Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra

Magyarországon hagyományosan a legerősebb mezőnyt, Világ- és Európa-kupagyőztesek, nemzetközi és országos bajnokok sorát vonultatja fel az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő EPBC, egyben a XXIV. Fishing & Hunting - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa. Egyben e műfajban ez a legtöbb alkalommal megrendezett verseny is kis Hazánkban, így a színvonalat tekintve a jelen mellett már a múlt is kötelez. Mi a múlt? 46 alkalommal 4 kontinens 18 országából összesen 1014 csapat átlagban 91 órás intenzív horgászatának összeredményeként 212597 kg és 58355 db hal - köztük 2634 db 10 kg-on felüli példány -, s még sok-sok élmény, barátság, fair play... A jelen? Hamarosan kiderül, így kövessük együtt az eseményeket itt a Haldorádón!

Kedves Olvasók, Horgászbarátaink!

Ma reggel újra elindítjuk Magyarország legnépszerűbb horgászportálján az EPBC monstre beszámolóját, bízva abban, hogy a tavalyi és idén júniusi rekord olvasottságot megismételve ismét nagyon sokan követik majd velünk napi szinten is az eseményeket, nem várva meg a készülő újabb F&H filmet az eseményről. A beszámolóhoz kapcsolódó fórumban feltett kérdésekkel szintén lehet alakítani majd a cikk tartalmát, mivel a feltett kérdésekre is gyorsan reagálunk, s ha tudunk akkor válaszolunk.

Előzetesen talán érdemes rögzíteni, hogy maga az EPBC egy nemzetközi szabályrendszert alkalmazó faj szerinti szelekciós verseny; a kezdetektől azonos, 4 botos és dobós változatban, "mindössze" 1 kg-os súlyhatárral. Miért egy kg? Maconka nem csak nagyhalakra optimalizált és telepített tórendszer. Így ha itt a 3, 5, 7, vagy 10 kg-os súlyhatárra tennénk a limitet, egyrészt ugyan meredeken növekedne a szelekciós érdekeltség okán a "nagyhalak" aránya, másrészt - és ez a lényegesebb - a várható fizikai és folyamatos stratégiai tervezést igénylő szellemi igénybevétel csökkenésével fordított arányban emelkedne a szerencsefaktor jelentősége, ráadásul egyre nagyobb számban így ki is zárva a potenciálisan díjazásra esélyes helyeket. Maconka a jövőben is az esélyegyenlőséget, a sportszerűséget helyezi a fókuszba a versenyein, mindezt megspékelve a technikailag is minőségi és hiteles lebonyolítással. Jó érzés, hogy e tervekhez folyamatosan érezzük a támogatottságot versenyzői és támogatói oldalról egyaránt. Együtt, egymásért, mindezt az Önök információs kiszolgálása érdekében is!

Kezdetnek a végcél: íme, az Európa Kupa!

Azoknak, akik szeretnének egy kicsit a helyszínnel, a szabályozással és a lebonyolítással kapcsolatban is képbe kerülni, már nyújtjuk is az információt.

Következzenek a helyszínt bemutató képek és a tájékozódást segítő anyagok.

Versenytérkép

Hivatalos versenyszabályzat

Időnaptár, gyors segítségül

Az ínyenceknek és a versenyzőknek talán érdemes visszatekinteni a 2014. szeptemberi világcsúcsokat hozó; majd a 2015. júniusi, szintén ezer kg feletti győztes eredménnyel záró versenyek krónikájára is:

EPBC 2014, Maconka: Napról-napra

EPBC 2015, Maconka: Napról-napra

További ajánlatként itt csatoljuk az eddigi 46 maconkai bojlis verseny főbb adatait tartalmazó összevont eredménystatisztikát is:

Összevont versenystatisztika

Visszatekintés a júniusi győztesekre: I. The One II. (H-RO), 1000 kg felett a II. szigetről

Kezdjünk hát neki!

0. nap, szombat

Reggeli eszmélés, ablakon kinézés. Itt van az ősz, itt van újra - legalábbis a jelek, a csendes eső, a tartósnak jósolt lehűlés ténye alapján. Aztán világosodik a helyzet minden értelemben, mert délre már eláll a csapadék, így ütemezetten mehet a pálya kitűzése is. Az elmúlt versenyeknél bevált, hogy az eddigi eredmények alapján gyengébb pályák nagyobb területet kapnak, s most is ez a forgatókönyv, tovább nehezítve a versenyzők életét a holnapi sorsolásra és helyválasztásra. Az estébe hajló művelet közben ráadásul igen jól látszik, hogy még a sekélyebb öblözetekben mozog nagy tömegben a hal, komolyan gondolkodóba ejtve a már itt lévő, pálya- és terepszemlét tartó csapatokat. Ennek az az oka, hogy a hajnalokra jósolt 10 fok alatti hőmérsékletben bízva sokan a mélyebb vizekre szeretnének sorsolni holnap...

Napnyugta után kis beszélgetés, szolid (tényleg) koccintással, a már megszokott többkörös esélylatolgatással. Megbeszéljük még az elmúlt hónapok érdekesebb történéseit, a pályabeosztást, s persze ismét megállapítjuk, hogy nagyon erős lesz a mezőny. Jó dolog, hogy itt ennek örülnek a csapatok, ez a versenyszellem egyik pozitív oldala. Már régen a hold világít, mire az előkészületek lezáródnak, a természetben és a mágnestérképen is minden a helyén, s az apró piros, zöld és fehér világító bójafejek fénye, s e fények ellenőrzése zárja a napot. Jöhet a pihenés, a jól végzett munka örömével!

1. nap, vasárnap

Napsütés, pufók felhőket kergető élénk szél, így jó hangulatban indul is a regisztráció, s jön délre a szokásos öröm, miszerint mindenki rendben megérkezett. Pontosan 12:30-kor aztán el is indul a megnyitó ünnepség, ahol a törzsgárda már régi ismerősként köszönti egymást. Ismét jó érzés, hogy új csapatok is lehetőséget kaptak, elég csak a Maconkán először szereplő szerb világbajnokra vagy a legutóbbi román bajnokság első három csapatára gondolni.

Zászló a szélben

Szabályismertetés, majd a várva-várt kétkörös sorsolási és helyválasztási ceremónia. Jönnek a meglepetések. A The One I. 1. lehetőséget sorsol, s elégedetten mennek első húzásra a gátra. Ez még nem meglepetés. Az már igen, hogy az egyedülálló módon 23-szoros szereplő, kétszeres bajnok SBS-SziKo Team szinte gondolkodás nélkül 4 helyből a Nyári kikötői belső pozíciót választotta. A szerb Maros Mix esetében pedig nem is volt mit választani, mert a csapat 24. húzóként maradékelven kapta meg a II. sziget jobb oldalát. Nagyon sokan kíváncsiak, hogy e nagyon erős csapat mit tud majd "kihozni" e helyből?

Szabályismertetés két nyelven, ...
... még mindig...
Sorsolás, segítséggel
Micula Péter, az egyetlen négyszeres bajnok döntése: marad a C1!

Végül minden és mindenki a helyére kerül, s elindulhat a karaván a horgászhelyekre. Bő 3 óra felkészülés, majd 17:00-kor hármas dudaszó és elindul a 115 órás futam! A sorsolás menetét és végeredményét a lentebb csatolt táblázat és kép szemlélteti.

Sorsolási sorrend, sorsolás, helyválasztás

Mágnestábla-térkép, már a sorsolás lezárása után

Leülünk és kíváncsiságból egy kávé után megkérdezzük a szektorosokat, volt-e már hal? Íme, a válasz:

Potaissa I.: az első hal 7 perccel a kezdés után, 7 kg felett

Aztán jönnek a további halak, majd az egyre jobban hidegebbnek tűnő szél szárnyán az este is gyorsan eljön, s 20:00 körül végre megvannak a mérlegelő lapok, aktív és adatokkal feltöltött a feldolgozó program, így lassan záródik a történet - de nem a versenyzőknek és nem is az éjszakai műszakos stábnak, de nem is a krónikásnak, akit még otthon vár a nyitó cikk megírása és az első képek feltöltése.

23:55. E nap vége ismét majdnem egy új nap eleje... Már majdnem lenyomva végre az enter, de egy jelzés jön és kiderül, most Nitu a legény a gáton. Bizonyítva, hogy a nagy halak fogásához is kiválóan ért, 21 óra után bejelentkezett a verseny első tízentúli halával!

Nitu Ion, a verseny első rekordlistás pontyával

2. nap, hétfő

Reggel 8 előtt magamhoz térve ránézek a helyi meteorológiai állomás adataira. Tegnapi csúcshőmérséklet 20,1 C, hajnali minimum 11,1 C. A közepesen erős szél végig délnyugati maradt, a légnyomás már órák óta stagnál 1017-1018 hPa között. Várom a híreket, a tapasztalat alapján maximum közepes eredményekre számítva, ám egyre gyanúsabb, hogy még nem zárt a 7:00-i, első körös részeredmény mérése (összesen 10 mérlegelési kör van a versenyen).

Aztán a várt telefon, s a meglepetések sorozata! Mivel is kezdjem? Minden idők egyik legjobb kezdése, 1028 kg fogás, közel 5 kg-os átlaggal. 23 db 10 kg-on felüli rekordhal, ráadásul Tata Nitu egyik hala 20 kg feletti! 5 csapat már a 100 kg felett jár, s a versenyt vezető As La Crap közelít a 200 kg-hoz.

Már loboghat az első kockás zászló a versenyben jelenleg jelentős előnnyel vezető csapatnál
A legnagyobb hal fogóinak járó másik kockás zászlót szintén nehéz lesz elvenni Nituéktól

Folytatva az összegzést, jó hír, hogy mindössze 1 csapatnak nincs fogott hala, s a Nyári kikötő a legjobb jelenleg a pályák közül. Ki gondolta volna? Én biztos nem, pedig 46 bojlis versennyel a hátam mögött talán már van némi tapasztalatom. Ez is a szép a versenyzésben és a versenyeztetésben, hogy mindig érik, érhetik meglepetések az embert, mert szerencsére a Természet és annak pikkelyes teremtményei sem lesznek soha teljesen kiszámíthatók!

Egy igazi ritkaság: As La Crap-albino
Irinel Nitu már 16 kg felett
Ács Józsi hala a 18 kg közelében
Tata Nitu 20 kg felett!

Első részeredmény, 14/115 óra, hétfő 07:00

A nappal folyamán a szél és így a tendencia sem változott, így nagyjából azonos volt a fogások térbeli elhelyezkedése. A sekélyvízi C szektor szinte alig ad halat, de például a világcsúcs-tartó Felező-spicc is elmarad jelenleg a várakozásoktól. Vannak, akik viszont szépen erősödnek, s fogják a nagy és a nagyobb halakat sorjában, sőt megjelentek már a fogásokban az amurok is.

Újabb nagy ponty a gátról
A Green Lake gyönyörű nyurgája
Gyurka és az SBS eddigi egyik legkisebb, de egyben legszebb hala

Gyakorlatilag egy nap után újra rácsodálkozhattunk a fogásokra és arra a tényre, hogy a Nyári kikötő két csapata áll az első 2 helyen. 1708 kg, közel 5 kg-os átlag. Szép halak, s nagyon komoly részeredmények. A cikk frissítése közben a háttérben megy a focimeccs és a 93. percben sajnos sorsszerűen ismét gólt kapunk, majd mérgemben véletlenül ki is törlöm az addig rögzítetteket. Mentségemre szóljon, hogy 1986 óta várok a csodára, azaz egy világversenyen szereplő jó válogatott eredményre... Visszatérve a versenyre, itt ha csodákra nincs is, de új rekordokra egyre szebben van esély!

Második részeredmény, 26/115 óra, hétfő 19:00

3. nap, kedd

Sajnos kora reggel hivatásom okán elszólított a kötelesség és a távinformatikai elképzelés a rögzítésre nem jött össze. Útközben kapom a reggeli kör eredményeit a fülemre és szinte nem is hiszem el a hallottakat. Az éjjel 208 kg-ot fogva az SBS átvette a vezetést, s már 417 kg-on áll, közel 9 kg/db átlaggal!

Spanyol, Lojzi-módra
Spanyol, SBS-módra
Helycsere az élen!

Második a szomszéd As La Crap, 375 kg-ot fogva. Tata Nituék már bronzos pozícióban, két mázsa felett. Egyre több a rekordhal, már számuk az ötvenet is meghaladja, sőt az átlag is 5 kg/db felett jár. Szívet melengető kilátások egy már határozottan hideg, őszies reggelen...

Harmadik részeredmény, 38/115 óra, kedd 07:00

Napközben aztán mintegy ezer kilogramm újabb hal jelentkezik. Közben újra megdőlt a legnagyobb koi rekordja is, sőt késő délután a fiatalabbik Nitu egy 21,17 kg-os, 82/84 cm-es paraméterekkel rendelkező tükörpontyot fogott, s ezzel alaposan megerősítették a legnagyobb halat jelző kockás zászlójuk pozícióját. Még mondja ezek után valaki, hogy Nutiék kishalas horgászok! 378 kg, 51 db, 7,4 kg/db átlag - kevesebb, mint a fele versenyidő alatt...

A legújabb legnagyobb koi, Lojzi-DPH, 8:55, 8,50 kg
Újabb húszontúli legnagyobb hal, de házon belül!

50 óra után már 3445 kg-on áll az összfogás és a 663 db hal 5,20 kg/db-os átlagot jelent. 74 db 10 kg feletti ponty került eddig mérlegelésre, ami lassan-lassan új versenyrekordot vetít előre. Az SBS változatlanul az élen az As La Crap előtt, Nitu viszont 114 kg-ot(!) faragva a hátrányából, már 378 kg-os mutatóval a harmadik. Óriásit lépett előre a hatalmas nyurgákat sorban fogó Lojzi-DPH is, közel 150 kg-os nappali fogásuk a 8. helyről már a negyedik helyre repítette előre őket. Ugyanez igaz a közel 140 kg-ot fogó B-52-re is (itt a repülés még jobb hasonlatnak tűnik), esetükben a 9. helyről az ötödikre. Emlékezzünk meg a jelenleg haltalanabb, sekélyvízi C szektor legjobbjáról is, itt a Bojlis Főnök 127 kg-os eredménye a szektorgyőztes pillanatnyi pozíció mellett összetettben a 11. helyre elég.

Top Secret: 2 mázsa felett 2 koi-val
Egy meglepően világos pikkelyzetű rekordponty

Negyedik részeredmény, 50/115 óra, kedd 19:00

4. nap, szerda

4,7 C, egyre hidegebb a hajnal és ezt érzik a halak is, így kissé lelassult a fogások intenzitása és a megszokott képlet szerint egyidejűleg tovább növekedett az átlagsúly.

Az elmúlt 24 óra hőmérsékleti grafikonja Maconkán

Az SBS-SziKo Team 557 kg-os fogással tartja a helyét az élen, ugyanez igaz a legnagyobb halnál a két 20+-os halat felmutató Tata Nitu Carp Team esetében is. Második az As La Crap (441 kg), harmadik Tata Nitu (391 kg). Változás történt a 4.-5- helyen, a két csapat helyet cserét, így a B-52 a negyedik (336 kg), a Lojzi az ötödik (287 kg). A C szektor élén szintén változás történt, itt már a The One II. áll az élen, 185 kg-os eredménnyel (abszolút 11.). Az összfogás 4108 kg, ez 5,27 kg/db-os átlaggal 779 db halat jelent.

Nézzünk még pár éjjeli fogást:

B-52, Fekete Karcsi 17-es tükröse
Team One I.: 16-os tőponty
Team One II.: Nyolcas koi

Nappali fényben azért még szebben mutatnak a halak:

A B-52 egyre erősödik
A Lojzi-DPH kedden egymás után 5 db tízentúli nyurgát fogott!
Íme, a Top Secret 19 kg-os remek hala

Nézzünk így a "félidőben" egy kis extra statisztikát is. Eddig 287db tükörponty került kifogásra 4,74 kg/db átlagsúllyal. Tőponty: 269 db, 4,46 kg/db. Nyurgaponty, Maconka jellegzetes és híres állományából: 123 db, 8,67 kg-os átlag! Koi, 90 db, - figyelem - 4,51 kg/db átlaggal. Végül amur, mindössze 10 db, 7,64 kg/db átlaggal. Tanulságos...

Ötödik részeredmény, 62/115 óra, szerda 07:00

Gyorshír: A gáti A8 pozíción lévő Carp Angler csapata szabályosan bejelentette, hogy családi okokra hivatkozva feladja kívánja a versenyt. Ezt a Versenybíróság 11:30-i hatállyal elfogadta, egyben a záró eredményt (67,82 kg / 10 db) hitelesítette.

Délután újabb hír, miszerint az SBS megdöntötte a legnagyobb koi rekordját a versenyen, haluk súlya 8,90 kg.

Az új koi versenyrekord

BOMBAHÍR: Az esti eredményfeldolgozás és a szakaszzáró mérlegelés közben jött a hír, hogy az SBS óriási pontyot fogott. Aki a halőrházban volt az kirajzott a színhelyre, így én is részese lehettem annak a felemelő pillanatnak, hogy ismét új tórekord született, ráadásul "élesben", az Európa Kupán! ! A 25,87 kg-os, 87/100 cm-es paraméterekkel rendelkező magashátú tükörpontyot Kovács Zoltán fogta, egészen pontosan 19:25-kor. "Megszületett" Maconka új abszolút faj szerinti tórekordja! A fiúk (és a stáb) öröme is határtalan volt, szép az élmény, nagy és felemelő a pillanat...

Mérlegen a valóság
Íme, az új abszolút faj szerinti tórekord!
Zoli már a vízben búcsúzik a nagy fogástól
Ritka pillanat: a 2 zászló egy helyen

Már öreg este van, amire megvan a mai 12 órás nappali szakasz részeredménye is. Az élen az SBS gyakorlatilag jelenleg tarol, mivel közel 200 kg-os nappali fogásukkal már 160 kg-os előnnyel, 744 kg-os összfogással vezetik a mezőnyt, továbbá náluk van a legnagyobb hal és a legnagyobb koi díja is. Második a szomszéd As La Crap (486 kg) de már a nyakukban a B-52 (441 kg, ráadásul 10,27 kg/db-os átlaggal!). Tata Nituék nem elég, hogy elvesztették a legnagyobb halért járó kockás zászlót, jelenleg még a dobogóról is lecsúsztak 416 kg-os fogásukkal, s mögöttük a Lojzi-DPH következik 333 kg-ot felmutatva. A legtöbb halat (117 db) fogó Potaissa Crap Club Betamix II. a hatodik, eredményük 327 kg. A C szektor továbbra is a The One II. vezeti, 224 kg-ot fogva (abszolút 10. hely).

Ezúttal napi zárásként szeretnénk néhány nagyhalak nélküli képet megosztani az olvasókkal.

Hajnal
Készenlétben
Megvagy!
Újra csend

Hatodik részeredmény, 74/115 óra, szerda 19:00

Még a tegnapi napra is visszatekintve ezúttal a 18 kg feletti óriásokból szemezgetünk 3 kép erejéig.

Az egyik legnagyobb maconkai nyurga
Nehézbombázók: 18 felett a B-52 egyik ...
... és másik versenyzője is!

5. nap, csütörtök

Felhősödő, nyirkos idő, a fogások további visszaesésével, már ha visszaesés az, ha óránként csak 50 kg halat fog a mezőny egy etapban. Eddig viszont már 5425 kg-ot 1051 darabban, 5,16-os átlag mellett! Valami készül az időjárásban, s ezt a halak is érzik, bár a meteorológiai állomás még nem. Mindenesetre az SBS-SziKo Team már 230 kg előnnyel vezet, fogásuk 812 kg, 104 darabban - szerintem ez életük maconkai horgászata. Saját csúcsukat megdöntve megfogják a tórekord után a legnagyobb koi-t, a legnagyobb albínó pontyot és bizony már bőven 20 db rekordhal felett járnak a versenyen. Ez is új EPBC rekord lesz! Most már azt is ki merem mondani -ismerve őket-, hogy a harmadik bajnoki címet már nem fogják kiengedni a kezükből! Második az első maconkai versenyén remeklő As La Crap 580 kg-ot fogva, a B-52 már 10,20 kg/db átlaggal és 469 kg hallal jelenleg bronzérmes, negyedik Tata Nitu 419 kg nagyhallal (!), de jelenleg pont e csapat látszik a verseny legnagyobb vesztesének, mivel 2 db húsz feletti hal után sem övék a kockás zászló és a dobogóról is most lecsúsztak. Ennek ellenére Tata csattanós választ adott azoknak, akik kishalasnak minősítették korábbi szenzációs horgászatait, ugyanis e pályán a 7,11 kg/db-os átlaga is önmagáért beszél. Szerintem a világ pontyhorgászatának egyik legnagyobb legendáját van szerencsénk újra és újra üdvözölni a versenyen! A C szektor legjobb csapata is elért a The One II. csapatának köszönhetően a 2 mázsa felé (239 kg), mögöttük 197 kg-ot fogva a Bojlis Főnök a második. Egy mondatot a szerb világbajnokot felvonultató Maros Mix is nagyon megérdemel, Dragan és csapata a jelenleg "leghaltalanabb", befolyói helyen fogott 141 kg halat. Nagyon szeretnénk látni még őket Maconkán versenyezni egy adott időszakban nyerő helyen, különös tekintettel kiemelkedő amurozó tudományukra is...

Hetedik részeredmény, 86/115 óra, csütörtök 07:00

Ezen a versenyen számos különleges, vagy ritka ponty is horogra akadt. Nézzünk meg három különlegességet!

A víztározó legnagyobb ismert, 12,05 kg-os albínója
A szomszéd erre egy 12,80-as spanyol ponttyal válaszolt
Az SBS 9,95 kg-os legújabb koi-versenyrekordja csütörtök hajnalban

Kora délutánra teljesen beborult, majd elkezdett szitálni az eső. Na, most kiderül, változnak-e majd a fogások, vagy folytatódik az eddigi tendencia! 21:00 magasságában egyrészt ha nem is derült ki, de már elállt az eső, másrészt pedig megvolt az újabb kör részeredménye. Nézzük! A fogási intenzitás az előző körhöz képest jelentősen erősödött, így már 6316 kg-ot mutatott az összesítő. Az első négy helyen nem történt változás, az élen az SBS már a 900 kilogrammot közelíti, egy csapat van 600, egy 500, kettő 400, öt 300, kettő 200 és további hat 100 kg felett.

Nyolcadik részeredmény, 98/115 óra, csütörtök 19:00

6. nap, péntek

Eljött az utolsó nap reggele. 7154 kg mérlegelt hal eddig, 839 kg szakaszfogás, ebből 133 kg az As La Crap remek részeredménye, akik így már 800 kg felett vannak, de ez még mindig köze másfél mázsával marad el a hamarosan háromszoros bajnokká váló SBS-SziKo Team 942 kg-os részeredményétől. A nehézbombázók a dobogón fognak a jelek szerint állni, mert a B-52 630,48 kg-ot tud reggel felmutatni, 9,70 kg/db átlag mellett. A z első négy helyen ismét nem történt változás, csak az ötödik-hatodik helyen történt helycsere a Top Secret és a Potaissa Crap Club Betamix II. között. Úgy tűnik szoros csatában az egyetlen négyszeres bajnok Micula Péter vezette The One II. lehet a C szektor győztese, de ebbe még Tápai Béláék (Bojlis Főnök) beleszólhatnak. Hamarosan véget ér a 115 órás menet, s kiderül a végeredmény is!

A Carp Class fehér koi pontya - ezeket mi szellemkoinak nevezzük
A már a törzsgárdához tartozó Pro FM gyönyörű tőpontya
A Green Lake narancsban

Kilencedik részeredmény, 110/115 óra, péntek 07:00

Már csak 5 óra van hátra, a nagy dolgok ezúttal eldőltek. Számos szép fogás születik még az utolsó pillanatokban is - sokszor változott már a véghajrában is az eredmény -, ez is a verseny szépségéhez tartozik. Az is jó dolog, hogy a legkiélezettebb verseny közepén is mindig vannak vidám pillanatok, cinkelések, pedig valójában egy percig nem engednek ki a csapatok - többek között ezért is profik!

Potaissa II.: Vidám csapat, szép eredmény 1.
Carp Class: Vidám csapat, szép eredmény 2.

Még mindig tudunk különleges halakat is mutatni, Maconka ezekről is híres, mivel szinte minden pontyváltozat megtalálható itt. Kérem, hogy nagyon vigyázzunk rájuk és becsüljük meg őket!

Koi-spanyol hibrid
Fehér koi, fekete foltokkal
Újabb nagy koi, a tigrisek közül

Persze az igazán nagy halak között is szépen lehet még a cikk végére is válogatni, de a 155 db 10 kg feletti rekordpontyból és a 147 db nagy koi-ból ez nem is olyan egyszerű...

Potaissa I.: Lucian remek fogása
Lojzi-DPH: Józsi és a nyurgapontyok egyik helyi királya
Ács Józsi nagy tükröse

Attól is profi valaki, hogy ha csak "kishal" van előtte, akkor azokat fogja ki, mint például a már EPBC bajnoki címmel is rendelkező Bojlis Főnökök 123 db-ot.

Ne feledjük: A kisponty is ponty, ráadásul egyszer nagyra nőhet!

12:00. Hármas dudaszó, vége! Megkezdődik a szokásos folyamat, készül a dobogó, kikerülnek a díjak. Aztán lassan befejeződik az utolsó 5 órás etap adatbevitele, kontroll, majd már tényleg minden összeáll az eredményhirdetéshez. Közben a táborbontás után a csapatok is befutnak, majd együtt megebédelnek, s megbeszélik a versenyt - örömmel konstatálom, hogy mindenkinek nagyon tetszett a történet.

Ilyen verseny közben egy rendezett tábor
Bontáskor aztán bőven van mit elpakolni
Végül minden az autókra, utánfutókra kerül

14:30. Indul a díjkiosztó. Mikrofonok és kamerák be - készül a film is közben -, majd mondom is a főbb eredményeket. 7633,50 kg-os és 1492 db-os fogás, minden idők második legjobb átlagsúlya, 5,12 kg/db. Megdőlt a versenyen fogott rekordpontyok számára vonatkozó rekord is, a 115 óra alatt 155 db 10+-os ponty is mérlegelésre került. Szintén új rekord az egy csapat által fogott 10+-os pontyok száma, ezekből szám szerint 32 db-ot fogott a győztes csapat!

Most még üres a dobogó, magányos a trófea
Minden versenyző egyedi emlékérmet kap
Van mit kiosztani

Fordított sorrendben jönnek a csapatok, majd mindenki átveszi az egyedi emlékérmeket. Nagyon jó, hogy a legtöbb csapattal már barátság is köt össze minket, sőt ők is sokat segítenek a szervezésben.

Régi barátok 1.
Régi barátok 2.
Régi barátok 3.

Következnek a díjazottak. A C szektor győztese kiélezett küzdelemben végül a The One Team II. lett, mindössze 2,82 kg előnnyel, ami a fogásuk 0,7%-a, azaz 1 hal is megfordíthatta volna az eredményt. Ezért sem szabad az utolsó pillanatig kiengedni, s persze a legnagyobb hal is bármikor "beköszönhet"... Harmadik a tavasszal is dobogón álló, a bajnoki cím felé törő B-52 Fishing Team, 662,77 kg-os fogással és egyben a mezőny legmagasabb, 9,61 kg/db-os átlagfogását is felmutatva. Második az EPBC-újonc, ám vérprofi As La Crap Romániából, 847,36 kg-os Nyári kikötői fogásuk önmagáért beszél.

Szektorgyőztes a The One Team II.
Harmadik és az A szektor győztese a B-52 Fishing Team
Második a remekül versenyző As La Crap

Végül még 3x3 díj marad az asztalon az eredeti Európa-kupa mellett és egy csapat vár az eredménye ismertetésére. E pillanattól már hivatalosan háromszoros bajnok és ma háromszoros díjazott, valamint két új versenycsúcs beállítója az SBS-SziKo Team! A csapat az eddigi 24 Kupából 23 alkalommal vett részt, ráadásul változatlan összetételben. Saját bevallásuk szerint "életük horgászatát" produkálták e versenyen, ráadásul a legtöbb csapat által a legrosszabbnak ítélt, Nyári kikötői belső helyen. 964,82 kg fogásuk 126 darabból állt, ebből az eddigi 24 db-os csúcsot alaposan megdöntve 32 db hal volt tíz kilogramm feletti. Megfogták az új abszolút ponty-tórekordot 25,87 kg-os tükrösükkel, övék lett a verseny legnagyobb koi pontyáért járó trófea is (9,95 kg). Sőt, még mindezen túl gyönyörű pontyritkaságokat is zsákmányoltak, elég csak a cikkben is bemutatott 10 kg feletti albínó pontyra, spanyol pontyra, vagy spanyol-koi variánsra utalni. Az is eszembe jut már a Himnuszt hallgatva, hogy Zoliék már mennyit küzdöttek a harmadik bajnoki címért, s sokszor csak hajszállal maradtak le róla. Most sikerült, s micsoda eredménnyel. Ez maga a sport, benne a kitartás és a jól elvégzett munka diadala is! Gratulálok, gratulálunk!

Bajnokcsapat!
SBS-SziKo Team: A dobogó tetején az immár háromszoros bajnokcsapat!

Lassan véget ér minden, elkészülnek a szokásos csoportképek, búcsúzás, majd elindulnak a csapatok - ki a jól megérdemelt pihenés, ki újabb verseny színhelye felé. Sokan már útközben elkezdik tanulmányozni a kiadott statisztikákat, gondolatban már a következő versenyre készülve...

A nagy csapat

Ha már statisztikák, akkor itt is közzéteszem az érdekesebb tablókat, talán érdemes és érdekes lesz átnézni ezeket, s nem feltétlenül csak a versenyzőknek.

Ez lett a vége!

Végeredmény, 115/115 óra, péntek 12:00

Végeredmény szektoros bontásban

Végeredmény súly szerinti sorrendben

Az abszolút végeredmény darabszámra visszavetítve

Versenystatisztika részeredményekkel

A végére már nem marad más, csak a köszönetnyilvánítás. Köszönöm a verseny támogatóinak, kiemelten a versenyzőként is remeklő Radu Morarnak (F&H) a segítséget; kis Családomnak a türelmet, hogy amikor véletlenül itthon voltam, akkor is a gépen "kopácsoltam"; az Ignácz Olivér vezette több, mint 10 főt számláló BSHE stábnak a technikai és lebonyolítási támogatást; Georgio-nak a zárónapi ebédet; végül, de nem utolsó sorban a sok-sok olvasónak azt, hogy az elmúlt héten rendszeresen érdeklődtek az eseményekről és az eredményekről.

Egy szép pillanat

Találkozunk 2016. június 05-én, vasárnap a jubileumi X. Professzionális Bojlis Európa Kupán, egyben a XXV. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupán!

Köszönet a halaknak is!
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: