IV. Feeder Világbajnokság Írország, edzés tapasztalatok

IV. Feeder Világbajnokság Írország, edzés tapasztalatok

Idén július 19-én és 20-án Írországban kerül megrendezésre immáron a 4. Feeder Világbajnokság. A magyar csapat már az elmúlt héten szombaton útnak indult, hogy az edzésnapokat kihasználva felkészülhessen a feeder horgászsport legnagyobb megmérettetésére. Ebben a cikkben bepillantást szeretnénk nyújtani az edzésnapok hangulatába, az ott szerzett tapasztalatok közül is megosztanánk néhányat! Hajrá Magyarország!

Ezúttal a csapat nem repülővel vette célba a rendező országot, hanem autókkal konvojban haladva vágtunk neki a majd’ 2800 km-es távnak. Bár sejtettük, hogy hosszú lesz az út, de azért nem gondoltuk, hogy ennyire.

Bepakolásra vár a felszerelések és csomagok egy része

Mivel itt nem voltak a repülővel ellentétben súlykorlátok valamennyi versenyző igyekezett elhozni mindent, amire szüksége lehet majd a versenyen. Ennek eredménye összesen három plafonig pakolt gépjármű lett, amiben a 14 fős delegáció is helyet kapott. Ahogy Walter Tamás, a kapitány fogalmazott „váltott lovakkal” megyünk folyamatosan. Szoros volt az ütemterv, hiszen az Európát Angliával összekötő alagútra a jegyeket már előre meg kellett vásárolni, mely indulásának megvolt a pontos időpontja. A kusza szabályok okozta nehezítő körülmény először ott érte csapatunkat, ugyanis, bár a legtöbb felszerelést szállító haszongépjármű személyautó kategóriába tartozik a belepakolt felszerelés és csomagmennyiség meghaladta a 3 köbmétert, így az a kocsi teherjárműnek számít a „Csalagútban”.

18 órával később Franciaország, Calais-ban a Csalagút európai végén

Ennek az lett a következménye, hogy a fehér csurig pakolt paripánk a sofőrökkel együtt beállhatott a 18 kerekes kamionok közé, mehetett röntgenes átvizsgálásra, de ami még komolyabb hátráltató tényező volt, 2 órával később induló tehervonatra szállhatott csak fel. Így az addig együtt konvojban haladó trió megbomlott, reggel 6 óra után pár perccel két kisbusz átment az első vonattal a csatornán, a harmadik csak 2 óra késéssel vághatott ennek neki.

Csak két autónk mehetett a turista vonaton (a csalagúton), a nagy autónk a kamionok között volt kénytelen 2 órával későbbi indulással utazni

Igen ám, de ez még csak Anglia, ahova pedig mi szerettünk volna menni, az Írország, ami egy „következő” sziget. Az angliai átkelésre szánt 5 órás útra, 7 óra volt kalkulálva, ami ezzel a csúszással így rögtön elolvadt, legalábbis a harmadik kocsink számára. Ugyanis a jegyek olyan irreálisan drágák voltak erre a kompra, hogy a csapat nem kockáztathatta meg, hogy mindhárom autónak plusz az utasoknak új jegyeket vegyen, hanem 2 autó elindult a komphoz.

Az angliai átkelés, immáron csak két autó együtt
Mire a hatalmas komp befutott, Ambus Tibiék is a nagy autóval az utolsó pillanatban megérkeztek

Ambrus Tibor és Barna Szilárd hatékony közlekedésének, valamint egy magyar kamionostól a vonaton megvásárolt GPS-nek köszönhetően alig fél órával a komp indulása előtt befutott a parkolóba a trió elmaradt tagja is, ezzel ismét egyben volt a komplett magyar csapat. Irány Írország…

Kisebb autók az emeleten, nagy kamionok a hajófenéknél kaptak helyet
Mindhárom autónk a kompon már ismét együtt hagyta el az angol partokat, irány Írország!

Kb. 4 órás himbálózás után a kompunk elérte az Ír partokat, a kiszállást követően már „csak” 300 km választotta el csapatunkat a VB helyszínétől. Végül 35 órai folyamatos utazás és 2800 km megtétele után, a fáradt társaság megérkezett Coachfordba, a VB-nek helyet adó településre. Fáradt volt a társaság, de a víz kipróbálása utáni várakozás, a ránk váró kihívás elnyomta a fáradtságot. Így pihent le mindenki vasárnap este…

Nem is tudtuk, hogy a kapitányunk Walter Tomi kamion felvezetést is leszervezett :)

Néhány szót érdemes arra szánni, hogy bemutassuk, miből is áll egy edzés hete egy világverseny alatt, illetve ez most hogyan van Írországban!

A verseny hetét megelőző 2 héten ezen a szakaszon teljes horgászati tilalom volt. Ez a „zárlat” csak a hétfői napon oldódott fel, mely napon indult az 5 napos tréning, melyből a péntek az a „kötelező”. Az, hogy melyik napon ki hol edzhet, az se találomra, hanem egy előre kialakított rács alapján történik, amelyből sorsolnak a csapatok. Ennek célja az, hogy valamennyi csapat horgászhasson mind az 5 versenyszektorban.

Azok a bizonyos edzésnapi boxok és a hozzájuk tartozó országok

Ilyenkor nem „szektorok” és horgászhelyek vannak kijelölve, hanem úgynevezett BOX-ok, amik egy-egy ország rendelkezésére állnak, ahol edzhetnek. Jelen esetben, mivel 25 az induló országok száma 20 box van a fő területen és 5 box van egy bár ugyanahhoz a vízrendszerhez tartozó, de másik területen. Így jön össze a 25 box, a 25 ország 25x6 horgászának. A box, mint egység szombatra „megszűnik” és akkor már szektorok lesznek és abban egyéni horgászállások. A versenyen a fő területen 4 szektor kerül kialakításra (A,B,C,D) egymás mellett, valamint a másik részen egy különálló szektor E jelöléssel. Talán ezek tükrében azok számára is megérthető, mikor hol edzett csapatunk a héten. További érdekesség, hogy valamennyi ország már hétfőtől itt volt és horgászott… ez is jelzi, hogy komolyan veszik az edzés fontosságát valamennyien!

Az első horgásznap borult, esős, szeles idővel fogadott minket. Talán ez a kép is jól szemlélteti a pálya méretét, ameddig a szem ellát versenyzők ülnek, ráadásul tőlünk jobbra még volt 6 box
A közlekedés, parkolás nincs a szervezés magaslatán, egysávos út van oda vissza, így a gyors kipakolásig útonállók voltunk

A csapatunk összetétele

Mindenképp érdemes bemutatni a magyar delegáció tagjait!

Az 5 fős csapat: Erdei Attila, Döme Gábor, Novák János, Sivák Mátyás, Siroki Dávid. A tartalék Vidó Ferenc, míg a kapitány Walter Tamás.

A segítők, akik a versenyzők munkáját segítik: Ambrus Tibor másodkapitány, Bató Attila, Barna Szilárd, Csapi Károly, Dohány Péter, Jónás Zoltán, Takács Péter.

Minden reggel a kipakolás és előkészületek után megbeszéléssel indult az edzés

A kapitány, hogy a lehető legösszetartóbb edzésnapoknak nézzünk elébe, már a verseny előtt kihirdette a versenyen kezdők névsorát. Ennek oka egyértelmű volt, hogy az edzéshét együttműködéssel és ne versengéssel teljen el. Azok az országok, akik az edzés alapján hirdetnek csapatot, gyakran beleszaladnak abba, hogy a versenyzőik nem nyílt lapokkal játszanak egymás előtt, míg nálunk a cél a 100%-ig közös felkészülés a hétvégi viadalra volt!

Hétfő

Ez a nap igazából a felszerelések összeállítására a víz első éles próbájára és minimális különbségekkel való horgászatokra lett szánva. Erre nem húztuk épp a legjobb boxot, mert mint kiderült a 14-es box egy rendkívül akadós terület közepén helyezkedett el. A relatív sekély rész hemzsegett az akadóktól, folyamatosan láttuk, hogy a horgászaink szabadítani próbálják a végszerelékeket.

Beakadt végszereléket próbál menteni Bató Attila segítő

Roppant bosszantó, amikor végre kezd összeállni a végszerelék, a halfogás ritmusa, a jó távolság és az akadó közbeszól. A 6 helyünkből 4 szinte meghorgászhatatlan volt a benti távolságon, csak apró halakra való bogarászás lehet itt a menekülő út, ha ide kerül valamelyikünk… A nap mérlege is ezt tükrözte, a fogásaink 1-6 kg között mozogtak, hozzátéve, hogy kb. 50 szerelék, kosár, vagy előke marad bent csapatszinten ezen a szakaszon!

Döme Gábor dévér párosa, ezekből kell sokat fogni a hétvégén
Erdei Attila tapasztalata is sokat számít a felkészülés során

Kedd

A 2-es box jutott nekünk erre a napra, ahol első nap a holland csapat közepes eredménnyel állt fel. A dolog érdekessége az volt, hogy a 6 horgászhelyből 3 már első napon is jól működött, míg 3 helyen meg kellett szenvedni a kapásért is. Mindössze kb. 80 méterről beszélünk, ami nagyságrendileg egy ötöde egy leendő komplett verseny szektornak és már itt is markáns mederbeli és halfogásbeli különbségek rajzolódtak ki. A bal hármas Erdei Attila, Vidó Ferenc és Döme Gábor volt, míg a „jobb” hármas Siroki Dávid, Novák János és végül Sivák Mátyás volt.

Vidó Ferenc szép keszege, a tapasztalatok alapján ez lesz a versenyt eldöntő halfaj

A fogási eredmények tökéletesen igazolták a Hollandok megállapításait, a bal hármasunk összesen nem fogott annyi halat, mint mondjuk a teljesen jobb oldalon lévő Sivák Matyi. Walter Tamás meg is jegyezte a leendő szektorban végigsétálva és az országokat megnézve, hogy borzalmasan fontos lesz a jó sorsolás. A nagy, 25 fős szektorlétszám miatt rendkívül egyenetlen egy szektor. Már csak belenézünk látszik, hogy mégcsak nem is egyenes. Legalább 30 méter mélységű öböl van egy szektorban a vízbe benyúló területekkel… nem lesz egyszerű! Ezt tetézi az eltérő vízmélység, ami nálunk 9-től 12 méterig terjedt ugyanazon a távolságon.

Az elakadások ellen magasra tartott bottal lehetett valamennyire védekezni még fárasztás közben is
Roppant fontos a kíméletes horogszabadítás, ha a hal elpusztul, még a mérlegelés előtt kiveszik a szákból és nem számít bele a súlya az összfogásba

Szerda

Különös meglepetést tartogatott ez a nap a csapatunk számára. A szomszédunk nem volt más, mint az egyik legnagyobb esélyesnek tartott angol csapat. Mi a 16-os boxban horgászhattunk, míg ők a 15-öst kapták. Így azért könnyebben meg lehetett nézni, mit és hogyan csinálnak, no mondanom se kell, hogy ők is figyeltek minket.

Siroki Dávid egy szép sügérrel, mögötte az angol szektor

Az időjárás ezen a napon meglepően kellemes volt, ami viszont a halfogásnak nem igazán kedvezett. Megfigyeltük ugyanis, hogy minél borúsabb, felhősebb, esősebb és szelesebb az idő, annál több halat lehet fogni. Míg ezen a napon a szokásos pár perces esőktől eltekintve verőfényes napsütés volt a jellemző.

Az angolna nemhogy nem számít a versenyen, de ha szákba rakod 1500 Eurós bírság a jutalom

A fogásaink ennek megfelelően vegyesen alakultak, volt, aki 10 kiló közelébe tudott menni, de volt olyan horgászunk, aki megküzdött az akadókkal, angolnákkal (ami nem számít a versenybe, szigorúan védett, még haltartóba se szabad tenni) és ennél szerényebb fogási mennyiséget ért el. Ezen a napon már tisztult a kép az élőanyagot és etetőanyagot illetően, de azért még sokat kellett horgászni, hogy minél megfelelőbb legyen a keverék és a horogcsalik összeállítása.

Sivák Mátyás vegyes fogása, akad benne dévérkeszeg, bodorka, hibrid és sügér… ezek a várható halfajok

Az Angol - Magyar házidöntő ezúttal az angolok javára billent, tehát még volt min agyalni, de reméljük ezúttal is igaz lesz a mondás: „Nem az edzést kell megnyerni!” Kezdett bebizonyosodni, hogy közel se lesz annyi hal a versenyre, mint prognosztizálták a szervezők. A korábbi 30+ kilós jóslatok szépen lassan csökkenek 20, 15, majd 10 kilóra…

Siroki Dávid meglepően sok sügeret fogott az egyik szektorban, tömzsi hal, jól nyomja a súlyt
Döme Gábor is mindent megtesz, hogy a csapat a lehető legjobb eredményt érhesse el

Csütörtök

Ezen a napon az egyetlen különálló szektorba, a „Garden Centerbe”, azaz az E szektorba kaptunk edzési lehetőséget. A korábbi hírek igen vegyesek voltak… míg első napon rekord fogásokról számoltak be a csapatok, addig a másodikon már nyoma nem volt szinte mennyiségi halnak.

Csütörtökön az E szektorba tudtunk edzeni

Egyik nap sok dévér volt a jellemző, míg másnap szinte kizárólag csak bodorka. Ez a nap tökéletes bizonyítéka volt annak, hogy mennyire helyfüggő az egész pálya. Ebben a szektorban például a két szélen fogható a komoly súlyt jelentő dévérkeszeg, míg a belső helyeken kizárólag bodorka csalható horogra. Ez utóbbiak nem nyomják úgy a súlyt, mivel az átlagsúlyuk 6 deka körül alakul, így 100 darab megfogása se visz nagyon 6 kiló fölé. Míg ugyanez ötödannyi dévérrel is könnyedén elérhető.

Erdei Attila E szektorbeli bodorka zsákmánya

Este került megrendezésre az ünnepélyes megnyitó, amin valamennyi csapat felvonult Coachford főutcáján saját zászlóját lobogtatva az összegyűlt tömeg tapsa kíséretében.

Felvonulás Coachford főutcáján a tapsoló nézők előtt
Az ünnepélyes megnyitó csütörtök este volt

Érdekes gondolattal nyitotta meg Claudio Matteoli a FIPS elnöke a rendezvényt: Bár még csak a 4. Feeder Világbajnokság, mégis már a második legnépszerűbb horgászverseny ez, tehát a fejlődése igen jól megfigyelhető ennek a szakágnak!

A Feeder versenyhorgászat rohamosan fejlődik, mondta Claudio Matteoli a megnyitón
Az utolsó edzésnap a 6-os boxban volt

Péntek

Túl vagyunk az utolsó edzésnapon is, melyet a 6-os boxban horgászhatott le a csapat. A korábbi terveket felborítani látszik a bodorka. Azonban az átlagsúlyuk a belső területeken lecsökkent. Siroki Dávid 101 darab bodorkája mindössze 3,5 kg-ot nyomott, így nem nehéz kiszámolni az átlagot.

Dévér, vagy bodorka lesz a verseny hala?
Vidó Feca ma 11 dévért fogott a rövid ideig tartó bodorkázása után
Ahogy közeledik a verseny Walter Tamás kapitányt egyre több média keresi meg interjú miatt, ők éppen franciák

Tovább bonyolítja a képletet a nagy vízmélység, melyben vagy dévért talál a horgász, vagy megjelenik az oda készített etetésen az angolna, ami ugye nem számít.

Haldorádó Tournament feeder fej „special edition” - azaz trikolor kivitelben, itt is JÓ MAGYARNAK lenni a vízparton!

Kiemelkedő fontosságú a horgászhely feltérképezése, mely áll egyrészt az akadók vizsgálatából, illetve ami ennél is kardinálisabb kérdés a vízmélység méréséből. Erre azonban nem használható se marker úszó, se bármilyen waggler, kizárólag speciális balanszírozott ólommal engedélyezett a mélységmérés.

Haldorádó - Cralusso koprodukcióban készült prototípus balanszírozott fenékmérő ólom - 11,4 sec, azaz kb. 11 méter mély víz

Érdekessége volt a mai napnak, hogy nem sokkal 12 óra után a szomszédunk, az ír válogatott befejezte a kötelező edzést, visszaborították a halat, gratuláltak egymásnak, fényképezkedtek és összepakoltak. Az angolok pont tegnap nemzetközileg ismert negatív jelzőkkel illettek egy országot, akik ugyanezt csinálták a szomszédjukban. Rendkívül etikátlan a halak edzés felénél való visszaborítása, mivel a visszafelé rohanó hal, magával húzza a nyugodtan kajáló társaikat is, tönkretéve ezzel a szomszéd horgászatát. Azonban ez a magabiztosság megdöbbentő volt, vajon ennyire kiismerték volna a vizet? Majd vasárnap estig megkapjuk erre a választ, az viszont tény, hogy egy óra után bodorka vadászatban Írország - Magyarország meccset 68-150-re mi nyertük csapat szinten.

Köszönjük, nekünk ennyi is elég volt - déltől pakolnak az írek

Az etetőanyag kérdésre pont került a ma esti megbeszélésen és szombat hajnali 5-kor már indul is a keverés, hogy a versenyzők a legjobb állagú keverékekkel vághassanak neki a viadalnak.

19:30 - Friss hír!!!

Megvan a holnapi szektorbeosztás, melyik versenyzőnk hol horgászik, íme:
A szektor - Novák János,
B szektor - Erdei Attila,
C szektor - Döme Gábor,
D szektor - Siroki Dávid,
E szektor - Sivák Mátyás

Természetesen erre a VB-re se juthatott volna ki a magyar csapat a támogatók nélkül!

Carp Zoom, Deáky Fishing Tackle, Haldorádó, Magyar Horgász, Magyar Olimpiai Bizottság, Maros Mix, Mohosz, The Fishing & Hunting Channel, Walterland

Köszönjük nekik!

További képekért látogasson el a Facebook oldalunkra!

Egy dolog van már csak hátra -> szombaton és vasárnap a verseny! Szorítsanak velünk a legjobb eredményért! Mindkét nap délutánján egy beszámolóval jelentkezünk a napi eseményekről!

Hajrá Magyarország!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: