Pontyok horgászata, amikor forr a víz - avagy aki keres, az talál

Pontyok horgászata, amikor forr a víz - avagy aki keres, az talál

A nagyobb pontyok elejtése talán nem egyszerű feladat, pláne nem a kifejezetten nagy nyári melegben, amikor a víz hőmérséklete is bőven 20 Celsius-fok felett van. De mint a példa is mutatja majd, nem lehetetlen feladat. Egy ilyen 72 órás kalandomat szeretném elmesélni, ahol egy kifejezetten jó orsót is lehetőségem volt tesztelni.

Mivel a tavalyi nyaram elég zsúfoltra sikeredett, igyekeztem minden alkalmat megragadni, hogy hódolhassak az egyik kedvenc hobbimnak, a horgászatnak. Nem túl sok választási lehetőségem volt a munkám miatt, ezért az augusztusi melegben kellett szerencsét próbálnom. A horgászatra M. Gábor barátom és a párom, P. Melinda kísért el. A gyomai Spicces Horgásztóra mentünk, ahol már több 10 kg feletti pontyot sikerült a szákba terelni. Nem titkolt vágyam volt, hogy ismét hasonló méretes pontyokat fáraszthassak. A 72 óra alatt lehetőségem volt tesztelni egy Nevis Ryder 40-es nyeletőfékes orsót is, amiben kifejezetten pozitívan csalódtam. Többnyire nagyobb 50-60-as orsókat szoktam használni, de ez a kis orsó határozottan elnyerte a tetszésemet és felvette a versenyt a nagytestű pontyokkal és amurokkal is.

Nevis Ryder 40
Nevis Ryder 40 felzsinórozva

Az orsó 3 csapággyal és persze egy tűgörgő csapággyal is fel van szerelve. A nyeletőfék és az első fék kifejezetten - részben a megnövelt féklamelláknak köszönhetően - széles tartományban állítható, ezért minden helyzetben megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb beállítást, amivel teljesen felőrölhetjük a megakasztott hal erejét. A grafit-hybrid anyagú házzal rendelkező orsó tömege 450 gramm. Az orsót gyorszáras, kifejezetten kényelmes hajtókarral, alumínium dobbal és karbon pótdobbal látták el. Az 1 : 5,5 áttétellel rendelkező Nevis Ryder orsót 40 és 50-es méretben dobták piacra. A 40-es dobok zsinórtároló kapacitása 0,30 mm / 200 m. A tervezők az esztétikumra is figyeltek, kimondottan szépen megmunkált és festett orsóról van szó.

Horgászatunk augusztus 7-én kezdődött. Reggel fél 7-kor érkeztünk meg a tóra, ahol elfoglaltuk a már jól bevált 16-os horgászállást. Gyors kipakolás után igyekeztünk minél hamarabb kiválasztani a horgászhelyeinket és lebójázni ezeket. Én az általam már jól bevált helyeket választottam, ahol körülbelül 150-200 cm-es a vízmélység egy törés tetején. Gábor a nagy melegre tekintettel egy közel 5 méter mélységű helyet választott. Csalizáshoz többféle kombinációt próbáltunk, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi lehet a nyerő. Én fekvő csalikat választottam a meleg vizekben rendszerint jól működő büdös és fűszeres dipbe mártogatva. Gábor kikönnyített csalit alkalmazott, hátha az jobban felkelti a halak figyelmét. Etetésre száraz kukoricát és 16-os halibut pelletet használtunk.

A Ryder 40 beélesítve
Az ismerkedés első pillanatai…

Sajnos nappal nem igazán voltak aktívak halak, nekem nem is nagyon volt kapásom. Összesen egy testesebb dévérkeszeget és egy 2,5 kg-os pontyot sikerült fognom. Gábor kikönnyített csalija jobban működött, több 5 kg feletti pontyot fogott, és már a délután folyamán sikerült egy 7,5 kg-os tükröst szákba terelnie, majd az este folyamán egy 8 kg-os tőpontyot is. A nagy meleg nagyon visszavette halak kapókedvét, ami eléggé megnehezítette a mi dolgunkat is. De azt vettük észre, hogy a kapások zöme a mély, 5 méteres vízből jön.

Gábor és 7,5 kg-os tükröse

Mivel a nap folyamán alig volt kapásom, igyekeztem új helyeket keresni magamnak. Egy ígéretesnek tűnő helyen betörtem néhány nádszálat, hátha van amur is a közelben. Az éjszaka szokatlanul csendes volt, ezért már alig vártam a reggelt, hogy kipróbálhassam az újonnan kinézett helyeket. Most már én is mélyebb vízben horgásztam, mindkét szerelékemet közel 4 méteres vízben helyeztem el. Gábor a második napot is jobban kezdte: az első kapás egy 7,2 kg-os tükröst adott neki, majd fogott egy 5,5 kg-ost is. Hosszú pihenés után végre az én kapásjelzőm is sípolni kezdett. Nagyon örültem ennek kapásnak, és persze annak, hogy végre halat fárasztok. Ekkor kezdtem el megismerni a Ryder 40-es teherbírását és viselkedését, hogy hogyan reagál a hal különböző megmozdulásaira, kirohanásaira. Nagyon tetszett, amit tapasztaltam! Az orsót kifejezetten finom zsinórvezetés jellemzi, és a fék is remekül működött. Ami nekem nagyon tetszett, hogy az orsó fékét nagyon széles tartományban tudtam állítani, finomítani a hal viselkedéséhez igazodva. Közben - nem kis meglepetésünkre -, Gábor egyik botján is megszólat a kapásjelző. Gyors berántás, és már ő is halat fárasztott.

Az első fárasztásom a Ryderrel
A Ryder orsóval fárasztás közben
A fárasztás utolsó pillanatai

A szákolások után egy 4 és egy 8,3 kg-os ponty került a matracunkra. Nagyon boldogok voltunk, mert még soha nem volt ezen a tavon olyan, hogy egyszerre fogjunk halat mind a ketten.

A két egészséges ponttyal

A halak visszaengedése után igyekeztünk gyorsan újrahúzni. Csalinak két darab 16 mm-es SBS bojlit használtunk egy kis lebegtető szivaccsal, mivel eddig ez a csali bizonyult a legfogósabbnak.

A nyerő csalikombináció

A csali nálam is jól működött, hiszen sikerült fognom egy 4,8 és egy 6 kg-os pontyot is. De a nap folyamán többször megnéztem a betört nádat, és azt vettem észre, hogy szinte teljesen megették őket, ezért az egyik szereléket azonnal átvittem oda, csalinak 2 szem amuros mega mais kukoricát használtam egy kis lebegtető szivaccsal. Nem sokkal a behúzás után már jött is a kapás. Berántás után kezdődhetett a fárasztás, ám sajnos a halat nem tudtam elég közel hozni a parthoz, mert az előkém elnyíródott. Az előke újrakötése után vittem is vissza a szerelékem.

Körülbelül 22 óra lehetett, amikor a kapásjelzőm ismét eszeveszett sípolásba kezdett. Rohantam a bothoz, és a berántás pillanatában már éreztem, hogy nem kis hallal van dolgom! Hosszan kirohant, legalább 20 méter zsinórt lehúzott, mire meg bírtam állítani. Elég nehezen tudtam a halat közelebb hozni, de mikor végre a stég elé ért, megláttuk, hogy egy szép amur van a horgon. Mivel párom azzal a vággyal érkezett ide, hogy egy amurt fogjon, átadtam neki a botot. A Nevis orsó féke nagyon jól működött, az amur minden kirohanását megfelelően kompenzálta, ezzel teljesen kifárasztotta a halat. Egy ilyen nagy és erős hal sem volt akadály az orsónak. Negyedóra fárasztás után sikerült is megszákolnunk. Gyönyörű, egészséges volt a 8 kg-os amur, és persze a párom vágya is teljesült, amivel nem kis örömöt okoztam neki.

A 8 kg-os amurral
Amur a matracon

A mérlegelés után visszaengedtük az amurt. Nagyon figyelnünk kell a visszaengedésre, mivel az amurok csak lassan térnek magukhoz, ezért többször húzzuk előre-hátra, hogy víz jusson a kopoltyújába, és oxigénhez jusson. Amikor már lassan elkezd csapkodni, akkor elengedhetjük.

Ezután ismét behúztunk. Hajnalban, 2 órakor ismét szólt a kapásjelző. Olyan 20 perc fárasztás után sikerült egy 8 kg-os tőpontyot a szákba terelni.

8 kg-os tőponty

A harmadik napot ismét Gábor nyitotta egy 7,7 és egy 7 kg-os ponttyal. Ezután nekem is megérkeztek a kapások. Rövid fárasztás után egy 8 kg-os tükrös pihent a pontymatracon.

8 kg-os tükrös
A tükrös a visszaengedés előtt

Ezután már csak hajnalban volt kapásunk. Érkezett egy kis hidegfront és eső is. A kis lehűlés meghozta a halak kapókedvét: az eső elállta után nemsokára meg is érkezett az első hal, ami egy 7,2 kg-os tükrös volt.

Eső az éjszakában
A 7,2 kg-os tükrös

Hajnalban ismét megtörtént az, hogy mindkettőnknek egyszerre volt kapása. Körülbelül 20 perc fárasztás után sikerült a két halat megszákolni. Az egyik egy 5,5 kg-os tükrös volt, a másik pedig egy 6,8 kg-os tőponty. Pirkadatkor fogtuk az utolsó halat, egy 7,8 kg-os tükröst.

Gábor és az utolsó tükrös

A nagy meleg ellenére a 3 nap alatt összesen 21 halat sikerült fognunk 137,3 kg összsúlyban és 6,5 kg-os átlaggal. Nagyon boldogan és persze fáradtan indultunk haza.

Összességében a Nevis Ryder 40-es orsóval nagyon meg voltam elégedve, bátran merem ajánlani ezt az orsót minden bojlis horgásztársamnak. Tökéletesen megfelel a kezdők és a profi bojlis horgászok minden elvárásának is. Kifejezetten olcsó árfekvése az, ami még vonzóvá teheti ezt az orsót. Minden jövendőbeli megvásárlójának jó fogást és sok sikeres fárasztást kívánok!

Borgulya Roland (vups)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.