekkor tudtam meg, hogy miről is van szó! Egy sokak által még nem igazán ismert horgásztó, a Welsangeln munkatársa lettem.

Kedvenc horgászvizem, félelmetes méretű, kapitális halak hazája

Ez a víz 9 hektáron terül el és 2010 óta üzemel. Annyit tudtam róla, hogy hatalmas, már-már félelmetes halak lakják! Rengeteg 2-3 méteres harcsa, 10-40 kilogrammos pontyok, amurok, valamint kapitális, akár 100 kilogrammos belugák élnek itt! A főnököm által elmondott tevékenységek nagyon megtetszettek, és én is szimpatikussá voltam nekik, így elkezdtünk együtt dolgozni, s a mai napig is ezen a horgásztavon dolgozom! Számomra ez egy hatalmas élmény, a hobbim egyben a munkám lehet!
H.T.: Mesélj a fogás élményéről! Hogy történt a nap? Milyen felszerelést, módszert használtál? Mi volt az etetőanyag és a csali?
K.B.: Mivel a munkám során arra kell törekednem, hogy a vendégeink sikeresek legyenek, szezonkezdet előtt minden nap figyelnem kell arra, hogy miként és hogyan lehet itt horogra csalni egy-egy szép példányt. Nem történt ez másként február 22-én sem, amikor egy By Döme Team Feeder Power Fighter 390XH bottal + egy Carp Fighter LCS 6000 orsóval, egy pár marék etetőanyaggal, pár csalival, illetve halkímélő eszközökkel vágtam neki a napnak.

Néha a kevesebb több, ennyi felszerelésre volt szükség a nap folyamán

Szerelékem egy Haldorádó Dart XL method kosár volt, melybe a már jól bevált Pelletes Fekete etetőanyag került. Előkém egy 8-as horogból és egy csalitüskéből állt, amin elhelyeztem egy Rokfort Sajt ízesítésű TORNADO Wafter csalit. Az összeállítást tovább turbóztam, a már készre töltött kosarat meglocsoltam egy kis Spicy Red Liver, azaz Fűszeres Vörös Máj Carp Syrup aromával.

Fogós csalogatóanyagok, amikkel sikeres voltam

A szerelék a vízben! Talán 20 perc sem telt el, amikor egy komótos, lassú, de határozott kapásra lettem figyelmes. Mondanom sem kell, ez milyen halra utalhat… Óvatos bevágás után hosszas harc vette kezdetét. Számomra nagyon fontos a kíméletes bánásmód, már fárasztás közben is, ezért kellően határozottan, de nem durva kézzel bántam vele. Tudtam, hogy talán épp életem halával küzdök, ami szeretném, ha másnak is ilyen örömet okozhatna a későbbiekben! A fárasztással már kb. 25 perc is eltelt, mikor először megpillantottam ellenfelemet. Egyszerűen nem hittem el, mekkora óriás akadt a horgomra! Számtalan nagy hallal volt már dolgom, de ez a csoda, ez valóban egy más életérzést ad az embernek! Imádok nagy halakra horgászni, és végre, hosszú idő után megadatott az, amire vágytam! Akkor még csak azt gondoltam: „Ez az, 20 kg felett leszek!” Hát, végül is ezzel nem tévedtem. :-) Sikeres merítés után a bölcsőmben pihent egy meseszép, brutális méretű, óriás tőponty! Gyorsan készítettünk pár fotót, hogy minél hamarabb visszanyerje a szabadságát, de előtte egy gyors mérlegelés is történt! NEM HITTEM A SZEMEMNEK! A mérleg 34 kg-ot mutatott!!! Örömöm határtalan volt, ki tudtam volna szaladni a világból! Visszaengedés után természetesen lemértük még a mérlegelőt is, amely vizesen pontosan 2 kg volt.

Új egyéni rekordommá vált ez a 32 kg-os tőponty
Mérlegen az álomszerű valóság!

H. T.: Mik a terveid, céljaid a jövőben?

K. B.: A jövőre nézve a terveim elsősorban azok, hogy más horgásztársakat is tudjak abban segíteni, hogy ők is ilyen gyönyörű példányok fogásának élményeivel gazdagodjanak, illetve, hogy még több tapasztalatot szerezzek a horgászat világában.
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok a soraimat! Remélem, minél több horgásztársam hasonló, életre szóló élményekkel gazdagodik az idei szezonban!

Nagyon köszönjük az interjút, Barna! Még egyszer, szívből gratulálunk az új rekordodhoz! Biztosak vagyunk benne, hogy még hallunk felőled, bármikor szívesen látjuk a fogásaidat, élménybeszámolóidat, tapasztalataidat a jövőben is!

Természetesen ez a lehetőség bárki számára adott, ha szeretnéd megosztani a velünk eredményeidet, fogásaidat, töltsd fel azokat a Haldorádó Horgászportál Fogási naplójába és/vagy küldd el nekünk Facebookon! ;)

Haldorádó Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.