Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 2. rész - Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 2. rész - Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ

A Daiwa kínálatában 2010. évben jelent meg az Aqualite Feeder sorozat, mely a rendhagyó orsótartójával, magas minőségű karbon blankjával, valamint nagyon kedvező árával hívta fel magára a figyelmet, majd vált sokak kedvencévé…

Az idei év újdonságaként jelentek meg a második generációs Daiwa Aqualite feederbotok, melyek szokatlan, ám praktikus kivitelezésük miatt ezúttal is kitűnnek az átlag feederbotok közül.

A 2015-ös Aqualite család jelenleg 5 tagot számlál, mely tartalmaz 2 db light karakterisztikájú feederbotot 3,6m és 3,9 m hosszban, valamint 3 db heavy karakterisztikájú feederbotot 3,6 m, 3,9 m és 4,2 m hosszban.

A palettából ezúttal Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ típust próbáltam ki és tettem ki a lehető legextrémebb igénybevételnek. Nézzük meg, mi mindent változtatott a gyártó a korábbi szériához képest! Mik azok az innovációk, melyek a Daiwa újdonságát egyedivé és vonzóvá teszik a horgászok számára?

Mindenekelőtt ismerjük meg a bot paramétereit! Teljes hossza 3,90 méter, szállítási hossza 1,36 méter. Dobósúly-tartománya 180 grammig terjed, melyből könnyen kitalálható, hogy egy erős, heavy karakterisztikájú feederbottal van dolgunk.

A bottest a korábbi szériához hasonlóan 3 tagból áll, azonban karbon spiccekből mindössze kettőt, egy igen erős pirosat és egy valamivel finomabb zöldet kapunk. A Daiwa botoknál megszokott fehér, legérzékenyebb spicc ezúttal kimaradt készletből. A gyártó feltehetően úgy gondolta, hogy egy 180 g dobósúlyú bothoz fölösleges mellékelni egy ultra finom spiccet. Megjegyzem, hogy a használat során én sem éreztem hiányát.

A háromrészes bottest mellé ezúttal csupán két spiccet kapunk. Többre nincs is szükség

A bottest az előző széria barnás, zöldes festésével ellentétben ezúttal feketét kapott, mely a keresztszálas erősítéssel együtt a botnak igen masszív, erős külsőt kölcsönöz.

Az utóbbi időben megjelent Daiwa feederbotokat áttekintve úgy tűnik, hogy a mérnökök nem csak a light vagy medium akciójú feederbotok súlyát és a bottest átmérőjét igyekeztek minimálisra csökkenteni, hanem az erős heavy feederek esetében is jócskán sikerült lefaragni mind a súlyból, mind pedig a blank átmérőjéből. A Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ súlya mindössze 300 gramm, a blank átmérője a nyéltag fölötti szakaszon mindössze 16 mm. A titok az X-bandázsos High Modulus karbon bottest megalkotásában van, ennek segítségével sikerült elérni egy ilyen könnyű és vékony bottest mellett is a 180 grammig terjedő dobósúly-tartományt. A keresztszálas erősítés alkalmazása egyrészt a blank terhelhetőségét növeli, másrészt csökkenti annak csavarodását dobáskor, így pontosabb horgászatot tesz lehetővé.

Az X-bandázzsal ellátott High Modulus karbon blank kis átmérője és csekély súlya mellett hatalmas erőtartalékkal rendelkezik
A Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ fontosabb paramétereit - az angol típusú botokkal ellentétben - a gyártó feltüntette a bottesten

A bottesten 14 db nagyméretű titán-oxid betétes gyűrű kapott helyet. A nyéltag és a középső tag gyűrűi, valamint a spicctag első gyűrűje kéttalpas, míg a spicctag maradék két gyűrűje és a spiccek gyűrűi mind egytalpasak. A rezgőspicceken a véggyűrű szintén egytalpas, mellyel kapcsolatban bizony voltak aggályaim. Véleményem szerint ekkora dobósúly-tartomány mellett a sérülések elkerülése végett célszerű lett volna a spicceket keretes véggyűrűvel ellátni. Félelmem azonban alaptalannak bizonyult, a horgászat során megnyugvással tapasztaltam, hogy a véggyűrű még a 200 grammos etetőkosár használata során sem hajlott el.

A nyéltagot és a középső tagot megerősített, kéttalpas gyűrűkkel szerelte a gyártó
Kéttalpas gyűrűkből összesen 6 darabot találunk a nyéltagon, a középső tagon és a spicctagon
A spicctagon (egy kivételével) és a spicceken nagyméretű, egytalpas gyűrűk kaptak helyet
A véggyűrű szintén egytalpas, azonban meglepően erős. 200 grammos etetőkosár használata során sem hajlott el!!!

A 2010-es Aqualite egyedi megoldású orsótartója nem került rá az új szériás botokra. A gyártó ezúttal FUJI orsótartóval látta el a megújult Aqualite szériát. Érdekesség, hogy az orsótartó fölött nincs sem parafa, sem EVA burkolat. A botra ráfogva közvetlenül a blankot támasztjuk az ujjainkkal, mely eleinte némi hiányérzetet kelt, de idővel hozzá lehet szokni.

A 2010-es „csúsztatható” orsótartó helyett ezúttal prémium minőségű FUJI orsótartó került az Aqualite feederekre. Érdekes megoldás, hogy az orsótartó fölött minden átmenet nélkül már a blank található

Bár az orsótartó tekintetében visszatért a gyártó a megszokott kialakításhoz, meghökkentő újítással a 2015-ös Daiwa Aqualite feederbotok esetében is találkozhatunk. Ez nem más, mint a nyél borítása. A parafanyelet ugyanis idén egy, a bojlis botokéhoz hasonló zsugorbevonatú nyél váltotta. Eleinte kissé fura, de nagyon hamar meg lehet szokni. Az új borítás kényelmes, csúszásmentes fogást, valamint könnyű tisztíthatóságot biztosít. A nyél kialakítása első látásra távdobó botot feltételez, ám az orsótartó alatti hosszt megvizsgálva - mely mindössze 40 cm - egyértelművé válik, hogy ezt a botot nem elsősorban távdobásra, hanem sokkal inkább folyóvízi horgászatra tervezték.

Meglepő, ám praktikus megoldás a zsugorbevonatú nyél, mely biztos fogást és könnyű tisztíthatóságot biztosít
A nyél végére egy impozáns, Daiwa logóval ellátott fém végzáró került

A Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ paramétereinek bemutatását követően ideje végre azt is megtapasztalni, hogy ez az erős bot horgászat közben hogyan viselkedik. Mindenekelőtt egy méretben és teljesítményben megfelelő orsót kellett választanom a bothoz. Én a bojlis horgászok körében már bizonyított és kedvelt Daiwa Windcast Z5000 orsót választottam. Ez kellően masszív és erős ahhoz, hogy gond nélkül megbirkózzon a 200 grammos etetőkosár súlyával, mindemellett nem túl nehéz, hiszen a mindössze 580 gramm súlyával komfortos horgászatot biztosít. Nem utolsósorban QD gyorsfékkel is rendelkezik, mely nagyon gyors fékszabályzást tesz lehetővé, segítséget nyújtva a kirohanó márnák biztonságos megfékezéséhez.

A Daiwa Windcast Z5000 orsó nemcsak a bojlis, hanem a folyóvízi horgászatok során is megállja a helyét

A Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ egy kimondottan folyóvízi feederbot, így nem volt kérdés számomra, hogy Magyarország legnehezebben meghorgászható folyóvízén, a Dunán tegyem próbára a képességeit és feszegessem a határait. A horgászat helyszínéül egyik kedvenc „márnás” helyemet választottam. Itt viszonylag kevés az akadó, azonban eléggé erős a sodrás. Ahhoz, hogy a kosarat 25-30 méter távolságban meg tudjam állítani, szükséges a 200 g-os folyóvízi etetőkosár használata, mely megtöltve akár 250-300 grammot is nyomhat. Egy ilyen súlyú etetőkosár 25-30 méterre való bejuttatása igazi próbatétel lesz a botnak.

A Duna erős sodrása miatt indokolt a 200 g-os etetőkosár használata…
… mely megtöltve akár 250-300 gramm is lehet

Az első dobást kissé félve, óvatosan indítottam el, azonban minél többet dobtam a bottal, annál bátrabban lendítettem el a bot maximális dobósúlyát jelentősen meghaladó etetőkosarat. Az extrém nehéz etetőkosarakkal remekül állta a sarat a bottest és a spicc is.

A bot szinte kilőtte a 250-300 grammos kosarat, mely meg sem állt az elérni kívánt távolságig
Már csak egy izmos márnára van szükség, hogy fárasztás közben is megtapasztalhassam a bot képességeit

Szerencsére az első kapásra nem kellett sokat várni. A botspicc intenzív rángása egyértelműen jelezte, hogy a csali gazdára talált, így végre fárasztás közben is megtapasztalhattam a bot adottságait.

A bevágást követően jött a szokásos kirohanás, majd szép lassan sikerült partközelbe terelni az első márnát
Az első jelentkező nem volt túl nagy, de a bot még e nem éppen kapitális márna küzdelmét is remekül közvetítette
Nem egy termetes példány, de küzdelmével megdolgoztatta a heavy feedert és engem is
Ahogy telt az idő, úgy nőtt az egyedsúly is, szebbnél szebb márnákkal sikerült megtornáztatni az új pálcát
Az erős, mégis érzékeny spicc még e pici géb kapását is egyértelműen jelezte

A Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ amellett, hogy erős, rendkívül rugalmasnak is bizonyult. A horgászat során a Daiwa Tournament Bream horgot használtam 12-es méretben, melyet jellemzően sokkal finomabb feederbotokhoz szoktak használni. Ez alkalommal azonban egyetlen vesztett halam sem volt, és még a termetesebb márnák fogásakor sem hajlott ki annak ellenére, hogy erőgumi ezúttal nem volt beiktatva az előke és a főzsinór közé. Mindez kellő bizonyíték arra, hogy a bot hatalmas ereje nem ment a rugalmasság rovására, fárasztáskor tökéletesen őrli fel a legvadabb márnák erejét is.

A Daiwa Tournament Bream minden alkalommal tökéletesen akadt, és a bot rugalmasságának köszönhetően egyetlen márna sem tudott meglépni a horogról

Egy eseménytelen óra elteltével erőteljes kapás törte meg a csendet. A bevágást követően éreztem, hogy ezúttal egy termetesebb márna került horogra, mely végre igazán megdolgoztatta az erős blankot. Öröm volt látni, amint az egész bottest dolgozott, kis túlzással karikába hajlott az izmos pálca. Néhány perc fárasztás után a márna megadta magát, és lassan, óvatosan megpróbáltam kivezetni a sodrásból. Jól sejtettem, valóban a bandanagyot sikerült horogra csalni. Végül ő is a merítőben végezte, majd gyors fotózást követően úszhatott is vissza oda, ahonnan jött.

A termetesebb márna fárasztása során a bivalyerős bottest szinte karikába hajlott
Megérkezett a bandanagy is, melynek fárasztása során megmutatta a bot, hogy nem csak erős, de rendkívül rugalmas is
Mondanom sem kell, hogy minden márna a lehető leghamarabb visszanyerte a szabadságát a legkisebbtől…
… a legnagyobbig

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a Daiwa az új Aqualite sorozattal egy igazán rendhagyó botcsaládot alkotott. Ami az Aqualite Heavy Feeder 13HQ-t illeti, bátran kijelenthetem, hogy az egyik legjobb folyóvízi feederbotot tarthattam a kezemben, mely hihetetlen ereje mellett rendkívüli rugalmassággal is rendelkezik. Ajánlom ezt a botot mindazoknak, akik kedvező ár mellett egy prémium kategóriás alapanyagokból összerakott, remekül megtervezett, igazi dunai feederbotot szeretnének.

Szerző: Sipos József (sjocofeeder)
Fotó: Végh Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.