Professzionális Bojlis Európa Kupa,  Maconka: Napról-napra

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra

A Magyarországon a legtöbb alkalommal megrendezett professzionális bojlis verseny egyben hagyományosan a legerősebb mezőnyt is vonultatja fel Maconkán. Nem lesz ez másként a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő EPBC, egyben a XXVI. Fishing & Hunting - Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa során sem! A szép jelen mellett persze már a múlt is kötelez. Mi a múlt? 25 alkalommal 4 kontinens 19 országából 599 csapat remek eredményei, világcsúcsai, avagy 160897 kg és 45734 db hal, közte 1777 db 10 kg-on felüli rekordpéldány. A jelen? Hamarosan kiderül, így kövessük együtt az eseményeket itt a Haldorádón!

Kedves Olvasók, Horgászbarátaink!

Ma reggel újra elindítjuk Magyarország legnépszerűbb horgászportálján az őszi Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC) monstre beszámolóját, bízva abban, hogy a júniusi rekord olvasottságot legalább megközelítve ismét nagyon sokan követik majd velünk napi szinten is az eseményeket. Ezúttal nem lesz élő F&H közvetítés, de jó hír, hogy a helyszíni felvételeknek köszönhetően a hagyományos film elkészül majd a soros Európa Kupa történéseiről. A tervek szerint folyamatosan, naponta többször is frissülő beszámolóhoz kapcsolódó fórumban feltett kérdésekkel szintén lehet alakítani magát a beszámolót is, mivel a feltett kérdésekre továbbra is gyorsan, őszinte válaszokkal szeretnénk reagálni.

Ismét megjegyezzük, hogy maga az EPBC egy nemzetközi szabályrendszert alkalmazó, a MOHOSZ által is hivatalosan elismert faj szerinti szelekciós verseny; a kezdetektől azonos, 4 botos és dobós változatban, "mindössze" 1 kg-os súlyhatárral. Miért egy kg? Azért, mert Maconka nem csak nagyhalakra optimalizált és telepített tórendszer, így pontyai között a legkisebbek és a legnagyobbak is megtalálhatók. Ezért, ha itt a 3, 5, 7, vagy 10 kg-os súlyhatárra tennénk a limitet, egyrészt ugyan meredeken növekedne a versenyen elért fogásokban a szelekciós érdekeltség okán a "nagyhalak" aránya, másrészt - és ez a lényegesebb - a várható fizikai és folyamatos stratégiai tervezést igénylő szellemi igénybevétel csökkenésével fordított arányban emelkedne a szerencsefaktor jelentősége, ráadásul egyre nagyobb számban így ki is zárva a potenciálisan díjazásra esélyes helyeket. Maconka a jövőben is az esélyegyenlőséget, a sportszerűséget helyezi a fókuszba a versenyein, mindezt megspékelve a technikailag is minőségi és hiteles lebonyolítással. Jó érzés, hogy e tervekhez folyamatosan érezzük a támogatottságot versenyzői és támogatói oldalról egyaránt. Köszönet érte minden érintettnek!

A hivatalos verseny-logo

Azoknak, akik szeretnének egy kicsit a helyszínnel, a szabályozással és a lebonyolítással kapcsolatban is képbe kerülni, már nyújtjuk is az információt.

Következzenek a helyszínt bemutató képek és a tájékozódást segítő aktuális anyagok.

Hivatalos versenytérkép

Hivatalos versenyszabályzat

Időnaptár

Az ínyenceknek és a profi bojlizás után érdeklődő horgászoknak, versenyzőknek érdemes visszatekinteni a 2014. szeptemberi világcsúcsokat eredményező; a 2015. júniusi, szintén ezer kg feletti győztes eredménnyel záró; majd a szeptemberi nagy meglepetést és a harmadik SBS bajnoki címet, valamint az új abszolút ponty tórekordot is szállító; végül az aktuális angol világbajnok-csapat júniusi, ismét tonna feletti győzelmét hozó, továbbá az összes fogás és a rekordhalak száma szerinti új versenycsúcsokat (is) felvonultató versenyek krónikáira is:

EPBC 2014 - szeptember, Maconka: Napról-napra

EPBC 2015 - június, Maconka: Napról-napra

EPBC 2015 - szeptember, Maconka: Napról-napra

EPBC 2016 - június, Maconka: Napról-napra

http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=4880

A már megszokott módon szakmai elemzési ajánlatként csatoljuk az eddigi 50 maconkai bojlis verseny főbb adatait tartalmazó, egyedülálló összevont eredménystatisztikát is:

Összevont versenystatisztika

Kezdjünk hát neki! Persze van, akit a jelenlegi gyönyörű időben a napozás jobban érdekel...

Mocsári barátunk pihenőzik

0. nap, szombat

A szokásos nyári hétvége Maconkán. Ez azt jelenti, hogy a szép, napsugaras időjárás mellett a szombat versenynap. Délutánra aztán lassan vége a rendezvénynek, s már közben elindul a pályák pénteken megkezdett kitűzése. A bevált csapattal minden ütemezetten halad, így a határszalagok után a piros, zöld, fehér világító bóják lassan a helyükre kerülnek, precízen, a versenytérkép szerint. Az elmúlt versenyeknél beváltan a gyengébbnek ítélt pályák nagyobb területet (így lehetőséget) kapnak, s most is ez a forgatókönyv, figyelemmel az őszi periódusra is. Igaz, napokig 30 fokot jósolnak, de a Mátra lábainál a szeptemberi éjszakák már így is csábos páraköntösben tálalják a közelgő ősz színes igézetét. A méltán népszerű látványteraszra is újra kikerülnek a zászlók, s legbelül a külsőségek nélkül is tudjuk, hogy ünnep minden alkalom, amikor újra találkozunk...

Sorra érkeznek a csapatok is, többen végignézik az aktuális verseny eredményhirdetését. Majd a megszokott út a vízhez, hiába a pálya sokszor hosszú évekre visszamutató tételes ismerete, a pontos versenytérkép, a precíz szabályzatok. Fontos a személyes tapasztalás, a csapatok izgatottan kutatnak az apró jelek, a halmozgások után. Tudjuk, hogy ez is része az alapos felkészülésnek, s így minden kis momentum döntő lehet a holnapi helyválasztásnál.

A napnyugta után a megszokott tóparti beszélgetés, szolid koccintással, s kevésbé szolid esélylatolgatással. Holnap 17:00-tól számítva 115 óra múlva majd kiderül, hogy mi jön be a holdvilágos jóslatokból... Csend, szolid békazene. Irány a pihenés, mert holnap indul az újabb nagy megmérettetés!

1. nap, vasárnap

10:00 Kései érkezés, hát egyáltalán nem lettem az első, mert a csapatok többsége már várja a helyszíni regisztrációt. Start! Adategyeztetés, egységes állami horgászokmányok rendezése, pontosítások. Befut az F&H stáb is, indulnak a felvételek. Megy a pörgés, mert a sorsolást szeretnénk lehetőleg ismét pontosan megejteni, így a csapatoknak a legtöbb időt biztosítani a táborhelyek kialakítására, az alapozó etetésre.

12:40 Ezúttal 10 perc csúszással indul a megnyitó, így megpróbálok nem sokat beszélni, pedig az elmúlt sikeres nyárról, vagy a remek fogásokról bőven lenne mit előadni. Ide tartozik, hogy több barátunknak külön is kijár a köszönet a szervezésért, így Tata Nitu, Micula Péter, vagy Balogh Tibor is sokat segített abban, hogy ismét egy erős mezőny vár a sorsolási ceremónia megkezdésére. Ezúttal öt csapatban van EPBC bajnok, sok az országos bajnok, vagy a többszörös nemzetközi kupagyőztes is. A júniusban bevezetett újításként ismét a verseny előtt készül el a csoportkép, aztán indul is a megállapított erősorrend szerinti számhúzás, majd már erősen a szerencse alapján történő helyválasztás, ahol egy helyet azért lehet félretenni, ha éppen az nem tetszik, vagy netán túl erősnek tűnik a szomszédság...

Sorsolásra várva
Gyors magyarázat
Team One Románia a Felező-spiccen!
Total Baits: Sorsol az utánpótlás

Végül a versenytérképen mindenki a helyére kerül, s így újrakezdődik az esélylatolgatás. Természetesen most is vannak érdekességek, így elsőre a Felező-spiccre sorsolt The One Románia esélye, vagy a gáti, egymás mellett sorakozó The One Team 1 .- Top Carp - Lojzi DPH - Tata Nitu Carp Team trió várható kemény csatája tűnik a legizgalmasabbnak, de szokás szerint nincs olyan pontja a pályának, ahol nem várható bármikor vaskos meglepetés.

A sorsolás eredménye a térképen

Sorsolási sorrend, sorsolás, helyválasztás

Aztán indulnak az autók a helyekre, s gyors ütemben épülnek a táborok, majd az etetés megkezdésére (15:00) gyakorlatilag minden a helyére kerül, a horgászat megkezdésére (17:00) pedig tényleg.

18:20 Bő egy óra csend, majd jön az első ponty, ráadásul egy emblematikus maconkai nyurga (Team 5 Austria / C6, 6.60 kg). Pár perc múlva már Alexe Marius (Fair Play Fishing / A2) koi pontya kerül fotózásra. Indul? Indul!

Színes zsákmány, színes verseny

20:20 Kapom a telefont, 15 kg feletti nyurgaponty a Top Carp - Lojzi DPH csapatánál a gáton! Az aktuálisan legnagyobb halat jelző kockás zászló most e súly felett indul útjára.

Az első 15 feletti

22:25 Már 19 kg felett a legnagyobb hal! Az újabb nyurgaponty 19,05 kg, a B-52 Fishing Team fogása, így a kockás zászló megy a második állomáshelyére. Azt hiszem, holnap lesz mit feldolgozni... Még bő 30 perc, és számomra elérkezik a nap zárása, ide nem értve az éjszakai stábot, a versenybírókat és a mérlegelőket. Megvan a nyitó cikk, s majd valamikor délelőtt a reggel 7:00-i első részeredménnyel innen folytatjuk tovább.

Remek nyurga, már a legnagyobbak közül

2. nap, hétfő

07:15 Megvan az első szakasz részeredménye (összesen 10 etap van). A reggel 7:00-i, 14/115 órás állapot 1053,61 kg, a 172 db hal átlagsúlya 6,13 kg, a tegnapi nap végén megemlített nyurga jelenleg a legnagyobb hal, de a kategóriáját vezető 9,12 kg-os koi ponty is kiemelkedő. Az első 2 helyet a II. sziget adja, a SipCarp a bal közép pozícióban 197,52 kg halat fogott, a 26 példány átlaga 7,60 kg. Sekély víz vs. mély víz 1:0. Második ugyaninnen, de jobb szélről az As La Crap (153,99 kg), harmadik a Carp Angler - Kanalas Team (86,50 kg), ők pedig a gáti sekély vízen horgásznak, így az első háromban 3:0 a víztípusok csatájának állása, mindez őszi versenyen. Biztató, egyben érdekes kezdet, különösen annak tükrében, hogy tegnap a "nem fog igazán enni a hal" álláspontok elég erősen tartották magukat a várható meteorológiai adatok ismeretében. Nos, ahol van hal, ott eszik, különösen ha ilyen változatos, rafinált menüsor van a terítéken.

Részeredmény, 1. szakasz, 014/115 óra

Eredménystatisztika, 1. szakasz, 014/115 óra

Másik maconkai jellegzetesség, a változatos, nagytestű koi állomány
A kezdés után a SipCarp csapatáé a versenyben vezetőket megillető kockás zászló

14:30 Nyárias meleg, minimális széllel, stagnáló légnyomással. Mindenesetre a legnagyobb hal és a legnagyobb koi kategóriában is újabb rekordokról tudunk beszámolni. Az előbbi egy pontosan 20,00 kg-os tőponty, az utóbbi egy eddig még nem látott 10,40 kg-os példány. A többiek is serénykednek, gyönyörű halak kerülnek a fényképezőgép elé.

Telibe 20,00 kg!
Harmadik gazdára lelt a legnagyobb halért járó kockás zászló
Total Baits 1.: Újabb gyönyörű koi
Az ismeretlen 10+-os koi
Ocsovai Laci emlékezetes fogása, emlékezetes képen

19:20 Vége az első nappali etapnak is. Most is közel 1 tonna hal került mérlegelésre, így az összes fogás már 1982,07 kg. Mindez 345 db (éjjel 172 db, nappal 173 db) pikkelyest jelent, így a halmozott átlag 5,75 kg/db, a megszokott nappali kisebb átlagsúly ellenére is. Már most 37 db +10-es rekordponty és 50 db +4 kg-os koi örvendeztette meg a mezőnyt.

Jelenleg továbbra is a SipCarp vezet (249,46 kg), de az As La Crap most úgy tűnik, hogy megközelítette őket (231,51 kg). Harmadik a gáti szektorból a Fair Play Fishing 139,14 kg-ot fogva, érdekes, hogy a mellettük elhelyezkedő, 129,34 kg-ot fogó negyedik Primar Carp Team átlaga a duplája a bronzos csapaténak (3,87 vs. 8,08 kg/db). Egyre szorosabb a verseny, a B szektort vezető Walterland - Maros Mix - Fox az I. szigetről 121,64 kg-os fogásával az ötödik. Némileg meglepetés a két The One csapat gyengébb kezdése, de Gabi Tomulescu-ék 10., a nappal 10 helyet javító Micula Péterék 13. pozíciójára nem sokan fogadnának végeredményként...

Részeredmény, 2. szakasz, 026/115 óra

Eredménystatisztika, 2. szakasz, 026/115 óra

Narancsban

3. nap, kedd

07:25 Budapestre való indulás előtt egy gyors részeredmény. 3 tonna, helycsere az élen, új rekord koi a legnagyobb hallal is vezető KS-Weld Carp Team (SRB) részéről, 13,82 kg súlyban. Hamarosan szellemi mérlegre is kerül az eddigi legnagyobb koi, ráadásul már abszolút tórekordként. E jellegzetes halat bizony a legnagyobb súlyban tavaly ősszel (13,77 kg), majd ebben az évben csak egyszer, áprilisban (13,57 kg) láttuk kifogni, így külön is nagy öröm az újabb találkozás!

Irinel szép nyurgája az éjszakából
As La Koi Crap
Ugyanitt, korábban: Újabb zászlótűzés
Az új tórekord koi

Részeredmény, 3. szakasz, 038/115 óra

Eredménystatisztika, 3. szakasz, 038/115 óra

Napközben jönnek a hírek, a kisebb időjárás-változásnak (felhők, pár csepp eső, kisebb légnyomás változás) is részben betudhatóan jönnek a halak, sőt jellemzően a nagy halak.

Amur az I. szigetről
Ugyanitt egy rekordlistás spanyol
Szemek a pályán!

20:55 Megszületik a 4. részeredmény, ráadásul micsoda adatokkal! 1602,08 kg fogás, ez újabb 269 db halat jelent 5,96 kg/db átlaggal. Így az összes fogás már most 4572,25 kg! Megvan az első 2 mázsa feletti részeredmény is, ráadásul nappal. Hogy honnan? A gáti mélyvízről (A8), ahol a szerb Carp Team Misic 205,74 kg-ot fogott. A Top Carp - Lojzi DPH (A5) részeredménye szintén "nem semmi", 179,78 kg haluk 8 db 10+-os rekordot is jelentett, sőt az átlaguk is 10 kg felett van a már négyszáz kg-os összes fogásukhoz közeledve. Még egy figyelemreméltó adat: A harmadik legjobb részeredmény az I. szigetről, a Walterland - Maros Mix - Fox által "szállítva", 126,56 kg-os adattal. Mégis elfogy a II. sziget előnye?

Részeredmény, 4. szakasz, 050/115 óra

Eredménystatisztika, 4. szakasz, 050/115 óra

4. nap, szerda

08:00 Egyenlőre távoli eléréssel nem sikerült rögzíteni a reggeli állapot, elnézést kérünk érte.

Fair Play Fishing - fair koi!

Részeredmény, 5. szakasz, 062/115 óra

Eredménystatisztika, 5. szakasz, 0620/115 óra

21:10 Mindenesetre estére legalább részlegesen helyreállt a rend, így már az aktuális, 19:00-i záró állásról is be tudunk számolni. Már 7 tonna felett jár a mezőny, 641 kg-ot fogva vezet az As La Crap. Második a SipCarp 538,44 kg-os eredménnyel, harmadik a Top Carp - Lojzi DPH a gátról 509,57 kg-os eredménnyel, sőt 10,19 kg/db-os átlaggal! S ha valakinek még ez is "semmi", akkor jelezem, hogy 22,67 kg-os remek tőpontyával a The One Team I. átvette az egyik kockás zászlót.

Új versenyrekord, 22,67 kg!

Újabb gyorshír, ezúttal egy 21,65 kg-os nyurgaponty kerül horogra még a kör lezárása előtt! A koi után szintén egy újabb faj szerinti tórekord! Emlékezetes verseny lesz ez is, az biztos...

Részeredmény, 6. szakasz, 074/115 óra

Eredménystatisztika, 6. szakasz, 074/115 óra

Egy rekord Primar-töves
Prima(r) koi
Ugyanilyen ponty, Walterland-módra
Még egy, a Total Baits által kifogva

5. nap, csütörtök

07:10 Pontosan elkészült az újabb részeredmény, újabb 1 tonna hal került mérlegelésre. Az utolsó teljes nap, majd a mindig izgalmas péntek délelőtti hajrá előtt nézzük meg kicsit részletesebben a helyzetet! Az összes fogás 8030 kg, az 1432 db hal átlagsúlya 5,61 kg. Az első helyen álló a II. sziget sekély vízi jobb oldalán horgászó As La Crap 744,87 kg-os és 193 db-os fogásával, 150 kg feletti előnyével már-már biztos befutónak tűnik. Mögöttük jön a tumultus, mert öt 500 kg feletti fogású csapat van nagy harcban a dobogóért. Most a kezdetben vezető SipCarp a második 586,59-ot fogva, harmadik változatlanul a Top Carp - Lojzi DPH 542,08 kg-os eredménnyel, egyben a mezőny legjobb, 10,23 kg/db-os átlagával. A remekül horgászó Primar Carp Team 524,68 kg-ot mutat fel, a B szektort vezető Potaissa CC Betamix 522,51 kg-ot mérlegelt, de a KS-Weld Carp Team gáti mélyvízi 503,17 kg-os fogása is ismét átírja a gátvégi helyekkel kapcsolatos teóriákat - akkor, amikor a legtávolabbi, sekély víz ponton vezetnek!

Egy az amurok közül
Az I. sziget újabb nagyhala
Koi a Felező-spiccről

Már 156 db +10-es rekordponty került ki a vízből, sőt éjjel megfogták a negyedik +20-as pontyot is. Ez utóbbiaknál igen érdekes, hogy a közülük még tükörponty nem került elő, pedig a legnagyobb halak éppen közülük kerülnek ki. A vízterület pontyos jellegét jól mutatja, hogy a 8 tonna feletti részeredményből mindössze 2,5 q amur került mérlegelésre, ez 3%-os arányt jelent. Azt hiszem, méltó idényzáró versenynek vagyunk tanúi, korrekt versenyzőkkel és küzdelemmel. Megemlítendő még az is, hogy az új szerb és ukrán csapatok is jól teljesítenek, számunkra külön öröm, ha bővül a sikeres nemzetek köre. Ha már nemzetek, akkor megemlítem, hogy ezen alkalommal "új országként" moldáv versenyzőt is köszönthettünk.

Részeredmény, 7. szakasz, 086/115 óra

Eredménystatisztika, 7. szakasz, 086/115 óra

20:40 Megvan az esti részeredmény, s a teljes kör rögzítése okán húzódott el a procedúra, mivel közel 1400 kg újabb hal jelentkezett mérlegelésre a versenyzők jóvoltából. 9412 kg-nál tart a mezőny, a nappali átlagfogás 6,61 kg volt, de a versenyátlag is kiemelkedő (5,74 kg/db). Nagyon sok a rekordhal is, újabb +20-as halak, s 197 db +10-es nagyhalat láttunk eddig.

Total Baits: +20!
KS-Weld Carp Team: Szerb spanyol
Extra Carp Temerin: +20!

Komoly átrendeződés is végbement, a legnagyobb változás, hogy a Top Carp - Lojzi DPH már a második. De mindenekelőtt első továbbra is az As La Crap 806,75 kg-os, 209 halból álló fogásával a II. sziget szélső, sekély vízi helyéről. Az említett második eredménye 706,05 kg, de itt a 68 hal átlaga 10,38 kg/db! Most a SipCarp a harmadik (620,77 kg), de a KS-Weld Carp Team 605,84 kg-os fogásával gyakorlatilag egy halra van tőlük. Ezután még 5 csapat jön az ötszázasok klubjából, itt még minden lehetséges, s e csapatokon belül nagy a Potaissa - Walterland harc a B szektor győzelméért is.

A szektorbíróknak is van mit könyvelni

Részeredmény, 8. szakasz, 098/115 óra

Eredménystatisztika, 8. szakasz, 098/115 óra

6., zárónap, péntek

Éppen megkezdődik a nap, amikor látható, hogy itt lassan minden megtörténik, ami itt és most megtörténhet! Szárnyal a hír: 26,63 kg az új maconkai abszolút tórekord!

Mesterhármasok
Fair Play Fishing
Mérlegen a valóság
Megvan az új maconkai abszolút pontyrekord!

Részeredmény, 9. szakasz, 110/115 óra

Eredménystatisztika, 9. szakasz, 110/115 óra

A versenyzők és a botok az utolsó percig készenlétben állnak
Több, mint 2000 sikeres szákolás a versenyen...
Egy az itt ritka amurok közül

15:10 Nem mindennapi izgalmak után kialakult a végeredmény. Indulhat a díjkiosztó ceremónia! Igen. Annyi mindenről lehet és kell is beszámolni. Az eddigi legtöbb +20-as (8 db) és +10-es (246 db) hal, most először 3 db 10 kg feletti koi, 3 változat szerinti új tórekord (koi, nyurga, tükrös), köztük is a kiemelkedő, a 26,63 kg-os maconkai abszolút pontyrekord.

61 dkg dönt a szektorgyőzelemről, kevesebb, mint 2 kg a dobogóról. 11.521,12 kg összes fogás, 2001 db, 5,76 kg/db átlag, 1 kg-os súlyhatár mellett!

Íme, az áhított EPBC díjak, érmek és az egyéb trófeák

Szokás szerint fordított sorrendben megy az eredmények ismertetése, az emlékérmek, majd a díjak átadása. Ekkor került sor egy újabb "Hűség és barátság" díj átadására is, ezúttal Posztobányi László (B-52 Fishing Team) barátunk kapta meg az elismerést.

A díjazott és csapattársai

Már a bajnoknál tartunk, amikor egy dupla rögzítésre vonatkozó észrevétel érkezik be, ezért egy kis időre - sajnos - megszakad a díjkiosztó. Az ominózus hal okán annyiban változott a végeredmény, hogy a negyedik és ötödik helyen a két csapat helyet cserél, így a The One I. a negyedik, szerb KS-Weld Carp Team az ötödik. Ha már megemlítem a szerbeket, ezúttal mindhárom csapateredménye kiemelkedő volt, ráadásul két csapat a "leírt" gáti mélyvízen, egymás mellett (A7, A8) érte el a 700 és 650 kg feletti fogást. Külön gratula nekik a sportszerűségért, mert így kicsit "egymást oltották ki" a dobogós helyért való küzdelemben. Fair Play! Még egy szerb "adalék": a három szerb csapat a mezőny 54 db amurjából 31 db-ot fogott. Hmmm...

KS-Weld: Ezúttal tükrös

S akkor még egy a meglepetések közül: A gáti szektor (mélyvíz) 5074 kg halat fog, a Nyári kikötő - I. sziget - Felező bal közepes vízi B szektor "csak" 3553 kg-ot. No ez már meglepetés. A sekélyvízi C szektor (Felező jobb - II. sziget - gáti sekélyvízi szakasz) 2889 kg-ot, de innen kerül ki a győztes. A Felező-spicc most gyengébben "muzsikált" a vártnál, a gáti mélyvíz erősebben. Egy biztos, hogy nem a tipikus őszi fogási eloszlásnak voltunk a tanúi, de az is jó érzés, hogy Maconkán nem lehet biztosra menni a helyek tekintetében sem!

E kis kitérők után akkor már a hagyományos sorrendben szóljon a krónika a helyezettekről, díjazottakról.

Az EPBC új bajnoka a II. sziget jobb oldalán (C5) horgászó román As La Crap csapata (Seni Adrian, Ani Darius, Csibi Cristea), eredményük 981,86 kg, 257 db, 3,82 kg/db átlaggal. Ők fogták a legtöbb koi pontyot is, 39 db-ot. Ezüstérmes a gáti pályáról (A5) a magyar Top Carp - Lojzi DPH (Ocsovai László, Csikós József, Fekete Károly), fogásuk 831,90 kg, a 80 db hal okán az átlag kiemelkedő és egyben a legjobb a mezőnyben: 10,40 kg/db. Bronzérmes a szintén a gáton horgászó (A3), remekül hajrázó román Primar Carp Team (Birau Nicolae, Birau Razvan, Bíró Antal), 727,19 kg-os összsúllyal, a 97 db hal átlaga 7,50 kg/db. A B szektor győztese a magyar Walterland - Maros Mix - Fox csapata (Roskó Péter, Gazdag Zoltán, Tóth Vilmos), 8 kg feletti átlaggal 696,73 kg-ot fogva az I. szigeten. A legnagyobb hal díját a 26,63-as fogást realizáló magyar-román Carp Friend Baits Team (Kása András, Gáll László, Terek Zsolt) kapta. Érdekesség, hogy ugyanezen hal a tavalyi őszi versenyen ugyanígy tórekordként került ugyanitt horogra! A Király Iván (Ivica Kiralj) emlékének ajánlott legnagyobb koi díja a szerb KS-Weld Carp Team (Misiraca Borisz, Kuridza Marko, Kovács Szabolcs) 13,82 kg-os, tórekord fogását illette meg (Iván barátom, remélem láttál minket a felhők fölül és elégedett voltál az eredményekkel...).

A Legnagyobb Ponty kifogói
A legnagyobb koi kifogói

16:10 Himnusz, megilletődött győztesek. Lassan véget ér az EPBC, s egyben a maconkai versenyidény is. Szép év, szép élmények, szép eredmények!

As La Crap: Új Bajnokcsapat!
A XI. EPBC díjazottjai
Szép gesztus: a megszokott és megérdemelt gratulációk

Végeredmény, 115/115 óra

Eredménystatisztika, 1-10. szakasz, 115/115 óra

Szektoros eredménysor, 115/115 óra

Az EPBC végeredménye a versenytérképen

Kedd, néhány nappal a verseny után

Ha lassan is, de biztosan elkészült a hivatalos eredménystatisztika is, amely az országban egyedülálló módon tartalmazza az eddigi 51 maconkai bojlis verseny fogási adatait. Íme!

Hivatalos eredménystatisztika az eddigi 51 maconkai bojlis versenyről

Lassan minden elem, statisztika, kép a helyére került, talán még egy összegzés van hátra. Ismét emlékezetes versenyen vagyunk túl, újabb meglepetésekkel, rekordokkal, élményekkel.

Kezdjük az első EPBC bajnoki címet megszerző As La Crap teljesítményével. Ki gondolta volna, hogy őszi versenyen is nyerő lehet az idén egyébkét remekül "muzsikáló" II. sziget jobb, sekélyvízi oldala? Román barátaink következetes taktikával, lépésről-lépésre erősödve, nagy munkabírással közel 1 tonna halat fogva megérdemelten lettek végül az elsők, a verseny kezdeti periódusa után átvéve, majd stabilan megtartva a vezetést. Ők már többször is versenyeztek az Európa Kupán, a megszerzett eddigi "éles" versenytapasztalatok is biztosan hasznosak voltak számukra. Bízunk benne, hogy esetükben is "folytatása következik" és így még sokszor látjuk őket a maconkai versenyeken!

Újabb gratuláció!

Az ezüstérmet megszerző, egyben szektorgyőztes magyar Top Carp - Lojzi DPH története is figyelemreméltó. Egyrészt korábban nem tervezett változás volt a csapat eddigi stabil összetételében, de ezúttal mindez szerencsésen ráerősített az eddig is komoly teljesítményre. A másik rizikós elem, hogy az utóbbi években a "gát már gyengébben muzsikál" gondolatokat figyelmen kívül hagyva, meglepetésre a mélyebb vízrészlet mellett tették le a voksukat a helyválasztáskor és ez a taktika meg is hozta a gyümölcsét. A verseny legkomolyabb átlagát hozták (10,40kg/db, ez az eddigi harmadik legjobb) és a 40 db fogott 10 kg feletti pontyuk emellett minden idők második legjobb eredménye. Ráadásul ezt az eredményt milyen szomszédok mellett tudták elérni! Az IBCC és ABMC bajnoki címekkel is rendelkező, részben maconkai kötődésű csapatnak meggyőződésünk szerint ez volt az eddigi legkomolyabb eredménye és bízunk benne, hogy folytatni fogják a versenyzést a profik táborában...

Szépen csillogó magyar ezüst

Szintén szimpatikus egység a Primar Carp Team is Romániából, most egy abszolút szoros küzdelemben sikerült felállniuk a dobogóra. Két hellyel az ezüstérmesek és egy hellyel Tata Nituék mellett, a sekélyebb rész irányába horgásztak a gáton, s közel 100 db haluk 7,50 kg-os átlagot jelentett. Végig követték a meghatározott taktikájukat, s nem ok nélkül lettek bronzérmesek. Újabb csapat, aki látványosan erősödött a mezőnyben, kíváncsian várjuk a folytatást.

Megharcolt bronz

Mindenképp megérdemel egy-két mondatot a Walterland - Maros Mix - Fox teljesítménye is. Közel 700 kg-ot fogva nyerték meg az I. szigetről a "B" szektort, s a korábbi maconkai versenyeiken is mindig díjazandó helyezést értek el. Ez a magyar csapat a teljesítményével szintén egyértelműen "bejelentkezett" az Európa-kupa győzelemre, a következő versenyeken majd kiderül, hogy mindez összejön-e nekik. Egy biztos, rajtuk nem fog múlni, de extra erős a mezőny, ne feledjük el!

Szektor I.

Végül még néhány emlékezetes eredménymutató:

A legtöbb +10, +10 koi, +20 kg-os rekordhal és az eddigi legnagyobb fogott hal

Második legtöbb koi

Második legjobb összfogás, harmadik legjobb fajlagos fogás (fogási intenzitás)

Második legjobb átlagsúly (kg/db)

Második legtöbb egy csapat által fogott rekordhal

Harmadik legjobb csapatátlag (kg/db)

Ezúttal is köszönöm mindenkinek a sportszerű versenyzést, a szervezésben és a lebonyolításban való közreműködést és persze az olvasóknak is a kiemelkedő érdeklődést és az időcsúszások miatt ezúttal sokszor szükséges türelmet.

Folytatás e műfajban 2016. június 11-16 között, a XII. Professzionális Bojlis Európa Kupán, egyben a XXVII. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupán! Addig is mindenkinek szép élményeket, jó horgászatot!

Dérer István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.