XII. Maconka Kupa - Több, mint 8000 kg hal a mérlegen!

XII. Maconka Kupa - Több, mint 8000 kg hal a mérlegen!

Újra eljött a május, és vele az ország egyik legerősebb bojlis versenyének ideje is. Egy ilyen alkalom egyben mindig a bizonyítás ideje, a versenyzők és a halak, de a rendezők, vízkezelők oldaláról is. Ez azért is fontos, mert egyre több ilyen típusú verseny létezik, és fontos (lenne) az objektív összehasonlítás. Az üres szavak helyett a tények az igazán beszédes dolgok, ezért a továbbiakban is ezekről szól e kis maconkai történet - hangsúlyozottan nem csak a bojlis horgászat híveinek!

Az előzményekről. Ezúttal a verseny a XII. Maconka - SBS - Fishing & Hunting Channel Nemzetközi Bojlis Kupa teljes néven szerepelt a versenynaptárban, köszönhetően fő támogatóinknak. Nem mindennapi dolog, hogy a szponzorok egyben versenyzők és barátok is! E körnek újra sikerült összehozni közös erővel azt, hogy a Kupáról 5x25 perces epizódok és egy külön, bő órás időtartamú film is készült, amit a korábbi jubileumi rendezvényhez hasonlóan remélhetőleg hosszú ideig lehet majd látni a kedvenc kábelcsatornán. Gondolatban már előre ilyen pillanatokban reménykedtünk - mint kiderült, ismét megalapozottan...

Világbajnok barátom Iván és az egyik legszebb koi
Őszinte öröm, gyönyörű hal

Az előkészületek során további kellemes meglepetés volt számomra, hogy minden gazdasági válságriadó ellenére nem csökkent a jelentkezők száma, így 49 csapatból volt szerencsénk válogatni. Ennek eredményeként végül 26 magyar, román, szerb, szlovák, német és osztrák csapat kapott lehetőséget, soraikban világbajnokkal és világcsúcstartóval, nemzeti bajnokokkal, maconkai és más versenyek korábbi győzteseivel - így ez lett az eddigi egyik legerősebb mezőny! A hagyományoknak megfelelően új indulók is kaptak debütálási lehetőséget. Fontos megemlíteni, hogy ezen elvek mellett a válogatáson előbb-utóbb remélhetőleg mindenki sorra kerül.

Íme a táncrend...

Emlékeztetőül a jelentősebb, jól bevált szabályokról. 3 szektor, 111 óra versenyidő. Csapatonként 2x2 bot, továbbá egy fő engedélyezett segítő, meghatározott háttérfeladatokra. Korlátozott szemes etetőanyag-limit, csaliként 10 mm-nél nagyobb bojli előírt használata. Szigorú mérlegelési és feldolgozási rendszer, a verseny ideje alatt 8 alkalommal részeredmény-kiközléssel.

Az ezévi módosítások közül kiemelendő volt, hogy csónakot már csak az első napi helykijelölés és alapozó etetés kapcsán lehetett használni, majd innen teljesen átvette a szerepet a parti technika, párosulva az ügyességgel és a kitartással. E döntés is a csapatok egyhangú véleménye alapján történt meg, a sportérték további fokozása érdekében. (Itt jegyzem meg, hogy 10 versennyel ezelőtt e variációnak még nem lett volna ilyen egyértelmű támogatása, fokozatosan, de jó irányba mozdul el a dolog…) A változtatás gyakorlati hozadékaként a szektorbóják is közelebb, 100 méterre kerültek, mivel tartós etetést fenntartani már e távra sem egyszerű, sőt... Mindenki kíváncsi volt egyébként arra, hogy a bekerülő etetőanyag mennyiségi csökkenése mit fog jelenteni az összfogás szempontjából?

A bóják világa 1.
A bóják világa 2.

A kíváncsiság másik fő tárgya egyébként az ívás várható ideje volt, élénken emlékezve a X. Kupa eseményeire. Mivel a verseny idejére még egy lehűlést is jósolt a meteorológia, nyugodt voltam az ügyben, de erről még majd később.

Május 04., 14:00. Miután mindenki időben megérkezett, megkezdődött a sorsolás, azaz a korábbi verseny helyezési sorrendjében sorszámhúzás, majd helyválasztás a csapatzászló kitűzésével. A helyválasztáshoz ezúttal 10 cm-es(!) szintvonalas medertérképet is kaptak a csapatok, köszönhetően a készülő EU-beruházás állapotfelmérésének.

Kezdődik!

Ezúttal 27 csapatnak volt hely a térképen és a valóságban, azaz most az utolsó csapatnak is volt érdemi választási lehetősége. Bő fél óra alatt ki is alakult a mezőny elhelyezkedése, számos érdekesnek tűnő döntéssel. A szerencse folytán az elsőként helyet választó BSHE Maconka Team a gát közepét célozta meg. A másodiknak jelölő Ponty-Barátok rögtön szomszédoknak jelentkeztek. Harmadiknak Ladányi Tamásék kisebb meglepetésre a homlokgát zsilip melletti pozícióját foglalták el, még negyedikként a német csapat a gáti félszigetet választotta. A legutóbbi bajnok POFF esetében viszont csak a 25. lehetőség adódott többek megkönnyebbülésére, s ez a szituáció Péteréknek az I. sziget bal szélét „eredményezte”. Az SBS SziKo egyébként szintén itt táborozott le, egy szomszédnyira a Sip Carp csapatától.

Hová tűzzünk?

A hétfő délután maradék része a táborhelyek kialakításával, az elhelyezkedéssel telt el, majd 19:00-kor megérkezett a várva-várt dudaszó: elindult az újabb „maconkai ironman-futam”!

A Paradicsom újabb meghódítása
Szerény készletraktár
Bevetésre várva...

Rövid idő múlva megvan az első hal, addigra összeállnak a feldolgozó program listái is.

Startol a stáb szolgálati autója:)
Indul a mérlegelés...
... meg az adatfeldolgozás

A sötétség beálltával már a lámpákat figyelte mindenki, mintha a fények gyakorisága és intenzitása összefüggene a fogott halak számával... A hajnali párafelhő után a reggeli, 14 órás részeredmények aztán az éjszakai tévképzeteket ismét eloszlatták. Az új néven induló, de régi motoros (40 év versenyzői tapasztalat!) Tata Nitu Carp Team fél mázsa feletti fogással vezetett a Felező-félszigeten, kemény 36 dkg előnnyel a Sip Carp Team előtt. 12 csapatnak volt hala, a gát végig nullás eredményt mutatott! 2,5 mázsa az összfogás. Gyorsan lepereg a kellemes nappal is, újabb 10 óra múlva ismét szembesítés a csapatok felé. Meglepődtem, nem kicsit, nagyon. 24 óra után már 10,5 mázsa a mérlegelés eredménye, és többször 10 kg-on felüli halak is jelentkeznek.

Testes...
Testesebb...
Mondjuk ki: kövérke!

Egy-egy nagyobb hal „kinéz” a gátról is, így már csak 3 csapatnak nincs hala. Nituék több, mint 1 mázsát fognak nappal(!), így 25 kg-ra növelik az előnyüket a Sip (Sipos Attiláék) alakulatával szemben. Ezen csapatnál egyébiránt a parittyázás magasiskoláját is tanulmányozzuk, mintegy mellékesen. Ők eközben rutinból halat is fognak, egyáltalán nem mellékesen.

Best of parittya 1.
Best of parittya 2.
Best of parittya 3.
Best of parittya 4.

Sanyamesterék a szintén sekélyvízi felső gáti részen horgászva a megszokott kreatív módon a harmadikok, 97 kg fogással. 4. a keresztgáti sekélyvízen a Carp Team Brasov. Este újabb csodát látok: az osztrák Paro Junkys Team 130-140 méterre és még pontosan is rakétázik! Alakul…

Paro: +15

Szerda, reggel 9:00. Majdnem 1200 kg-ot hozott az éjjel, most jó mérlegelőnek lenni! Meg filmesnek is, Robó csapatának nem témát kell keresni, hanem a témák között szelektálni.

Foto: Robo
A Riporter

Még mindig Nituék, 239 kg-on állva. Még mindig a Sip Carp, 184 kg, majd a Creative Company 175 kg eredménnyel. Mögöttük azonban megkezdődik az idegőrlő tömörödés, a harapós Pontymánia, a kifogyhatatlan energiával rendelkező SBS, a fanatikus SPRO, valamint az egyre harcosabb Mega-Baits már egyaránt másfél mázsa felett!

Amur is akad?

Ami meg nekem egyfajta külön kis öröm, mindenkinek van már hala. Igaz, néhány most nem is számít be a versenybe, viszont gyönyörű!

Most műsoron kívül: az aranyhal
Most műsoron kívül: a subunkin

Vidám nappal, poénok, várakozás. Közben újabb tanulmány, azaz milyen bojlik és etetőgombócok vannak az étlapon.

A\'la carte 1.
A\'la carte 2.
A\'la carte 3.
A\'la carte 4.

Este hétre meg jön a 48 órás tábla, és újabb 1000 kg hal. 3227 kg és 1045 kg! Ponyi Zsolti pedig kitermel egy 16,64 kg-os tükröst a Hal-Adás - K-Karp - Big Carp színeiben.

Ekkor még nem tudtuk, hogy Ő lesz a legnagyobb

Nitu és Voda 111 halával még tartja magát, de a náluk mért 284 kg után Sipos Attiláék 276, a feljövő SBS SziKo-Team pedig 271 kg-ot mutat fel képletesen. Mégsem erre kapom fel a fejem, hanem a Team Pécs közel másfél mázsás nappali fogására, benne egyre nagyobb pontyokkal. A gát, és annak kiszámíthatatlansága?

Május 07, csütörtök, 9:00, 62 órás, „félidős” állapot. 1400 kg feletti éjszaka, az összfogás már 4652 kg! Néhány szó az elmúlt időszak időjárásáról. A kezdéskori meleg után több, mint 10 fokos lehűlés, szél, ami erősen a gát felé fújt az elmúlt napon. Ezen jelenségek természetesen mindig átrendeződést eredményeztek a fogásokban is. Az SBS az élre állt, 382 kg halat mérlegelve. Már második a gáti félszigeten a német csapat!

A hely, ...
... a módszer, ...
... és annak eredménye

Most harmadik a Sip Carp, negyedik a Tata Nitu. Pécsi barátaink, Csaba és Laci már az ötödikek, közel 8 kg-os átlagot felmutatva. Egész nap, mindenhol van mit nézni, a csapatok bevetik a fegyvertár valamennyi elemét.

Műhelytitkok
A Poff-tartalék
Nem UFO, csak sátor!
Igen, van amikor egyszerre 2 szákra van szükség

Egyre kevesebb az idő az ebédre, egymásra, pedig még messze van a vége. Repül az idő, így már az esti eredményt nézzük hamarosan. Újabb „ezres”, 5704 kg a vége. Kiegyenlítődtek a szektorok is, az A 1861 kg-ot, a B 2143 kg-ot, még az egy csapattal kisebb C 1700 kg-ot mutat. Nem véletlen, hogy szinte már minden helyről volt díjazott…

Koiparádé 1.
Koiparádé 2.
Koiparádé 3.
Koiparádé 4.
Koiparádé 5.
Koiparádé 6.

Ekkor elkövetem a kamerának azt, amit nem kellett volna. Ugyanis azt nyilatkozom, hogy ha marad a jelenlegi trend, akkor akár a világrekord is megdőlhet. Nem figyeltem eléggé a kezdődő erős felmelegedésre, és nem hittem el azt, hogy az ívás újra beleszól a folytatásba. Pedig ez történt, a 2008. tavaszi verseny fordítottjaként!

Péntek reggel. Még mindig ezer kg-os éjszaka volt, de hajnalban az ívás már egyértelműen megkezdődött, ami előrevetítette, hogy az új világcsúcs még várat majd magára. 6720 kg és 2125 db az eddigi eredmény. Nézzük a részleteket! Csak azért nem írom, hogy soha nem látott izgalmak, mert bizony Maconkán hasonló helyzet már sokszor előállt, így csak a „nemzetközi helyzet fokozódik” klasszikus jut elsőre eszembe. SBS 494 - SIP 492 - MEGA 492 - PÉCS 479, mindez kg-ban! Mögöttük pedig nyolcan versenyeznek 300 kg feletti mutatóval egymás közelében a jobb eredményekért. Szinte hihetetlen, hogy a pécsi fiúk miért tudtak ennyire elszakadni a több gáti csapattól! Sokan keresték a megfejtést, az utolsó 24 óra szellemi megalapozásaként. Itt mellékelek egy kis képi segítséget.

Tőponty - Pécs
Ezüstös tőponty - Pécs
Nyurgás tőponty - Pécs

Ezen keresgélést mindenki örömére megszakította a Red Bull szárnysegédeinek hagyományos látogatása. Érdekes, hogy már az energiaital elfogyasztása előtt jött a felélénkülés!

Látogatóban
Radu kellemes társaságban
Köszi, Szárnysegédek!

A finom ebéd után a nappal további része viszont számomra egy picit a már várt feketeleves. Estére „csak” 350 kg fogást könyvelhetünk el, és a SIP áll az élre, ez 527 kg-ot jelent. Második az SBS, harmadik a Mega. Hűha. A Pécs egész nap 1 db pontyocskát tudott felmutatni… Közben Nitunak gondjai támadnak a szektorgyőzelem célját illetően is, mert aztán nem egyszerű az élet a SPRO, a Pontymánia és Sanyamesterék szorongatásában! Eljön az utolsó éjszaka is - telihold, tükörvíz, szórványos békabrekegés… Mennyire látszólagos a nyugalom a vízen!

Május 09., szombat, 10:00 és környéke. A halak esetében döntően a hajnal a szerelemé, ennek jegyében az éjszaka fogásai nem is voltak rosszak.

Márna
Ez igen, Halcapone!

Idén az ívás is szakaszosabb, mint a jubileumon, így van mit regisztrálni. Az éjjeli részeredmények még titkosak, de az utolsó mérlegelési kör indításakor még négy esélyes van a végső győzelemre. Aztán reggel a záró dudaszó, és két oldalról, egyenként jönnek be a futárokkal a lezárt mérlegelőlapok. Először a déli oldal készül el, eszerint az SBS lemaradt a SIP Carp csapatával szemben. Aztán a másik oldal, benne a gáti szakasz. A Mega-Baits sem volt szerencsés, mindkét említett csapattal szemben. A Team Pécs viszont közel 90 kg-ot fogott minden szexuális jelenség ellenére, és a lefújás előtti utolsó 2 haluk a végső győzelmet jelentette számukra! Bravó az immár kétszeres bajnoknak, akik mindezt 111 óra alatt kb. 10 kg bojlival produkálták! Ez az a tényező, amiről még sokan és sokfélét fognak beszélni - én egyenlőre óvakodnék bármilyen következtetés levonásától.

Szombat, 14:00. Eljött az ünnepélyes eredményhirdetés ideje is. A díszlet és a díjak összeálltak, a csapatok egymás mellett, mint hétfőn ugyanekkor a sorsoláson.

Díjak
Érmek
Tárgyjutalmak

Már elmúlt belőlem minden csalódottság, mert tudom és érzem, hogy benne van a vízben és a csapatokban az újabb álomhatár, a 100 mázsás versenyeredmény! Az idő nekünk dolgozik, szépen fejlődik a halállomány. A végeredmény 8002,04 kg és 2525 db hal, benne 92 db 10 kg-on felüli rekordpéldány, összetétel szerint pedig 1091 tőponty, 1018 tükrös, 324 nyurga, 71 amur, 18 koi és 3 márna. 22 csapat fogott "tízentúli" pontyot! Minden idők” második legjobb eredménye súly szerint, harmadik darab szerint. Kiállunk a díjak, valamint Móni és Brigi mellé. Kovács Zoli az SBS, Morar Radu a F&H TV képviseletében, Tari Pista a King Baits részéről mint a legnagyobb hal díjának felajánlója, valamint jómagam.

Ez is egy jó csapat!

Megköszönöm a támogatók segítségét, valamint a stáb munkáját. Szeretném megemlíteni, hogy két váltásban 10 szektorbíró, 4 mérlegelőbíró, továbbá egyéb technikai segéderő, konyhai háttér is kell a sikeres lebonyolításhoz - jó érzés, hogy összeszokott ez a csapat is!

Ezen alkalommal négy „Hűség és barátság” díj átadására kerül sor. Tizedik alkalommal versenyzett a Kupán Ladányi Tamás, a két háromszoros bajnok egyike, valamint Sillai Sándor kétszeres díjazott, aki a King Baits - Nagybányai Kopej oszlopos tagjaként sokat segít nekem a román csapatok kiválasztásában is. Szintén e kitüntetést kapta meg Nagy Zsolt és Horváth Gábor mérlegelő versenybíró is, akik tizedszer vettek részt a lebonyolításban.

Ladányi 10x!
Sillai 10x!

Következett az eredmények ismertetése. Vigaszdíjas lett a Red Bull felajánlásából a 26. helyen végzett Avia Team, akikben egy szimpatikus házaspárt ismerhettünk meg. A legjobb átlagot végül a 19. helyen végzett Carp System szerb csapat érte el, ez 6,75 kg/hal. A legnagyobb halat a 14. helyen végzett Hal-adás - K-Karp - Big Carp Team fogta, Ő a már említett 16,64 kg-os tükörponty volt.

A legnagyobb hal díja

A Pontymánia-SBS 407,63 kg-os eredményével 7 dkg(!) különbséggel maradt le a 8. Creative Company - Stég - Eurohorgász mögött (407,70 kg). Hetedik a SPRO - Carp Fun Boile Team, 443,23 kg-ot fogva. Hatodik a Halcapone - Maros-Mix Carp Team, 467,06 kg hallal. Szektorgyőztes és abszolút 5. a román Tata Nitu Carp Team, 490,11 kg eredménnyel, és ők fogták a legtöbb amurt is, 13 db-ot.

Őszinte öröm a világcsúcstartótól

Talán a legnagyobb vesztes a negyedik helyen végzett, remekül versenyző német Mega-Baits Euro-Team, 535,77 kg teljesítménnyel. Martin és Marius végül a versenyszervezők döntése alapján Ivan Kiralj világbajnok különdíját kapták teljesítményükért.

Mára már veszedelmes a német csapat!

Harmadik a főszponzor SBS SziKo-Team (bajnok)csapata, akik 10. helyválasztási lehetőség mellett 545,60 kg-al ismét bizonyítottak.

Bravó SBS! Nem csak beszélnek róla...

Szintén egy korábbi bajnok vezérletével második a román Sip Carp Team, akik a legtöbb halat is fogták (557,63 kg/218 db).

Megérdemelt ezüstérem!

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban megszerezte második bajnoki címét a hazai Team Pécs! 571,86 kg-os és 88 darabos remek eredményük 20 db 10 kg feletti pontyot is rejt, ezzel is új rekorderek!

Szép volt, Fiúk!!!

Ezek után már csak egy jó ebéd volt hátra, és a búcsúzások után lassan visszaállt a megszokott ritmus és rend Maconkán is.

Még egyszer átéljük
Még egyszer megbeszéljük
Még egyszer nyilatkozunk

Majd elkezdődött a nyugodtabb értékelések ideje is. A maconkai bojlis versenyeken eddig 291 csapat által 1311 óra alatt 67550,77 kg és 20913 kg hal került mérlegelésre. Az átlag 5196,21 kg és 1609 db. Mindez teljes egészében számítógépen feldolgozva. A jövő több, mint biztatónak látszik. Alapvetően és még jobb irányba változtatja majd meg a vízterület életét egy ősszel kezdődő - 500 millió forint értékű - komplex környezetvédelmi-vízügyi beruházás, amely legalább 30 évre stabilizálja a vízi életteret is. Így minden esély megvan arra, hogy a páratlan halállománynak biztosított legyen a további fejlődése, valamennyi becsületes horgász érdekében!

Egy 88 cm-es, ...
... hibátlan nyurga és ....
... visszaengedése

Addig is tervezzük a nyárvégi Maconka Kupát, és majd az időközben elkészülő filmen túl az emlékeket talán a szívből is visszaidézzük. Jó, hogy van miről és van kivel emlékezni - ezt kívánom barátsággal Mindenkinek!

Összesített eredménystatisztika itt

Részletes eredmények itt!

Újra itt volt a nagy csapat!
Fürödhetünk egy picit a fényben?
Köszönet a kitartó olvasóknak!

Írta: Dérer István
Videó: Kátai Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.