SPRO Passion Premium Carbon Impulse Specialist botteszt

SPRO Passion Premium Carbon Impulse Specialist botteszt

Egy eredményes horgászat reményében hívtam el Benyust, azaz Benyhe Jánost a Mártélyi Holt-Tiszára. Az éjszakai és nappali tartós mínuszoknak köszönhetően már a legtöbb horgászvíz befagyott ekkora, ezért döntöttünk úgy, hogy ez a hely lesz a legmegfelelőbb számunkra. A hatalmas vízfelületnek és néhol tekintélyes vízmélységnek köszönhetően ez a holtág lassabban fagy be, mint más sekélyebb tavak, csatornák. János egyébként nem véletlen mondott igent a felkérésemre. Az előző két Passion botteszt igencsak felkeltette az érdeklődését, és mint mondta, mindenáron ott akar lenni a Carbon Impulse Specialist botcsalád három legújabb darabjának tesztelésekor.

A hideg miatt 9 órára beszéltük meg a találkát a holtág partjára. Érkezésemkor már messziről láttam, hogy Benyus villanymotorral felszerelt ladikjával közelít a part felé. Egy igazi fanatikus horgász, korábban kijött, hogy egy kicsit felderítse a terepet. Köszönés és kézfogás után az első mondata viszont ez volt: „Sajnos rossz hírem van, az ígéretes helyek mind befagytak”. Gondoltam, lesz, ami lesz, megpróbálunk ilyen körülmények között is halat fogni, ha meg nem sikerül, akkor volt egy jó napunk a szabadban.

A vadregényes Mártélyi Holt-Tisza híres a ragadozóhal-állományáról
Benyus tolat az akadó felé
A körülbelül 50 cm mély víz csodával határos módon nem volt még teljesen befagyva

Télen soha nem viszek sok cuccot, és mint láttam, János sem. Elegendő egy megbízható pergetőbot, egy hozzá illő orsó és jó pár műcsali, mindezt úgy elpakolva a pergető táskába, hogy egy termosz tea és egy kis harapnivaló is elférjen mellettük.

Először egy part melletti, viszonylag mély, ígéretesnek mondható helyen kezdtünk dobálni. János elmondta, hogy ezen a helyen rengeteg természetes haltartás található, ezért itt ősszel, amikor még egy kicsit melegebb a víz, gyönyörű süllőket és csukákat lehet zsákmányolni. Itt a botcsalád közepesen erős, 25-45 gramm dobósúlyú darabját vette kézbe, amire egy elsőfékes SPRO Blue Arc 40-es méretű orsót szerelt. Én viszont úgy döntöttem, hogy itt nem reszkírozok a parti helyek meghorgászásával, ezért a nyílt vizet választottam, amihez a legfinomabb, 5-25 grammos Impulse Specialist botot élesítettem be. Kellő helyismeret hiányában ugyanis nehéz ezeken a helyeken eredményesnek lenni. Nem tudni, hogy hol van egy bedőlt fa vagy víz alatti tuskó. A nagyobb biztonságérzet miatt János fonott zsinórral horgászott, ahogy én is. Ilyen téli zimankóban elegendő ebből is a legvékonyabbat felrakni, és mint utólag kiderült, még ez is sok volt, de erről majd később ejtek szót… A parttól mintegy 20 méterre engedtük le a súlyt, hogy ne fújja el csónakunkat az erősödő szél. Alattunk kb. 4,5-5 méteres víz volt, amit nem tudtam villantóval hatékonyan meghorgászni, ezért egy 9 grammos jigfejbe fűzött duplafarkú twisterrel próbálkoztam. Ismeretlen helyen nincs mit tenni, legyező alakban át kell fésülni a környéket. Első dobásra semmi nem jött, másodikra sem, de a harmadik bedobást követően, ahogy a csalit leengedtem a fenékre, egy-két tekerés után apró kopogtatásokra lettem figyelmes. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, meg voltam róla győződve, hogy csak viszonylag keményebb talajon húzom a twistert, és a fonott zsinór rugalmatlansága, valamint a bot érzékenysége miatt ezt is érzem. Kitekerve a szereléket azonban megláttam, hogy a „tettes” nem más, mint egy kabátba akadt törpeharcsa. Jót nevettünk Jánossal, mondta is, hogy megvan az első halas képünk!

Az első szerencsétlenül járt áldozat

30 perc eredménytelen próbálkozás után felvettük a súlyt és sodródtuk a part mellett. Alig haladtunk 20-30 métert, mire Jancsinak is megjött az első 35 centis kaszaköve, majd további 20 perces sodródás után még egy hasonszőrű darab jelentkezett nála. Ez a jó az ilyen horgászatban. Ha nem is túl nagyok a halak, folyamatosan van sikerélmény, és pont ez a szép benne.

20-30 méter sodródás után János megfogta első halát…
… rá 20 percre pedig megérkezett a következő

Már dél körül járhatott az idő, mikor tanakodni kezdtünk, hogy most vajon mitévők legyünk: továbbra is a mélyebb vagy inkább egy még nem befagyott, nagyon sekély részt horgásszuk meg? Az utóbbi mellett döntöttünk. 1 kilométerrel lejjebb igazán szép, festői környezetbe érkeztünk. Ezen a szakaszon a víz maximum 50 cm „mély” volt, ezért a csónakmotort is néha mellőzni kellett, helyette ott volt az evező. A víz pedig annyira letisztult már, hogy minden egyes levelet látni lehetett a fenéken. És itt jön képbe a korábban említett fonott zsinóros tapasztalat! 20-25 perce dobálhattunk már eredménytelenül. Több körforgót kipróbáltam, de semmi rávágás. Rablások viszont voltak. Tudtuk, hogy nem kapitális méretű ragadozók hajtják a kishalakat, de jelenlétük csak bolygatta a fantáziánkat. Kicsit leültem, hagytam pihenni a helyet. Néztem Benyust, ahogy vallatja a vizet, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy a kristálytiszta vízben lehet látni a fonott zsinórt. Ekkor jutott eszembe, hogy hoztam egy matchdobot is, amin 0,18 mm-es monofil zsinór volt. Gyorsan átszereltem, és felraktam egy kisméretű szürke, eredetileg pisztrángozáshoz készített körforgót. Pár dobás után jelentkezett is az első, nem túl nagy, 40 cm-es csuka. János azonnal átszerelt. Az Ő dobján most már 0,20 mm-es fluorocarbon volt, amit hozzám hasonlóan drótelőke nélkül használt. János még egy kis csukát zsákmányolt a végére. Mondta is, hogy itt nincs nagyobb hal, a maximumot sikerült kihozni a helyből.

A korábbi fonott zsinórt Benyus fluorocarbonra cserélte. A hal, amit ezután pár percre fogott, nem túl nagy, de az eredmény önmagáért beszél
Az élénk színű villantóra vágott rá a 30 centis csuka
Benyus tapasztalt, megszállott pergetőhorgász, írásaival, orsótesztjeivel hívta fel magára a figyelmet pár éve
Megérte monofil zsinórra váltani, a kapás nem maradt el
A hideg ellenére jól zárult a mártélyi teszthorgászat!
Minden Passion Specialist bot nyéltagja kényelmes, kézreálló
Minden SPRO Passion Specialist botot horogakasztó füllel tesznek teljessé
A SPRO Specialist botcsalád minden darabját különböző műcsalikhoz készítettek, amit a tisztánlátás végett a bot nyéltagjának dugóján, dekoratív emblémával jeleznek is
A három bot különböző dobósúlyokkal kerül forgalomba
A képen is jól látszik, hogy a Passion Specialist 2 nevű bot, ami 45 gramm dobósúlyú, vastagabb, mint az 55 grammos változat. Ez azonban egyáltalán nem elírás! Kézbe véve a botokat azonnal érezni lehet a különbséget.
A három bot gyűrűelosztása is eltérő

Mivel egy bottesztről van szó, nem hagyhatom ki a lényeget. Az egyszerűség és átláthatóság kedvéért két táblázatban foglaltam össze a SPRO Passion Premium Carbon Impulse Specialist botcsalád fontosabb paramétereit.

bothosszszállítási hosszsúlydobósúlytaggyűrűk számagyűrűk jellegeajánlott műcsali
Passion Specialist 12,40 m1,27 m140 g3-25 g271 kéttalpú, 6 egytalpúkisméretű villantó, streamer
Passion Specialist 22,40 m1,27 m180 g25-45 g261 kéttalpú, 5 egytalpúkörforgó villantó
Passion Specialist 32,40 m1,27 m175 g35-55 g284 kéttalpú, 4 egytalpúwobbler, nagyméretű támolygó villantó

botspicc- és 2. gyűrű2. és 3.3. és 4.4. és 5.5. és 6.6. és 7.7. és orsótartónyéltag átmérője
Passion Specialist 115 cm19 cm21 cm26 cm28,5 cm36 cm60 cm9 mm

spicc- és 2. gyűrű2. és 3.3. és 4.4. és 5.5. és 6.6. és orsótartónyéltag átmérője

Passion Specialist 218,5 cm23 cm28,5 cm32 cm44 cm59 cm13 mm


spicc- és 2. gyűrű2. és 3.3. és 4.4. és 5.5. és 6.6. és 7.7. és 8.8. és orsótartónyéltag átmérője
Passion Specialist 312 cm15 cm16 cm21 cm23 cm28 cm36 cm54 cm12 mm

(X)
Egedi Róbert
Fotók: Benyhe János, Egedi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.