XII. ABMC: Na, ilyen még nem volt!

XII. ABMC: Na, ilyen még nem volt!

Mármint az eddigi 51 maconkai bojlis versenyen. Április 19-én a ritkán látott tavaszi hidegbetöréssel masszív havazás kezdődött, a víz az utolsó egy napon belül közel 3 fokot, előtte pedig további fokokat hűlt, s végül a megnyitó délelőttjén 40 cm feletti hó borította a tó feletti Mátra-csúcsokat. Ilyenkor ezer kérdés fogalmazódik meg az emberben. Egyáltalán mennyi csapat jön el? Hol és mennyi hal lesz a versenyen? Mi történik, ha hirtelen elolvad a hó? Aztán már csak egy dologra koncentrált a rendezői csapat, miszerint a show-nak folytatódnia kell... A kérdésekre pedig hamarosan mindenki választ kap, aki követi e kis tudósítást, a bátor csapatok tiszteletére!

A hivatalos ABMC logo

Április 19., szerda

Ezúttal igazat mondtak a meteorológusok, sőt még alul is becsülték a változást. Kora reggel már a tórendszer partján is hóesésre váltott az eső és a Mátra csúcsai után lassan bizony itt is fehér lett a táj. A következő 24 órára sem ígértek jobbat, sőt aggasztó lett a várható csapadék mértéke is. Egyre szaporodtak a telefonok, hogy elindul-e a verseny, ugyanakkor a törzsgárda többsége a "csakazértis" álláspontra helyezkedett. 

Mi is, ezért a nap hősei a pályakitűző csapat tagjai lettek, akik szakadó hóesésben, majd esőben és erős szélben teljesítették a küldetést, hogy délutánra kész legyen a pálya. Fehér hóban fehér szalag? A gyakorlati kérdésre aznap délelőtt mi is a "majd elolvad, akkor jó lesz" válaszig jutottunk el. Szerencsére ez be is jött az eső okán, így késő délutánra minden a helyére került. Köszönet érte az érintetteknek!

Április 19, először
Április 19, másodszor
Április 19, (ilyet ne többet) harmadszor

Április 20., csütörtök, 12:00

Fél tízre elkészültek a mérlegelőlapok, az egyéb okmányok és megkezdődött a regisztráció. Már ekkor látszott, hogy a félelmekkel ellentétben a mezőny döntő része nem adta fel, s a havas esőben lassan megteltek a parkolók, a büfé ("életmentő" pálinka, KV vs. meleg tea), majd a halőri iroda is. Végül a 32 csapatból 28 jelent meg, ami ilyen körülmények között több, mint kiemelkedő, ezért a mezőnynek is jogos a taps!

Megnyitó, ezúttal zárt térben
Sok jó ember kis helyen is elfér
Na, húzzunk bele

A versenybírósági döntés sem volt egyszerű a végleges létszám ismeretében a két kivételre kerülő hely ügyében. A 9 C-ra visszahűlő víz okán a gyakorlat azt mondta, hogy a mélyebb vizeken van a hal, de az ígért felmelegedés pedig lehet, hogy gyorsan kicsalja őket a sekélyebb vizekre is. Külön tényező a várható hóolvadás, ugyanis a befolyónál ennek hatása is várhatóan érvényesülni fog. Végül a gáti utolsó 2 sekélyvízi hely lett kiemelve. Mindezzel ellentétben a sorsolásnál meglepetésszerűen ért minket, hogy több (egészen pontosan 6) csapat visszaadta a gáti mélyvízi helyeket, ezek szerint ők bíznak a normális tavaszi tendenciák érvényesülésében. 72 óra múlva kiderül, hogy egyáltalán jó volt-e valamelyik döntés...

A végleges versenytérkép a mágnestáblán, 28 csapattal

Hivatalos versenytérkép

Zászlók a szélben

A hivatalos rajtlista és a helyválasztás eredménye

Április 20., csütörtök, 17:30

15:00. Elindult a verseny, 25 perc múlva megvan az első hal, egy 3,97 kg-os koi a B1 pozícióról. Hamarosan jön az első 5 kg feletti, majd 10 kg feletti hal is. Nyugodtabban fordulunk az estébe, mert most már minden rendezettnek látszik. Kitartás, mert jön egy hideg éjszaka!

Remek nyurga, egyben az első +10-es hal
Gyönyörű narancs koi - ez is maconkai specialitás
Ez a nyurga már 14 kg feletti!
Az első szakasz legnagyobb hala, úton a 17 kg felé

Április 21., péntek, 08:30

Végül egy árnyalattal jobb lett az idő, mint mondták. A -1,5 C arra azért jó volt, hogy a tömeges sátorfűtés okán párszor kimenjen a biztosíték a hálózaton, de ezt is megoldotta a stáb. Befagyott víz a vödrökben, dér és jég a pontybölcsőkön és a felszereléseken. Igen, ez egy ilyen nap. Viszont mérséklődött a szél, s a szikrázó napsütés már újra a tavaszt vetíti elénk. A fogásokra sem lehet panasz, a hideg víz ellenére lassan indulnak a halak, köztük már 11 db 10 kg-on felüli. Csak így tovább...

Részeredmény, 1. szakasz (16/72 óra)

Eredménystatisztika, 1. szakasz (16/72 óra)

Újabb szép koi a fényképezőgép előtt
Elindultak a nagy tükrösök is!

Április 21., péntek, 16:00

Kék ég, napsütés, a hangulat egyértelműen tovább javul. A fogásoknál jelenleg a Gubo Baits (A3, gát) mutatja a legjobb formát, de az esti, 19:00-i második szakasz eredményének ismeretében már érdemes lesz vállalkozni egy kissé komolyabb értékelésre is. Már voltak amurfogások is és az átlagsúly továbbra is magas, bőven 6 kg felett jár e mutató. 

Életkép a Nyári kikötőben
Az egyik menü
Távdobás a gátról
Egy újabb tízentúli töves
Gáti nyurga Gubo-módra

Április 21., péntek, 21:30

Ha egyéb okok miatt késéssel is, de nekiállok a 28/72 órás (19:00-i állapotú) részeredmény közzétételéhez és értékeléséhez. Nos, nappal a vártak szerint növekedett a fogási intenzitás, s emellett maradt a 6 kg feletti átlag. Kétszer is megdőlt a legnagyobb hal rekordja és már 10 kg felett a legnagyobb koi ponty is. Az összfogás 879,01 kg, a darabszám 144, ebből 22 db +10-es. Kiemelkedő a Gobo Baits 159,07 kg-os, közel 8 kg-os átlagot mutató gáti eredménye (közepes víz, A3). Ők valamit nagyon eltaláltak vagy tudnak, mert mellettük 3 és 1 db hal a szomszédok mérlege. Az első 3 csapat most 3 szektorból kerül ki, második 86,00 kg-os fogással a Nyári kikötőből a Buhay Baits, harmadik a C9-es sekély vízről a Darabos Carp Time, a mezőny legtöbb halát fogva (29 db/28 óra). A legnagyobb koi pedig az első szigetről került ki (Atka Team Szeged) így elmondható, hogy mindenhol van esély és egyre jobban eredmény is. Jön a második éjszaka, kíváncsiak vagyunk a reggeli kör eredményeire!

Részeredmény, 1-2. szakasz (28/72 óra)

Eredménystatisztika, 1-2. szakasz (28/72 óra)

Tőponty, már 17 kg felett
Koi, már 10 kg felett
FotózzaTOK, ha már megfogtaTOK
19-es új listavezető!

Április 22., szombat, 09:30

Eltelt a második éjszaka is, ezúttal elmaradt a meteorológia által beígért eső, sőt már fagy sem volt, amit senki sem bánt különösebben. A tartós ÉNY-i szél mellett még elmondható, hogy a légnyomás is folyamatosan esett az elmúlt 24 órában, az újabb front okán. 

Ennek ellenére darabra annyi hal került mérlegelésre, mint az első szakaszban, a fogások intenzitása nem változott. Jelenleg 1225 kg-ot és kereken 200 db-ot fogva a 6,13 kg/db-os átlagnál jár a mezőny. Az etap bombahíre az Aroma Team által fogott 22,90 kg-os nyurgaponty, amely átvette Igor Sic 21,65 kg-os tavaly őszi rekordhalától a nyurgák közötti abszolút első helyet. Egy újabb óriás, ami a télen sem veszett súlyt, sőt inkább növekedett. Hmmm... (Halász barátaimmal nemrég erről a jelenségről beszélgettünk. Ők azt mondták, hogy a kemény tél kedvező olyan értelemben, hogy ekkor a vermelőhelyeken inkább helyben van a hal, ezáltal nem veszít annyi súlyt, azaz nem használ fel sok energiát.) A tükrösök között is 18,35-ös volt az este és az éjszaka legnagyobb hala, jelenleg 29 db rekordhalat fogtak a versenyzők.

Részeredmény, 1-3. szakasz (40/72 óra)

Eredménystatisztika, 1-3. szakasz (40/72 óra)

Íme, az új nyurga-rekord
Ismét egy szép koi
Egy nagy tükrös

Összegezve, a félidőnél a 28-ból 26 csapat fogott értékelhető halat. Az élen az éjjel helycsere történt, az 1 mázsát fogó Buhay Baits (Nyári kikötő belső helye, B1) 9 kg feletti átlagának köszönhetően átvette a vezetést 180,64 kg-ot fogva. A Gubo Baits (Gát, közepes víz, A3) 176,82 kg-os eredménnyel (23 db, 7,69 kg-os átlag) most a második, de ez a különbség nem különbség ilyen átlagok mellett. Érdemes figyelni a 144,27 kg-ot, viszont 46 db-ot felmutató Darabos Carp Time (Gát, sekély víz, C9) teljesítményére, ők most is igazolják, hogy jó technikával és csalival a sekélyebb területekről is versenyben lehet lenni a nagyhalas pályákkal szemben. Tehát az első három csapat jelenleg három szektorból kerül ki és gyanítható, hogy lesznek még változások, meglepetések a későbbiekben is...

Április 22., szombat, 17:00

Ma egy újabb frontos nap, erős széllel. Délután egy kisebb eső alatt 4 C-ot hűlt a levegő, a Mátrában pedig ismét havazott. E sorok írásánál pedig már kisütött a nap, tényleg jó lenne, ha már megváltozna az idő. Délutántól egyre jobban elindult az I. sziget és a II. sziget is, ráadásul darabosabb, 5-11 kg közötti halakkal. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mindenesetre még közel egy napnyi idő van hátra. Egy biztos, az esti záró mérlegelési kör közelebb hoz minket az igazsághoz. Addig is jöjjön néhány mai életkép, vagy éppen ellesett pillanat!

A II. sziget az előtározó felől
Kémek?
Egy tízentúli szákolásának pillanata
Jön a hólé...
Gejzír Maconkán
Begolyózva?
Bevetésen
Van, aki pihenget, ...
... van, aki őrségben áll

Nézzünk meg azonban néhány halat is, szerencsére van miből válogatni a mai napon is. 

Újabb gyönyörű tükrös, ...
... majd vele együtt egy nagy csapat
Jöjjön egy terepszínű koi ...
... és társa a túloldalról
Ismét egy fiatal, szép halóriás
Nagy töves, ezúttal a Nyári kikötőből

Április 22., szombat, 21:40

A balatoni IBCC megnyitója után, így késő este lássuk az aktuális részeredményt, a verseny kezdetétől tartó Buhay-Gubo párbaj aktuális állásával. 1730 kg, 294 db, 5,89 kg/db átlag. Fogjon többet valaki ilyen körülmények között...

Részeredmény, 1-4. szakasz (52/72 óra)

Eredménystatisztika, 1-4. szakasz (52/72 óra)

Április 23., vasárnap, 10:20

Eltelt a harmadik, utolsó éjszaka is, de a fő kérdésre még nincs válasz. Ki nyer ma? Egy biztos, hogy vagy a Buhay Baits a Nyári kikötő belső helyéről, vagy a Gubo Baits Team a gáti közepes vízről. Jelenleg 283,98:270,04 az állás kg-ban, ez akár egy megfogott, vagy éppen elengedett halat jelent. A harmadik helyen a gáti sekélyvízi szektorból a Darabos Carp Time helye fixnek látszik, ők maximálisan kihasználták a lehetőségeiket. Három dobogós csapat, 3 szektor - nem véletlen, hogy sok helyről nyertek már itt a versenyeken. Újabb - eddig e klubban még nem szereplő - 20 kg feletti hal is jelentkezett az éjszaka és az 5. szakasz a maconkai versenyek történetében a legnagyobb, 7,18 kg/db-os átlagot hozta! Már bőven 2 tonna felett a mezőny, a versenyátlag is csúcsközelinek ígérkezik. Minden jó, s ismét jó a verseny, a végjáték is. A végeredmény közlése késő délután várható.

Részeredmény, 1-5. szakasz (64/72 óra)

Eredménystatisztika, 1-5. szakasz (64/72 óra)

Maconkán viszonylag ritka vendég az amur
Újabb +20-as tükrös a maconkai palettán!
Ilyen halakkal nem csoda a komoly átlagsúly...

Április 23., vasárnap, 14:20

A mezőny már túl van a 2500 kg-os eredményen. Az élen Buhay Baits vs. Gubo Baits Team 286,71:285,18. Ismét nagyon szoros lesz a vége, aki fog egy halat, viszi a győzelmet is!

Április 23., vasárnap, 18:00

Csend, a pálya lebontva, a versenyzők úton hazafelé... Véget ért egy újabb emlékezetes verseny, amely végül az eddigi 52 verseny második legnagyobb átlagát és az ABMC sorozat 5. legjobb össz-, 6. legjobb győztes eredményét hozta. 2780,20 kg, 461 db, 6,03 kg/db, valamint 69 db rekordhal és további 47 nagy koi. Az utolsó 8 órában több fogás esett, mint bármelyik 12 órás etapban. 22,90 kg-os lett a legnagyobb hal, 10,60 kg-os a legnagyobb koi ponty. A legjobb átlag 11,68 kg/db. Imponáló adatok, ilyen időjárási körülmények között pedig pláne! Megvan a végeredmény, elkészültek a verseny utolsó rekordfogásainak fotói is.

Részeredmény, 1-6. szakasz (72/72 óra)

Eredménystatisztika, 1-6. szakasz (72/72 óra)

Szektorbontásos eredmények, 1-6. szakasz (72/72 óra)

Valódi ritkaság, albínó tükrös
Nyurga, a nagyok közül
A mai egyik nagy koi ...
... és az egyik másik
19-es tükrös, így már a verseny vége felé...
Újabb ritkaság, ezúttal egy fehér koi
Ha már koi, ez is érdekes

De térjünk vissza díjkiosztóhoz! Miközben a mezőny egyik fele már ebédelt, a másik még pakolt, lassan a minden és mindenki a helyére került. Végül a meghirdetett időpontban (16:30) el is kezdődött a ceremónia. Szinte minden csapat megvárta ezt az eseményt, szerintem sportemberi magatartás is megtapsolni a legjobbakat a verseny végén - adott esetben mi is ugyanennyire örülnénk neki!

Először köszöntöm a csapatokat, s önmagamhoz képest röviden ismertetem, hogy a versenyen milyen eredmények születtek, majd a folytatásban nagy tapsot kapnak a kitartó hölgyversenyzők: Macsáriné Csonka Györgyi, Galbovi Imelda, Mátyásné Siklódi Rita és Magyar Gita. Nem csak itt voltak, hanem valamennyien szép halakat is fogtak!

Galbovi Imelda nagy tükröse

Kiosztásra kerül a "Hűség és Barátság Díj is, Tőzsér Károly (Carp Friend Baits Team 1.) kapja az ABMC sorozatban történő tizedik részvételért és a sportszerű versenyzésért járó elismerést.

A díjazott és Ignácz Olivér elnökhelyettes
Fontos emberi értékek a feliraton

A továbbiakban a megszokott koreográfia szerint visszafelé haladunk, sorban veszik át a csapattagok az emlékérmeket, majd összeállnak egy fotózásra. Szép emlék mindkettő...

A legnagyobb hal kifogója az Aroma Team (A9), a gáti mélyvízről. A közel 23 kg-os nyurgát bárki megsüvegelné! 

A legnagyobb ponty fogásáért járó díj: Aroma Team

Már hagyományosan tízentúli a legnagyobb koi is, ezúttal az I. szigetről fogta ki ezt a nyertes halat az Atka Team Szegedről.

A legnagyobb koi ponty fogásáért járó díj: Atka Team Szeged

Bronzérmes, egyben a legtöbb halat fogó a gátvégi sekélyvízről a Darabos Carp Time (C9, 225,31 kg, 2,78 kg/db). Ezüstérmes a gáti közepes vízen horgászó Gubo Baits Team, 285,18 kg-ot fogva (A3, 37 db, 7,71 kg/db). A bajnok pedig végül a Nyári kikötő belső helyén horgászó Buhay Baits lett, 309,87 kg-os (B1, 35 db, 8,85 kg/db) eredménnyel. Ez az a hely, amit évekig mindenki visszatett, aztán "valami megváltozott". A friss bajnokcsapat pedig már örült is annak, hogy másodjára ezt a helyet húzták. Így utólag joggal, de nem feledjük, hogy kőkeményen meg kellett dolgozni ezért a sikerért is...

Megharcolt bronzérem: Darabos Carp Time
Szépen csillogó ezüst: Gubo Baits Team
Megérdemelt arany: Buhay Baits

Zárásul jöjjenek a még a díjkiosztó egyéb képei. A krónikás azzal a jóleső érzéssel zárja ezt a pár napos tudósítást, hogy ismét bebizonyosodott, hogy ez a kitartó, egyre inkább összerázódó társaság nem csak meg-, hanem ki is érdemli a minőségi folytatást a jövőben is. Találkozzunk a XIII. Amatőr Bojlis Maconka Kupán!

Van mit kiosztani...
Lassan kezdünk!
Magasban a trófeák
Méltán elégedett csapat, szép győzelem!
Ez lett a vége...

Dr. Dérer István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.