Rekord meleg rekord halakkal, avagy a II. Haldorádó Harsány Feeder Kupa képes versenybeszámolója

Rekord meleg rekord halakkal, avagy a II. Haldorádó Harsány Feeder Kupa képes versenybeszámolója

Valószínűleg nem volt olyan ember az országban, aki ne szenvedett volna az elmúlt hétvége extrém meleg időjárásától. Aki tehette, minden bizonnyal egy hűvös szobában pihente végig a tíztől délután háromig tartó időszakot, ugyanis a 85 éves melegrekordot megdöntő 40 Celsius-fokos hőmérséklet igencsak elviselhetetlenné tette a szabadban töltött órákat. A II. Haldorádó - Harsány Feeder Kupa csaknem 30 versenyzője azonban mindkét hétvégi napon a vízparton ült, hogy üldözőbe vegyék a Harsányi horgásztó híres halállományát, annak kapitális halait…

Míg az első versenyen - előző évben - 16 horgász „csapott össze”, addig idén 27 horgász jelentkezett, hogy összemérje tudását és szerencséjét a 2 napos, 2 fordulós feederbotos viadalon. A meteorológusok erőlejelzése szerint kánikula volt várható ezen a hétvégén, de hogy végül mekkora hőség is lett, azt szavakkal nehéz lenne kifejezni, legyen elég az a tény, hogy 85 éves melegrekord az első napon megdőlt, majd ez az új rekord másnap ismét.

Az első nap reggele megnyitóval, valamint mindkét nap rövid megbeszéléssel kezdődött, melyet Döme Gábor, a verseny főszervezője, illetve Tóth Péter, a tó üzemeltetője tartott

A rövid megnyitót követően a versenyt érintő legfontosabb szabályok a kerültek ismertetésre, megbeszélésre. Azért is volt erre szükség, mivel a verseny tétje nagy volt, és a szervezők számára is fontos volt, hogy minden függőben lévő, vagy nem egyértelmű kérdés pontosan tisztázható legyen.

Idén végül 26 horgász vágott neki a 2 x 8 órás, igazán horgászt próbáló, nagyon nehéz versenynek
Mindkét versenynap reggelén 2-2 kiválasztott versenyző ellenőrizte a sorszámok meglétét, egységességét, azok lezárt állapotát

Mivel az első napon nem lehetett tudni, hogy a 27. horgász - aki szintén jelentkezett - megérkezik-e, a szervezők 3 darab 9 fős szektort alakítottak ki a horgásztó napijegyes szakaszán.

A 3 darab 9 fős szektorra osztott napijegyes szakasz
Mindkét reggel sorsolással dőlt el, kinek hol kell horgásznia
Értékes kupa várt az első 5 helyezett horgászra, továbbá a legnagyobb halat fogó versenyzőre, míg a „dobogós” helyezettekre pénzjutalom is
A megnyitót és a sorsolást követően elfoglalhatták a versenyzők az általuk kihúzott horgászhelyet
Gyors limitellenőrzést követően…
… 7 óra 30 perckor kezdődhetett meg az alapozó etetés, melyet kizárólag etetőkosárral lehetett végezni
A verseny szabályosságának felügyeletét külső megfigyelőkre bíztuk :)

A verseny 8 órakor vette kezdetét. Jól jellemzi a kánikulai időjárást, hogy a duda elhangzásakor már 26 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, és ez az érték szinte percről percre emelkedett. Fontos még így, a beszámoló elején megemlíteni: a halak védelmének érdekében a versenypályán folyamatos volt a mérlegelés, hogy a parti sekély, de nagyon meleg vízben a lehető legkevesebb időt töltsenek el a halak a haltartóban a mérlegelésre várva. Így aki most hatalmas terítékfotókra vár, csalódnia kell, de ezt a döntést mindenképp meg kellett hozni a szervezőknek. A halfogás korántsem indult olyan ütemben, mint ahogy azt reméltük az edzésnapok tapasztalatai alapján, amikor is többen fogtak 50-80 kg közötti mennyiségeket a tó nem hétköznapi halállományából. Egyre jobban látszott, ahogy telt az idő, hogy minden egyes halat meg kell fogni, minden darabos hal igen komoly helyezésbeli javulást jelenthet majd a nap végére.

A szép dévérkeszeg Gábeli Péter zsákmánya, míg mögötte már termetes halat fáraszt Képe Géza, aki igen komoly távolságban próbálta meg horogra csalni a Harsányi horgásztó halait
Úton Képe Géza második pontya…
… ami 11.600 grammos tömegével sokáig a verseny legnagyobb hala volt

Ahogy telt az idő, a hőmérő digitális „higanyszála” egyre magasabbra kúszott… Érdemes rápillantani az adatokra, szombat délután egy órakor milyen körülmények között horgásztak versenyzőink.

36,1 Celsius-fok, alacsony légnyomás… nem épp ideális horgászidő…
Ernyő mögé bújt az egész mezőny, hogy elviselhető legyen a 36 fok feletti hőmérséklet

A versenyzők dolgát tovább nehezítette az alacsony vízállás, ami szükségessé tette, hogy a jobb halakért a horgászok szó szerint vízbe menjenek, hiszen a sekély padkára esélytelen volt a nagy nehezen horogra csalt termetes pontyokat felhúzni. Bár az idő haladtával, a hőmérséklet emelkedésével egyre szívesebben mentek be akár egy keszegért is :).

Első gondolatra nyűgnek tűnhet, de az extrém meleg miatt még kellemes is volt a halakért vízbe menni
Szász Sándor a 8 kg feletti tőpontyért gázolt vízbe

Ha össze kellene foglalni az első nap eseményeit pár szóban, akkor a legjellemzőbb szavak minden bizonnyal az extrém meleg, a halak alacsony kapókedve és a nehéz horgászat lenne. Ami egyértelműen látszódott, hogy a fogások zöme a pálya középső részén összpontosult. Itt az első napon 100 kg-nyi halat tudtak szákba terelni a horgászok, ez legjobban Kis Péternek sikerült, aki 33.980 grammos fogással nyerte meg szektorát. Mögötte végzett a „C” szektor győztese, Képe Géza, aki 32.760 grammal zárta az első napot, míg a harmadik szektorgyőztes Döme Gábor lett, aki az „A” szektort nyerte meg 23.320 grammos fogással.

Hogy mennyire változatos tud lenni még egy ilyen intenzíven telepített tavon is a halak elhelyezkedése, bizonyítja, hogy míg előző évben a legkedveltebb terület a „C” szektor mély része volt a versenyzők körében, addig idén ebben a szektorban első napon mindössze 55,5 kg-nyi halat tudtak a horgászok zsákmányolni.

Az első napon így összesen 242,98 kg-nyi hal került mérlegelésre.

Az első nap abszolút győztese Kis Péter lett, aki 33.980 grammos fogással nyerte szektorát
Milyen értékes is lehet egy nagytestű hal? Pető Barna 8.840 grammos pontyát még a verseny első harmadában fogta. Ez a hal a nap végére szektor második helyet jelentett neki

Hogy mennyire is volt valójában meleg, az az esti híradókból derült ki, amikor bemondták, hogy 85 éves melegrekord dőlt meg ezen a napon. Akik még aznap is fázni tudtak, azoknak szolgáltak egy jó hírrel: másnap még melegebb várható! Ilyen előjelekkel vágott neki a mezőny a másnapi fordulónak.

Beígértek némi felhőt és szeles időt… hát sajnos felhőt csak ezt az egyet tudtuk még kora hajnalban lefotózni, estig nem is láttunk többet, miután a nap áttört a horizonton
A második nap forgatókönyve is hasonlóan indult, mint az első. Egyetlen módosítás a szektorok létszámában volt csupán: mivel a második nap reggelén 24 fő vágott neki a 8 órás viadalnak, a szervezők 3 x 8 fős szektorokat alakítottak ki

A sors fintoraként - ami még érdekesebbé tette a II. Haldorádó Harsány Feeder Kupát - a sorsolás az első napi 3 szektorelsőt, azaz Kis Pétert, Képe Gézát és Döme Gábort egy szektorba tette. Mindhárman a középső, azaz „B” szektorba húztak horgászhelyet, ezért tudtuk jól, hogy aki közülük nyeri azt a szektort, biztos, hogy megnyeri a versenyt is. Azzal viszont, hogy ők egymással versengtek, igencsak felértékelődtek az első napi szektor második helyezések is. Nem várt izgalmakkal vágott neki tehát a mezőny a második napnak.

A forgatókönyv hasonló, 7:30-tól etetés, csak a tét nőtt meg, nem is kicsit az első napi szektorelsők számára, mivel egy szektorba kerültek. Elöl Képe Géza, kettővel mögötte Döme Gábor juttatja be az alapozó etetésre szánt gombócokat a feederkosárral, és Gábor mögött 2 ernyőnyivel Kiss Péter is itt horgászott a középső szektor utolsó helyén!

Nyugodtan mondhatom, nem irodalmi túlzás az, hogy igencsak tapintható volt a feszültség a versenypálya középső szakaszán, ahol a három szektorgyőztes mindent megtett azért, hogy a nap végén ők legyenek a győztesek. A dolgukat tovább nehezítette, hogy a többi horgász ebben a szektorban igencsak kihívásnak érezte az előző napi győztesekkel való megmérettetést, így ők sem feltartott kézzel vágtak neki a versenynek.

Egy kis érdekességet is sikerült lencsevégre kapni: az „A” szektor első helyén horgászó Kuruc Dávid alapozó etetésre szánt gombócai nem hétköznapi kivitelben. Kosár be, kosár ki, leakaszt, új kosár fel… be… ki… le… fel… :)

Bár már a reggeli hőmérséklet is jóval magasabb volt, mint az előző napon ilyenkor, mégis meglepődve tapasztaltuk, hogy határozottan jobban indult a halfogás, mint az előző napon. Szinte pár perccel a verseny megkezdése után már csörgött is a versenybírók mobilja, hogy mérlegelni kell a versenypálya több pontján is.

Kis Imre az előző napon legnehezebbnek bizonyuló „C” szektorban csalta horogra ezt a 8.020 grammos uszonyost
Kis Péter úton a halért
Döme Gábor se sokat tétlenkedett, amikor megérezte, hogy bőven 10+-os hal van horgán
12.460 gramm, megdőlt az előző napon Képe Géza által fogott legnagyobb hal rekord is

A szabályok a halak és a szomszédok szerelékeinek védelme érdekében lehetővé tették, hogy a nagytestű halak után menjenek a horgászok, hiszen szinte lehetetlen egy 11-12 méteres sávban partra vezetni egy 10 kg feletti pontyot.

Két előző napi szektorgyőztes küzdelme. Kis Péter és Képe Géza is halat fáraszt

A küzdelem azonban nem csak a középső szektorban zajlott ám! Akik szemtanúi voltak az eseményeknek, alig hittek a szemüknek, olyan hal „tűzijáték” indult szinte varázsütésre a tó első részén. Sorban fogták a versenyzők a kisebb-nagyobb pontyokat, kilós dévéreket. Volt, hogy egyszerre 4 horgász is halat fárasztott az „A” szektorban. Mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy az „A” szektor valamennyi horgásza 10 kg felett mérlegelt, ketten is átlépték az 50 kg-os határt, valamint, hogy ez a 8 versenyző ebben a fordulóban több halat fogott, mint előző nap az egész mezőny, hiszen 249 kg-nyi halat mérlegeltek összesen.

Tűzijáték az „A” szektorban - termetes halak mindkét horgon

Legélesebb küzdelem ebben a szektorban az első helyen horgászó Kuruc Dávid, a mellette lévő Kurusta Viktor, valamint a 8-as helyen horgászó Koperveisz Sándor között alakult ki. A teljességhez hozzátartozik, hogy Sanyi mindkét napon a 8-as helyet húzta ki, melyen az első napon egy rosszul megválasztott taktika - bár fogott 3.120 gramm halat - és a szektorpontok miatt a mezőny végéről várhatta a másnapi versenyt. Nem is örült a 8-as helynek, de az új stratégia igencsak meghozta számára is a szép eredményt.

Kurusta Viktor sem tétlenkedett, amikor vízbe kellett menni egy-egy halért
A fiatal versenyző nagyon ügyesen fárasztotta és terelte szákba a termetes halakat
Kurucz Dávid is ütemesen fogta a halakat: a jól megválasztott taktika, a vegyes halakból álló horgászzsákmány végül a szektor 1 helyhez jutatta

Mindhárom horgász fej-fej mellett mérlegelt folyamatosan. Sanyi akkor tudott előrébb lépni, amikor megfogta a verseny és egyben élete legnagyobb halát, egy 16.100 grammos tükörpontyot, melyet a többiek sem hagytak szó, pontosabban hal nélkül, és míg ő a nagy hallal küzdött, a többiek is terelgették szákba a kisebb példányokat. Így az előny hamar elpárolgott - a verseny lefújásakor Sanyinak már csak 6 kg-nyi előnye volt és 50.960 grammal zárta a fordulót.

Kicsi volt a merítő a hatalmas halhoz Koperveisz Sanyi horgán
Nem csoda, hogy elfáradt a hal és a horgász is. A verseny legnagyobb hala 16.100 grammot nyomott

A szabályok azonban lehetővé tették, hogy a verseny időtartamában megakasztott halat még ki lehessen fárasztani a lefújást követő 10 percig. Kurucz Dávid a vége előtt 15 perccel akasztott egy vehemens pontyot, ami meg is járatta őt a szektorban oda-vissza, és csak nem akart közelebb jönni. Le is telt a tiszta versenyidő és a rendelkezésre álló 10 percből 9 percet felhasználva szákolta meg Dávid a 7 kg körüli halat, amivel 52.260 grammal nyerte szektorát.

A középső szektorban a 3 versenyző közötti versengésben egyre inkább Döme Gábor vette át a vezető szerepet. Míg az első napon megfigyelhető volt, hogy a nagy meleg miatt csupán 11 óráig lehetett értékelhető mennyiségű pontyot fogni, addig Döme Gábor ezt nem nagyon vette figyelembe és folyamatosan, ütemesen terelte partra a termetes dévéreket, valamint az igazán nagytestű pontyokat.

Döme Gábor újabb termetes pontyot hoz partra
Ezek a halak nem akartak tudomást venni arról, hogy ilyenkor, ilyen melegben már nem szoktak enni

Mintha a halak nem is vettek volna tudomást arról, hogy ők ilyenkor már nem szoktak enni… Hegyben álltak az etetésen és a felkínált csalit pár perc alatt „fel is markolták”.

Az idő melegedett, a horgászok főttek a parton, a víz is 25 Celsius-fok felett volt…
Mintha egyre csak gyorsult volna a halfogás
Ez is bőven 10 kg feletti ponty

A középső szektorban vívott küzdelem végül Döme Gábor magabiztos 99.340 grammos győzelmével zárult Képe Géza előtt, aki 29.240 grammal mérlegelt és ezzel szerezte meg a második helyet, míg Kis Péteré lett 25.620 grammal a szektor harmadik hely.

A legnehezebb „C” szektorban igen kevés halat sikerült horogra csalni, így a kora reggel fogott 8.020 grammos halával Kiss Imre szerezte meg a szektorgyőzelmet.

A versenyen az árnyékban mért hőmérséklet átlépte a 40 Celsius-fokot… Éreztük!

A dobogó legfelső fokára így Döme Gábor állhatott fel két szektorgyőzelmével és az összesen 122.660 grammnyi fogott hallal. Hogy milyen értékes volt végül Kuruc Dávid utolsó utáni percekben kifogott hala, az a végső összesítésnél derült ki, hiszen szektorgyőzelmével 1 pontot gyűjtött be, míg az előző napi kettesével holtversenyben második helyre került, ám több fogott súllyal az összetett második helyét is ő szerezte meg. Az összetett harmadik helyen Képe Géza végzett 3 ponttal és kereken 62.000 grammos fogással.

HelyezésVersenyző nevePontszámFogott hal (g)
1Döme Gábor2122 660
2Kurucz Dávid373 360
3Képe Géza 362 000
4Kiss Péter459 600
5Szász Sándor517 140
6Gábeli Péter513 000
7Kis-Molnár Csaba936 420
8Fazekas Tamás929 260
9Gulácsi Zoltán99 160
10Kiss Imre99 120

A részletes eredménylistát az alábbi táblázat tartalmazza: LISTA.XLS

A 2011-es Haldorádó Harsány Feeder Kupa díjazott versenyzői

Az alábbi pár perc megpróbál betekintést nyújtani a II. Haldorádó Harsány Feeder Kupa egyéni horgászverseny legizgalmasabb pillanataiba!

Köszönjük valamennyi versenyzőnek a részvételt, gratulálunk a kitartásukhoz és a csodálatos eredményekhez!

Találkozunk a következő Haldorádó szervezésű horgászversenyen, vagy 1 év múlva a III. Haldorádó Harsány Feeder Kupán!

Írta: Takács Péter
Fotók és videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.