Na, ki a király?

Na, ki a király?

A címben feltett kérdés járt az eszemben egész verseny alatt. Vajon, ki a király, aki elfogadja a nehezebb körülményeket, a gyengébb kilátásokat és kitart végig? Vagy az, aki félti presztízsét, nevét és inkább nem indul egy versenyen, ahol félő, hogy nem fog annyit, olyat, amitől az előbbiektől többnek érezheti magát? A kérdésre egyértelmű választ kaptam a hétvégén: csak a flúgosak képesek erre! A mindenre elszánt, semmitől sem elriadó, a körülményeket és lehetőségeket elfogadó, kihasználó amatőrök, akik a hétvégén Akasztón, a Kiskunsági-főcsatornán mérték össze erejüket, tudásukat, tartásukat, flúgosságukat! Lássuk, lássátok hát kitartásuk krónikáját! Az idei, negyedik Flúgos Futam, amatőr bojlis vándorkupa történéseit hoztam most el nektek!

Szerencsésnek éreztük magunkat, hogy végre nem sorban a sárban, nem a viharban a sátorban vagy éppen traktorplatón utazva, gumicsizmában, esőruhában kellett végigszenvedni a versengést, mert ugye, erre is volt már példa. Most végre az első olyan futam volt, amelyen ragyogó, nyárias időben, viszonylag jól járható úton tudtunk oda és haza is utazni. Volt ugyan egy délután, amikor a szélvihar átrendezte a terepet, de ez még belefért az elviselhető kategóriába mindenkinél!

Az idei év bebizonyította, hogy recesszió ide, válság oda, azért e lelkes, maroknyi csapat nem marad távol ettől a jó hangulatú versenytől. Sokan összekuporgatták forintjaikat, hogy megtapasztalhassák, mire képesek ebben a sportágban. Inkább a jó hangulat jellemzi, mint a vérre menő profik versengése, hiszen itt senki sem volt befordulva attól, ha netán nem fogott végül egy halat sem, nem voltak irigyek egymás szebb, drágább felszerelésére. Kárpótolva érezte magát mindenki a társaság és a hangulat által!

A pálya eleje
Tisztaság, rend fogadott bennünket

Az idei futamot a Bács-Kiskun megyei Akasztó település határában található Kiskunsági-főcsatorna versenypályáján rendeztük meg, mely alkalmas volt egy nagy létszámú, jelen esetben 71 fő versenyzőt és kísérőt befogadó verseny megrendezésére. A kiírás szerint 40 csapatban maximáltuk a jelentkezést, de most, látva a végső állapotokat azt mondom, hogy talán nem is baj, hogy „csak” 29 csapat jelent meg a futamon, így legalább kényelmesen elfért mindenki. Sok fejtörést okozott volna még 10-11 hely kijelölése!

A pályát a verseny előtti napon kijelöltük, a terepet elrendeztük, a helyi egyesület összeszedte a szemetet, felégette a felesleges nádat, a beállásokban megszüntette a zavaró körülményeket, a parton gyérítették a fákat, bokrokat, szóval egészen barátságos környezettel fogadhattuk az érkezőket!

Barna Lali füvezik… persze csak a kaszával!
Misó veri, én szúrok

Nézzük hát a versenyt, időrendben haladva, hogy lássátok, ki volt, ki lett a király?!

Csütörtökön már nagyon sokan a helyszínen voltak. Az odavezető főúton útbaigazító táblákkal segítettük az eltévelyedetteket, amit a helyiek nem néztek teljesen jó szemmel, ugyanis hamarosan olyan telefonokat kaptam, hogy már a túloldalon vannak a táblák és pont az ellenkező irányba navigálnak… nosza, kimentünk és meggyőződtünk róla, hogy valóban valaki ilyen gyerekcsínnyel próbálta megnehezíteni a dolgunkat. De bennünket kemény fából faragtak ám! Meg különben is flúgosok vagyunk…

A csalánba dobott táblát is megkerestük és a főúton lévőt is visszahelyeztük a jó helyre, így hamarosan ismét a megfelelő helyre érkeztek a megfelelő emberek!

Barna Lali felütötte sátrait, ami alatt hamarosan népművelő büfé üzemelt, majd másnaptól a konyha is ebben a komplexumban kapott helyet. Azt hiszem, ma már minden résztvevő tudja, nélküle elég nagy bajban lettünk volna! Mint ahogy a két kihelyezett mobil WC nélkül is, amik előtt a chilis bab után indulatos sorállás volt tapasztalható.

A pálya kijelölése során örömmel töltött el, hogy a helyiek négyesével szedték a pontyokat, igaz, a négy ponty egy szákban volt, így jeleztem, hogy vagy a hal sok a szákban, vagy a Haldorádós sapka túlzás a fején… ugyanez a spori a verseny lefújása előtt fél órával már ülte a helyét a versenyzők között, mert a halak ugye, nem várhatnak!

Egy másik spori lazán elküldött melegebb éghajlatra, mondván, elrontottuk a hétvégi nyugodt halfogását. De akkora ez a víz, hogy neki könnyebb lett volna új és szabad helyet keresnie! A jelekből ítélve megértette! Igaz, nem volt sok helye ellentmondásnak, mert a Bács-HOSz egyenruhásai példás fegyelemmel és figyelemmel adóztak nekünk és tettek meg mindent a gördülékenység érdekében!

A negyedik ponty egy szákban…
„Mehettetek volna máshova is!”

Pálya tehát kijelölve, sátrak a sorsolásig ideiglenes helyen leverve, hangulat a tetőfokán, várjuk a péntek hajnalt!

És jöttek a népek, özönlöttek a járművek, benépesült a part, hangos nevetések, sztorik, emlékek felidézésével teltek a hajnali percek. Bár 5-től volt a hivatalos gyülekező, már 3-tól nem lehetett pihenni a tumultustól, de ettől egyáltalán nem voltam szomorú, hiszen inkább örültem annak, hogy senki sem szeretné lekésni a verseny kezdetét! Mindenki ideért időben és megkezdhettük a sorsolást. Voltak, akik szerencsésnek, voltak, akik inkább pechesnek érezték magukat a kartondoboznyi szponzori ajándékokkal együtt megkapott sorszám láttán, de a sorsolás már csak ilyen, van, akinek a jobb helyek jutnak, vannak, akiknek a kevésbé jók! Komikus az, hogy végül nem is a legjobb helyek adták a győzteseket, hanem a kevésbé esélyesek, de ne menjünk ennyire előre!

Gyűlt a tömeg
Majd sorsoltak

Péntek reggel van, amikor fogynak a kávék, a wellcome pálinkák, vállak vannak megveregetve rég nem látott flúgosak által, puszik csattannak a hölgyek részéről. Aki sorsolt, siet a helyére, hiszen hamarosan kezdődik a verseny és még rengeteg pakolnivaló van és etetni, szerelni is kell, nagyon sokat! Nyolckor némán kezdődött a futam. 55 órás komoly, de nem halálos versengés vette kezdetét, melyben mindenki kipróbálhatta magát, tudását, rutinját.

Mint minden napra, péntek délre is főtt, meleg ételt készítettünk Lalival, mára éppen csülökpörkölt készült krumplival, savanyúsággal. A jól megérdemelt ebéd után újult, frissült erővel vágott bele mindenki a ponty- és amurcsorda hajkurászásába.

Laller főzött nekünk
Nőm volt a konyhás néni… is

Az első pontyok érkezésére délután 14 óráig kellett várni, Először a címet akkor még védő Baracska Carp Team tagja, Heim Attila jelezte, ponty akadt a horgára, majd hamarosan a Csipet Csapatból Katona Nándor is ponttyal büszkélkedett. Ezek a halak még elég aprók voltak, de pontyok voltak, így értékelhető fogásnak számítottak, amit hamarosan regisztráltunk is. Hamarosan, kb. 15 óra tájékán már egyre-másra szaporodtak a bejelentések, amiket örömmel konstatáltunk, jártuk a partot és mérlegeltünk!

Az alapcsomagok
Voltak mókás…
…születésnapot ünneplő…
… a haltalanságot is jó kedéllyel felfogó…
… rossz kedvűnek látszó, de valójában jó kedvű csapatok

A Lógatós Teamből Rácz Józsi, a Zsobeniből Hegedűs Imi, a Bojligurus Bartalos Gyuri is kiszedett egy-egy pontyot. Utána egy kis szünet következett, amiből arra következtettünk, hogy megérkeztek a nagyobb halak a pályára. Este 7 körül ugyan még a Pontytetűk közül Szikszai Haka Tomi fogott egy apróságot, de utána már csak szombat reggel fél hétkor jött mérnivaló. Igaz, akkor egy 12,72-es amur akadt horogra a Turul Pontyfogó Teamnél ifj. Vaskó Karcsinak, de mérlegelés közben többen panaszkodtak éjszakai szakításra… mármint a zsinórjukban, nem szerelmi téren!

Az elsők, még aprócskák
Gáncs Ruben versenyen kívül, spiccel fogott kis keszege

Az e napi ebédet a nagyobb halak is türelemmel kivárták. A chilis babbal mindenki eltelt, de nem volt sok idő az emésztésre, ugyanis 14 óra körül ismét felsírtak a jelzők. Mintegy hullámként végigsöpörtek az amur- és pontyrajok a pályán. Az esti mérleges körutunkon pontyból egész nagy szórásban, a 0,84 kg-ostól 5,80 kg-osig, amurból 6,68 kg-ostól az éjszaka a K + K Carp Teamnél, Kósa Palinál bejelentkező 15,04-esig volt mindenféle. A Turulos ifj. Vaskó Karcsi kitartó és precíz horgászattal sorra szedte ki a szebbnél szebb halakat, amurból például e napon a kora esti 6,68-as után kisvártatva egy 8,90-est is megszákolt.

Nagy örömünkre az egyes, reményteli pályán várakozó és nagyon jó kedéllyel ellátott Carp Wolf Team is fogott két értékelhető pontyot, Magyar Misi egy 3,28-ast, társa, Kéri Laci egy 2,26-ost. Ekkor még reménykedtek a dobogóban, de később alaposan lecsúsztak, amit rezzenéstelen arccal, ugyanolyan jó kedvvel fogadtak, mint amivel előtte rendelkeztek!

Kezdett emelkedni az átlag
Hanna volt a fő halvédőnk és több csapat kabalája

Egészen éjfélig jártuk a partot Misóval, mert mindig volt valami mérnivaló. Fáradtan dőltünk le, szerencsére reggel ötkor jött Simon Csabitól, az INTEAM csapat tagjától a bejelentés, de azt elhalasztottuk az aktuális reggeli mérésig. Ebbe a mérésbe ismét jutott egy 7,58-as ponty a Turulnak is.

Voltak csajos, vegyes csapatok is
A helyszín élt nagyon! Szerencsére a rengeteg kullancsból senki sem vitt haza egyet sem!
Misiék, amikor még reménykedtek

Vasárnap már csak a nagyobb halak adtak munkát, egyedül a Bagdi Teamnél, Bagdi Attila kapott a víztől ajándékba egy reményhalat, egy 1,06-os pontyot. Délelőtt még a Turulos id. Vaskó Károly fogott egy 5,12-es pontyot, a No Fish Team - nevüket meghazudtolva - a hajrában egy 6,24-es amurral jelentkezett be.

A szombati nap lemenőben
Az éjszaka adta a legnagyobb halat
Horváth Csabi hala alaposan átrendezte az erőviszonyokat!

A vasárnapi ebéd tokány volt tésztával. Laller ismét nem hibázott, pedig volt dolga elég, hiszen az ebéd előtt akkora szélvihar keletkezett, hogy szétbontotta a pavilonjait és sürgősen mentenünk kellett a menthetőt, legalábbis az ebédünket! Több csapat kezdett sátorbontásba a szél miatt, pontosabban befejezte, amit a szél elkezdett!

Ebéd a vándorkupa társaságában
A szélvihar nem nagyon hiányzott senkinek sem

Délután háromkor lefújtuk a versenyt és az összesítést követően kihirdettük a nagy eredményeket és kiosztottuk a díjakat. Az idén is bőkezű támogatókat találtunk, a sorsoláskor mindenki kapott egy alapcsomagot, melyben Top Mixes magok, Haldorádós etetőanyagok, dipek, pufik, Best Baitses por és folyékony dipek, a Fishmaxxos dipek, SZAT pelletek voltak. Azonban ez még nem minden, a díjakra az idén igazán komoly értékeket szántak a neves magyar horgászcikk gyártók, amit ezúton is köszönünk nekik!

Tárgynyeremények
Kupák, érmek
A legnagyobb halért járó szobor

Remélem, elfér itt ezen az oldalon ez a kis reklám nekik is, hiszen nem hallgathatom el, hogy a díjazottak nagy értékű SBS All In Flumino csomagokat, sapkákat, a Maros Mixtől bojlikat, dipeket, az L&R Boilie-tól komoly bojlis alapanyagcsomagokat, a Carp Friend Baitstől bojlimixeket kaptak. A Mivarditól egy bojlis botot, egy nyeletőfékes orsót, egy lámpát, pólókat, az izsáki Park-tavat üzemeltető EVE Business Kft-től egy komplett medertapogatót, a Gigant Baitstől komplett bojlicsaládokat dipekkel kaptak a versenyben eredményt elérők.

A győztesek szép halai

Az első három helyezett csapat egy-egy kupát és tárgydíjakat kaptak:

Első helyezett lett a Turul Pontyfogó Team: ifj. Vaskó Károly - id. Vaskó Károly, 42.440 grammal.

Második helyezett a K+K Carp Team: Kósa Pál - Kósa Pálné - ifj. Kósa Pál, 15.040 grammal.

Harmadik helyezett a No Fish Team: Horváth Csaba - Budai Vince, 6.240 grammal.

A legnagyobb halért járó szobrot Kósa Pál vihette haza 15.040 grammos amurjáért.

A dobogósok

A negyediktől a tizedik helyezettig egy-egy érmét és egy-egy értékes tárgydíjat kaptak. Ők sorrendben:

Negyedik lett az Aero 2 Team: Zsoldos László - Szélesi Tamás.

Ötödik lett az örök vidám Carp Wolf Team: Magyar Mihály - Kéri László.

Hatodikként végzett az INTEAM: Simon Csaba - Simon László.

Hetedik lett a Csipet Csapat: Horváth László - Katona Nándor.

Nyolcadik az Aero 1 Team lett: Gáncs Krisztián - Zsédenyi Zoltán - Gáncs Ruben. Ők kapták a legkisebb pontyért járó különdíjat a 0,84 kg-os pontyukért.

Kilencedik helyezet lett a Lógatós Team: Bán István - Rácz József.

Tizedik pedig a nagy reményekkel induló és végig kitartó Bojliguru Carp Team: Bartalos György - Roszkos János.

Különdíjat kapott még a bojlival végig kitartóan próbálkozó csapat, a Görbebot Csapat: Kálmán Péter - Kálmánné Krisztina - ifj. Kálmán Péter alkotta csapat.

Köszönjük mindenkinek a kitartását!

A díjazottak
A majdnem teljes mezőny

Látván az eddigi Flúgos Futamok történéseit, tapasztalva a versenyen indulók lelkesedését és kitartását, plusz azt a tényt hozzátéve, hogy többnyire leharcolt vizeken zajlott a verseny, nem pedig a manapság népszerű celeb vizeken, így az ötödik Flúgoson nem szeretnénk csalódást okozni, inkább egy alapos feltöltődés gyanánt egy igazi nagyhalas vízre fogjuk a jövő évit megszervezni! Célpontnak a Harsányban található hatalmas pontyokat rejtő víztározóra esett a választás. A napokban megkezdjük a tárgyalásokat a tógazdával és reményeink szerint jövő év kora őszére sikerül időpontot kapnunk, valamint elfogadtatnunk a feltételeinket. Továbbra is kitartunk az alacsony nevezési díjú, amatőröket megmozgató elveink mellett, de előreláthatólag a tározó népszerűsége okán, jövőre jelentős emelést leszünk kénytelenek foganatosítani a céljaink elérésének érdekében. Az eddig induló csapatoknak előjegyzési lehetőséget adunk, melyet folyamatosan lehet nálunk e-mailben jelezni. Már most szólok, hogy Harsányban legfeljebb 30 csapat indulására lesz lehetőség, aki már most elszánta magát, jelezze, nehogy lemaradjon!

Így, a cikk végén egy nagyon fontos, számomra életbevágó bejelentenivalóm van még!

A verseny elején csak poénnak szántam, hogy bár nőm telefonszáma is rajta van a mérlegelő lapokon, de valójában hiába hívják a versenyzők, nem fog tudni segíteni! Az igazság az, hogy igenis nagyon sokat tud segíteni és segít is, hiszen nélküle egészen biztosan nem jöhetett volna létre a Flúgos Futam egyik etapja sem! Tartoztam még neki ezzel a helyesbítéssel, amit most nagy nyilvánosság előtt megtettem!

Természetesen a legnélkülözhetetlenebb segítség volt végig!

Végezetül szeretném megköszönni a Bács-HOSz illetékeseinek a támogató hozzáállásukat, Kovács Sándornak, a Bács-HOSz elnökének a korrekt ügykezelést, Juhász János halőri csoportvezetőnek a kollégái precíz és pontos vezénylését, természetesen a halőröket is - név nélkül - szeretném kiemelni, hiszen folyamatosan vigyáztak a rendre és a szabályszerűségre! Maximálisan pozitívan látom a csoport és a megyei szövetség működését, csak így tovább!

Mit is írhatnék még végszóként? Sajnálom, hogy vége lett, de nagy reményekkel tekintek a következő elé, kár, hogy kicsit soká lesz még! De kitartást kívánok mindenkinek, gyakoroljátok a fogásokat, szerezzétek a rutint, hogy jövőre profikat meghazudtoló amatőrként jöhessetek a Flúgos Futam ötödik menetére!

Mert bojlizni, versenyezni jó, főleg, ha közben a jó hangulat és jó barátok vesznek körül!

Írta: Jeszy
Fotók: Jeszy, Jeszenszki Andi

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.