XI. Magyar Horgász Klub Pergető Kupa II. forduló - versenybeszámoló

XI. Magyar Horgász Klub Pergető Kupa II. forduló - versenybeszámoló

November 6-án Tiszafüred-Örvény legismertebb kikötője, a Szabics-kikötő a Tisza-tó vízeresztés utáni „most szezon van és megy a hal” arcát mutatta. Bepakolt, egy-egy pár emberrel megült csónakok hada sorakozott a kora reggeli párában. Azonban nem az osztrák és német sporik készültek szőke folyónk tározójának halaival viaskodni, hanem az Országos Pergető Bajnokság második fordulójára érkezett versenyzők múlatták idejüket ladikjaikban a tározóra való indulásig.

A második forduló - amely egyúttal a Magyar Horgász Kupa is egyben - helyszíne a sokak által várt Tisza-tavi Borzonat volt. Azonban egészen a reggeli, Szabics-beli eligazításig lehetett találgatni: az élőn vagy a tározón lesz-e a verseny?

Mind a két lehetséges helyszínnek voltak táborai, azonban az biztos, hogy az élő folyó nagyon nehéz pálya lett volna a mezőny felének-kétharmadának. A döntéshozók végső ámene a borzonati ágra csak akkor érkezett, amikor a szervezők által kiküldött ember igazolta, a hatos öblítőn keresztül be (és ki) lehet jutni a tóra.

A pálya biztosítva volt

Pötréte után - amely kevésbé esik a legtöbb nevező által elérhetőbb helyre - Tiszafüred fogadta a pergetést művelő nevezetteket. A szombati nap előtt már szinte minden páros képviseltette magát ismerkedés-edzés címszóval a Borzonaton, így maga a pálya senki előtt nem volt ismeretlen. Megvallom őszintén, nagyon jó érzés volt az ismerős arcokat látni úgy a verseny előtt, mint éppen aközben - a peca összehozza az embereket.

Eligazítás a szárazföldön…
…és a tározón

A második fordulóra módosították a szervezők az első forduló eredményeit. Mint arról portálunk már korábban beszámolt, az első forduló pontjait, és így helyezési számait egy súlyozott átlag adta, amely a megfogott halat darabonként 400 ponttal, míg a fogott hal grammonkénti súlyát 1 ponttal jegyezte. (Volt ez jó azért, mert így két nagy behemót csukával szemben a teszem azt, tizenöt kisebbet megfogó páros is fölvette a versenyt, azaz nem egyértelműen a fogott halak nagysága döntött.) A november 6-i szombat csak és kizárólag darabszámot tartott szem előtt az eredmények összesítésekor, azt is figyelembe véve, hogy azonos fogott darabszámnál a nagyobb súlyt prezentáló páros produktuma az előrébb való. Kikötése volt a szervezőknek, hogy amint azt a versenyszabályzatban már lefektették, a tározón a verseny ideje alatt robbanómotort tilos használni. Végül lehetővé tették a versenyzők számára, hogy a tavon történő eligazítás után, a verseny kezdetét jelző dudaszó elhangzásáig használhatják a párosok motorjaikat a kívánt helyre való jutásig.

A Borzonat - vízeresztés után

Néhány szó a versenypályáról

A kijelölt vízterület egy hosszan elnyúló patkó, amely legeleje és legvége sekély, métert meg nem haladó vízmélységgel. A már többször említett ág (Borzonat) a tározó létrejöttéig a Tisza fő medre volt. A „borzi” a hetvenes évek elején, a tó létrejöttével, a területek elárasztásával került jelen állapotába: a víz alá került fák elhaltak, létrehozva így a meder két szélén, az egykori partvonalon egy párhuzamos akadósort, melytől távolodva medertelen, sekély víz akad, sok susnyával, sulyommal, töklevéllel. A meder mélysége változó, átlag másfél méter, a sekély széleké egyes helyeken a 20 centimétert éri el csak. Halállománya (ragadozókról beszélek) változatos: fő hala a csuka, emellett igen gyakori a sügér és a balin, a szerencsésebbeknek még kanálra is beugorhat a süllő.

Fő hal itt a csuka


A verseny időjárása

Talán a szervezők sem gondolták, hogy ennyire összejön minden. Megállapodott melegfront, közepes-gyenge borultság, csekély szél - szinte hihetetlen volt, hogy „tipikus” csukázó idejük lesz a versenyzőknek. A vízállás is kedvező volt: a folyó lassú apadása nem kavarhatta meg a tározó sekély vizét, így gyakorlatilag csak az öblítőn való bejutás volt necces picit.

Menet befelé, az öblítő kapujában


Taktikák, csalik

Az eligazításon elhangzó instrukció - darabszám! - arra késztette a legtöbb párost, hogy egerészéssel próbálkozzon a sekélyes részeken. Fő célhallá a retúr csukák váltak így a sügérek mellett. A mezőny egy része azonban maradt a sztenderd kanlazásnál: hínár- és töklevél-foltok alól keresgélték a kacsacsőrűeket, egyesek nem kevés eredménnyel.

A bejárati rész egyrészt sekély volta, másrészt összejártsága miatt felkavart volt, mondhatni zavaros. Így azok jártak jól, akik beljebb merészkedtek, jóval túl a pálya felén túl húzódó nagy kanyaron, és belső farokban vallatták-kergették a ragadozókat.

Kis krampuszok sokasága jelenthetett győzelmet

Mi magunk nem ugrottunk neki a „végágnak”, jobban bíztunk a pálya közepében, a kanyar előtti rész sekélyes tisztásaiban, váltóiban. Első helyünk egy, az előző napokban már több halat adó érdekes tuskócsoport mögötti sekélyes. Alig súlyozom a ladikot, dudaszótól hangos a mostanra minden ronda zajtól kilúgozott csönd. Bot kézbe, és lendül a Sportex, csobban a kanál. Lifegő, bukdácsoló hullása megáll félúton, én csak egy ütést érzek, majd azt, hogy megvan a hal! Hűha! Ez gyorsan ment - alighanem a verseny első hala nálunk akadt. Bilincsre kerülése után - Pötréte után sokat tanulva bizonyos csomók és hurkok oldhatósági fokán… - Benyus is kivesz egy kölökcsukát, majd néhány tíz méterrel odább állunk le újra dobálni.

Itt kergettük a sügereket, a be-beugró csukák mellett. Ez a forduló a mérlegelés kérdését is helyre tette: piros pont illeti a szervezőket, a fogott halakat összsúlyban mérték le, a verseny ideje alatt a pályabírák mellett ők járták a Borzonatot, akik jeleztek, ott azonnal mérlegeltek. Így tudtuk meg alig másfél óra horgászat után, a második mérlegelésünkkor, hogy eredményünk - addigra 10-12 halunk volt - csak átlagos, egy páros már 70 (!) darabnál tart. A félidőben feltámadt a szél, elzavarta kissé a felhőket, néha a Nap is ki-kisütött.

Csalinak legtöbben Orklát, Velticet, Gipot használtak, bár láttunk halat fogni normál méretű twisterrel is. Sügerezéshez szinte mindenki minitwistert, vagy körömvillantót húzgált.

Halainkat bilincsre fűzögetés helyett inkább megfelelő méretű vödörben tároltuk, ez talán kíméletesebb volt

A verseny végét jelző dudaszó éppen csónakunkban találta aznapi utolsó halunkat, így, ahogyan mi számoltunk, 24 db hallal zártunk. Kérdés, hogy ez vajon mire elég?


Érdekességek

A verseny ideje alatt azok, akik megtalálták a sügérrajokat, mozogniuk kellett a csapattal, így lehetett a legtöbbet megfogni belőlük. Ennek némileg ellent mond, hogy a győztes páros, akik fölényesen nyerték a versenyt a maguk 86 halával, szinte egy helyben álltak 4 órán keresztül.

Említést érdemel a Gégény-Prókay páros teljesítménye, akik a belső ág végét horgászták. Közel két kilónyi, átlag tenyeres veresszárnyút hoztak a Szilas-foki mérlegelésre, mintegy bemutatva, a körforgó, miniwobbler és minitwister sem volt képes szelektálni a békés és a ragadozó halak között.

A sügerezés járulékhalai - egy jó száknyi vörösszárnyú, Gégény Viktor előadásában

Összesen 42 páros állt újra rajthoz, azaz fogott pergető botot a kezébe, hogy bizonyítson, hogy vállalja a megmérettetést. A nevezettek összesen 608 (eddig legnagyobb darabszám a pergető verseny megrendezése óta!) db halat fogtak. Mindösszesen 5 csapat maradt hal nélkül, ami véleményem szerint azt bizonyítja, hogy a versenypálya megfelelő esélyeket - ha azonosakat nem is - kínált minden párosnak.

A második forduló végeredménye, helyezettek
1. Illés Sándor - Illés László, 86 db hal, 5520 gr
2. Gégény Viktor - Prókay István, 50 db hal, 5730 gr
3. Takács László - Takács Lászlóné, 48 db hal, 4400 gr

A második forduló győztes párosa

Különdíj
Lukács Béla - Váyi Géza, 11 db hal, 17330 gr

A Pure Fishing Kft. jóvoltából az induló hölgyek, szerepléstől függetlenül „díjazásban” részesültek - a három grácia egy-egy tekercs minőségi fonott zsineget kapott ajándékba.

A két forduló összesített eredménye
1. Farkas Szabolcs - Elek Gyula, 6 hsz
2. Zakhar Attila - Virág Balázs, 14 hsz
3. Cséfai Vilmos - Pulai Attila, 14 hsz

Az összesített eredmények alapján dobogós csapatok

Írta: Csákó Gábor
Fotók: Benyhe János, Csákó Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: