2006-os évzáró pontyfogó kupaverseny

2006-os évzáró pontyfogó kupaverseny

A sikeres esztendő végére november második hétvégéjén a Carp kupával rakott pontot a Szerbiai Pontyfogó Szövetség. Legalább is azon részre, ami a versenyszervezéseket illeti. A záró rendezvény színhelye a muzslyai Cseppeli-tó volt.

Habár foga volt a levegőnek és dermesztő lehelete a szélnek, november tizedikén mosolygós arccal gyülekeztek a pontyfogó sporthorgászok az őszi színekbe borult Cseppeli-tó partján. A Carp Föderáció által megszervezett, péntektől vasárnapig tartó 50 órás bojlis kupaversenyre jöttek egy nagyot horgászni, barátkozni és elbúcsúzni a sikeres 2006-os évtől.

A helyszín vasárnapi látképe

Ezen a találkozón horgászbotot ragadott a világbajnok Milan Majkić és Blagoje Nemčev páros, a világbajnoki ezüstérmes Jovica Benak és Slobodan Radisavljević, valamint a válogatottunk csapatkapitánya, Bojan Bojanić. Itt volt a bojlis sport veteránja, Miodrag Vladisavljević-Jure, Dragan Vujačić, a szerbiai pontyfogó bajnokság győztes csapatának oszlopos tagja, a világot horgászbottal bejáró Željko Sirar, valamint a hazai és külföldi pontyfogó versenyek többszörös bajnoka, Goran Mesaroš. Bosznia és Hercegovinából is érkezett két elsőligás csapat, sőt a Cseppeli-tó történelmében először magyarországi pontyfogók is indultak. A bojlis termékek gyártásával foglalkozó budapesti Big Carp cég sporthorgászai Hermesz Zsolt és Sipos Zoltán tisztelte meg a kupaversenyt.

A kalapba bújtatott kindertojások döntöttek, hogy a horgászházikóból ki merre indul
Aztán már csak a szükséges „apróságokat” kellett a vízpartra transzportálni…
… fölállítani a sátrat…
… és már kézbe is kerültek a pontyfogó fegyverek
A Carp System CT medertörés után nyomoz

Ami a szabadtéri pontyfogó szakműhelyt és környékét illeti, igazi csalafinta őszutói időjárás lévén pénteken egész nap erős, hűvös nyugati szél tépázta a versenyzők öltözékét. Szombaton a -4 fokos hajnali fagy dérrel vonta be a horgászotthonokat, a botokat és az orsókat. Aznap a váltakozó irányú szél által felkorbácsolt hullámok körbepaskolták a tópartot. Vasárnapra beborult, és a szemerkélő eső megszentelte a helyszínt. A légnyomásról annyit, fölevickélt 1026 millibarra, hogy onnét lassan visszacsússzon ezer alá. Igaz, erre a bevezetőre öregapám egyből rávágta volna: „Jól van, édes fiam, ne is folytasd. Tudom, el akarod mondani, hogy az a jó horgász, aki ha nem fog halat, meg tudja magyarázni, hogy miért nem fogott.” Ezért inkább a verseny fejleményeire térnék rá.

128 méter távolságban a vízmélység 8,28 m - diktálta horgászpartnerének a meder feltérképezési adatait csapatkapitányunk, Bojan Bojanić. Hermesz Zsolték a többtucatnyi adalék, dip, aroma között válogatva puhatolták az ismeretlen vizet, próbálták eltalálni a pontyok szája ízét, fogósabbá tenni bojlijaikat. A világbajnoki páros 140 méterre dobott, és a Cseppeli-tó felező vonalán kereste a halakat.

Pontykoma-tanya kerestetik
A Big Carposok is nagyot dobtak

Az újvidéki Autosport CT - úgy látszott - betalált a pontyverembe, mert egy 5 és egy 4,5 kilogrammos pikkelyessel rajtolt. Miodrag Vladisavljević-Jure egy 8,25-össel válaszolt. Ekkor még a két csapat egyike sem tudta, hogy ezen a versenyen már több halat nem fognak. A világbajnokságot megjárt Carp Racing Team is horogra kerített néhány kettes pontyot. A bijeljinai Fókák CT tagjai - igaz, ritkán, de - egyenletesebben szákolgattak, és az első 20 óra után Radenko Stankić és Miodrag Todorović 6 pontykomával, azaz 21,70 kilogramm hallal át is vette a vezetést.

Jeleztek a szvingerek…
Az újvidéki Auto Sport csapata ezt a tükröst szákolta

A második versenynapon a válogatott csapatkapitánya, Bojan Bojanic is beiratkozott az eredményes pontyfogók közé. Svarcék csatlakoztak Bojanékhoz, majd rádupláztak. Az idő múlásával még inkább megcsappant a halak kapókedve. Itt-ott és csak nagyritkán csipogtak fel a kapásjelzők.

Amíg a csalafinta időjárás a Cseppeli-tó küllemét alakítgatta…
… sőt dérrel dippelte a tájat és a horgászcuccokat…
… addig a pontyfogók újabb halakat akasztottak és szákoltak…
… ilyeneket…

Akiknek igazán „sűrű” volt az utolsó 24 óra, azok a Švarc CT horgászai voltak. Az utolsó éjszakán több pontyot is lemérettettek a didergő bírákkal, ezért összes fogásuk 37,05 kilogrammra ugrott. Ez az eredmény Škilja Saša-Švarcnak és Pedja Dragojević számára versenygyőzelmet hozott.

A végig egyenletesen szákolgató Radenko Stankić és Miodrag Todorović, azaz a bosnyák Fóka CT csapat 3,25 kg lemaradással a második helyen végzett. A harmadik hely a világbajnoki ezüstérmes Jovica Benák és Slobodan Radisavljević párost illette, akik 21,30 kilogramm halat fogtak.

Amit a versenynapló elárult, ezen a találkozón összesen 45 ponty, azaz 139,20 kg hal került mérlegre. A Cseppeli-tavon ez a 3,09 kg-os átlagfogás jóval alacsonyabb a szokottnál.

Az idényzáró kupaverseny végén a szerbiai Carp Föderáció elnöke bejelentette, hogy a jövő évtől kezdve új dimenzió nyílik a szerbiai pontyfogó sportban. Ugyanis a szövetség által megrendezésre kerülő pontyfogó versenyek tétjében - a profi kupáktól eltérően - nem kap szerepet a pénzjutalom.

- Vitézi sportként fogjuk kezelni a pontyfogó megmérettetéseket, ahol a győzteseket csakis érmekkel és serlegekkel jutalmazzuk. Bízunk abban, hogy ezzel a döntésünkkel hozzájárulunk a pontyfogó sport népszerűsítéséhez, és új arcokkal találkozunk majd a versenyeken - mondta Mile Tausan elnök.

Itt voltak a vízparton a világbajnokok…
… Hermesz Zsolt és Sipos Zoltán is Budapestről…
…de akadt azért pontyfogó horgászt csábító jófajta ínyencfalat is…
… és persze itt voltak a győzteseknek kijáró serlegek és érmek…

Végezetül még csak annyit, habár a Carp Föderáció kupán hal nélkül maradtak a budapesti vendégek, a Cseppeli-tóról csupa szépet mondtak, sőt megígérték, hogy jövőre is biztosan itt lesznek. A bosnyák horgászkollégáknak is tetszett a horgászvíz, jól esett a házigazda vendégszeretete. És persze fölösleges elmondanom, hogy a kupaverseny részvevői közül egyetlenegy versenyző sem panaszkodott a gyér pontykapásra, avagy a rossz időre.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.