Ajándék orsónak néztem a fogát…

Ajándék orsónak néztem a fogát…

A Haldorádónak köszönhetően tesztelésre, ismerkedésre kaptam kézbe egy új orsót, ami nem volt más, mint a NEVIS Black Spin család 40-es méretű tagja. Kíváncsi voltam, hogy barátok leszünk-e a halak elleni harcban, vagy ellenségek. Kis történetem végén kiderül…

Őszintén megmondva, nem hittem volna, hogy a Haldorádót szerető horgászok népes táborából pont rám esik a választás, és én kapom a megtisztelő feladatot, hogy egy új orsót kézbe kapva, azt jellemezzem. És mégis… „orom, bódottág” :)

Nevis Black Spin 40

A futár útján megérkezett a csomag átvételéhez kötelező dolgokat letudva már alig vártam, hogy kézbe vehessem az új orsót. Sokat nem tudtam a márkáról, így teljesen elfogulatlanul tudok róla nyilatkozni. Maga az orsó - Nevis Black Spin 40 - nevéhez méltóan elegáns, fekete színben jelenik meg, természetesen fém dobbal. Mivel pergető orsóról van szó, első fékes, ami nagyon precízen állítható, és jól kézre álló, nagyméretű fékcsillaggal van ellátva. Technikai paraméterekbe - csapágyak száma, féklamellák mérete stb. - nem mennék bele, hiszen az orsóról készült igényes és részletes „szárazteszt” már olvasható a honlapon. Itt legyen annyi elég, hogy ahol kell, ott csapágyazott, és aki megtekeri, rögtön érezni fogja, hogy az egész szerkezet rendesen van összerakva. Nem kotyog, nem üt, az átváltó kar tökéletesen vált. A zsinórt nagyon szépen rakja, és a zsinórvezető görgő is tökéletesen működik. Visszaforgásgátlója pontos, nincs holtjátéka. Érdekessége, hogy az átváltó kar megerősített, szerintem nagyobb halak, pl. harcsa horgászatára is tökéletesen alkalmas az orsó.

Kipróbálásra vár az új NEVIS Black Spin 40
Élesben a fekete

Élesben történő alkalmazására egy Várpalota melletti tórendszeren került sor, ami méltán híres ragadozó állományáról. Úgy voltam vele, ha már ki kell próbálni, akkor mindenképpen egy olyan helyen érdemes, ahol van is esély a fogásra. Nem titkoltan csukát szerettem volna fogni, egyből bedobva az orsót a „mély vízbe”. Gondolva arra, hogy új a cucc, egy közepesen erős pergető holmit raktam össze: 25-50 grammos bot, 25-ös monofil zsinór és természetesen az elmaradhatatlan kevlár előke. Sokszor megvicceltek már a csukák azzal, hogy képesek, még a viszonylag ducibb testű wobblereket is teljesen torokra venni. A szélesebb dobótartomány lehetővé tette mind a villantók, mind a wobblerek használatát. Az első dobásokhoz 3-as méretű körforgókat tettem fel. Az orsó tökéletesen végezte a rábízott feladatot, a felkapókar egyetlen dobás esetén sem váltott magától vissza. A műcsalik bevontatása során semmiféle kotyogást, reszelést nem vettem észre. Az orsó áttétele - 5,5:1 - lehetővé teszi a nagyon lassú és nagyon gyors bevontatást is. Mivel pergető versenyeken előnyben részesítem a „vasat” a többi műcsalival szemben, ezen a napon esélyt adtam a wobblereknek is, nehogy megromoljanak a dobozok mélyén :-) Sokat horgásztam már ezen a vízen, ezért azt már tudtam, hogy halfogásra esély a nádasok szélén, a medertöréseken van. Ezúttal elsősorban a nádasoknak adtam bizonyítási lehetőséget, ami meghálálta magát.

A sokadik műcsalicsere és dobás után az egyik egyenes nádfal előtt kb. 3 méterrel erős ütést kaptam a bevontatott wobbleremre. Reflexszerű bevágásom ült, és éreztem, hogy csakis csuka lehet a megakasztott hal. Az orsó fékjét természetesen már a horgászat kezdetekor, a finom állíthatóságnak köszönhetően megfelelően belőttem.

Fékteszt jobbkanyarral

Megakasztott halam először a nádas irányába menekült, amit szerettem volna elkerülni, így kicsit feszítve az ellenkező irányba kormányoztam. A hal méretéhez képest nagyon vehemensen védekezett, jó erőben volt. Többször próbált a csónak alá futni, egyszer majdnem a súly kötelére tekerte magát. A fárasztás közben az orsó tökéletesen működött, a precízen beállított fék a hal kitöréseire simán adagolta a zsinórt, letapadást egyáltalán nem produkált. Kis idő után már a fáradás jelei mutatkoztak a halon, így a szákolás apróbb csukabukfencek után sikeres volt.

Szákban már a te(szt)tes

Meglepően jó erőben volt - az e csukánál sokkal termetesebbek sem szoktak ilyen vadul védekezni. Egy igazi vadócot sikerült becsapnom csalimmal. A kötelező fotózás után természetesen visszanyerte szabadságát, esélyt adva arra, hogy a tó ragadozóhal-állománya megmaradjon, szaporodjon, és további szép fogásokat adjon nekünk, horgászoknak.

Beemelés szúrós szemmel
Visszaeresztés - ki tudja, ki örül jobban

Az orsót őszintén merem ajánlani minden kezdő és haladó pergető horgásznak egyaránt. Sokan vagyunk olyanok, akik félünk az ismeretlentől és ragaszkodunk a bevált márkákhoz.

”Apróbbak is vasra jöttek”,
Örömükben táncra keltek :)

Ez az orsó azonban teljesen pozitív nyomott hagyott bennem, ár/érték arányát tekintve abszolút kimagasló, szerkezeti megoldásai egyáltalán nem a „gagyi” kategóriába sorolják. Méltán lesz felszerelésem megbecsült tagja, hiszen halfogó tudományát már bizonyította.

Szebbecske a zöldségből

Írta: Nagy Róbert (nrj1971)
Fotók: nrj1971

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: