Tesztelés alatt – By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS 4000

Tesztelés alatt – By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS 4000

„Tesztelés alatt” című sorozatomban különböző orsók belső szerkezete kerül részletes bemutatásra. Az új etetőanyagok, csalik és aromák mellett sokakat érdekel az orsók műszaki tartalma is. Az első részben egy népszerű nyeletőfékes modellé lesz a főszerep. Lássuk tehát, mit rejt a kis fekete kurbli belseje!

A sorozatban új orsók kerülnek a kis asztalomra, mert egy használt modell, az igazat megvallva, nem mutatna valami jól a képeken! Mielőtt bármibe is belekezdenék, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egy új orsó házának megbontása a garancia elvesztésével jár! Én ezt most megteszem, de kizárólag saját felelősségre! Annyit elárulhatok, hogy nem véletlenül esett a választásom e típusokra, amikor úgy döntöttem, hogy kiegészítem pár új modellel a felszereléseimet és lecserélem néhány régebbi kurblimat. Miért pont a By Döme orsókra esett a választásom? A válaszom egyszerű: Mert nagyon jók ár/érték arányban! Több horgászboltos ismerősömmel is egyeztettem az utóbbi időben, és nem panaszkodtak a vevők, miután beszerezték a TEAM FEEDER orsócsalád egy-egy tagját! A korábbi karbantartások során szerzett tapasztalataim alapján sem lehetett kérdés, hogy érdemes olyan típusokat választani, amiket nem küldenek szervizbe már az első szezon után. Némi töprengés után végül négy tekerőt választottam. Egy Carp Fighter LCS 4000-est, egy Pearl Carp 5000-est, egy Power Fighter 5000-est és egy Long Cast 4500-ast.

A Carp Fighter LCS 4000 egy kisméretű nyeletőfékes orsó a mindennapos horgászatokhoz

Kellemeset csalódtam, amikor először vettem a kezembe ezt a kis fekete műszert. Nagyon szépen, finoman járt, és a hajtókarja nem pörgött a végtelenségig. Természetesen fontos az orsó könnyed futása, de az nem jó, ha úgy pörög, mint a búgócsiga! Ha a hajtókar szokatlanul sokat forog, az a belső szerkezet és/vagy a csapágyak kenésének hiányára utal. A pontosan illesztett alkatrészeknek köszönhetően a hajtókar nem lötyögött, az első fék, illetve a nyeletőfék is hibátlanul szerepelt az „első próbán”. Az orsó kinézete talán másodlagos szempont, de meg kell hagyni, hogy ez a szép fekete és grafitmetál színezés nagyon feldobja ezt a kis tekerőt! Az orsó legfontosabb paraméterei a következők:

  • Méret: 40
  • Csapágy: 3 + 1
  • Áttétel: 4,6 : 1
  • Tömeg: kb. 425 g
  • Orsóház anyaga: grafit-hybrid
  • Fékrendszer: első fék + hátsó nyeletőfék
  • Dob anyaga: alumínium
  • Zsinórfektető rendszer: S-Curve
  • Zsinórtároló kapacitás: 0,20 mm / 185 m
  • Ár: 9.790 Ft
 

A dob méretéhez képest az első fék hatalmas, tehát a nagyobb halak kirohanásai sem jelenthetnek gondot!
A dob belsejének kialakítása tökéletes! A két zsinórklipszhez erős rugók csatlakoznak, és a recsegésért felelős alkatrész is csupa fém!

Az összes By Döme orsó minőségi dobot kapott. Mindegyik forgácsolt alumíniumból készül, a mai elvárásoknak megfelelően. Nagyon kellemes hangot ad a kis kurbli, mikor egy jobb hal a zsinórt húzza! Külön kiemelném, hogy az alkatrész, ami ezért felelős, soha nem fog tönkremenni, ugyanis egy rugós fém alkatrész működteti. Műanyagnak itt se híre, se hamva! (A fékhang megszűnéséért leggyakrabban egyébként az olcsó, műanyag alkatrészek felelősek.)

A fékrendszer minden eleme megfelel a mai elvárásoknak. Tág határok között állítható első fék erős rugóval, zsírozott lamellák, és van három hézagoló alátét is
A felkapókar környéke is tartogat meglepetéseket! Jár a piros pont, mert minden fontos helyen a megfelelő alkatrészek vannak

Egy olyan orsónál, ami nem kerül többe, mint 10.000 Ft, nagyon ritkán alkalmaznak fémperselyeket a felkapókar csuklóknál. Nos, a Carp Fighter mindkét oldalán van ilyen, ez még strapabíróbbá és időt állóbbá teszi a szerkezetet! A zsinórvezető görgőnél pedig ott van a jól megkent, minőségi acél csapágy.

A gyors visszaváltásért egy jól bevált nyomórugós megoldás felel, gyakorlatilag elronthatatlan
Az orsó nyeletőfék kapcsolója villámgyorsan reagál, egyszerűen használható és jól kézre áll
Ha valaki esetleg otthon végzi orsója karbantartását, annak azt tanácsolom, hogy csak a megfelelő szerszámmal nyúljon ehhez a csavarhoz! Mivel nagyon kicsi és erősen tart, a nem megfelelő csavarhúzó tönkreteheti a csavar fejét

Ennél a típusnál, ha bekapcsoljuk a nyeletőféket, a kar felfelé áll. Más orsóknál (pl. Pearl Carp) ez fordítva működik, tehát bekapcsolt állapotban a kar úgy áll, mint a Carp Fighternél alaphelyzetben. Erre a kis apróságra nem árt figyelni, ha mondjuk két különböző nyeletőfékes modell van a botokon.

A kisméretű orsóban igen komoly belső szerkezet lapul!
A nyeletőfékes modellek legnagyobb részében egy csavar és az alatta lévő fémlapka tartja a dobtengelyt
Az orsóház üres, így viszont jól látszik, hogy bőven kapott gyári zsírt a kis műszer
Csillagos ötös! Ilyen alaposan bezsírozott tányérkerékkel ritkán lehet találkozni a gyári orsókban! Nemcsak a kenőanyag mennyisége, hanem a minősége is kiváló!
Úgy gondolom, a kis tekerő műszaki tartalma sem hagy kívánnivalót maga után

Nem csalás, nem ámítás, az orsó műszaki tartalma teljes mértékben megfelel a leírásnak! Sajnos találkoztam már olyan modellel, ami az előírtnál kevesebb csapágyat tartalmazott. A Carp Fighterben ott van a 3 + 1 csapágy, méghozzá a legfontosabb helyeken. Melyek ezek? A tányérkerék bal oldala, a csigatengely, a zsinórvezető görgő + a tűgörgős visszaforgásgátló. A tányérkerék jobb oldalán egy kellően zsíros poliamid siklócsapágy gondoskodik az orsó csendes futásáról. Érdemes néhány szót szólni a dobemelő fogaskerék belsejében lévő fémperselyről is. Ez szintén egy olyan alkatrész, ami növeli a kurbli élettartamát, mivel a fogaskerék nem csak a ház csonkján helyezkedik el!

A dobtengely és a csapágyak is acélból vannak, fogja őket a mágnes!
A nyeletőfék tökéletes, jóval drágább orsókban sincs jobb! A vastag lamellák és az erős rugó hosszú évekig biztosítja majd a hibátlan működést
A kicsi orsó szépen, egyenletesen rakja a zsinórt

Túlságosan nem szoktam feltölteni a kisméretű orsókat, hiszen ezekkel nem lehet nagy távolságba horgászni. Jól látható a képen egyébként, hogy az orsó dobjának hátsó fele szélesebb, mint az első. Ez egy ötletes megoldás, ugyanis a kisebb dobokról könnyebben leugorhat a damil, majd a dobtengelyre csavarodhat. Azzal viszont megelőzhető a probléma, ha nincs túltöltve, illetve a hátsó dobperem magasabb az elsőnél, mint pl. ennél a típusnál. Nem véletlen, hogy a Carp Fighter az egyik legnagyobb darabszámban eladott nyeletőfékes feeder orsó. Kedvező árához komoly műszaki tartalom is párosul, ezenkívül három méretben kapható, így mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Biztos vagyok benne, hogy ez a kis orsó igazán élvezetessé teszi majd a partközeli horgászataimat és a Zala folyón sem fog cserbenhagyni. Aki viszont ennél is komolyabb műszerre vágyik, de mégsem szeretne sokat költeni, annak jó választás lehet a Pearl Carp vagy a Master Carp LCS orsócsalád valamelyik tagja. A következő részben egy Pearl Carp 5000-est mutatok be részletesen.

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.