András Zoltán Eurohold harcsafogó emlékverseny

András Zoltán Eurohold harcsafogó emlékverseny

Az ember sokszor csak a megemlékezések, évfordulók alkalmával jön rá, hogy mennyire rohan az idő, milyen gyorsan telnek az évek. Szeliden a harcsafogó versenyen sem volt ez másképpen, hisz immár negyedik alkalommal jöttek össze a horgászok, hogy összemérjék tudásukat, próbára tegyék szerencséjüket. Négy év! Ennyi ideje már, hogy szegény András Zoli az "örök horgász mezőkön" riogatja a süllőket és harcsákat. A 2003-as harcsafogó versenyre rekord létszámú nevezés érkezett. 89 csapat indult el a minél jobb helyezések és szebb fogások érdekében. Igazán nagy harcsát idén sajnos senkinek sem sikerült fognia, de az élmények, a régi barátokkal való találkozások feledtettek mindent. Nagyon jó volt ott lenni a május közepi hétvégén Szeliden!

Nagy lendületet adott a versenyzőknek a tavalyi legnagyobb 51,5 kg-os harcsa látványa.
Minden csapat igyekezett a legjobb helyeket gyorsan elfoglalni, többnyire csónakkal.
A halradarok nagy segítséget nyújtottak a helykeresések során.
Igen praktikus segédeszköz a billenthető radar fej a partra való kiérkezésekkor.

Egy bolondos ötlettől vezérelve Kracsál Feri barátommal beneveztünk mi is a harcsafogó versenyre. Nem igazán bíztunk a sikeres szereplésben, inkább a jókedv, a Szelidi barátokkal való találkozás és nem utolsó sorban az új ismeretek megszerzése vezérelt bennünket kettő napon keresztül. Feri a versenyen ismerkedett meg a Szelidi horgászokkal, vezetőségi tagokkal, mely azonnal mély benyomást tett rá. A délután elfogyasztott sör és a kalocsai paprika pálinka még az első éjszaka is éreztette hatását Ferinél. A víz közepén a csónakban úgy közlekedett, mintha a szárazföldön lenne. A büfés csónakot sem engedte sehová, szinte a saját csónakunkhoz "láncolta". A csendes, nyugodt, gondosan kiválasztott horgász hely átváltozott egy kereskedelmi hajó kikötővé a víz közepén. Büfés csónak, videós, TV-s csónak, elnöki csónak volt hozzánk kötve. Hangos beszélgetések, nevetések és a végén már éneklés is próbálta a harcsákat kapásra bírni! Éjjel egykor csendesedett el a környékünk valamelyest, de ekkor már nem igazán bíztam a harikban. Mégis csoda történt, hisz az óriás antennán, víztetőn felkínált élő halra szemet vetett egy harcsa. A kapást követő bevágáskor összetörtem a székemet, így félig fekve fárasztottam az ellenfelemet. A csörgésre Feri is felfigyelt, s érdeklődve figyelte mozdulataimat.
- Mit csinálsz? - kérdezte kissé kábán.
- Nem látod!? Fárasztok! - szóltam hozzá kissé értetlenül.
- Na ne!!! Mit? - jött a következő "okos" kérdés.

Választ már nem tudtam adni, hisz egy számomra jónak tűnő harcsa tekerőzött a csónak mellett. Miután villámgyorsan megragadtam és a csónakba emeltem, Feri is kapcsolt.
- Hurrá! Harcsát fogtunk! - kiáltotta torka szakadtából világgá örömünket.

Ez a hat kilós harcsa az ötödik helyet jelentette kis csapatunknak.

A hat kilós harcsát látván azonnal el is döntöttük, hogy a következő napot és éjjelt már rendkívül komolyan vesszük, megpróbálunk jó eredményt elérni. Hát a nagy akarásnak nyögés lett a vége! Szinte folyamatosan végig csónakban tartózkodtunk, a nálunk lévő összes csalit kipróbáltuk, de még csak kapásig sem jutottunk el. A verseny végén Feri csak csendesen jegyezte meg az örök igazságot.
- Jobb lett volna, ha továbbra is lazára vesszük a versenyt. Talán az énekszó volt az igazi csalogatás!

A verseny során többen az élőhalat részesítették előnyben a csalizások alkalmával. Mégis a nadály volt ismételten az igazán nyerő!

Nyerő csalik és módszerek

Majdnem mindegyik csapatnak megvolt az elképzelése arról, hogy miképpen tudná sikeresen felvenni a harcot a Szelidi harcsákkal.

A 98 kg-os harcsafogással rendelkező Tóth László és társa is tiszteletét tette a versenyen.

Horgászhely

A csapatok többsége csónakból próbálkozott, folyamatosan keresve a jó helyeket és a harcsákat. Az igazán nyerőnek ez bizonyult, de a győztes Romsics László és Róbert a partról tudott diadalmaskodni.

Módszerek

Sokan próbálkoztak a kuttyogatással, de pár kisebb (kiló körüli) harcsán kívül nem volt igazi érdeklődés. Az úsztatás sem vált be idén, lényegesen kevesebbet fogtak vele, mint az előző években. A győztes csapat nyerő taktikájának a letett, mozdulatlan fenekező horgászmódszer bizonyult.

Csalik

Elképesztő csali arzenál vonult fel a versenyen, nem hiszem, hogy hiányzott valami is a harcsa kedvencei közül. Élő halak (még angolnát is láttam), nadály, pióca, iszap és berki giliszta, csibor bogár, különféle férgek, lótetű, máj, vér és még sok egyéb harcsának szánt csali. Az Eurohold Kft is felajánlott minden versenyzőnek egy különleges csalit. Ultrabite-ban áztatott nadályokat osztogattak szét a csapatok közt. A verseny sláger csalija végül is a nadály lett, ezzel fogták a legtöbb harcsát. Élőhallal is sikerült párat, de számuk elmarad a nadályéhoz képest.

A versenyen sajnos igazán nagy harcsa nem akadt a horogra.

Végeredmény

A kevés kifogott harcsának köszönhetően nagyon besűrűsödött az élmezőny, az első hat helyezett sorsát néha csak dekák döntötték el.

Helyezés

Név

Darab

Súly kg

I.

Romsics László
Romsics Róbert

5

15,05

II.

Szabó György
Vastag Lajos

3

9,70

III.

Polgár László
Jaitl János

4

7,65

IV.

Lizicai István
Nagy Antal

5

7,30

V.

Kracsál Ferenc
Ladányi Tamás

1

6,00

VI.

Mészáros Zsolt
Tóth László

3

5,35

A boldog, dobogós csapatok!

Különdíjak

A versenyen fogott legnagyobb harcsa
Romsics Róbert, Romsics László: 7,3 kg

A legnagyobb harcsát kifogó polgármester
Dr. Nagy Antal Dunapataj polgármestere: 1,35 kg

A legeredményesebb Dunapataji csapat
Romsics Róbert, Romsics László: 15,05 kg

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.