Egy ponty új élete

Egy ponty új élete

Jókor, jó helyen… avagy 13 órányi horgászat eredménye Háromfán: 5 ponty, 95 kilós összsúlyban. Közülük a legnagyobb: 31 kiló 30 deka. Ez az álomhatáron túli tükörponty nemcsak tórekord, de hazai vizeinkből kifogott - és regisztrált! - második legnagyobb példány! E hír a hozzá kapcsolt fotók miatt szinte azonnal óriási indulatokat kavart, hiszen a mellékelt képanyag alapján sokak számára egyértelműnek tűnik, hogy korábban ezt a halat valamivel kisebb súlyúként többen is megfogták és visszaengedték - de Gyékényesen!

A most 31,30 kg-osnak mért tükrös a mellékelt fotó alapján valóban úgy látszik, hogy a Bujáki Géza által 29,4 kg-os „korában” Gyékényesen megfogott és visszaengedett ponttyal azonos. Az elmúlt évben már egy holland spori is megmérhette, neki akkor 31 kiló 60 dkg-ot nyomott. Többek egybehangzó véleménye szerint a farokpikkelyek egyedi mintázatán kívül a kopoltyúfedél melletti pikkely is biztos azonosítási pont.

Bujáki Géza fogásaként, Gyékényesen…
… és Háromfán 2006. június 15-én
Az egyedi azonosítók egy része

A nagy ponty fentiek alapján egyértelműnek tartható „áttelepítése” persze ettől még szabályos és törvényes keretek között megoldható volt, hiszen Gyékényesen 2006 januárjáig - a MOHOSZ ilyen irányú korlátozásainak hiánya miatt - bármekkora halat el lehetett vinni, azt a horgász ugyanúgy konyhakészre varázsolhatta, ahogy akár (az egyezményes 10 kg-os egyedi határ felett) értékesíthette is. Ki-ki tette is ezt vagy azt, belátása szerint. Minden bizonnyal jobban járt az öreg bajszos (és mi is!), hogy ahelyett, hogy bográcsban végezte, Háromfán folytathatja életét, több horgásznak további élményeket szerezve. E lehetőség etikusságának megítélése emberfüggő, és ez egyben arra is rámutat, hogy több szabályozatlan része van még a horgászatnak, amelyekben a „játékszabályok” tisztázása a jövő kötelező feladata lesz. Az bizonyos, hogy a képek és videofelvételek tanúsága szerint a jó öreg él, a vízben van, és látványos vehemenciával búcsúzva talán azt üzente: kösz, én jól vagyok, és Ti?

De lássuk, mit tudunk a kivételes fogásról:

A június 15-én éjjel fél háromkor fogott 31,3-os tükrös önmagában is kivételes zsákmány, de a többi kifogott hal sem elhanyagolható, hisz volt köztük egy 15,40-es (szintén tükrös), és Bon-bon is gyarapodott a Challange-Week óta 34 dekát, mert ezúttal a mérleg mutatója 20 kiló 40-en állt meg. (A Bon-bon néven ismert ponty idén már ötödszörre került matracra, úgy látszik, élvezi a fotózást.) Idekívánkozik az elcsépelt szlogen; „szerencséje csak a jó horgásznak van.” Czintula Attila ezúttal nem horgászni jött Háromfára, hanem Pálinkó Karcsival egyeztették a nyári gyerektábor részleteit. Azonban tudjuk magunkról, hogy ha csak egyetlen éjszakát tölthetünk vízparton, akkor is be kell húzni a pecát. (Nem oly régen Schlotti ugyanígy járt, neki sem volt több ideje, ismert kedvenc helyein is ültek, és a bönt mellől ő is fogott 3-at, több mint 50 kiló összsúlyban.)

Hely szűkében - hiszen az egyes álláson pecázók a gát felé párhuzamosan húztak - az egyik végszerelék (az új panzió mellett) balra a gát mellé 25 méterre, a másik szembe 15-re, a harmadik - Karcsival konzultálva - jobbra, mindössze 6 (!) méterre került egy tökös tisztás közepére. A saját készítésű gyümölcsös bojlik mellett a büdös Rostási Joci kreációja volt, aki sajnos ezúttal nem lehetett társa mellett. A csalik mérete 16 és 40 mm között változott, s mit ad isten, a tórekord a 2 db tizenhatost vette fel. Ez a közeli hely 3 halat adott az éjszaka. Lám-lám, érdemes a lábunk előtt is körülnézni!

A 96 cm hosszú tükörponty legnagyobb kerülete 97 cm-nek bizonyult

A kapás után a hal nyílt víz felé indult el, pont az egyes állásról kifutó zsinórok irányába, ezért csónakból kellett folytatni a fárasztást. Czintula Attila nyomban érezte, hogy szép ponttyal akadt össze, ami nagyon erős. Ezért - a nehéz terepre tekintettel - a hal gyors szákba húzásával próbálta a fárasztást lerövidíteni, ami már az első emelési kísérlete végén sikerült! A sötét éjszakában (fejlámpa sem volt Attilánál!) csak akkor kezdett gyanússá válni , mekkora is a ponty, mikor a beemelésre került volna sor. Félve attól, hogy a merítő kiszakad, a hálóban lévő hal alá csúsztatott pontymatraccal emelte be végül a halat.

A mérlegelés tucatnyi tagból álló nézősereg előtt zajlott, ezért hitelességéhez kétség sem férhet
A visszaengedés pillanatai…

További részleteket és a halakat láthatjátok a Duna Televízió június 20-i adásában, de ha lemaradtok, klikkeljetek a "Halak, vizek...\' portálra, ahol az utolsó hat műsort bármikor megnézhetitek az Interneten. A Sikeres Sporthorgász beszámol majd a legapróbb részletekről is a rövidesen induló „PONTYBARÁTOK” c. sorozatában.

Döme Gábor és Kátai Róbert

A fogás a Haldorádó fogási naplójába is bekerült!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.