Busakaland

Busakaland

Július huszadikát mutatott a naptár. Szikrázó napsütés, tikkasztó meleg. Egyik ismerősöm horgászni készült az éjszaka. Nappal nem sok ideje van, mivel dolgozik. Este nyolckor mikor bezár a bolt, majdnem minden este autóba ül, hogy levezesse a napközben összegyűlt feszültséget. Most is így történt. Nem is sejtette mi vár rá...

Nem sok felszerelést hord magával. Egy kényelmes szék, egy feederbot és egy spiccbot. Amíg vár a feederen a kapásra, addig a spiccbottal csalihalat vagy más fehérhalat gyűjtöget. Jó kis szórakozás ez a számára. Ma este hét órakor érkezett kedvenc horgászhelyére. Feeder be, elő a spiccbot. Igazából nem akart ma snecizni. Valami nagyobbra vágyott. Rövid idő elteltével megérkezett barátja. Hosszan beszélgettek régi élményekről, ismerősökről, barátokról. Közben megérkeztek az első kapások is. Itt-ott egy kárász vagy keszeg szórakoztatta el a két öreget. Közben besötétedett. "Begyújtották" a világítópatronokat. Hirtelen egy erőteljes húzást észleltek. Finoman megemelte a botot, s belehúzott. Megakadt a hal. Alig öt perc múlva már a parton volt. Szép példány. Egy öt és feles ponty. Nagy volt az öröm. Kár hogy a fotómasina nem volt kéznél. Rövid szemle után már ment is a hal vissza az életet adó vízbe. Rövid ideig még beszélgettek, horgászgattak, majd mindketten hazatértek.

Másnap, ismerősöm már alig várta az estét. Amint eljött a várva-várt nyolc óra, már indult is a partra. Barátja már ott várta. Nem tétováztak sokat. Letelepedtek és már ment is a meló. A feeder ismét be, majd elő a spiccbottal. Alig fél óra elteltével már a parton is volt az első kárász. Szákba vele. Jó lesz ez még valamire! Így ment ez vagy másfél órán keresztül. Közben lecsúszott egy-egy értágító is. Tíz óra fele, ismerősöm úgy döntött, hogy újra dobja a feederbotot. Új csali került a horogra is. A dobás egy kicsit hosszabbra sikerült, mint az előzőek. A szerelék úgy hatvanöt-hetven méteren ért vizet. Nem baj, gondolta! Próba-szerencse. Ezután nem sok ideje maradt arra, hogy kényelmesen elhelyezkedjen. Pár percel a bedobás után, a botspiccen egy nagyon finom húzást észlelt. Bevágott. Ami ezután kezdődött, az szinte leírhatatlan. Negyvenöt perc kőkemény munka. Elmondása alapján a hal rohangált össze-vissza a mederfenéken. Nagyon óvatosan kellett vele bánni, hiszen mégiscsak feederbotról volt szó. Még ha a szerelék egy kicsit durvább is volt a megszokottnál. A hal nem és nem akart feljönni a fenékről. Már kezdett az öreg is kifáradni, mikor először érezte, hogy az a valami, eddig kőkeményen tartotta magát a fenék közelében, felfele mozdult. Ez új erőt öntött az öregbe. Az öröme azonban rövid ideig tartott. A hal visszament a fenékre és megállt. Állt és állt. Nem akart mozdulni. Már-már azt hitték, hogy valamire rátekerte a zsinórt. Gondolták ennyi volti! Vagy mégse! Nem lehet igaz, hogy ennyi munka után, csak úgy elmenjen!

Nem volt igaz. De nem ám! Kicsit pihen, majd ismét nekilendült, húzott, mint a ló! Ekkor már eltelt több mint fél óra a megakasztás óta. Ment a hal, de már érezhetően gyengébb volt. Percről-percre könnyebben lehetett irányítani. Eltelt háromnegyed óra, mikor először mutatta meg magát. Végre sikerült a felszínre hozni. Innetől kezdve, már csak pár perc volt hátra. A gond csak most következett, hiszen nem készültek ekkora halra. A merítőszák kicsinek bizonyult. Érdekes látvány lehetett, mikor a hal feje már a szákban volt, de teste még kívül és a társa vízben állva próbálta kiemelni. Sikerült! Mikor a partra került a hal, következett az üröm az örömben. A halacska ugyanis úgy gondolta, hogy neki mégiscsak szűk ez a szák. Csapott egyet, és a part menti betonra esett. Ez volt az utolsó ugrása. Nem élte túl. Nem maradt más hátra el kellett vinni. Kár érte. A két öreg csak ült. Maguk sem értették, hogy mi történt. Üldögéltek vagy öt-tíz percig, mire megtudtak szólalni. Életükben nem láttak még ekkora halat. Főleg nem busát. Sokáig fogják még emlegetni. Súlya 17.400 gr, hossza 124 cm volt!

Használt felszerelés:

Bot:

DAM SPEEDCAST FEEDER 3,6 m

Spicc:

sárga színű legerősebb ponty-márna

Orsó:

RAPID SH3000

Damil:

CARP EXPERT CARBON - 0,25 mm szakítószilárdság 8,5 kg

Előke:

SILVER GHOST - 0,235 mm szakítószilárdság 7,3 kg hossza 80 cm

Horog:

AWA-SHIMA CARP HOOK art. 3200 size 6

A főzsinóron 30 cm-es tört gubancgátló, rajta 45 g-os lapos tányérólom.

Csali:

CUKK PUFFI "HONEY" (méz) - 16 mm

A szereléken úgy a csali, mint az ólom is illatosítva volt POWER STICH KARPFEN piros gyümölcs illatú aromával.

A horog, szabályosan a hal szájszegletébe volt akadva!

Méhes Csaba (csömike)

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: