Győzelem a Tőzeg-tavon

Győzelem a Tőzeg-tavon

Szerbia legnépszerűbb Catch & Release horgászvizén, a palicsi Tőzeg-tavon május 17. és 21. között három ország 18 csapata küzdött a tavaszi Euro Carp Cup 2006 serlegeiért. Ezen az embert és felszerelést egyaránt próbára tevő maratoni pontyfogó versenyen Ladányi Tamásnak és Jankovich Krisztiánnak káprázatos sorozattal sikerült fordítania az eredményen. Amikor a mérkőzést lefújó sípszó felhangzott, örömében ruhástól ugrott a Haldorádó-Peugeot csapat a tőzeg-tavi halak otthonába. Csuromvizesen ünnepelték a győzelmet és a Tőzeg-tavi EURO Vándorkupát, amely a jövő év májusáig a Haldorádó vitrinét ékesíti.

A magyar határvonalba csimpaszkodó, mindössze 400 x 110 méter nagyságú Tőzeg-tó a 100 óráig tartó kemény, embert és felszerelést próbára tevő pontyfogó EURO kupaversenyeivel már évek óta mágnesként vonzza a legedzettebb és legszívósabb bojlimestereket. A tó nagy halai, sajátságos hangulata, szorongató küzdőtere komoly kihívást jelent, hiszen itt a versenyzők azonkívül, hogy horgásznak, hallják is, látják is, figyelik is vetélytársaikat, követik egymás teljesítményét, egymás elől etetik el a halakat, amiből kifolyólag keményebb a küzdelem, és fordulatokból, izgalmakból is bőven akad.

A palicsi Šaran SHE pedig évről évre javítja a népszerű tavon a horgászfeltételeket, a tóparti kényelmet, és újabb, kapitális egyedekkel halasít… Az idén például picit „szellősebb” horgásztérrel, azaz a 24 régi helyett 18 új stéggel kedveskedett a tavaszi EURO CARP kupa részvevőinek, amik persze színültig meg is teltek válogatott mesterhorgászokkal. Május 17-én délelőtt történt meg, hogy három ország 18 csapatát kalauzolta a százéves fenyőerdőhöz simuló, kacskaringós, gépkocsi-zötyögtető homokösvény a küzdőtér felé.

A versenyzők a tóparti étteremben gyülekeztek
A házigazdák üdvözölték a vendégeket
Megkezdődött a sorsolás
Tamás az étterem előtti tócsücsköt, a két Big Carp csapat viszont a szemközti oldal középső két stégét „kindertojásozta” ki

Ekkor még mindenki bízott a sikerben, és nemigen gondolt arra, hogy az ötnapos Euro Carp kupaversenyen mi minden történhet. Például, hogy jégeső zúdul majd rájuk, felhőszakadás ömlik a nyakukba, párás, fülledt meleg tikkasztja őket. Pedig mindez megtörtént. Közben a pontyfogók egymás között, a nagy halakkal és a feltörő fáradtsággal is viaskodtak. No de lássuk a versenyt.

Kezdődik a horgász „honfoglalás”
Csak néhány apróságot kell még kirakni…
… a menedékhelyet felállítani…
Összeállítani a horgászfelszerelést…
… és már repül is a szerelék!
Egy-két jófajta bojli azért sohasem árt, ha a horog mellé kerül
Ne idegeskedj lelkem, ezek csak horgászok…

A megejtett sorsolás, a helyfoglalás és a kupa kezdetét jelző sípszó után az SZM országos bajnokság 4. helyezett csapata, a Blue Carp 2 azonnal beindult. Dušan Pećanin tapasztalt veterán vezetésével Goran Milosavljević és Miroslav Golaš a 6-os számú stégen horgászva egyből eltalálták a halak szája ízét, így már az első sötétedésig 11 pontyot tessékeltek a merítőszákba. A mérleg nyelvén ez viszont azt jelentette, hogy 63 kilogramm haltömeggel listavezetők lettek. A legközelebbi szomszédjuk, a 7-es stégen horgászó Soni Singidunum CT csapat 44,90 kg hallal, azaz másfél kiló előnnyel kifogta a nap második legjobb eredményt a 6. Maconka-Mosella kupaversenyről is ismert Dinki CT csapat előtt. Tamásnak és Krisztiánnak még 24 órára volt szüksége, hogy 9 kapást sikerüljön kamatoztatniuk, azaz 54,45 kg halat fogni. De ekkora már Dinkiék a 24. pontyot mérték, 140,40 kg-nál tartottak, de e teljesítmény csak a harmadik hely megtartására volt elég. A Németországból érkezett Rain Man CT egy igen jó sorozattal és 23 kilogrammal megelőzte Dinkiéket. A Blue Carp 2 tagjai pedig, mintha egyedül horgásznának a tavon, megállás nélkül, magabiztosan szedegették az előttük tanyázó, óvatosságról megfeledkezett pontydaliákat. Ők már a 39. halnál, 193,05 kg zsákmánynál tartottak, ami ezen a csütörtök estén 30 kiló előnyt jelentett.

Dušan Pećanin veterán pontyfogó eltalálta a halak szája ízét…
… és a Blue Carp 2 csapat egyre gyűjtögette a halállományt
Persze mások is fárasztottak…
… és bemutatták a halszákolás fortélyait is

Ekkor lépett közbe a legújabban minden csínyre kész május. Hogy ne csak a verseny izgalmaival bíbelődjenek a részvevők, jégesőt, majd felhőszakadást zúdított a versenyláztól fűtött pontyfogókra. Lehűlt a levegő és a víz is, ami miatt nemcsak, hogy vacogtak a pontyfogók, de az ítéletidő múlásával a pontyok kapókedve is megcsappant. Csak a legfogósabb 5-ös, 6-os és 7-es horgászhelyeken sikerült, úgy-ahogy tartani a lépést. Ám a hidegfront a tó peremén, a szélső horgászhelyeknél a halak ívását is megszakította.

Volt mit szárítani az ítéletidő után
A verseny pedig folyt tovább…
… persze Luka bíró éberen figyelte a fejleményeket

Míg péntek estig a 6-os stégen a Blue Carp 2 csapat csak 9 pontyot szákolt - azt is úgy, hogy az utolsó nyolc kapásból egyetlenegy pontyot sikerült partra kalauzolnia, hét viszont fárasztás közben leakadt - a 10-es stégen a DŽ.M.M. CT 11 halat, a 11-es stégen az Enigma 17 halat, a 12-esen horgászó Dinki 13 halat fogott. Közben viszont Tamásék remekeltek. Pontosan a horgászhelyük melletti tócsücsökbe szaladt bele a szél, és a megváltozott horgászkörülményeket kihasználva 24 óra alatt 24 pontyot fogtak.

Tamás immár a fogós helyet célozza…
… és már jön is a kapás
Hűha, ez az akadóba húz!
Jól van, megfordult…
… Krisztián, készítheted a szákot
Mesteri volt!
Hát, nem gyönyörű példány?

A péntek esti mérlegelés pillanatában 242,80 kg haltömeggel a Blue Carp 2 megtartotta az első helyet, de 15 kiló lemaradással Dinkiék már a nyomukban jártak. És a verseny még csak a félidőnél tartott. Tamásék a 208,70 kilogramm halfogással bekapcsolódtak az élmezőny versenyébe, és feltörtek a 3. helyre.

Ezen a napon a Big Carp 2 is jól szerepelt. Igaz, hogy csak egyetlen halat fogott Mészáros Tibor, Hermesz Zsolt és Lőkös Máté csapata, de a 16,30 kilogrammos kifogott pontyuk, amint a végén kiderült, a kupaverseny legnagyobb hala volt.

A következő huszonnégy órában a Blue Carp 2 újra rákapcsolt, 17 pontyot szákolt, azaz majdnem száz kilogrammot. Az esti mérésük 340,70 kilogramm összsúlyt mutatott. De Tamásék is kitettek ám magukért! 25 pontyot fogtak, és a szüntelenül vezető csapat előnyét leszedték egy halpikkely súlyára. Ekkor a Haldorádó-Peugeot már csak 55 grammal maradt el a listavezető csapat mögött!

Újabb pontyok kerülnek a halkímélő szákokba
De a Haldorádó-Peugeot csapat sem hagyja magát, és ilyen pontyfogásokkal válaszol

A szombatról vasárnapra virradó éjszakán finnyássá váltak a halak. A 18 csapatnak mindössze 25 pontyot sikerült megvesztegetni a bojlicsali csemegékkel. Délután 4-ig, a verseny végéig pedig már csak 14-et.

Itt-ott és csak elvétve csipogott fel a kapásjelző, de Tamásék újabb halakat fárasztanak. Az éjszaka folyamán a döntő pillanatokban Blue Carp 2 két halat, egy 5,45-ös és egy 7,00 kilogrammos pontyot fogott. A vízre hajló part menti lombok alól Tamásék viszont kiszedett négyet. A 8,90 kg, 7,55 kg, 3,25 kg és a 9,35 kg súlyú pontyok még jobban a Haldorádó-Peugeot javára billentették a mérleg nyelvét.

Tamásék átvették a vezetést! Sőt, 40 kilónyi a különbség!

Persze minden kifogott hal a gyógykezelés és mérlegelés után…
… visszakerült a vízbe
De a verseny még nem ért véget…

Órák maradtak még a kupatalálkozó végéig. De valahogy lecsendesedett a víz. A Haldorádó-Peugeot csapat előnye szinte behozhatatlan - egyre hangosabbá válnak a stégeken a megjegyzések. Egy-egy pontyot azért még szákolt a listavezető két csapat, de ez mindössze annyira volt izgalmas, hogy beállította a végeredményt.

Győzőtt Tamás és Krisztián!

A TŐZEG-TAVI EURO CUP 2006 VÉGEREDMÉNYE
Helyezés
Boksz
Csapat
Összsúly
1
9
Haldorado Peugeot CT
403,4
2
6
Blue carp 2
365,6
3
5
Rain Man
298,65
4
11
Enigma
286,5
5
12
Dinki CT
270,65
6
10
DŽ.M.M. CT
243,6
7
7
Soni Singidunum CT
226,6
8
3
Zlatni karaš
159,85
9
15
Big Carp 1
158,2
10
14
Blue Carp 1
121,85
11
18
Tresetište
109,8
12
13
King Carp Berlin
98,9
13
4
Doktori
88,75
14
2
Vučjak UB
87,9
15
17
Racing Big Carp Team
72,25
16
8
Uhvati i pusti
59,05
17
1
Auto sport NS
42,65
18
16
Big Carp 2
28,1

Amikor a mérkőzést lefújó sípszó felhangzott, kitörő örömében ruhástól ugrott a Haldorádó-Peugeot csapat a tőzeg-tavi halak otthonába. Tamás és Krisztián csuromvizesen ünnepelték a győzelmet és a Tőzeg-tavi EURO Vándorkupát, amely a jövő év májusáig a Haldorádó csapat vitrinét ékesíti.

Örömében ruhástól ugrott a Haldorádó csapat a tőzeg-tavi halak otthonába. Tamásék csuromvizesen ünnepelték a győzelmet
Ivan Kiralj világbajnok elsőként gratulált a győzteseknek

Elsőnek Ivica Kiralj világbajnok gratulált a győzteseknek, majd ezt tették a bírák és az időközben libasorba sorakozott versenyzők is.

A bronzérmes Rain Man csapat közel 300 kg pontyot fogott
A Blue Carp 2 csapat 69 kifogott hala a második helyre volt elegendő
A Tőzeg-tavi Euro Carp kupa 2006. győztesei: Ladányi Tamás és Jankovich Krisztián
Nehéz volt a küzdelem, de a vándorserlegnek is megvan a súlya

A hivatalos eredményhirdetés után újra vidámmá vált a hangulat. A szemmel láthatóan fáradt versenyzők csipkelődtek, és örömmel hangoztatták, hogy az EURO kupa megnyerése biztos jele annak, hogy jövőre itt, ugyanebben az időben újra találkoznak a Haldorádó csapattal, már azért is, mert Tamásnak vissza kell hoznia a vándorserleget.

Végezetül még egy kis statisztika. A fogási napló összesen 545 halfogást és 3122,30 kilogramm összsúlyt jegyzett fel, ami 5,73 kilogrammos átlagfogást jelent. A legtöbb halat, 69-et (azaz 6-tal többet, mint a Haldorádó csapat), a Blue Carp 2 csapat fogta. A Blue Carp 2 átlagfogása 5,30 kilogramm, Tamáséké viszont 6,40.

Szívből gratulálunk Tamásnak és Krisztiánnak! Viszontlátásra a Tőzeg-tavon!

Búcsúzik a tópart…
… de a Tőzeg-tó jövőre is várja a Haldorádó csapatot

Kép és szöveg: Kazi István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.