Némák maradtak a hosszú botok

Némák maradtak a hosszú botok

A zentai pályán, Szerbia legerősebb nehézségi fokozatú versenypályáján augusztus 20-án, a 27. Zenta-kupán negyvenöt sporthorgász vallatta a zavaros, apadó Tiszát. A versenyen az Erdei Attila vezette Maver csapat bronzérmet szerzett.

Hálátlan dolog horgászszezonban átütemezni a bejáródott versenyterminust, hiszen az ilyen elhatározás nem jár minden kockázat nélkül. A portugáliai Horgász Világjátékok időrendje és az eltolódott Balkán-bajnokság körüli huzavona pedig épp ezt követelte, kibillentette megszokott kerékvágásából a hagyományos, szeptemberi úszózó Zenta-kupát. Így aztán a fél millenniumát ünneplő Zenta város sporthorgász-egyesületének nem maradt más hátra, minthogy az egyetlen szabad időpontra, augusztus 20-ára hozza előre rangos horgászversenyét.

A megváltoztatott versenydátumnak következményei voltak. Több külföldi és hazai csapat (a francia Odysee Team, a Timár Mix, a jagodinai Jagodina03 stb.) nem tudott eleget tenni a gyors meghívásnak, és végül ezen a vasárnapon a célból, hogy három szektorban meghorgásszák a Tiszát, a Tisza-sétány előtti rakpartra 28 meghívott helyett csak 15 csapat érkezett. Olyan hírneves sporthorgászok is indultak a kupán, mint a kétszeres magyar bajnok Erdei Attila, a világbajnokságon hatodik Nehat Sahiti, Pálfi Zsolt és Bicók Róbert szerb horgászválogatott tagok, a világbajnoksági dobogós Ambrus Tibor…

Versenynap előtti helyszínlelés
Erdei Attila ismerkedik a pályával

Hogy Szent István király napján a nyár ráuszította kánikuláját a pecázókra, az még hagyján, de a szőke Tisza is megtáltosodott.

Svédasztal körüli barátkozással…
… sorsolási izgalmakkal…
… indult be a versenynap…
… ami után ki-ki elszállította horgászcuccát a Tisza-partra
Majd a halcsalogató etetőanyagokból…
… kikeverte a legjobbnak vélt kombinációt
… és megkezdődött a verseny

Mert ugye, hiába írtunk augusztust, bizony szép folyónk megduzzadt, csúnya kávészínű kiadásban hömpölygött a horgászhelyek előtt. Sőt, a verseny reggelén apadásba is váltott. Hogy ehhez mit szóltak horgászaink?

A tűző nap elől, aki úgy kívánta, behúzódhatott a napernyő védelmébe
De mi a teendő a kifakult napernyőszínű Tiszával?

A helyzetfelmérés után Zoran Petković, a niši Sportkommerce oszlopos tagja, mesterhorgászhoz illő nyugalommal megjegyezte: „A horgásznak minden eshetőségre fel kell készülnie”.

Zajlik a verseny

Pontban tízkor megkezdődött a verseny, amely a kezdetben épp olyan volt, mint a többi. De a tetőfokánál, amikor a rakósbot-távolság már régen telítve volt etetőgombóccal, a sporthorgászok zöme továbbra sem váltott. Megmaradtak a kezdés óta folytatott taktikánál, a biztos pontok meghorgászása mellett, és csak „egerésző” botjaikat villogtatták. Azaz rövid spiccekkel, hajszálfinom szerelékkel mindössze pár centiméternyire a parttól vallatták a Tiszát. Csupán néhányan próbálkoztak rakósbotos kiruccanásokkal, ám amint a későbbiekben kiderült, csak az időt pazarolták. Bent a halak nem haraptak, és a hosszú botok némák maradtak. Ezúttal jobban járt, aki nem kalandozott, a verseny végéig a partszél közelében apróhalazott. A gemkapocstól alig termetesebb sügérecskék, gardácskák, naphalacskák, durbincssógorocskák meg csak gyűltek a szákban.

Voltak, akik vékony spiccbotokkal faggatták a folyót…
… mások a rakós botokban reménykedtek
Sokkal jobban jártak, akik „végigegerészték” a versenyt

Az idegölő, mindvégig bizonytalan kimenetelű verseny fináléjában a közönség már nagyon izgult. „Hagyd a halban a kukacot, hogy súlyosabb legyen”, buzdították heccelődve kedvenc horgászaikat.

Amikor a háromórás megmérettetést a főbíró lefütyülte, és a szákokból előkerült a zsákmány, egy a szerencse, hogy nem kellett darabszámra értékelni a fogást. Mert halból volt ám nyakig, grammból meg alig. Még az is megesett, hogy a szinte súlytalan zsákmány miatt a főbíró és a digitális mérleg is összezavarodott.

A közönség szurkolt
Amikor a szákokból előkerült a zsákmány…
… esetenként még a digitális mérleg is összezavarodott

Sok-sok tudás, türelem és persze a mindig fontos horgásszerencse révén alakult ki a végeredmény. A MGP Obrenovac csapat (Miloš Pavličević, Dragan Panić és Milan Pavličević) a három szektorban 10 pontott gyűjtött össze, ami aranyéremmel járt, sőt sikerüknek köszönhetően egy teljes évig náluk pihen a Zenta-kupa nagy vándorserlege. A niši Sportcommerce (Milan Virijević, Zoran Petković és Slobodan Krstić) 14 szektorponttal ezüstérmesre vizsgázott. Erdei Attiláék (Erdei Attila, Csaplár Gyula és Kovács Gábor) 14,5 pontott gyűjtöttek, így lett a Maver csapat bronzérmes.

Részletes eredmények
Hely
Csapat
Szektoronkénti pontszám
Pont-szám
Össz-tömeg (g)
1
MGP Obrenovac
1+4+5
10
1730
2
Sportcommerce Niš
5+5+4
14
1130
3
MAVER
8+2,5+6
16,5
1390
4
Bucov Apatin
2+1+14
17
1490
5
Exit Újvidék
6+2,5+9
17,5
1220
6
Šaran Óbecse
12+7+1
20
1580
7
Marlin Palics
4+11+8
23
1200
8
Gold Hajdújárás
10+6+7
23
1130
9
Zenta II
7+10+8,5
25,5
930
10
Zenta I
9+15+2
26
1290
11
TUBERTINI MAROS MIX
11+13,5+3
27,5
1070
12
SZARVAS SHE
3+13,5+13
29,5
1120
13
Kolubara Valjevo
15+8,5+11
34,5
570
14
Zanatlija Horgos
14+12+12
38
560
15
Ribolovac Újvidék
13+10+15
38
520

Az egyéni versenyben 1070 ponttal győzött a C szektorban horgászó Tápai Sándor, az óbecsei Šaran versenyzője. Második legjobb eredményt az A szektorban összegyűjtött 930 ponttal Miloš Pavličević, a MGP Obrenovac versenyzője érte el. A Zenta I. csapatból került ki a harmadik dobogós. Bőviz Zsolt 850 gramm halat fogott.

Estebéddel folytatódott a kupa, amit az eredményhirdetés követett
A bronzérmes Maver csapat
Az ezüstermés niši Sportcommerce
A győztes MGP Obrenovac horgászai voltak a legvidámabbak…
… őket illette a Zenta-kupa nagy serlege is

Ezen a maximális koncentrációt követelő, embert kimerítő versenyen, a néma hosszú botok vasárnapján horgászaink derekasan megállták a helyüket. Tanulságos élmény volt megfigyelni, mekkora elszántsággal, összpontosítással, kitartással küzdenek a zavaros Tiszával minden gramm halért. Egészen a verseny végéig. És arról is megbizonyosodtunk, hogy a mostoha körülmények ellenére sem nullázott közülük senki.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: