Megállták a sarat

Megállták a sarat

Az idei horgászversenyeken jól szerepeltek a Tisza-parton felcseperedett zentai sporthorgászok. „Kipecázták” a Szerbia és Montenegró országos bajnokságán az előkelő 4. helyet, és az 56 éves egyesületük fennállásának legnagyobb sikerét. Amit pedig roppant merészen a kedvezőtlen vízállás és időjárási viszonyok ellenére is az élő Tiszán, horgászverseny keretében kívántak megünnepelni. És ezt szeptember 11-én, Zenta város napján, a 26. Zenta-kupán meg is tették. A meghívásos találkozóra három országból érkeztek horgásztársak, valamint a Tisza-parti pályán horgászott a 2005-ös év tíz legjobb SZM csapata is, a legerősebb felállásban.

A tiszai horgászat kedvelőinek nem igen kell magyarázni mi mindent hozott ránk az idei nyár. Sopánkodhattunk eleget, hisz fölöttünk minduntalan fáradhatatlan hidegfrontok kavarogtak, nyakunkba számtalanszor ontották az égi áldást a makacs esőfelhők. A csöndesen hömpölygő szőke Tisza helyén, pedig erős gátak közé szorított, hevesen megduzzadt, zavaros színű, fenyegető vadfolyam vágtatott a Duna felé. Ami miatt a vadvizek békés halaira horgászók, ezen a nyáron jóformán be sem tudtak dobni.

A zentai horgászkollégák mégis eltökélték, ha törik, ha szakad, a legrangosabb hazai sporthorgász versenyben elért sikerükért és horgász mivoltukért kifejezik hálájukat az Alföld folyójának, a Tisza nem maradhat ki az ünnepélyből. A Zenta SHE vezetőségének a meghirdetett időpont előtt nem maradt más hátra csak a vízállást kísérni. Szeptember 1-jén Zentánál még áradt a Tisza és 479 cm-es vízszintet mutatott. Majd a rohanó kávészínű nagyfolyó apadásba váltott. 5-én 458-ra, 7-én 402-re, 9-én 306-ra, 10-én 262-re, 11-én 247 cm-re csökkent a szintje.

A Tiszán a hídnál kezdődött a pálya…
...amelyre a szervezők 45 horgászt vártak

És szeptember második hétvégéjén, három szektorban, 45 mesterhorgász el is foglalta a Tisza-híd és a Tiszavirág hajó közötti 900 méteres szakaszt, hazánk egyetlen kijelölt folyami pályáját, ahol békés halakra horgászhatnak a versenyzők.

Szállingóznak a versenyzők
Tapossák az iszapot...,
...hogy letelepedhessenek horgászni, ami lényegében sikerült is nekik
Pár perc múlva kezdődik a verseny
A versenyzők csoda-etetőanyagokat kevernek
Nehat Sahiti, az SZM bajnoka is ezt tette
A Zenta SHE elnöke, Vujačić Dragomir Zoran Meleg bojli-királlyal

Nem sok horgászverseny zajlik Szerbia és Montenegró területén olyan hangulatban, mint ez a 26. Zenta-kupa. A pecásokat a föl-fölrepülő hőlégballonok suhogása, mazsorettcsoportok felvonulása, a Tisza Menti Önkéntes Tűzoltók Fúvószenekarának hangversenye serkentette arra, hogy megállják a sarat Zentán, a szó szoros értelmében! Ugyanis a pánikszerű gyorsasággal apadó Tisza után, a rozsdásodó gesztenyefák alatt jó félméteres sártenger maradt. Hogy a folyóig eljussanak a résztvevőknek ezzel kellett megbirkózniuk.

A sípszóra megkezdődött az etetés
És a nehéz horgászvízen a halak utáni kutatás

A Zenta SHE elnöke, Vujačić Dragomir olyan hírneves horgászokat köszönthetett a Tisza-parton, mint a többszörös magyar bajnok Erdei Attilát, Čordić Branislavot az SZM válogatott edzőjét, az idei országos bajnok, tavalyi világbajnoki hatodik Nehat Sahitit, Radunović Goran, Goran Petković, Dane Smiljanić, Pavličić Miloš SZM válogatott-tagokat. Ezenkívül a horgásznagyhatalmak egyik országából, Franciaországból 1800 kilométert kocsikázva érkezett a Tisza-partra az Odyssee Team: Weider Euc, Huber Alain és Marx Deni. Sőt Zoran Meleg és Ivan Kiralj pontyfogó világbajnok is kíváncsi volt arra, hogy az igen mostoha horgászkörülmények közepette Zenta város ünnepén, három óra leforgása alatt, a békés halakhoz szokott horgászok közül kinek hozza meg Fortuna istenasszony a szerencsét. Mert ugye mindannyian tisztában voltak azzal, hogy a még igen zavaros, apadó Tisza fölöttébb finnyás kapókedvű halainak, nem lesz valami vonzó a sok vízbe vetett finomság.

Míg Zenta város ünnepelt…
…a versenyzők minden tudásukat bevetve horgásztak

Ezen a versenyen nincs favorit, nem volt szabad snecizni sem, így akinek termetesebb hal akad a horgára, az győzelmet arathat szinte egyetlen halfogással.

Vajon kié lesz az aranyérem?

Rácz Szabó Róbert alelnök is a partot járta: - Bár csak egy héttel a verseny előtt történt volna ez az apadás - mondta -, ma már a tiszta vizű Tisza bemutatná gazdagságát.

Míg a verseny zajlott...
...a Zenta SHE halőrei, az idén a Tisza zentai szakaszán elkobzott mintegy 1800 méter hosszú hálót felgyújtották…
A hálómáglya - Vujačić Dragomir, a horgászegyesület elnöke szerint - a Zenta SHE törekvését, eredményességét és győzelmét szimbolizálja az orvhalászat elleni küzdelemben
Közben a Tiszán horogra akadtak az első halak
Petković Zorannak sikerült egy termetes süllőt szákolnia...
...amelyet boldogan be is mutatott a kíváncsiskodóknak

Amikor Velicki Stevan főbíró lefújatta a kupamérkőzést, a mérlegelés előtt mindenki számára nyilvánvaló volt, ki az egyéni győztes. A niši Sportcommerce SHE versenyzője, Petković Zoran volt az, akinek sikerült egy termetes süllőt szákolnia, ami pár dévérrel erősítve aranyat ért. A mérlege 2334,00 grammot mutatott és a vízparton látottakra csak rábólintott. Az idei EB legjobb SZM versenyzője Predrag Vesligaj, a kruševaci Čigra SHE horgásza 1694,00 gramm hallal követte őt, mint ezüstérmes. Nenadić Dušan a čačaki Morava csapat tagja 1432,00 grammal harmadik lett.

A Zenta SHE csapata, Bővíz Zsolt, Nyilas Frigyes és Bakos Rudolf, a három szektorban zajló csapatversenyben 15 pontot gyűjtött, így a másfél kiló halfogásuk (1518,00 g) is elegendő volt a győzelemhez. Ezzel az eredménnyel nemcsak aranyat szereztek, de otthon marasztalták a kupa nagy vándorserlegét is. A hazaiakat a dobogón 16 ponttal két csapat követte, a Sportcommerce SHE 2416,00 g hallal, mint ezüstérmes, és a kruševaci Čigra SHE 2344,00 g-mal, mint bronzérmes.

A hazai Zenta SHE csapata otthon marasztalta a nagy vándorserleget
A Zenta-kupa egyéni bajnoka

A szervezést, a fogadtatást, a vendégszeretetet, barátkozást, sőt a jó hangulatban elfogyasztott búcsúebédet is dicsérte mindenki, amit a Zenta horgászegyesület elnöke, Vujačić Dragomir meg is köszönt. Majd a jelenlevő újságírókhoz, tévésekhez, vendégekhez fordult:

- Az intenzíven telepített horgásztavaknak már vannak gondos házigazdái. Azonban a folyóvízen megszervezett horgászversenyeknek is megvan a különös varázsa. Mi zentaiak, a Tisza-kupa házigazdái mindent megtettünk, hogy vendégeink és a horgászat kedvelői elégedettek legyenek. Amiről egyedül nem tehettünk az a Tisza, és ezúttal is szeretnénk minden polgárhoz és illetékeshez szólni, tegyünk meg közös erővel mindent, hogy megvédjük a természetet, vadvizeinket. Gyerekeink és unokáink örömére, egy szebb jövő érdekében, vigyázzunk a Tiszára!

Lesznek még szép horgászpillanatok a gesztenyefák alatt, a Tisza parton

kép és szöveg: Kazi István

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.