Nevis Whisper Spin botteszt, avagy light bot vs. kőkemény ragadozók

Nevis Whisper Spin botteszt, avagy light bot vs. kőkemény ragadozók

Egyik délután a szobámba belépve egy várva várt vendég fogadott, a nagy kartondoboz tele Haldorádó feliratokkal: megérkezett a Nevis Whisper Spin! Persze abban a minutumban cafatokra téptem a kartont és elkezdtem az ismerkedést a bottal. Sokáig suhogtattam vele a bútorok között, közben vízpartról, rablóhalakról, vagyis egy remek teszthorgászatról álmodoztam. Az álmom hamarosan valóra is vált…

A várva várt vendég

Új horgászbotot mindig nagy örömmel, izgalommal és kíváncsisággal szoktam a kezembe venni. Az ismerkedés rendszerint úgy zajlik, hogy összeszerelem a tagokat, rápróbálom az orsót, szemügyre veszem a nyelet, a gyűrűket, a spiccet, majd kifogom vele az összes párnát a szobámból. Ezután jöhet egy szabad hétvége keresése és az álmatlan éjszakák a horgászat napjáig. Pontosan így történt ez a Whisper Spinnel való első randim során is, azt azonban már elárulhatom, hogy szerelem volt első látásra.

Harmóniában: a tok és a bot

A tesztre a 2,44 m-es 4-18 gramm dobósúly tartományú light karakterisztikájú változatot kaptam a Haldorádótól, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

A botot egy szép vászontokból szabadítottam ki, és két dolog fogott meg azonnal: a design és a karcsúság. Sok horgász számára nagyon fontos szempont a külső, ilyen téren valószínűleg nem fogtok csalódni a Whisper Spinben. Igaz, hogy ez egyértelműen szubjektív téma, de nekem nagyon tetszik a bot letisztult, sallangmentes megjelenése az elegáns felirattal. Karcsúság tekintetében ugyanezt tudom elmondani, én mindig is nagyon szerettem a vékony pálcákat, a Whisper a maga 11 mm-es nyélátmérőjével rögtön „szerelembe ejtett”.

A bot nyél feletti átmérője mindössze 11 mm!

A bot klasszikus kétrészes kialakítású. Az első tagon egy gyűrűt találunk, melynek mérete jóval nagyobb a többinél, így könnyebben át tud futni rajta a zsinór. Nyele parafa, és hogy mérete pont ideális az én lapát kezemnek, azt már szárazon meg tudtam állapítani. Az orsótartó a jól megszokott csavaros megoldású. Találunk még itt egy figyelmes extrát a horogbeakasztó szem személyében, ami nagyon hasznos lehet szállításnál, illetve cserkelős horgászatoknál.

A megnövelt első gyűrű…
… a csavaros orsótartó…
… és a horogbeakasztó szem mind a komfortos horgászat kellékei

A második tagon további kilenc gyűrű kapott helyet, tehát összesen tíz gyűrű hivatott elosztani a terhelést a testen. A gyűrűk mindegyike SiC, tehát magas kopásállóságúak.

A bot anyaga IM8-as karbon, kellemes meglepetést okozott, hogy se túl puhának, se túl keménynek nem éreztem az otthoni megfigyelés során, bár erről csak a horgászat közben bizonyosodhat meg igazán az ember. Egyedül a 220 grammos súly miatt voltak aggodalmaim, de ahogy a puding próbája az evés, a bot próbája a horgászat, majd erről is csak a tesztpeca után szabad nyilatkoznom.

Minőségi SiC gyűrűsor

Összességében tehát remek benyomásaim voltak a száraz szemle után Whisper Spinnel kapcsolatban, de hát a szerelem múlandó dolog, a vízparton egy röpke pillanat alatt elmúlhat. Következzen tehát a való világ, vagyis a bot kipróbálása élesben!

A Nevis póló jelezte nekem, hogy hol kell elkezdenem a horgászatot

A teszthorgászat helyszínéül a Szentannapusztai Horgásztavat választottam, melyről bátran állíthatom, hogy Hajdú-Bihar megye egyik legcsukásabb vize. A helyi pergető versenyek zöme is e vízterületen kerül megrendezésre, amit mi sem jelez jobban, mint hogy teszthorgászatom napján, szeptember 22-én is verseny volt délelőtt. Annyit kell tudni a vízről, hogy rendkívül sekély és hínáros, bár természetesen ez utóbbi teszi lehetővé, hogy ilyen jó csukaállománnyal rendelkezzen. A vízitigriseken kívül található benne sügér is szép számmal. A teszthorgászat előtt még csak egyszer jártam itt, de egy alkalom is elég volt, hogy megkedveljem, mert olyan vadregényes, természetközeli élményeket nyújt, mint egy természetes tó. Az ilyen területekre szoktam mondani, hogy igazi napijegyes vadvíz.

A Szentannapusztai Horgásztó egy igazi napijegyes vadvíz
Rendkívül sekély és hínáros

Két óra körül értem ki a vízpartra egy szép, napsütéses őszi napon. Szerencsére legtöbbször „mákom” van az időjárással, már csak az kell, hogy a ragadozók is étvágyuknál legyenek. Az előkészületek gyorsan lezajlottak, húsz percen belül horgászatra készen nyúltam a Whisper Spinért. Csali tekintetében mindenképpen a felszíni wobblerek, esetleg popperek jöhettek szóba, egy nehezebb kanállal, jigfejjel a hínár miatt csak a bosszúságé lett volna a főszerep. A kapocsba elsőként egy exkluzív csalit tettem, egy Nevis Willow-t, amely hajlított alakjával még jobban utánozni tudja a sérült kishalat.

A kapocsba a hajlított kialakulású Nevis Willow került…
… majd kezdetét vette a horgászat

Az első órában csak egy rávágásig jutottam, de ami így is feltűnt, hogy rendkívüli erőtartalékok vannak ebben a vékony pálcában, igaz, hogy csak hínárcsomók adtak munkát neki. Imádom az olyan botokat, amelyek megtalálják az arany középutat, kellően lágyak a fárasztáshoz, a csali rezdüléseinek közvetítéséhez, de elegendő szufla van bennük egy termetesebb hal erejének felőrléséhez. Ez utóbbi tulajdonságot szerencsére nem csak hínárcsomókon, hanem egy gyönyörű csukán is sikerült megtapasztalnom…

Hirtelen megfeszült a bot!

A nádfal közvetlen közelébe becsobbanó wobblert pár másodperc várakozás után szerettem volna elindítani, de az bizony nem hagyta magát! Nem felém, hanem a nádfal felé szeretett volna menni. Nem volt nehéz jobb belátásra bírnom a wobblerem elrablóját, mégis hatalmas élmény volt a fárasztás. Egy ekkora csuka fárasztása is olyan adrenalin adagot nyújt egy ilyen bottal, mint egy jóval keményebb pálcán egy 6-8 kilós példány megszelídítése, főleg ha ilyen harcias ellenfelekkel van dolgunk, de nemcsak élményt, hanem biztonságot is kapunk.

Pár percen belül büszkén tartottam a kezemben az első Whisper Spines csukámat, amely természetesen a technika vívmányainak bevetése után visszakerült a vízbe.

Az első Whisper Spines csukám
Ne nézz ilyen csúnyán, mindjárt visszaengedlek!

Helyet és csalit váltottam, egy 5 cm-es Salmo Sliderrel folytattam a horgászatot egy mélyebb szakaszon. Épp egy kisebb rántást kombináltam a vontatásba, amikor hirtelen elnehezült a bot, következett az újabb csuka, az újabb adrenalin adag. Próbált a hal jobbra is, balra is menekülő utat találni, de a bot ellentmondást nem tűrően vezette ki a hínárfolyosón. Kicsit pózolt velem a hal, majd úgy döntött, visszamegy a vízbe, én pedig örömmel teljesítettem a kívánságát.

Pózoltam egyet a hallal…
… majd visszaengedtem éltető elemébe, a vízbe

Egy nagyobb csuka leakadása után azt hittem, itt a vége, főleg hogy már a leheletemet is kezdtem felfedezni a levegőben, de egy aranyos sügér máshogy gondolta. Határtalan falánksággal kapott rá a nála csupán néhány centivel kisebb wobblerre - ez a nap igazi megkoronázása volt. Örömöm határtalan volt, pláne, hogy láttam milyen szépen úszik el a kis jószág.

A nap megkoronázása volt ez az aranyos sügér
Ő azért nem olyan ijesztő

Már majdnem sötét volt, amikor az utolsó csomagok is bekerültek a kocsi hátuljába, és az utolsó kattanások is elhangzottak a fényképezőgép részéről. Álmodni sem mertem volna jobb napról, ezért hatalmas köszönettel tartozom a Szentannapusztai Horgásztónak és a benne élő halaknak.

Hatalmas köszönet a Szentannapusztai Horgásztónak és a benne élő halaknak ezért a csodás napért

Ez a félnapos teszt elég volt ahhoz, hogy a Whisper Spin nagyon a szívemhez nőjön. Egy sokoldalúan használható kezes botot ismertem meg benne, ami hosszából adódóan partról és csónakból is bevethető. A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy milyen nagy erőtartalékok vannak ebben a karcsú bottestben - ahhoz képest, hogy egy light botról van szó, szerintem helyes technikával bátran felvehetjük vele a versenyt egy nagyobb csukával, de akár egy kisebb harcsával is.

Egyedül talán a súlyába lehet belekötni, de egy kisebb orsóval ebből sem lesz nagyobb probléma.

Ára 11 ezer forint, tehát mindenki számára elérhető, egy alacsonyabb árkategóriájú orsóval kiegészítve 20 ezer forintból egy olyan megbízható felszerelés lehet a miénk, amellyel szinte minden helyzet megoldható.

Bátran ajánlom minden horgásztársamnak, aki bele szeretne kóstolni a könnyűpergetés világába, a Whisper Spin ehhez tökéletes társ lehet hosszú éveken keresztül.

A botról és teszthorgászatról egy rövid film is készült, jó szórakozást kívánok hozzá!

Érdemes megnézni a filmet is! Jó szórakozást!

Írta: Csatári László (csler)
Fotók: id. Csatári László

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.