Alias : csomike
Név : Méhes Csaba
E-mail : [e-mail]

Szerző írásai - 1.oldal

Hogy tegyük fel arra a bizonyos „i-re” a pont ot?

Méhes Csaba 2005-02-23 08:00:00
Ha az ember aranyhallal találkozik, akkor a mese szerint jó esélye van arra, hogy teljesül három kívánsága. Nekem megadatott az a szerencse, hogy találkozzam egy „aranyhallal”, legalábbis egy horgásztó formájában. Nem maradt más hátra, mint kipróbálni, igaz-e, amit a mesék állítanak: teljesül vajon három kívánságom?

XXIV. Legyező világbajnokság - Szlovákia

Méhes Csaba 2004-08-23 08:00:00
2004 augusztus 30-tól, szeptember 5-ig kerül megrendezésre Szlovákiában a 24. Legyező világbajnokság. Sok magyar horgásztársam, legyen az versenyző, vagy hétköznapi pecás, keresett meg azzal a kéréssel, hogy összegyűjthetnék pár használható adatot magáról a rendezvényről és természetesen a pályáról is. Kérésüknek eleget téve született meg ez a kis információhalmaz, amelyet szeretnék most megosztani minden érdeklődővel.

Évadnyitó halfesztivál - RÉTIMAJOR

Méhes Csaba 2004-05-19 08:00:00
Április utolsó szombatjára egy megtisztelő, nem mindennapi meghívásnak tehettem eleget kollégámmal Tomanovics Sanyival. Az Aranyponty Halászati Rt. évadnyitó halfesztiválján vehettünk részt Rétimajorban. Az akció jelmondata: "Nyitott falvak, porták, gazdasági műhelyek...".

A menyhal - 2. rész

Méhes Csaba 2003-11-21 08:00:00
Nyáron, ősz elején, a menyhal horgászata mondhatnám értelmetlen. Csak nagyon ritka esetben fordul elő, hogy a nyári angolnahorgászatok során egy-egy példány horogra akadjon. Az ívási időszakban, amely novembertől februárig tart, az étvágya szinte csillapíthatatlan. Ezt az időszakot kell a horgászoknak kihasználniuk, mert ekkor a menyusok nem kötődnek annyira a búvóhelyükhöz. December vége fele már csak a folyóvizekben érdemes keresni őket.

A menyhal - 1.rész

Méhes Csaba 2003-11-13 08:00:00
Az utóbbi időben több olvasó keresett meg azzal a kéréssel, hogy bemutathatnám egy kicsit részletesebben a menyhal horgászatának nálunk elterjedt formáját, s annak néhány közismert helyszínét. Buzdításuknak eleget téve, s nem utolsó sorban kiindulva a menyhal oly titokzatos életformájából, horgászatának változatosságából és közkedveltségéből, azt hiszem érdemes foglalkozni bővebben is ezzel a témával. Összeszedve minden tudásomat, s átböngészve az ide vonatkozó irodalmat szeretnék átnyújtani Önöknek egy átfogó képet magáról a menyhalról, annak különböző módú horgászatáról s gondolva az ínyencekre, a menyhal elkészítéséről.

Bojli Show Háromfán - 1. rész

Méhes Csaba 2003-10-09 08:00:00
Az idén 2003. szeptember 16-19. között került megrendezésre Háromfán, a már hagyományosnak mondott Bojli Show. Nem túlzom, ha kijelentem, "hagyományosan" a Szenzál Carp Club csapatainak részvételével. Tomanovics Attilával, a Club egyik alapítójával beszélgettem magáról a Showról, az eredményekről és nem utolsó sorban az élményekről - visszhangokról, amelyek talán még több horgász figyelmét lekötik és a résztvevőkben is tovább élnek, mint a puszta tények.

XIV. MUŠOVI NAGYDÍJ 2003.

Méhes Csaba 2003-08-15 08:00:00
Az alábbiakban egy olyan (horgász)embert próbáló versenyről szeretnék beszámolni a portál olvasóinak, amely a maga mivoltában egyedülálló. Nem hagyományos egy-, vagy kétfordulós versenyről van szó, hanem egy tízórás maratonról. Pontosabban ettől az évtől kezdve már csak kilenc órásról, mert a szervezők kénytelenek voltak lerövidíteni az időtartamot, hogy kellő idő jusson a mérlegelésre is. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen ha a tavalyi eredményeket vesszük figyelembe, akkor valóban sok időre van szükség, hogy a kifogott halat lemérjék. Történt ugyanis, hogy az első hat páros (csapatversenyről van szó) a rendelkezésre álló tíz óra alatt összesen 709,5 kg halat fogott. Ebből az első helyezett egyedül 173,3 kg-t. Lássuk hogy is alakult a helyzet az idén.

Finomszerelékkel a nagyhalak birodalmában - CARP PARADISE II.

Méhes Csaba 2003-07-30 08:00:00
Azt tartja a közmondás, hogy a puding próbája az evés. Így gondolkodtam én is, amikor úgy döntöttem, hogy bemutatom Szlovákia első bojlis tavát a Haldorádó portál olvasóinak. Nem lenne hiteles az írás, ha jómagam meg sem próbálkozom a horgászattal. Volt azonban ennek a túrának egy másik, nem titkolt célja is. Nagyon sok olyan horgászt ismerek, főleg kis hazámban, akik nem hajlandóak megvásárolni egy matchbotot vagy egy bolót, a rakósról nem is beszélve, mondván mit bír ki egy ilyen finom kis botocska? Ezekkel csak keszegezni lehet! Ők a nagyobb potykákra vadásznak és azt csak a 100-200 gramm dobósúlyú botjaik bírják. Az csak ám az igazi! Szóljon elsősorban nekik ez a cikk, megcáfolván állításaikat.

Carp Paradise

Méhes Csaba 2003-06-05 08:00:00
A horgászember, amikor megkezdődik a horgászszezon, sehogy sem tud otthon ülni. Hajtja a természet szeretete, a vágy, hogy minél több időt szentelhessen szenvedélyének. Jómagam is az effajta horgászok közé tartozom. Ha csak tehetem, felkeresem a régi, jó horgászhelyeket, mellette igyekszem újakat találni. A legutóbbi ilyen túrám során leltem rá egy kis tavacskára, amelyet a Haldorádó Portál olvasóinak szeretnék részletesen bemutatni. Kérem, tartsanak velem, hogy megismerjék Szlovákia első bojlis magántavát.

Tavaszi dévérezés

Méhes Csaba 2003-05-28 08:00:00
Április végén meghívást kaptam Gútára (Szlovákia) a Moby Dick tó tulajdonosától. Egy fenekező verseny már lezajlott az idén ezen a tavon, hamarosan pedig egy újabb követi, a finomszerelékes horgászok részére. Közreműködésemmel a tulaj szerette volna felmérni, mire számíthatnak a versenyzők partközelben. Mivel tudtam, hogy Fehér Bandi barátom készül erre a versenyre, ezért elhívtam magammal. Egyrészt neki egy jó edzést jelenthetett a horgászat, másrészt két ember jobban fel tudja mérni a "terepet".

Pozsony felszabadítása kupa

Méhes Csaba 2003-05-06 08:00:00
Pozsony város felszabadításának 58. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségsorozat keretein belül, 2003. április 12-én immár 28. alkalommal került megrendezésre a rangos verseny. Ez a szlovákiai versenyhorgászok évadnyitó versenye, a CIPS szabályzata alapján, mely kellő képet nyújthat mindenkinek a szezonra való felkészültségéről. Sajnos, az országos horgászszövetség "jóvoltából" ez volt az első alkalom, hogy nem Pozsonyban a Dunán, hanem egy magántavon, a padányi kőbányatavon kellett megtartani a versenyt. Az idén kiadott új horgásztörvény ugyanis nem gondol a versenyhorgászatra, mivel nem teszi lehetővé (?!) bárminemű verseny folyóvízen történő megszervezését.

Évadnyitó horgászverseny Tatán

Méhes Csaba 0000-00-00 00:00:00
Március végén, évadnyitó horgászversenyre hívták meg a horgászokat Tatára, a Derítő tavon újonnan kialakított csatornára. Jelentkeztek is a hosszúra nyúlt tél után, már-már elvonási tünetekkel küszködő horgászok szép számmal. A pálya hatvan fő számára nyújt lehetőséget a horgászatra, a jelentkezők száma viszont ennek több mint háromszorosa volt. Kis csapatunknak is csak nagy szerencsével sikerült beneveznie, Koós Feri barátom közreműködésével.

Bokodi barangolások 2. rész

Méhes Csaba 2003-03-10 08:00:00
Hogy ígéretemhez hű maradjak, két hét múlva visszatértem egy horgászat erejéig Bokodra. Igaz nem kellett túl sokat kéretnem magam. Ezúttal azonban kísérőim is akadtak. Elfogadta meghívásomat Árpi barátom, akiről már olvashattak az olvasók az "Az alvízcsatorna süllői" című írásomban, és a Szlovák televízió horgászműsorának forgatócsoportja is, akik már nagyon ki voltak éhezve egy jó kis téli horgászatra.

Bokodi barangolások 1. rész

Méhes Csaba 2003-03-06 08:00:00
Februárban, egy számomra érdekes és tanulságos teszthorgászaton vettem részt. Súlyos elvonási tünetektől szenvedtem már ekkor, mikor elhatároztam, hogy keresek egy olyan vizet, ahol a zord téli körülmények között is eredményesen lehet horgászni. A kiszemelt helyszín Bokod, az itteni hőerőmű hűtőtava. A horgászat során, (számomra új) etetőanyagokat, csalikat és különböző módszereket próbálgattam. Az eredményről győződjenek meg személyesen.

Aromateszt menyhalra

Méhes Csaba 2003-02-21 08:00:00
A már megszokott baráti társaságunk újabb menyhalas portyára indult. Ezúttal azonban kicsit másképp, mint az előző alkalmakkor. Elhatároztuk, hogy kipróbálunk valamit, amit egyesek kritizálnak, mások dicsérnek. Nem mást, mint az UltraBite és a Mosella True Taste spray hatását, a menyhalak kapókedvére.

Téli keszegezés

Méhes Csaba 2003-02-03 08:00:00
Télen, amikor tavainkat még jégpáncél borítja, a folyóvizeken való horgászatot pedig mindenféle, hozzá nem értő ember által hozott balga törvény korlátozza (Szlovákiában), nem marad más hátra, mint megkeresni azokat a helyeket, ahol van még némi remény a halfogásra. Nem messze otthonomtól, az egyik falucska közepén találtam pár éve egy ilyen helyet. Elhatároztam, hogy teszek egy próbát január végén, a kis kanálison.

Két menyhalas nap tapasztalatai

Méhes Csaba 2003-01-23 08:00:00
December elején, sikerült két egymást követő estét eltöltenem kedvenc horgászhelyemen, a jó öreg Duna partján. A menyusok népét próbáltam becserkészni. A két alkalom, különböző tapasztalatokat hozott számomra. Ezekből szeretnék most egy kicsit csemegézni.

Háromfai Nemzetközi Bojlishow 2002. - 3. rész

Méhes Csaba 2003-01-16 08:00:00
Végül, de nem utolsó sorban szeretném bemutatni a Szenzál Team II. csapatot. A versenyben a nyolcadik helyen végeztek, a másik két dunaszerdahelyi csapat mögött, de a küzdelemsorozat legnagyobb kifogott hala az ő nevükhöz fűződik.

Az alvízcsatorna süllői

Méhes Csaba 2003-01-13 08:00:00
Írásaimban már sokszor említettem a bősi vízierőmű alvízcsatornáját. Szeretném most egy másik oldaláról is bemutatni, hiszen nem csak dévérkeszegjeiről és pontyairól híres ez a pálya, hanem csodás süllőiről is. Egy élménydús és eredményes, pergetéssel eltöltött horgászat tapasztalatait osztom meg most Önökkel.

Háromfai Nemzetközi Bojlishow 2002. - 2. rész

Méhes Csaba 2002-12-20 08:00:00
Második csapatunk, a Szenzál AT - Team, Tomanovics Attila és Fehér Tamás összeállításban állt rajthoz. Régi, jól összeszokott csapat, akik jó pár sikeresen végighorgászott Háromfai túrán vannak már túl. A sorsolásnál is hozzájuk pártolt a szerencse, hiszen jónak ígérkező helyet húztak.

Menyhal feederbottal

Méhes Csaba 2002-12-16 08:00:00
November végén egy egész napos horgászat után este alkalmam nyílt összehasonlítani két horgászmódszert egy ugyanazon hal becserkészése közben. Döme Gábor barátommal menyhalazni indultunk.

Háromfai Nemzetközi Bojlishow 2002. - 1. rész

Méhes Csaba 2002-12-12 08:00:00
Idén a szlovákiai Szenzál Carp Club három csapatot indított eme nemes versenyen. Mindhárom csapat az első tízben végzett, ami azt hiszem nagyon szép eredmény. Különdíjként mindenképp megérdemlik, hogy egy cikk erejéig még foglalkozzunk velük. Kiváltképp, hiszen a fiúk hajlandóak voltak megosztani a Tisztelt Olvasókkal néhány trükköt, receptet és féltve őrzött titkot.

November végi dévérek

Méhes Csaba 2002-12-02 08:00:00
Egy héttel azután, hogy Döme Gábor barátommal megtámadtuk a Bősi vízi erőmű alvízcsatornáját, újra rápróbáltam a helyre. Kíváncsi voltam, hogy a "novemberi nyár" mennyire befolyásolja a dunai dévérek kapókedvét.

Ilyen veresny még nem volt!

Méhes Csaba 2002-11-22 08:00:00
Október elején útra kelt kis csapatunk, hogy újabb megpróbáltatáson vegyen részt. Időben kellett indulnunk, hogy reggel hétre Budapesten lehessünk, a Délpesti Horgászegyesület taván, a PRO FISH Kupán. Előzetes információkból tudtuk, hogy az előző héten telepítettek a tóba száz mázsa pontyot. Ennek megfelelően állítottuk össze a felszereléseinket is.

Horgászverseny a MOBY DICK tavon

Méhes Csaba 2002-11-15 08:00:00
Ahogy már a tóbemutató írásomban említettem, október tizenkettedikére meghívást kaptunk barátaimmal, hogy vegyünk részt Gútán, a szlovák MOBY DICK tó nyitóversenyén. A jelzett napon szeles reggelre ébredtem. Az eső is szemerkélt. Nem éreztem magam túl jól, hiszen az éjszaka lázas voltam. Fájt a torkom, minden bajom volt. Alig aludtam egy óránál többet. Fáradtan, leverten álltam neki a készülődésnek. Mire elkészültem, megjött Sanyi és Jocó is. Így hármasban láttunk neki az útnak.

Újabb látogatás Dunacsúnyon

Méhes Csaba 2002-11-08 08:00:00
Nemrég Feri barátom invitálására újabb látogatást tettem Dunacsúnyon. Az az igazság, hogy nem is kellett nagyon hívogatnia, hiszen az előző sikeres horgászatot követően nem nagyon hagytam neki békét. Alig bírtam kivárni, hogy ismét szolgálatban legyen, s egy jót horgászhassunk, és ismét rendet vágjunk a menyhalak között.

A szlovák MOBY DICK Horgásztó

Méhes Csaba 2002-11-07 08:00:00
Ősz elején épp kedvenc időtöltésemmel voltam elfoglalva, amikor megcsörrent a telefonom. Egy ismeretlen hang köszöntött. Megtudtam, hogy egy új horgásztó nyílt nem messze Dunaszerdahelytől. Maga a tó tulajdonosa keresett meg, hogy menjek el, és tegyem próbára a tavat. Az igazat megvallva, nem kellett sokat kérlelnie. A kihívások embere vagyok, így hát azonnal igent mondtam.

Feederbottal a Dunán

Méhes Csaba 0000-00-00 00:00:00
Az utóbbi napokban elterjedt a hír, hogy szebbnél szebb pontyokat fognak a bősi vízierőmű alvízcsatornáján. Hol egy hat kilósról, esetleg nyolcasról, de néha egy-egy tíz kiló feletti példányról is beszámoltak az ismerős horgászok. Barátaimmal nem nézhettük tétlenül, hogy más fogja a halat, mi pedig csak hallgatjuk a sztorikat. Részesei akartunk lenni, ennek a nem mindennapi jelenségnek.

Kezdődik a menhyal szezon!

Méhes Csaba 2002-10-21 08:00:00
Október elején meghívást kaptam Dunacsúnyra, a bősi vízlépcső felső, bevezető gátrendszerére. Barátom, Feri már sok érdekeset regélt az ott fogott halakról. Este hatkor volt a találkozó Bősön.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.