Maconkai évadnyitó, ismét Valkó-módra

Maconkai évadnyitó, ismét Valkó-módra

Ezúttal már az ötödik évfolyamával folytatódott az versenysorozat, amely Maconka Barátainak lett létrehozva, majd évről-évre tovább csiszolgatva a versenyzők többségi kívánságai alapján. Idén a tavaszias napsütésben ismét jelentős mezőny jelent meg és érte el a sorozat eddigi 22 versenyéből a harmadik legjobb eredményt, így a fogások és a tapasztalt jó hangulat reményeink szerint méltó alapot adott az idény többi versenyéhez is. Fogadja mindenki szeretettel e kis beszámolót és egyben a következő, május 13-i Maconkai Majális Kupa, egyben a második Szuperkupa-forduló kiírását is!

Tavaly az első versenynél először a korai érkezésemről emlékeztem meg, idén ezt már letudtam a verseny előtti napon egy igen jelentős extra pontytelepítés apropóján, amely esemény a hajnali 3 órás önébresztési mutatvánnyal nyitott. Magán a versenynapon pedig a megyei szövetségi közgyűlés okán reggel előbb máshol volt jelenésem több sorstársammal együtt, így csak a verseny vége felé csatlakozhattam a többiekhez. Szerencsére ismét minden rendben ment, az elmúlt években megszokott módon...  A lényeg, hogy e versennyel elindult a 2017. évi maconkai versenyidény, benne remélhetőleg ismét sok szép eseménnyel, melyekre majd jó lesz visszaemlékezünk, versenyzőknek és szervezőknek egyaránt!

A helyszín

Az elmúlt években már megszokott módon egyfajta bemelegítésül itt olvasható a tavalyi tapasztalatokról és az idei első fordulós versenykiírásról szóló, 2017. évi nyitó cikk:

Partra magyar! - Maconka Barátai 2017.

Nos, végre kezdjünk is bele. A verseny előtti napokban szépen telt a mezőny annak ellenére, hogy szerencsére egyre több színvonalas horgászversenyt rendeznek (így egyre többet értelemszerűen egy időpontban is) kis Hazánkban. Ami számomra meglepő volt, az a hölgyek és lányok hiánya. Bízom benne, hogy ez csak átmeneti helyzet és a folytatásban ismét köszönthetjük őket e versenysorozaton is... Végül megtelt a gáti nemzetközi versenypálya és a Nyári kikötő, a gyermekek pedig a szülők tavalyi többségi véleménye okán az I. sziget bejárójára kerültek.

A versenytérkép

A több, mint 300 extra ponty betelepítése után még pénteken késő délután megtörtént a rajthelyek kijelölése, a mágnestáblára felkerült a térkép, a dobogóra a megszokott feliratok. Ekkorra már többen meg is érkeztek és a büfé előtti látványteraszon megkezdődött a megszokott beszélgetés.  

A továbbiakról eleinte telefonon keresztül értesültem. Ignácz Olivér, a BSHE elnökhelyettese már hajnali ötkor megkezdte a regisztrációt, mely folyamatnak egyetlen visszatérő hátránya, hogy a többség mindig az utolsó negyedórában érkezik, s így a torlódás idővesztesége a verseny előtti felkészülési időt csökkenti. Az viszont számomra mindig öröm, hogy aki tud, az mindig eljön a regisztráltak közül annak ellenére, hogy továbbra sem kell előre fizetni. E szombaton most +/- 1 fő volt az egyenleg, ugyanis a krónikás egy (elektronikusan a visszaigazolásról kiértesített) versenyzőt elfelejtett a listára feltenni, még egy sporttárs igazoltan távol maradt. Végül rendeződött a szektorbeosztás, így a sorsolás után szűk negyedórás késéssel már el tudta foglalni a kijelölt helyeket a mezőny.

Még villanyfény, már hajnal
Gyülekező 5:57-kor
Olivér megnyitja a versenyt
Indul a sorsolás
Helyhúzás
Bevonulás a versenypályára, ellenfényben
A felnőttek után következnek a gyermekek
Megvan!

Ezúttal az úszósok és a feeder technika követői a szektorok tekintetében váltakozva helyezkedtek el (F/Ú/F/Ú/F/Ú/F), a Nyári kikötőre pedig az ötödik feeder szektor maradt.

Start a Nyári kikötőben


A gyermekek az I. sziget bejáróján
A gáti helyzet a rajt után
A mélyvízi úszós szektor
Rakósok, már kicsit feljebb
A gáti pálya sekélyvízi része

Mire kinyomtatásra kerültek a mérlegelési lapok, meg is érkeztek az első nagyobb pontyok. Hamarosan az is kiderült, hogy folytatódni látszik a tavaly is "megénekelt" Valkó Világ, ugyanis Tamásnak már a harmadik nagyponty jelentkezett. 

Valkó Tamás és az egyik nyurga
Tamás egy ritka, ezüstös tőponty-változattal
Valkó, már megint…

A tavaszias időjárásban szépen alakultak a fogások, sőt néhány szektorban már most sejthető volt, hogy nagyon szoros lesz a verseny. Maga a relatíve kedvező idő is jó hír volt, mert ez az eddigi legkorábbi szezonnyitó a sorozaton. Mire kiérek a partra, már a gyermekek versenyének lefújása előtt állunk, készen az eredmények feldolgozására, s a felnőtt mezőnyben félóra múlva már két csapat is megkezdi majd a mérlegelést. Gyorsan telnek a percek, majd egy óra után lassan véget ér a mérlegelés. Közben jönnek be a mérlegelőlapok, feldolgozásra, jönnek be a versenyzők, ebédelésre. Ez ezúttal csirkecomb ragus körettel, savanyú uborkával. A versenyzők kicsit megpihennek, ebédelnek, a halőrházban pedig lassan kialakul a végeredmény is.Jöjjön most egy kis képriport az eseményekről!

Jönnek a halak!
Fátyolfarkú ezüstkárász
Egy újabb nagy töves a parton
Itt nem ritkaság egy szép dévér
Csapó sügerek a választékban
Újabb szép tőponty
Egy nagy narancs koi
Egy tükrös az előző napi telepítésből
Molnár-féle nyurga
Egy újabb koi
Ennyi keszeg után jogos a mosoly

Átbeszélve a mérlegelőkkel, az úszósoknál a kiegyenlített ezüstkárász-dévér tömegfogás volt a jellemző, s elmondható, hogy az átlagos fogást tekintve az úszós módszer ismét elérte, sőt meg is haladta a feeder eredményt az ott jellemző nagyhalas kockáztatás miatt. Kiemelném még a gyermekeket, ahol a szép fogásokat tovább színesítették a széles kárászok és a compók is.

Élet a gyermek szektorban
Jogos az öröm!
Kilós kárász a kézben
A képen a compókat is érdemes figyelni…
Balin és társai: kiváló vegyes teríték

Szektoronkénti mérlegelt fogások:
A (feeder, 10 fő) 32.050 g
B (úszós, 08 fő) 93.350 g
C (feeder, 11 fő) 140.885 g
D (úszós, 09 fő) 139.175 g
E (feeder, 11 fő) 95.720 g
F (úszós, 08 fő) 57.725 g
G (feeder, 11 fő) 90.575 g
H (feeder, 12 fő) 97.075 g
GY (gyermek, 08 fő) 47.950 g

Látva újra az eredménysort, folytatom a megkezdett gondolatot. A maconkai nagyponty-állomány és az előző napi extra telepítés ismeretében ismét sokan kockáztatva a pontyhorgászatra fókuszáltak, de a megszokottan jó fehérhal-fogások ezt ismét a legtöbb helyen ellensúlyozni tudták, de csak akkor, ha nem volt meg a második nagyponty egy adott versenyzőnél. A fogásokat elemezve láttuk, hogy már a megszokott módon több 10 kg-on felüli ponty is kifogásra került, de ismét szépek voltak a koi pontyok is. Megemlítendők még a felnőtt mezőnyben is az (inkább itt e néven ismert) aranykárászok, a tavasszal jellemző nagytestű karikák, vagy éppen az egyik 2 kg közeli remek compó.  A legeredményesebb szektor most az úszós D és a feeder C szektor volt, ez utóbbi az összes szektoros fogás felét kitevő Valkó-korrekció nélkül...

Egy szép fehérhal-teríték
Karikák duóban
Maconkai compó Gergővel
Egy közel kettes gyönyörűség

16:01. Minden adat és minden ember a helyén. El is kezdjük az eredményhirdetést, ezúttal csak 1 perc késést szedtünk össze! Próbálok ismét tőlem szokatlan módon röviden fogalmazni, így csak összefoglalom, hogy e verseny a "Maconka Barátai" sorozat eddigi 22 versenyét tekintve összsúlyban a 3. legtöbb halat hozta, egyben a 3. legjobb feeder eredményt és szintén a 3. legnagyobb halat is. Itt pedig még ezt kiegészítve kiemelem, hogy 30 horgász mért 10 kg feletti zsákmányt a versenyen. Aztán a szokott koreográfia mellett, gyermek, úszós, feeder sorrendben megkezdődik a trófeák kiosztása (oklevelek, emléklapok később). Lássuk az eredményeket!

Lassan kezdődik a díjkiosztó

Eredmények a szektorgyőztesek összevetésében:
Feeder kategória
I. Valkó Tamás (C3. helyen) 1 pont, 71.460 g
II. Molnár János (H8. helyen) 1 pont, 34.215 g
III. Bíró István (E1. helyen) 1 pont, 24.525 g
4. Répás Roland (G11. helyen) 1 pont, 15.875 g
5. Kállai Alexander Márk (A9. helyen) 1 pont, 10.050 g

Kállai Alexander Márk: Feeder szektorgyőzelem és a legjobb ifjúsági horgász díja
Répás Roland: Feeder szektorgyőzelem
Bíró István: Feeder III.
Molnár János: Feeder II. és a legnagyobb hal díja
Valkó Tamás: Feeder I.

Részletes eredménylista, feeder kategória 

Úszós kategória
I. Dobi Antal (D2. helyen) 1 pont, 21.875 g
II. Darvasi Béla (B4. helyen) 1 pont, 21.550 g
III. Szabó István (F8. helyen) 1 pont, 10.600 g

Szabó István: Úszós III.


Részletes eredménylista, úszós kategória 

Egyéb eredmények:
Gyermek
I. Sütő Adrián 13.150 g
II. Palotai Marcell 8.225 g
III. Sütő Kevin 7.650 g

Sütő Kevin: Gyermek III.
Palotai Marcell: Gyermek II.
Sütő Adrián: Gyermek I.

Részletes eredménylista, gyermek kategória 

Legjobb külföldi versenyző:
I. Jan Gazdik (SK, A6. helyen, feeder) 7.900 g
Legjobb ifjúsági versenyző:
I. Kállai Alexander Márk (A9. helyen, feeder) 10.050 g

Részletes eredménylista, ifjúsági kategória 

Legnagyobb hal kifogója:
Molnár János (H8. helyen, tükörponty, 16.170 g) 

Molnár János és a verseny legnagyobb hala

Emléklap:
Gyurcsák András (gyermek)
Angyal Ádám (gyermek)
Szikora Rajmond Gábor (gyermek)
Rátóti Richárd (gyermek)
Hasznosi Dániel (gyermek)

A következő fordulóra ingyenes részvételt nyert:
Murai Norbert (G10)

Itt nyitható meg a feldolgozó program által előállított, létszámra és fogásra vonatkozó versenystatisztika:

Statisztika 

Érdemes megnézni még az ínyenceknek a versenysorozat fogásokra és fogott halfajokra vonatkozó, fordulónkénti összesítő táblázatát is:
Összesített versenyeredmények

A hivatalos versenybeszámoló pedig szintén letölthető:
Versenybeszámoló 

Lassan véget ér a mai versenynap, Maconka Barátai számára úgy 12 órával a hajnali megérkezés után. Még egy csoportkép a boldog díjazottakról és elindul mindenki hazafelé. Elégedett vagyok, mert ez egy olyan csapat, ahol az eredményen túl még számítanak az emberi tényezők is. Szép volt, s kívánom, hogy legyen ilyen majd a folytatás is!

A jók közül ma a legjobbak: a díjazottak csapata

A beszámolóm végére ismét engedjék meg még nekem a hagyományos köszönetnyilvánítást:
- Köszönöm minden Horgászbarátunknak a részvételt, a pontos érkezést, a fair versenyt.
- Minden gyermekhorgász-kísérőnek, köztük az Apukáknak és Anyukáknak a türelmet és az áldozatot.
- Az aktuális BSHE-team, azaz Ignácz Olivér, Lévai Attila, Veres Attila, Katona Attila, ifj. Papp Zoltán, Horváth "Boxi" Sándor, Répás Ferenc és persze a büfés "lányok" helyszíni, valamint Misztarka László háttérmunkáját a verseny sikeres lebonyolítása érdekében!

Ez volt a 2017. évi Szuperkupa első versenyének beszámolója! Bízom abban, hogy a következő, májusi fordulóra, az V. Maconkai Majális Nemzetközi Kupára is sokan eljönnek, sőt ismét új versenyzőket is köszönthetünk! Ez utóbbiaknak üzenem, hogy az összetett verseny (azaz a Szuperkupa) kapcsán sincs semmi veszve, ugyanis ide az öt fordulóból a legjobb négy eredmény számít! A jelentkezési lap lentebb, a versenykiírásból már letölthető.

A verseny trófeái

VERSENYKIÍRÁS 

V. MACONKAI MAJÁLIS KUPA
Maconka, 2017. május 13., szombat

Nevezés:

Kérjük, töltsék ki a mellékelt Jelentkezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2017. 05. 11-én 18:00-ig A jelentkezési lap leadható a halőrházban is, vagy elküldhető az Egyesület fax számára is. 

A nevezés elfogadásáról folyamatosan, de legkésőbb 2017. 05. 11-én 22:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást. Ezen túl a név szerinti rajtlista a jelen cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve lesz.

A részletes versenykiírás (benne a pálya kitűzése, a sorsolás menete és az eredmények pontozása, a verseny időrendi lebonyolítása, a főbb szabályok, a kiadható díjak) itt olvasható:
Versenykiírás 

Részvételi díj:

A részvételi díj (amely tartalmazza a versenyre szóló sportjegyet, az ebédet, a gáti behajtás és parkolás díját, valamint a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):

  • felnőtteknek: 3900 Ft
  • hölgyeknek, ifiknek: 2600 Ft
  • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1200 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)

Zárókép, szimbolikusan

Találkozzunk Önökkel, Veletek először vagy újra a napsütötte maconkai vízpartokon!

Dr. Dérer István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.