Klub Feeder Országos Bajnokság beszámoló - 1. forduló

Klub Feeder Országos Bajnokság beszámoló - 1. forduló

Újabb versennyel bővült ebben az évben a magyar horgász versenysport. Első alkalommal kerül megrendezésre a Klubcsapatok Feeder Országos Bajnoksága. A helyszín Szeged, a maty-éri evezőspálya. A két fordulós bajnokság várhatóan igen izgalmas, sok, és nagyhalas versenyt ígér, ismerve a pálya adottságait a korábbi versenyekről.

Néhányszor már leírtam, hogy mennyire töretlen a feeder versenyek népszerűsége, most sem tudok elmenni a mellett, hogy ezt megemlítsem. Erre az először megrendezendő Országos Bajnokságra rekord számú, 23 csapat adta le a nevezését, magasan megelőzve ezzel az úszós, finomszerelékes versenyen induló csapatok számát. A "feeder sportág" tehát népszerű, és egy jól megrendezett, sokhalas, látványos verseny ezen még csak emelhet.

A versenyen a MOHOSZ oldalán olvasható versenyszabályzat érvényes, az alapján történik a lebonyolítás is. A 4 versenyzőből álló csapatok négy darab 23 fős szektorba fognak sorsolni egy rács segítségével, amely biztosítja a következő fordulóra a megfelelő kiemeléseket is.

Nem véletlenül várunk izgalmas versenyt ezen a hétvégén. Nagyon sok múlik azon, hogy a csapatok hogyan tudják megoldani a zavaró körülmények kizárását és kezelését, gondolván ekkor például a törpeharcsára. Azt mutatják az edzés napok, hogy megoldható a dolog, csapatszinten is akár, hogy igen komoly mennyiségben sikerüljön nagy testű halat fogni. Persze minden szektorban lesz pár olyan szakasz, ahol ez nem lesz könnyű, de ez csapat verseny, a győzelemhez elvileg nem kell minden szektorban győzni, az esetlegesen rosszabb helyezési számot hozó versenyző eredményét a társak tudják korrigálni egy-egy szektor eleji pontszámmal.

A verseny a mai napon 7.00-kor, megnyitóval kezdődött, ezt követően a sorsolásra került sor. A horgászhelyeket 8.30 után foglalhatják el a versenyzők, erről hangjelzés fogja őket értesíteni.

Portálunkon természetesen folyamatos tudósítást olvashatnak a kedves Olvasók, igyekszem mindkét napon sok fotóval, sok szép hallal, a lehető legsűrűbben jelentkezni.

Hét óra előtt lassan érkeztek a csapatok, a megnyitó helyszínére, persze előtte a parkoló autók között már javában folyt a munka. Csali szétosztás, etetőanyag porciózás, az utolsó ötletek egyeztetése.

Meg látszik az arcokon a tét, nagy az izgalom a sorsolás előtt.

Hét óra után nem sokkal Polyák Csaba és Láda Gáspár szavaival elkezdődött a megnyitó. Némi szabály pontosítás is történt főleg annak a tekintetében, hogy verseny közben ki mehet le a horgászhoz: csak a csapatvezető, és az edző.

Ezután megkezdődött a sorsolás. Először a sorsolási sorrend került megállapításra, majd ennek megfelelően húzták ki a csapatvezetők azt a számot, ami megmutatta a sorsolási rácsban a korábban kihúzott szektorokban hova is ül a versenyző.

A horgászhelyeket csak fél 9-kor lehet elfoglalni, addig a szektoron kívül zajlott a felkészülés.

Lassan érkeznek a versenyzők.t
Elkezdődött a megnyitó
Sok izgalmat rejt még a mai nap
A sorsolás
Nagy a forgalom, sorban érkeznek a versenyzők
A horgászhelyek elfoglalása fél kilenckor volt lehetséges

A következő esemény a kilenc ór után pá perccel elinduló limitellenőrzés volt. A precízen összeállított mennyiségek miatt nagyon gyorsan haladt a pálya két végéről indult ellenőrző csapat.

Erős segítségben bíznak a fiúk
Gyorsan halad az ellenőrzés
Csalik széles tárháza a halaknak

Nem lehet panasz az időjárásra, sőt, nagyon meleg várható ma, igaz néha enyhe szellő hűsíti még a versenyzőket, nézőket. Reméljük a halak is díjazzák ezt az időt, és kapókedvük töretlen marad a teljes fordulóban.

Felhő nincs az égen, már most nagyon meleg van

Tíz óra előtt 10 perccel felhangzott a következő hangjelzés, engedélyezve az alapozó etetés megkezdését. A versenyzők 90%-a a közeli, szinte láb alatti horgászatra készülve, 4-6 méterre alapozott, helyezte el azt a pár kosárnyi etetőanyagot, kukoricát, amit leginkább a pontyoknak szántak .

Tíz órkaor elkezdődött az első fprduló.

Szinte láb alatt csobban az etetőkosár
A D szektorban 3 perc alatt szákban volt az első ponty
Darabosabb halak is érkeznek az etetésre
Egy szép tükrös

A D szektorban 3 percen belül szákban volt az első ponty, és jó pár társa követte még különböző helyeken. Sajnos eléggé bezavar a törpeharcsa néhány helyen, felszedve a pontyoknak szánt csalit.

Míg a D szektorban jópár pontyot sikerült már fogni, addig a C szektorban gyakorlatilag csak törpeharcsa került a horogra az első fél órában. Sok idő van még biztosan megérkeznek a pontyok is, türelem.

Két óra telt el a kezdéstől, a szélső szektorok jóval erősebbek ponty fogásban, mint a pálya közepe, de nagyjából ez így is szokott lenni kevés kivétellel. Szinte mindenki a közeli horgászatot űzi, azzal a kevés kivétellel, aki előtt közel valami ok miatt nincs nagy testű hal, ők a bójasor előtt, vagy féltávon próbálják horogra csalni a pontyokat.

A törpeharcsa sajnos még mindig nagyon zavaró egyes horgászhelyeken, nehéz őket kizárni a horog közeléből. Persze, ha sok nagytestű hal tartózkodik az etetésen, azok azért távol tudják tartani őket ideig-óráig.

Még több mint a fele hátra van a versenyből bármi megtörténhet még, akár vesztes pozícíóból is fel lehet jönni, nincs ok az elkeseredésre.

Nehéz a törpéket távol tartani a csalitól
Bónusznak számító pikkelyes
Gyere, gyere, gyere...
Lipák András első hala
Vidó Ferenc egy átlagos méretű hala
Sokáig tartó fárasztás: igen szép az eredmény
Nagy Benedek hala útban a szák felé

A pontyok átlagosan 50-80 dkg súlyúak, ezek a könnyebben kezelhetők, a bónusznak számító 1,5-3,5 kg-os halakat azért nehezebb szákba terelni a finom szereléssel. Pici horog, viszonylag vékony előke miatt tovább tart a fárasztás, és bizony nagyon sok hal el is megy közben. Nincs dühítőbb, mint a szákolás előtt lelépő ponty, és erre sajnos nagyon sok a példa.

A pontyok átlagosan 50-80 dkg súlyúak, ezek a könnyebben kezelhetők, a bónusznak számító 1,5-3,5 kg-os halakat azért nehezebb szákba terelni a finom szereléssel. Pici horog, viszonylag vékony előke miatt tovább tart a fárasztás, és bizony nagyon sok hal el is megy közben. Nincs dühítőbb, mint a szákolás előtt lelépő ponty, és erre sajnos nagyon sok a példa.

Még egy óra van vissza a versenyből, eléggé belassult a halfogás a forduló második felében, nagyon sokat kell várni a helyek többségében egy-egy kapásra. Ráadásul a középső szektorokban ez leggyakrabban törpeharcsa. Valamiért a versenypálya egyes szakaszain nagyon nem akar partközelbe kiállni a ponty, és belül sem látni látványosan fogni senkit.

Néhány helyen viszont nagyon szépen, szinte kapás kapást ér, 11-12 db pontyon is túl könnyebben mosolyog a horgász..

Most kellene egy jó hajrát nyitni, kitalálni valami okosságot, de ehhez a halaknak is aktívan hozzá kell járulni. Egy óra sok idő, egy stabilan a horgászhely elé állított ponty csapatból lehetne fogi jelentős mennyisége tmég ennyi idő alatt.

Vajon hol a hal a képen?
Darabos ponty kérte el a kukoricát
A D szektorban jópár ekkora hal került szákba
Érthető az elégedett mosoly
A pálya közepén sajnos időnként csak a szúrósabb típus eszik
A kiló feletti halat igen meg kell becsülni, merítőből kborítva kerül a szákba
50 perces fárasztás gyümölcse

Alig 10 perc van vissza az első fordulóból, és ember legyen a talpán, hogy valaki megmondja melyik csapat áll az élen. Kevés az információ mindehhez, egyébként is majd a mérleg "beszél".

Jöjjön néhány kép a pálya elejéről:

Bár folyamatosan jönnének az ekkora halak!
Vajon használt a segítő?
Repülj a szákba!
Pikkelyes ponty a fogott halak nagy része
Bodnár Sándor egy szép példánya
Sisa József egy halával

Három órakor felhangzott a fordulót lezáró dudaszó. Volt néhány ponty ekkor még a horgon, de azok már nem voltak érvényesek.

A mérlegelés
Gyönyörű halak várnak a megmérettetésre
Bakos Bálint 32 kg feletti fogással nyerte az A szektort
Vidó Ferenc nyerte a B szektort, 23 kg feletti fogással
Az első 10 csapat első forduló utáni eredménye

A teljes lista megtekinthető a MOHOSZ oldalán!

További képek megtekinthetők: Facebook oldalunkon

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.