8. Pontyfogó Világbajnokság - Portugália: Ponte de Sor-i ezüst- és aranypontyok

8. Pontyfogó Világbajnokság - Portugália: Ponte de Sor-i ezüst- és aranypontyok

Szeptember 11-től 14-ig a 8. Ponty- és Amurfogó Világbajnokságon nemcsak a negyven fok Celsius fölötti kánikula, de a rendkívül izgalmas verseny hangulata is fűtötte a versenyzőket. A világbajnoki titulusokért küzdő Szerbia és Portugália válogatottja egyaránt 9 pontot gyűjtött be. 7 kilogrammal billent a mérleg nyelve a házigazda javára, Portugália világbajnok lett. Ugyanakkor a szerbiai országos bajnokságon végig jeleskedő Majkić-Flexo Print csapat 15 kilóval rávert a Penedu Silvia és Cardana Fliges portugál pontyfogó párosra, és egyéniben ők lettek a világbajnokok.

A horgászvilág legpompásabb és legtöbb versenyzőt érintő rendezvényén, a sporthorgász olimpián 54 ország több ezer édesvízi, tengeri és műlegyező horgásza igyekezett jó eredményt elérni, ezért minden tudásukat bevetve forgatták horgászbotjaikat, próbálták horogra csalni a portugál halakat. Persze a horgász világjátékok húsz versenykategóriájának egyikeként a szám szerint 8. Ponty- és Amurfogó Világbajnokság is lezajlott. A pontyfogókat - ahogy két évvel ezelőtt - a Ponte de Sor kisvároska Montargil-tava fogadta.

Több ezer sporthorgász érkezett Portugáliába
Szerbia pontyfogó válogatottja is közöttük volt

Emlékeztetőül talán csak annyit, hogy Szerbiában 2003. óta létezik a pontyfogó horgászok hivatalos szövetsége, amely azóta is minden évben négyfordulós országos első ligás versenyt szervez. A bajnokság viszont a Carp Föderáció szabályzata szerint egyben válogató verseny is. Ugyanis a három dobogós csapat alkotja az országos válogatottat, akik még ugyanabban az esztendőben Szerbia színeit védik a világbajnokságon. Így történt meg, hogy a 2006-os évben a begaszentgyörgyi Majkić-Flexo Print (Milan Majkić és Nemčev Blagoje) Szerbia bajnoka, a rumai Carp Racing Team (Jovica Benak és Boban Radisavljević) második helyezett, valamint a Sremska Mitrovica-i Štuka CT (Zoran Djukić és Obrad Marković) országos bronzérmes csapat utazott Portugáliába.

A megnyitó után már csak egy keskeny aszfaltút választotta el a pontyfogókat…
... a verseny színhelyétől, Ponte de Sor városka Montargil-tavától

A sorsolás után, amely Szerbiának az A11-es, a C6-os és a B2-es pozíciót adományozta, megkezdődött a 72 óráig tartó 8. pontyfogó világbajnokság. Az első pontyoknak a portugál és az afrikai versenyhorgászok örülhettek. Nemsokára a többieknél is beindultak a kapások.


AZ ELSŐ 24 ÓRA

A Montargil-tó homokos és…
… kavicsos partja a vb alatt
A Štuka CT az A szektor 11-es bokszába...
…a Carp Racing Team pedig a C6-ba költözött be

24 óra alatt az A szektorban összesen 20, fogásnaplóba bejegyzendő, másfél kilósnál nagyobb halat szákoltak a csapatok. Ekkorra már a szektorszélen horgászó olasz csapat messzire elhúzott a többiektől. A nyolc kifogott pontyuk 20.850 grammot nyomott. Portugália (8.900 g, 3 db) és Anglia csapata (6.050 g, 2 db) kullogott utánuk. Ebben a szektorban Bosznia, Oroszország, Szerbia és Horvátország csapatainak még nem sikerült átérezniük a halfogás örömét.

A B szektorban Portugália csapata mint listavezető a kilencedik pontyot is lemérette, és a 20.600 g haltömegnél járt. Dél-Afrikának nyolc halat sikerült szákolnia, igaz kisebbeket, így 16.000 grammal ekkor másodikak voltak. Őket 11.150 g és 9.190 g fogással a horvát és az angol csapatok követték, majd ötödikként Majkićék 8.350 grammal. A B szektorban már csak Litvániának nem volt hala.

Eközben a C szektorban Bosznia vezetett 11.500 grammal, de mindössze 150 gramm lemaradással szinte rájuk ragadt Olaszország csapata. Jovica Benak és Boban Radisavljević szerb páros 8.500 gramm hallal a harmadik volt.

A B2-es pozíción a Majkić-Nemčev páros horgászott…
… ám a B1-et, a szektor végét ádáz ellenfelük, a Portugál csapat tartotta


A VILÁGBAJNOKSÁG 48. ÓRÁJA

A pontykapások egyre sűrűbbé váltak. Kemény volt a küzdelem, hiszen esetenként 30 darab pontyot is szákolni kellett, mire bejött egy méretes. Percről percre váltakozott a táblázat állása. A B és a C szektorban mind jobban feltörtek a szerb csapatok, az A szektorban azonban gondok voltak. Bojan Bojanić csapatkapitány már harmadnapja nem aludt, csak néha szunyókált, mert mindig igyekszik ott lenni, ahol kell, taktikai tanácsokkal, technikai korrigálásokkal próbálja segíteni a versenyzőket.

Zoran Djukić és Obrad Marković sokáig nem fogtak méretes halat
Bojan Bojanić csapatkapitány nem is aludt, csak szundikált, álma mégis beteljesült

48 óra elteltével végre az A szektorban horgászó Štuka CT is beiratkozott az eredményes pontyfogók listájára. A 4 lemért pontyuk 8.850 grammot jelentett és 5 pontot ért. Az olasz csapat ugyanitt 40.650 gramm haltömeggel vezetett, második Portugália (36.900 g), harmadik Dél-Afrika (18.800 g) volt.

A C szektorban a Carp Racingnek a jó sorozat után sikerül megbirkóznia a román csapattal. Jovicáék 21.900 grammal átvették szektorukban a vezetést. Második Románia (21.150 g), harmadik Olaszország (16.750 g) volt.

Jovica és Bobán szektorukban átveszik a vezetést

A B szektorban Portugália csapata kifogta a 20. halat, 44.200 grammos eredményével magabiztosan vezette a szektort. Mégis egyre izgatottabban tekingettek a hazai pontyfogók a szomszéd stég felé, mivel úgy látszott, ott Majkićék valami titokzatos módszert is bevethettek, hiszen már ők is a 16. méretes pontyuknál tartottak. Huszonnégy óra alatt 26,5 kg halat fogtak, és a több mint húszkilónyi lemaradást lefaragták a felére. Azaz a szerb csapat 34.850 gramm haltömeggel már szektormásodik lett, míg ugyanitt Dél-Afrika pontosan 20 kilogramm ponttyal harmadik volt.

Blagoje és Milan valamiféle titokzatos módszert is bevethetett
Sokáig nem fogtak semmit, aztán egymás után potyogtak a pontyok

És ekkor, pontosan 24 órával a vb befejezése előtt, az összesítésben 8 szektorponttal SZERBIA VEZETETT!!!!. Portugália 9 ponttal a második, Olaszország 13 ponttal a harmadik volt.

Az egyéni versenyt a portugál Carlos páros (Fernandes és Oliveira) vezette, akik a B szektorból 44.200 g pontyot tessékeltek a mérlegre. Az A szektorból bújt elő a második legjobb eredmény. A Riccardo Fanucchi - Emiliano Bani olasz páros is túllépte a 40 kilogrammos halfogási határt, lemaradásuk mindössze 3.550 gramm volt.

A szoros eredmények miatt, gyakori volt a táblázatokon a helycsere, és bizonytalanságból akadt bőven. Voltak csapatok, amelyeknek nagyon sok pontyot kellett szákolniuk, hogy azok között méretes is legyen. Így a Montargil-tó partján nemigen akadt eredmény-előrejelzésre vállalkozó szakértő. Sőt mindenki előtt világossá vált, hogy a vb legvégén csak pár kilogramm haltömeg dönti majd el, kit illet az idei világbajnoki arany-, ezüst- és a bronzérem.

Dušan Jovanović, a vajdasági horgásszövetség elnöke a reggeli mellett is töpreng

Az utolsó 24 órában a versenyzők sok halat fogtak. Még azok is, kiknek mi, kissé részrehajló szurkolók ezt nem is kívántuk túlzottan.

A mérleg a bírák kezében már teljesen lenyugodott, nem úgy a feszültség, amely pont ekkor tetőzött. Az A szektorban Portugália csapata megelőzte az addig vezető Olaszországot, Litvánia több mint 17 kiló halat fogott, és 650 grammal az 5. helyről a 6. helyre szorította a szerbiai Štuka CT csapatot. A C szektorban a Sorin Rudeanu - Bogdan Guguianu román csapat az első helyről a másodikra szorította vissza Jovica Benakot és Radisavljević Slobodant, ugyanakkor a Lidónio Nuno - Fernandes Vitor portugál csapat megtartotta a 6. helyezést. A B szektorban Milan Majkić és Nemčev Blagoje szektorgyőztesként fejezte be a versenyt, mivel nemcsak behozta, de 10 kilóval meg is előzte szektorában a portugál Carlos párost.

Szerbia két pontot vesztett, egyet nyert. A portugálok egy pontot veszítettek egyet nyertek. Mindkét csapat egyaránt 9 pontot gyűjtött. Nem maradt más, mint előszedni a ceruzát, bevetni a matematikai „összeadogatási” alapműveletet, hogy az izgulók a bírákat megelőzve kiderítsék, kik is valójában az új világbajnokok.

A 8. PONTY- ÉS AMURFOGÓ VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
Helyezés
Ország
Szektoronkénti pontszámok
Haltömeg (kg)
Pontszám
1
Portugália
1 2 6
153,00
9
2
Szerbia
1 2 6
146,15
9
3
Olaszország
3 3 5
112,70
11
4
Románia
1 2 9
134,20
12
5
Dél-Afrika
4 4 7
79,35
15
6
Ausztria
5 8 11
47,25
24
7
Bosznia-Hercegovina
4 7 13
36,15
24
8
Horvátország
3 10 13
49,65
26
9
Franciaország
6 8 12
37,75
26
10
Anglia
8 9 10
32,60
27
11
Litvánia
5 11 12
32,95
28
12
Oroszország
7 10 13
32,10
30
13
Ukrajna
9 11 12
20,50
32

Részletes eredmények: xls

És amit a számok bevallottak: az új világbajnok Portugália 153,00 kg halfogással, az ezüstérmes, 146,15 kg halat kifogó Szerbia előtt. Olaszország 11 ponttal (112,70 kg) bronzérmesként lépett dobogóra.

Csapatversenyben Portugália…

Az egyéni verseny győztesei: aranyérmes Majkić Miša és Nemčev Blagoje - Szerbia (80,80 kg), ezüstérmes Penedo Silvio és Cardana Filipe - Portugália (65,15 kg), bronzérmes Rudeanu Sorin, Guguianu Bogdan - Románia (52,25 kg).

… egyéniben Szerbia Majkić-Flexo Print csapata lépett a dobogó legmagasabb fokára

Amikor a végeredmény összejött, a portugálok még egy ideig hitetlenkedve sajnálták az egyéniben elvesztett aranyat. Szerbia viszont a csapatversenyben elvesztett arany után bánkódott. Aztán mindkét táborban kitört az öröm.

Befejezésül még csak annyit, hogy a hároméves múltú szerbiai Carp föderáció és a szerb pontyfogó válogatott csapata eddig szép eredményeket mutatott föl: a 2004-es világbajnoki titulus után, amikor Ivan Kiralj és Patarčić Vladimir egyéniben is aranyérmet szerzett, tavaly Belgiumban a hatodik helyen végzett, most pedig csapatezüstöt és egyéni aranyat hozott.

A következő, 2007-es világbajnokság színhelye valószínűleg Belgrád és a Száva-tó lesz. Magyarországnak kiváló bojlis horgászai vannak, ezt a különböző nemzetközi kupaversenyeken elért eredményeikkel már többen is bizonyították. Nagyon szép lenne, ha jövőre Belgrádban a magyar pontyfogó válogatott is indulna, hogy szerb kollégáikhoz hasonlóan örömöket szerezzenek e sport kedvelőinek.

Viszontlátásra jövőre Belgrádban!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: