VI. Balzer-Maconka Pergető Kupa - A döntő

VI. Balzer-Maconka Pergető Kupa - A döntő

Két héttel a három elődöntő után került megrendezésre az idei Balzer-Maconka Pergető Kupa döntője. Az elődöntőkön nem kényeztették el a maconkai ragadozók a rájuk áhítozó kétszáznegyven versenyzőt. Kíváncsian vártuk hát, hogy az előző évi verseny döntőjéhez hasonló kapókedvvel várják-e a ragadozók a döntőre érkező 35 párost.

Fagyos, de mégis kellemes időjárás fogadta a versenyzőket Maconkán. A tavalyi versennyel ellentétben sokkal többen érezhették magukat esélyesnek, mivel a három elődöntőből hozott pontszámok alacsonyabbak, tehát értékesebbek voltak. Így minden páros fokozott izgalommal szálhatott bele a számára kisorsolt csónakba.

Kievezés a kikötőből
Gyülekező a rajtvonalon

A verseny kezdetét jelző kürtszó a legtöbbször aktív evezést vált ki a versenyzőkből, most azonban másképp történt. A csónakok fele ugyanis a kikötő kijárata előtt maradt. Úgy látszott, sokan reméltek halat erről a területről, amiről hamarosan bizonyságot szerezhettek a környéken horgászók. A végső győzelemre esélyes Takács-Fürtös páros megfogta a verseny első csukáját, amit hamarosan egy társa követett. Ezzel alaposan feladták a leckét a többi versenyzőnek, akik vették is a lapot, hiszen egyfolytában csörgött a mérlegelők telefonja.

Több helyen is kettesével kellett mérlegelni a csukákat
Ez a csuka is a kikötő kijáratánál csábult el egy műcsalira

Egy idő után - a fogások ellenére - kezdett szétszéledni a kikötő közelében lévő társaság. Akik maradtak, azok szinte folyamatosan fogtak csukákat, sőt egy szebb példány is horogra akadt. Ez a verseny legnagyobb hala is lehetett volna, a merítő azonban kicsinek bizonyult. A verseny első felében a csukák uralták a terepet. A sort a VIP ágon bejutó Csöre Gábor törte meg egy szép süllővel.

A mosoly nem csak az objektívnek, hanem a több mint kétkilós süllőnek is szólt

A süllő csak megtörte a sort, továbbra is a csukák voltak igazán kapókedvüknél, és most már a tó egész területén fogták őket.

Sok hasonló képet láthattunk a versenyen
Egy a sok közül

A mezőnyből három csapat emelkedett ki igazán: a Vince-Vince, a Medgyasszai-Kristyán és az előbb már említett Takács-Fürtös páros. A hozott pontok alapján az utóbbiaknak volt a legnagyobb esélyük a végső győzelemre. Természetesen a többiek sem nézték tétlenül a három párost, sőt! A Nagy-Rácz páros a vége felé kezdett belehúzni.

Nagy László a végére belehúzott

Néhány balin is jelentkezett, így megtudhattuk, hogy ők is jelen vannak ebben a gazdag halfaunával rendelkező vízben. Az egyik csapat egyszerre három halfajt is mérlegeltetett: egy csukát, ami twisterre kapott, egy balint, ami egy villantót tekintett tápláléknak és egy süllőt, ami pedig egy körforgónak vágott oda.

A hármas fogatból a süllő portréja

Rohamosan közeledett a verseny vége. Sok helyváltoztatást már nem lehetett látni, fogások azonban még mindig akadtak. A verseny végét jelző kürtszó azután véget vetett a csukák műcsalik iránti intenzív érdeklődésének.

Még egy csuka, ez viszont már nem az apróságok közül való

A finom ebéd elfogyasztása közben mentek a számolgatások, találgatások, kinek mire lehet elég az eredménye. Erre hamarosan megkaphattuk a választ is, hiszen elkezdődött az eredményhirdetés. A hatodik helyezettől kezdődően egyre nagyobb értékű ajándékokat vehettek át a legeredményesebb versenyzők.

Az eredményhirdetés Straub Dezső nyitóbeszédével kezdődött, aki nem csak színészkedett a horgászatával, hiszen Harmath Imrével karöltve két szép halat tereltek szákba a verseny során

Nézzük a verseny végeredményét:

HelyezésNévÖssz. helyezési szám
1.Takács László - Fürtös Attila4
2.Medgyasszai Csaba - Kristyán Róbert9
3.Pisák Péter - Sági Tibor11
4.Muth László - Ürögi Lajos14
5.Farkas Attila - Borsos Gábor15
6.Nagy László - Rácz Nándor15
7.Vincze Gábor - Vincze Ádám16
8.Lukács József - Mlecsenkov György19
9.Vécsei Gábor - Csorba Ádám24
10.Aranyosi László - Damu Róbert27

Íme, a boldog dobogósok

A versenyen összesen 130 db hal esett zsákmányul 73.570 gramm összsúlyban. Néhány balin és süllő kivételével szinte csak csuka akadt horogra. Ezen a versenyen egy 3,40 kilogrammos csuka bizonyult a legnagyobbnak. Csak emlékeztetőül, a három elődöntőben egyébként összesen 117 db halat fogtak, így bátran lehet állítani, hogy a döntőn 300% -kal többet fogtak, mint egyenként az egyes elődöntőkben.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.