Rekordlista kiegészítő

Rekordlista kiegészítő

Az országot járva örömmel vettem észre, hogy egyre több rekordlistás halat fognak a horgászok. Szebbnél szebb fogásoknak örülhetnek a vízparton, csodálatos élményekkel gazdagodnak. Pontyok, amurok, ragadozók és keszegfélék egyaránt gyarapíthatnák a rekordlistákat, ha bejelentenék őket. Itt ugyanis adódik egy kis probléma. Sokszor hiába próbálom rábeszélni a horgászokat, hogy jelentsék be az általuk kifogott rekordlistás halakat, hallani sem akarnak róla. Többen túl szerények, míg mások talán kissé lusták hozzá, de többségben vannak azok, kik féltik a jó vizeiket, titokban szeretnék tartani a fogások helyszínét.

Bizonyos fokig megértem őket, hisz manapság tényleg féltve őrzött, drága kincs lehet egy szép halakat rejtő horgászvíz! De egy ilyen vízterületnek a megnevezése még nem jelent egyet a sikerrel, hisz egy rekordlistás hal kifogásáig, sok mindent el kell követni. Rövid gondolkodás után elhatároztam, hogy kézbe veszem a rekordlistás halakat és a horgászok beleegyezésével folyamatosan, bejelentéseket teszünk a rekordlistára. Előzetesnek fogadjanak egy csokorra valót, melyben a pontytól a ragadozóhalig minden megtalálható lesz.

tükörponty, 22 kg

Horgász neve: Virágh Attila
Hal: tükörponty
Súly: 22 kg
Csali: csokis bojli
Módszer: bojlis horgászat, fix módszer 125 gr-os ólommal
Időpont: 2002. április 24.
Helyszín: Háromfai tározó

A Háromfai egy hetes horgász túra 4 napján sikerült kifogni ezt a 22 kg-os tükörpontyot. Az addigi sok kisebb (3-4 kg-os) ponty után kissé váratlanul jelentkezett be a húsz kilón felüli. A délutáni kapás után Attila, Gábor barátjával együtt Háromfai szokás szerint azonnal csónakba szálltak és a kb. 150 m-re lévő akasztás helyszínére siettek. Gábor az evezőket, míg Attila a horgászbotot kezelte. A töklevelek és gyökerek végett kissé keményen kellett bánni a megakasztott hallal, s ennek köszönhetően mintegy öt perces fárasztás után került szákba a ponty. A parti fényképezés és sebfertőtlenítés után, Attila visszaengedte a 22 kg-os új egyéni csúcsát jelentő tükörpontyot.

csuka, 11 kg

Horgász neve: Horváth Péter
Hal: csuka
Súlya: 11 kg
Hossza: 102 cm
Csali: körforgó villantó
Módszer: pergetés
Időpont: 2002. február 13. 13:45
Helyszín: Rába, ártéri tavak (Edvei tavak)

Hínáros, akadós terepen kb. 15 perces fárasztás után sikerült a partra húzni. A nehéz terepviszonyoknak köszönhetően (hínár, akadó) félő volt, hogy a 30-as monofil zsinór nem bírja a terhelést, de a horgász ügyességének köszönhetően végül szákba került a hal. Az írások között majd részletesebben is be szeretnék számolni a fogási körülményekről.

süllő, 6,35 kg

Horgász neve: Barna Szabolcs
Hal: süllő
Súly: 6,35 kg
Csali: élő küsz
Módszer: speciális palotási, csuszi módszer, fenekező
Időpont: 2002. május 3. 23:30
Helyszín: Palotási víztározó

A rekordlistás süllő kifogását Barna Szabolcs egy Palotáson igen elterjedt módszernek köszönheti. A tározó közepe felé, igen lassan, szép fokozatosan mélyül a víz. Ennek következtében a parti sáv mélyen benyúlik a víz közepe felé. Ezért használják a Palotási süllőzők a "csuszit". A már bedobott szerelés főzsinórjára egy karabiner segítségével felakasztják az előkét és a sekély vízben egy darabig besétálva, magasra tartott bottal becsúsztatják a csalihalat minél messzebb a vízben. Ebben az esetben a különleges technika jutalma egy 6,35 kg-os süllő volt. Valószínű, hogy erről a süllőző módszerről egy későbbi időpontban részletesebben is beszámolok majd.

tőponty, 18,20 kg

Horgász neve: Kracsál Ferenc
Hal: tőponty
Súly: 18,20 kg
Csali: banános bojli
Módszer: bojlis horgászat, szabadon csúszó végszerelék
Időpont: 2002. május 3. 6:30
Helyszín: Palotási víztározó

Ezt a szép tőpontyot Feri egy nappal a Palotási tározóra való érkezésem előtt fogta. A ponty visszaengedésével megvárt, így megtekinthettem jómagam is a halat. Ritkán látni ilyen életerőtől duzzadó, hibátlan pikkelyzetü tőpontyot. Feri elbeszélése alapján a fárasztása is nem mindennapi élmény volt, hisz jó negyed órájába tellett, mire a rendkívűl jól küzdő halat végre megszákolhatta. A ponty új egyéni csúcsot jelentett!

tükörponty, 14,6 kg

Horgász neve: Kracsál Ferenc
Hal: tükörponty
Súly: 14,6 kg
Csali: málnás bojli
Módszer: bojlis horgászat, szabadon csúszó végszerelék
Időpont: 2002. május 3. 10:00
Helyszín: Palotási víztározó

Ez a kifogott tükörponty, a 18,2 kg-os után jött, három és fél órával Ferinek! Még az előző kifogásának örült, csak lassan kezdte megemészteni az új rekord okozta élményt, mikor egy erőteljes, folyamatosan húzó kapásra kellett reagálnia. A szákoláskor lepődött meg igazán, hisz ritkán adatik meg az-az élmény, hogy rövid időn belül kettő rekordlistás halat foghat egy horgász.

tőponty, 11,5 kg

Horgász neve: Bóna István
Hal: tőponty
Súly: 11,5 kg
Csali: banános bojli
Módszer: bojlis horgászat, szabadon csúszó végszerelék
Időpont: 2002. május 5. 21:30
Helyszín: Palotási víztározó

István tőpontya feltűnő hosszával hívta fel magára a figyelme. Ez a ponty, ha igazából nekiáll táplálkozni és "ereszt" egy kis hasat, akkor ott lehet a 20 kg körül. A 82 cm-es hossz garantálhatja ezt a súlyt. István, Ferivel együtt horgászva, szintén banános ízesítésű bojlival fogta a pontyot, mely igazolja a bojlik ízesítésével kapcsolatos elképzelésüket. Minél egzotikusabb, ritkább, lehetőleg gyümölcsös aromájú bojlikkal horgásznak.

tükörponty, 10 kg

Horgász neve: Bella István
Hal: tükörponty
Súly: 10 kg
Csali: halas bojli
Módszer: bojlis horgászat, fix módszer 110 gr-os ólommal
Időpont: 2002. április 29. 2:30
Helyszín: Háromfai tározó

Pisti barátommal régóta terveztünk egy tavaszi bojlis túrát a Háromfai tározóra, mely végre 2002-es évben megvalósult. Igazi sikerekkel, szép fogásokkal nem nagyon büszkélkedhettünk az ötnapos horgászat után, de tapasztalatszerzésnek, több újdonság elsajátítására tökéletesen megfelelt. A nagyobb halak sorra megtréfáltak bennünket, állandóan menekülést találtak a tökgyökerek közt. Mindössze kettő jobb pontyot sikerült kifárasztani, köztük Pisti tízesét. Ez a hal is kellően megnehezítette a dolgunkat, mivel közel tízperces türelemjáték után tudtuk csak kiszedni a gyökerek közül. Nagyon kemény pálya a Háromfai tározó nyugati oldala!!!

tükörponty, 12,5 kg

Horgász neve: Fehérvári Gábor
Hal: tükörponty
Súly: 12,5 kg
Csali: csokis bojli
Módszer: bojlis horgászat, fix módszer 125 gr-os ólommal
Időpont: 2002. május 18. 0:30
Helyszín: Palotási víztározó

Gáborék egy rövid, hétvégi horgászatra mentek el Palotásra. Az igazi cél egy tesztelés, tulajdonképpeni felkészülés volt az augusztus elején rendezendő Palotás Kupa Bojlis versenyre. A próbahorgászat alkalmából, melynek során több bojlit is teszteltek, ez a tükrös egy csokis ízesítésűt vett fel, közvetlenül a gát melletti mélyebb vízen.

tőponty, 14,7 kg

Horgász neve: Fehérvári Gábor
Hal: tőponty
Súly: 14,7 kg
Csali: csokis bojli
Módszer: bojlis horgászat, fix módszer 125 gr-os ólommal
Időpont: 2002. május 19. 15:00
Helyszín: Palotási víztározó

Egy újabb gyönyörű tőponty, mely a Palotási víztározón lett kifogva. Gáborék tesztelésének következő "áldozata", mely szintén a csokis bojlira éhezett meg. Talán ez lesz a nyerő íz a Palotás kupán?! Érdekessége a fogásnak, hogy helyváltoztatás után a csalizás és bedobást követően alig 15 perc elteltével jött a pikkelyes ponty, a régi etetéstől mintegy 30 méterre. Talán ez is azt a tényt igazolja, hogy a nagyobb pontyok az etetéstől távolabb, a nyüzsgéstől elvonulva tartózkodnak?!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.