V. Balzer-Maconka Pergető Kupa, 1. selejtező

V. Balzer-Maconka Pergető Kupa, 1. selejtező

Vajon milyen az ideális időjárás egy pergető versenyre? Az előrejelzés hidegfrontot ígért a verseny idejére. Ez a ragadozók kapókedvére igencsak pozitívan tud hatni. Na de a vele járó viharos szél már korántsem vetített annyira vidám képet a horgászok számára. Szerencsére azonban a meteorológusok ismét tévedtek egy kicsit, és Maconka a már megszokott ködös reggellel várta a versenyre érkező negyvenegy párost.

A reggeli megérkezés után már kisebb csoportok alakultak ki, természetesen mindenhol a horgászat volt a téma, ezen belül is a versenyen várható eredmények voltak a leginkább a felszínen.

Egy erőteljes dudaszó figyelmeztetett mindenkit arra, hogy bizony, mindjárt kezdődik a sorsolás. A csónakba pakolás, majd a nádfal elé evezés következett. Itt vártunk az újabb dudaszóra.

Kivonulás
A startvonal

Mi a szokásos felállásban vágtunk neki a versenynek. A két héttel ezelőtti OB-vel ellentétben most a medret céloztuk meg. Bíztunk a nyakunkon lévő frontban, ami valószínű a süllőket is intenzívebb táplálkozásra készteti. Egyedül a helyválasztásban hibáztunk. Egy órai pergetés után kiderült, hogy sokfelé esett fogás, köztük nem egy süllővel.

Kezdésnek nem rossz!

Érdekes módon most kettévált a mezőny, míg az egyik része a medret vallatta, addig a másik a partszéleket és a sekélyt részesítette előnyben. Az utóbbiaknak talán még jobban is ment a fogás. Mi nem találtuk fel magunkat igazán, érintetlen maradt a műcsalink, bármit is tettünk fel. Körülöttünk viszont egyre többen regisztrálták magukat a mérlegelő lapon. Sőt már látszott, hogy ma nem kell kisorsolni senkit a fennmaradó bejutó helyek egyikére sem. Most végre Maconka is adakozó volt a pergető horgászokhoz.

2,9 kg-os balin
3,6 kg-os harcsa, még ő is megéhezett
4,5 kg-os csuka, ami egyben a verseny a legnagyobb hal is lett

Nekünk még mindig egy nagy nulla volt az eredményünk, hiába ment a hal, nekünk semmi sem akart bejönni. Hogy még jobban pácban érezzük magunkat, egy 2.950 grammos süllőről is hírt kaptuk.

Egyre reménytelenebbnek éreztük helyzetünket. Nem lehet, hogy megismétlődjön a tavalyi betlizésünk, főleg most, amikor körbefognak bennünket. Ekkor taktikát változtattunk: a számunkra kedvesebb csukázásra tértünk át.

Talán a tizediket dobtuk, mikor Adrián végre felkiáltott: „Megvan!” Igaz, nem egy kapitális példány, de legalább a betlit elkerültük.

Végre megfogott bennünket a maga 700 grammjával

Azonban ezzel bejutni nem lehet, sőt az új szabály szerint az elődöntő helyezési számát továbbviszi minden döntőbe jutott csapat. Ott kap egy egyes szorzót, a döntőben elért eredményt pedig kettővel szorozzák meg. Így nem vész el egy jobb eredmény az elődöntő után, viszont a döntő mégis csak döntő, ezért az ott elért jó helyezés mégiscsak többet számít.

Ennek fényében folytattuk a csukák utáni keresgélésünket, nem hiába: most az én műcsalim keltette fel egy csuka érdeklődését, de csak egy villanás volt, ezért megpróbáltam a lehető leglassabban továbbvezetni csalimat, hátha? Durr! Odavágott, és meg is ragadt a koma. Ez legalább kiló fölöttinek bizonyult, így a darabonkénti 500 pontot hozzáadva már 2.850 ponttal rendelkeztünk. „Na, ezzel talán már bekerülhetünk a döntőbe”. Még egy szűk óra volt vissza a versenyidőből, még egy csukával biztosra mehettünk volna. És fogtunk. Nem is egyet, ha már belejöttünk megdupláztuk csukáink számát.

Mivel szabad hely nem maradt, visszatértünk a mederbe, de - tán mondanom sem kell - eredménytelenül. Igaz, ekkor legalább már nem fogtak körbe bennünket.

Igazi őszies volt időjárás, amit a halak is díjaztak

„Még egy dobás”, gondoltam, de még vízre sem esett a csalim, mikor megszólalt a verseny végét jelző duda. A kikötő szájánál ekkor még lehetőség volt egy utolsó mérlegelésre.

Az utolsó hal is megpörgette a digitális kijelzőt

A parton és az ebéd közben azután ment a találgatás: Vajon mennyi pontszám elegendő a bejutáshoz?

Vajon kik jöhetnek el két hét múlva?

Végre elérkezett a pillanat. Megtudhattuk, hogy kik jutottak a döntőbe.

A bejutók, és a továbbvitt helyezési számok
A nap győztesei, itt még a reggeli ködbe burkolózva

Végül az ötödik helyre lett elegendő a mai napi teljesítményünk. Ez a reggeli rossz kezdés fényében jónak mondható, így még bizakodva várhatjuk a döntőt is.

Egyébként a negyvenegy résztvevő csapatból csak négy nem tudott felmutatni fogást. Ez az előző évi Balzer Kupa eredményének ismeretében igen jónak mondható.

Talán még egy kis statisztikát a versenyről. Összesen 70 darab ragadozó csábult el a műcsalikra, közel 70 kilogrammos összsúlyban. Ebből 48 csuka, 15 süllő, 3 balin, 2 harcsa.

Nekünk megkegyelmezett az időjárás, valószínű azonban a következő napon versenyzők nem úszták meg a frontbetörést. Talán így képet kaphatunk róla, hogy front előtt, vagy front után érdemesebb pergetni?

Írta: Lukácsi Béla
Fotók: Lukácsi Béla, Balzer

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.