Részletes beszámoló az újvidéki halfogó világbajnokságról

Részletes beszámoló az újvidéki halfogó világbajnokságról

Ízelítőül: a 10. Gyermek és 19. Utánpótlás Édesvízi Halfogó Világbajnokságon összesen 823,9 kg halat fogtak ki a versenyzők. Abból 313,9 kg-ot (átlagban 4.138 g-ot) a gyerekek, és 510 kg-ot (átlagban 4.250 g-ot) az ifik fogtak. Az éremhullás alapján a világbajnokság második legsikeresebb országa Magyarország.A Haldorádó honlap látogatóinak kérésére állítottam össze a világbajnokságról és a vízparton látottakról-hallottakról az alábbi bővebb beszámolót.

Szerbia és Montenegró idestova fél évszázad után végre házigazdaként köszönthette a világ legjobb horgászait. Így nem csoda, hogy július 17. és 24. között a hazai szemlélők fokozott élvezettel kísérték végig, hogyan összpontosít 21 ország válogatott szakvezetősége és versenyzője a piros műanyag szalagokkal kijelölt csatornaparton, a 10. Gyermek és 19. Utánpótlás vb színhelyén arra, hogy kedvébe járjanak a bácskai halaknak, és azok pont az ő etetőanyagaikba, és csalijaikba kóstoljanak.

Benépesült a DTD-csatorna kátyi és a temerini híd közötti szakasza

Az edzések ideje alatt a széltől felkorbácsolt víztükör előtt Alan Scotthornnal találkoztunk. A négyszeres világbajnok az angol gyerekeket nemcsak felkészítette, de edzőként és helyszíni tanácsadóként el is kísérte őket a vb-re.
- Először vagyok az Önök országában - mondta Alan - részletesebben nem volt alkalmam megismerni Újvidéket, de elmondhatom, jól érzem magam itt. Ami a versenypályát illeti, ideálisak a horgászati feltételek. Bőven van hal, egyenletesen oszlik meg a csatorna teljes hosszán, ezen a vízen a horgászszerencse csak másodlagos szerepet játszik, így elvárom, hogy a legjobb csapat győzzön. Szerintem a francia és a magyar válogatott a legerősebb, ők a favoritok - jósolta Alan Scotthorn horgászmester.

Az edényekben kikevert csodaanyag teszi eredményessé a horgászt

A csatornaszakaszról Nagy András és Tímár Gábor is hasonlóan vélekedett: - Biztonságos a partja, egyenletes medrű a pálya, szinte minden résztvevőnek azonos feltételeket biztosít. A világbajnoki titulus megszerzésére legesélyesebb a franciák és az angolok. Esetleg meglepetést hozhat még a hazai csapat. Mi pedig végig küzdeni fogunk.

A magyar csapatban Nagy András
A rutinos Tímár Gábor is segédkezett
Magyar Szilárd csapatkapitány
A fiatalok mindegyike, közöttük Csillag Laci is keményen dolgozott
Akkor is horgásztak, amikor az erős szélben az ernyőt is tartani kellett…
… és ilyen halakat is fogtak

Hogy a magyar csapatban nagy az akarat, arról már kedden délután meggyőződtünk, amikor a nyakunkba ömlő türelmes eső olyannyira megtette a magáét, hogy az ilyen időhöz szokott hidegvérű angolok is, igaz utolsó előttinek, de mégis jó órával az edzésidő lejárta előtt visszavonultak. Nem így a magyar csapat, akik remeteként kitartott a szabadban és ledolgozta a tervezett edzésidőt. Ami a modoros szigetországi horgászokat illeti, viselkedésük kissé szokatlannak tűnt. Felmerült a kérdés, alábbhagyott a lelkesedésük vagy már eleget tudnak? Igaz, hogy a többi edzésnapot hidegvérűen végigdolgozták ők is…

Hogy a víz fortélyait kiismerjék, az edzéseken a tapasztalt felnőttek is horgászbotot ragadtak
Sokféle halfaj akadhat, azok is váltakozó étvággyal harapnak
Puhatoljuk ki a vizet...
Biztosan mindent jól csináltuk a mai napon?
Nagy volt a magyar csapatban az akarat. Kedden zuhogó esőben a csatornaparton remeteként dolgozták le a tervezett edzésidőt

Ahogy Alan Scotthorn is említette, hal volt bőven. És itt kezdődött a bizonytalankodás. A stratégáknak több mint féltucatnyi, váltakozó gyakoriassággal kapó halfajra, azok nagyságára, a kiválasztott meghorgászandó halfaj kedvenc tartózkodási helyére, a horogra tűzendő csali fajtájára, az etetőanyagok összetételére és az etetés ütemére és a lassú folyású, de a Duna vízszintjétől függő csatornán esetleg megváltozó körülményekre vonatkozó adatsokasággal kellett megbirkózniuk. Mindezt egyetlenegy okból tették, hogy a csapatuk fiatal mesterhorgászai bevethessék a pályára vonatkozó legjobb harcmodort, amelytől a mérkőzés végén legsúlyosabbá válik haltartójuk. És a vb végén be is bizonyosodott, hogy aki a horgászsportot hosszú évekig egyengette és a legfelsőbb fokon művelte, annak könnyebb volt eligazodnia a Duna-Tisza-Duna csatorna fortélyain. Persze mindez nem szavatolja a sikert, de mindenképpen komoly előnyt jelent.

Szombaton az égi locsoló csordogáló rózsája alatt megkezdődött a vb

A nem kötelező és a kötelező ötnapos puhatolózás és edzés után 23-án, szombaton Anglia, Cseh Köztársaság, Franciaország, Magyarország, Olaszország Horvátország, Szlovákia, Szerbia és Montenegró, Portugália, Szlovénia, Lengyelország, Spanyolország és Bosznia és Hercegovina válogatottja mindkét versenykategóriában, Belgium, Wales, Luxemburg, Hollandia, San Marino, Németország, Dél-Afrika és Románia válogatottja az utánpótlás halfogó világbajnokságon indult. A versenyzők az áradó Dunától gyarapodó csatornavízbe előbb a nehéz etetőanyagot szórták be, majd bevetették horgaikat is.

Versenymozzanatok: Graham Scott...
... Németh Bálint...
... Samantha Perkins...
... Karel Skalický...
... Nagy András...
... Csillag László...
... Tímár Szabolcs...
... Pemb Wrigthing...
... Kaló Norbert...
... Bagó László…
... és Fotyek Péter

A zuhogó esőben az első világbajnoki napon a magyar gyermek válogatott csapata 31 ponttal (12.895 g kifogott hallal) az 5. helyen végzett. Tallós Tibor az A szektorban 4 pontot (2.415 g), Kaló Zoltán a B szektorban 6-ot (3.040 g), Parádi Gergő a C szektorban 8-at (2.010 g), Bagó László a D szektorban 7-et (2.665 g), és Kaló Norbert az E szektorban 6 pontot (2.765 g) gyűjtött be. Az angoloknak sikerült az ötből három (A, B, E) szektorban a győzelmet megszerezni, Oliver Scotthorn a D szektorban második lett, de a kiváló egyéni teljesítményeik ellenére az első nap győzteseként eléjük kerültek a cseh gyerekek. Kiegyensúlyozottabban dolgoztak, négy szektorban nyertek második helyet, a D-ben viszont Jan Pecarovský több mint egy kiló hallal verte Oliver Scotthornt. Graham Scott volt az, aki az angol válogatottból kisiklott, az ő 7 pontja szorította le a 2. helyre csapatát. A francia válogatott 18 ponttal harmadikként végzett. Az egyetlen francia szektorgyőzelmet Gregory Cornut hatalmas fölénnyel nyerte: 3 kiló hallal előzte meg követőjét. A kifogott 6.440 g hal bőven elegendő volt arra, hogy Gregory egyéni bajnokként fejezze az első világbajnoki napot. A 10. Gyermek Halfogó világbajnokság első napján a magyar csapat legeredményesebb tagja a 20. helyen álló Tallós Tibor volt.

Az első világbajnoksági napot végigáztatta az eső
Míg a parton járók egy része a zuhogó eső ellen védekezve a maga módján divatozott...
… a fiatalok minden tudásukat bevetve horgásztak
Csillag Laci újabb hallal jut közelebb a szektorgyőzelemhez

Vasárnapra végre kiderült. De nem a listavezető cseh gyermekcsapatnak. A nyári kánikulában, az apadó Duna mentén a második fordulóban a tapasztaltabb angol és francia csapat megelőzte őket. Az angoloknál Oliver Scotthorn, Graham Scott és Matt Geofrey szektort nyert, Samantha Perkins második, Eric Yeomans pedig harmadik lett. Csak nyolc pontot szedett tehát össze az angol csapat. A franciák 16-ot, a csehek 22-őt gyűjtöttek. Akik még a szektorgyőzelmet ünnepelhettek: Vito Vitelli az olasz csapatból és Kaló Zoltán a magyar válogatottból (B - 4.475 g). A többi magyar versenyző közül ezen a napon Kovalovszki Bence 6 pontot (A - 2.665 g), Tallós Tibor 6 pontot (C - 2.605 g), Bagó László 8 pontot (D - 1.670 g) és Kaló Norbert 4 pontot (E - 3.110 g) gyűjtött; az így megszerzett 25 pont a második napon a negyedik helyet jelentette.

Ami a gyermek kategóriában az egyéni bajnokok listáját illeti, Matt Geofrey a második napon is megnyerte szektorát és az összesítésben a több halat fogó francia Gregory Cornut előtt világbajnok lett.

A 10. Gyermek VB egyéni eredményei
Helyezés
Versenyző
Csapat
Össz. Pont
Össz.súly (g)
1 - 2. napi helyezés
1.
Matt Geofrey
Anglia
2.0
7.625
1 - 1
2.
Gregory Cornut
Franciaország
3.0
9.805
1 - 2
3.
Oliver Scotthorne
Anglia
3.0
7.735
2 - 1
4.
Samantha Perkins
Anglia
3.0
7.070
1 - 2
5.
Eric Yeomans
Anglia
4.0
8.410
2 - 2
6.
Jan Bartos
Cseh Köztársaság
4.0
7.895
2 - 2
7.
Jan Pocarovsky
Cseh Köztársaság
4.0
7.795
1 - 3
8.
Vito Vitelli
Olaszország
5.0
6.885
4 - 1
9.
Loic Charretier
Franciaország
5.0
5.990
3 - 2
10.
Martin Rusnak
Szlovákia
6.0
7.315
3 - 3
...
12.
Kaló Zoltán
Magyarország
7.0
7.515
6 - 1
...
19.
Kaló Norbert
Magyarország
10.0
5.875
6 - 4
...
22.
Tallós Tibor
Magyarország
10.0
5.020
4 - 6
...
34.
Bagó László
Magyarország
15.0
4.335
7 - 8
...
58.
Kovalovszki Bence
Magyarország
19.0
2.665
13 - 6

Az angolok jellemező fölénye nemcsak a 10. Gyermek, de a 19. Utánpótlás vb-én is érezhető volt. A szigetlakók az első versenynapon, a csordogáló esőben áradó csatornán mindössze egy szektorelsőséget szereztek, de a többi szektorban nem csúsztak a 4. hely alá. Az E szektorban kifogott 9.930 g hallal szektort nyerő Ricky Hines egyben az első nap utánpótlás bajnoka is lett. A „gentlemanusok” mintha összeforrtak volna a rakósbotjaikkal. Összesen 14 pontot gyűjtöttek be és a francia csapat előtt 12 pont előnnyel nyerték az első napot. A szombati nap harmadik legjobb eredményét Lengyelország csapata hozta össze 27 ponttal. A magyar válogatott negyedikként követte őket 28 ponttal. A szektorgyőzelmekből kettő jutott a Cseh Köztársaságnak, Karel Skalický az A szektorban 3.030 g, Martin Kubik a D szektorban 7.610 g hallal nyert. A C szektorban a lengyel Sebastian Maczka (6.215 g hallal) lett az első, és aminek mi legjobban örültünk, az Csillag Laci győzelme, amit a B szektorban kifogott 4.250 gramm halával érdemelt ki. A magyar csapat pontszámgyűjtői: Fotyék Péter 10 pont (A - 1.610 g), Nagy András 4 (C - 4.435 g), Tímár Szabolcs 7 pont (D - 4.280 g), Németh Bálint 6 pont (E - 4.660 g).

Az első nap bajnokát, Ricky Hines-t a táblázaton Martin Kubik, Sebastian Maczka, Csillag László és Karel Skalický követte.

Vasárnap kisütött a nap
Megkezdődött a vb finise
Újabb halak kerültek a horogra
Nagy volt az izgalom
A fiatal horgászok keményen küzdöttek

Az utánpótlás kategóriában a második versenynapot fergeteges szurkolás jellemezte. A franciáknak csak akkor lett volna esélyük az első helyre, ha az angolok közül legalább két versenyző nagyot bukik, azaz a tizediknél rosszabb helyezést ér csak el. Persze ebbe a lehetőségbe beleszólhatott volna a csak egy-egy pont lemaradással utánuk sorakozó lengyel és magyar csapat is.

Tímár Szabolcs a szektorgyőzelemért hajtott…
… amikor lebegő „szigetek” érkeztek elébe

Már a reggeli sorsolás meghozta az izgalmakat. Az E szektor 1-es posztjára az első nap legjobbja, Ricky Hines került, mellé az előző napi szektormásodik szlovén Tomaž Štefančić, a 3-asra pedig az utánpótlás korosztály utolsó évében lévő Csillag Laci került. Aki itt győz, bajnok lesz - mondogatták a leselkedők. És a franciák titkos óhajából, ha nem is jött be a teljes számadás, de megesett, hogy az angolok sztárja, Ricky hosszabb fárasztás után egymás után két kimondottan nagy halat elveszített, amit az apadásba váltó Duna és a visszafelé folyó csatorna megcsappant kapókedvű halai büntetettek.
- Ma következett be, amire tegnap számítottunk - mondta bele mobiltelefonjába Magyar Szilárd, a csapatkapitány. És emellett az előre kidolgozott stratégia utasításait is, amelyek egy Duna menti horgásznak - ide értve a versenyzőket is - nem hangzottak ismeretlenül. Jöttek az éterben a részletek: mely halakra és hol etessenek, melyeket fogják, mit készítsenek elő, mennyi idő után váltsanak át. A verseny második órája után meglehetősen tisztult a kép. Csillag Laci szektorában a kialakuló eredmény csak arra volt elegendő, hogy kedvet adjon a többieknek. A csehek legjobbjai immár nem voltak sehol, Kabát 15 pontot, Skalický 12,5-et, Kubik 11-et gyűjtött össze a szektorában. A telefonok meg csak mondogatták: az első nap szektorgyőztesei nem fognak duplázni, erre már csak Csillag Lacinak van esélye. Tímár Szabolcs is kedvet kapott. Az apadás kezdetén kilónyi vágott gilisztát kevert az etetőanyagba, és azt szórta a vízbe. Rendületlenül szedegette a tömzsi törpéket, de a szektorgyőzelmi hadjáratát az apadó Duna felé vonuló hínár meghiúsította. A már horogvégen táncoló törpék közül a verseny finisében kettő is leakadt, a legtermetesebb harmadik az összetornyosult lebegő vízinövénybe szökött és a finom szerelék beszakadt. Habár Szabolcs gyorsan botot cserélt, Hitchcock filmrendezésére emlékeztető módon a DTD csatorna újra beavatkozott. Ezúttal a levonuló vízi akármikből összeállt, nagy úszósziget lebegett Szabolcs területére. Így a 8. vb-t horgászó válogatott horgásznak a botcserét követő utolsó öt percben már nem sikerült halat fognia.

Szabolcs mérlege ennyit mutatott
A legrangosabb gyermek és utánpótlás horgászverseny befejeződött
A fiatalok számára sem volt könnyű a kétnapos összecsapás

Végül Szabolcs a verseny végét jelző hangjelzés után 4.010 g hallal zárt, és 170 g lemaradással a horvát Elvis Šinko mögé, a B szektor 2-dik helyre került. Az A szektorban Brichter Zsolt 5 pontot szerzett (2.920 g), Nagy András a C szektorban 6-ot (3.015 g), Németh Bálint a D szektorban 7-et (1.145 g), Csillag Laci pedig csillogott. Ezen a napon 5.950 g halat fogott, ezzel szektort és világbajnokságot nyert!

A 19. Utánpótlás VB egyéni eredményei
Helyezés
Versenyző
Csapat
Össz. Pont
Össz.súly (g)
1 - 2. napi helyezés
1.
Csillag László
Magyarország
2
10.200
1 - 1
2.
Pemb Wrighting
Anglia
4
9.330
3 - 1
3.
Sebastian Maczka
Lengyelország
6
9.250
1 - 5
4.
Yoan Lefevre
Franciaország
6
7.040
5 - 1
5.
Courtois Ludovic
Franciaország
7
10.165
2 - 5
6.
Luca Maffei
Olaszország
7
6.340
4 - 3
7.
Luca Marcoionni
Olaszország
8
7.460
5 - 3
8.
Antoine Sekli
Franciaország
8
5.710
5 - 3
9.
Callum Dicks
Anglia
8
4.620
4 - 4
10.
Jonathan Sammarti
Franciaország
8,5
10.310
2 - 6,5
11.
Tímár Szabolcs
Magyarország
9
8.290
7 - 2
?
14.
Nagy András
Magyarország
10
7.450
4 - 6
?
44.
Németh Bálint
Magyarország
19
5.805
6 - 13
?
91.
Brichter Zsolt
Magyarország
26
2.920
21 - 5
?
96.
Fotyék Péter
Magyarország
31
1.610
10 - 21

Magyar Szilárd csapatkapitány elégedett a válogatott eredményével. A csapatbronzéremmel és Csillag Laci győzelmével is, amely tulajdonképpen az egyetlen arany, amelyet a szigetország átengedett a kontinensnek.

Már csak a dobogó magaslatával kellett megbirkózni, ahol a győztesek átvették az érmeket
Csillag Laci volt a legboldogabb
Dobogón a magyar világbajnok!

Mégis Laci volt a legboldogabb. Szívesen pózolt a fotósoknak és örömmel beszélt a horgászkarrierjének legnagyobb sikeréről.
- Nagyon boldog vagyok - mondta mosolyogva -, peches voltam három évig, hisz valami mindig közbejött, és meg kellett elégednem vagy a harmadik vagy a negyedik hellyel. Ezúttal minden úgy ment, ahogy kellett. Újvidék örökre az emlékezetemben marad. Kiváló a versenypálya, nincs rajta favorizált horgászhely. Alig várom, hogy újra ugyanitt horgászhassak. Remélem, ez a Felnőtt Halfogó Világbajnokság lesz, mert bizonyítani szeretnék a legerősebb mezőnyben is.

A 10. Gyermek és 19. Utánpótlás VB legsikeresebb országai
Helyezés
Csapat
Arany
Ezüst
Bronz
1.
Anglia
3
1
1
2.
Magyarország
1
-
1
3.
Franciaország
-
2
1
4.
Cseh Köztársaság
-
1
-
5.
Lengyelország
-
-
1

Elégedettek a szervezők is. Mert nem csak a résztvevő országok szakvezetősége és versenyzői, de a CIPS és FIPS legmagasabb rangú képviselői - közöttük Claudio Mateolli úr, a FIPS elnöke - is, megdicsérték a vb menetét és a versenypályát is. És azért is elégedettek, mert Csillag László nagyon közel áll az igazsághoz. Felbátorodva a vb sikeres kimenetelén a Vajdasági Horgászszövetség elnöke, Dušan Jovanović úr szavai szerint, Szerbia és Montenegró és a Duna-Tisza-Duna-csatorna a napokban megpályázza a 2007. évi Női Felnőtt Halfogó Világbajnokság szervezési jogát.

Újabb horgászversenyekre várva búcsúzik a Duna-Tisza-Duna csatorna

Viszontlátásra Újvidék!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: