Alias : charon24
Név : Csákó Gábor
E-mail : [e-mail]

Szerző írásai - 1.oldal

botokról, és egyéb kitérők…

Csákó Gábor 2006-05-05 08:00:00
Elöljáróban annyit, hogy ez az írás csapongó, és kevésbé halszagú, mint azt tőlem talán megszokhattátok. Különleges, mert legkedvesebb, leginkább meghatározó eszközeimről vallok nektek benne, ráadásul ez a hosszúra nyúlt szösszenet nem egyhuzamban íródott, hanem lassan érlelődött (kényszerűségből is, egyfelől, ami talán nem is volt kárára), mert az állandó utazások, költözések, új kalandok, új felfedezések, no és persze az új szerelmek illata formázta, s járja át. Semmi olyant ne várjatok ettől, hogy ki, milyen botot vegyen, vagy éppen milyent ne - személyes vallomás ez a fegyvertáramról, amely hűségében nem csalódtam, s remélem, nem is fogok soha már.

Ultra-könnyen, ha pergetünk

Csákó Gábor 2006-04-13 08:00:00
Van, aki könnyen szereti, és itt egyáltalán nem a kis (t)esti, vagy egyéb kalandokra utalok - pergethetünk kicsit másképp, ha éppen úri kedvünk, vagy a szükség úgy kívánja. Ne becsüljük le a kisebb egyedsúlyt elérő „vigaszhalakat”, mert célzottan rájuk próbálni igenis, érdemes!

Így és úgy

Csákó Gábor 2006-02-08 08:00:00
Elmúlt valami, ismét. Az ősz jött, köztünk járt, megforgatta szelei hátán a vizeket, adott halat, de mostanára keményre paskolta az állóvizek hátát. Itt volt kedves évszakom, de ideje mostanra letelt. Emlékezek hát, valami régi történetre, egy valamikori télből - mikor szintén az őszre vágytam, (be)telhetetlenül…

Gyorsan a Sebesre!

Csákó Gábor 2005-06-10 08:00:00
Tavasz derekára megsínyli az ember, ha csak csatikon, holtágakon szórhatja magát széjjel. Kis folyóink varázsa egyedülálló, legyen szó akár a Rábáról vagy éppen a Sebes-Körösről - ezt el nem vitat(hat)ja senki. Azonban rákészülni egy kis folyóvízi pergetésre, hát kérem, feladja a leckét. Hiszen mire, mikor, mivel?

XI. Magyar Horgász Klub Pergető Kupa II. forduló - versenybeszámoló

Csákó Gábor 2004-11-16 08:00:00
November 6-án Tiszafüred-Örvény legismertebb kikötője, a Szabics-kikötő a Tisza-tó vízeresztés utáni „most szezon van és megy a hal” arcát mutatta. Bepakolt, egy-egy pár emberrel megült csónakok hada sorakozott a kora reggeli párában. Azonban nem az osztrák és német sporik készültek szőke folyónk tározójának halaival viaskodni, hanem az Országos Pergető Bajnokság második fordulójára érkezett versenyzők múlatták idejüket ladikjaikban a tározóra való indulásig.

Nyárkesergő

Csákó Gábor 2004-10-28 08:00:00
Amikor közeledik a tél, a nyárra gondolok, nyáron pedig a hideg időt - a késő őszt és telet - vágyom. Miért van ez? Az a szó, hogy „nyár”, a maga üzenetével, szúnyogdöngésekkel kísért hangjával, izzasztó melegével, hideg hajnalaival és fölséges ragyogásával tél vége óta kísértett. Talán az április, az első és idén egyben utolsó igazán tavaszi - sajnos kevésbé eredményes - hónap mondatta ki velem: majd nyáron! Majd nyáron... Na, persze. Merthogy mi sem egyszerűbb, mint az elkövetkező hónapokban nekiindulni kitaposott ösvényeinknek, jól bejáratott éjjeli portyáinknak.

XI. Országos Pergető-bajnokság - I. forduló előzményei

Csákó Gábor 2004-10-19 08:00:00
Nos, igazából nem tudom, hol is kezdjem. Talán ott, hogy létezik egy pergető-verseny, ahol „illett” volna indulnom, azaz indulunk a Portált képviselve már a tavalyi évben is. Azonban egyrészt részemről a félsz - helyt tudok, tudunk-e állni vajon? -, másrészt az idő „kevéssége” nem tette lehetővé tavalyi megjelenésünket azon a bizonyos, Magyar Országos Horgász Szövetség által megrendezett Pergető Kupán. Idén azonban minden másként alakult!

Őszi etűdök I. - Kései túra

Csákó Gábor 2004-10-12 08:00:00
Vágytam az őszt, már mióta... Mióta is? Azt hiszem, először valamikor a tavalyi tél vége felé kezdtem el ábrándozni, hogy majd milyen jó, meg milyen szép lesz az ősz - széllel, esővel; nyéllel a kézben caplatni a sárban a parton. Mikor meg eljött végre kedvenc évszakom - annak is legszebb, legfájóbb része -, nincsen időm kijárni kedves vizeimre, hogy belebámuljak a víztükrökbe, s kilessem onnan az uszonyosokat, hogy meglessem régi önmagam.

Kettős látás - Dupla balin

Csákó Gábor 2004-09-29 08:00:00
Szerencsés vagyok - környékünkön (Békés megyében lakom) megannyi horgászható víz található. Folyókból és azok holtágaiból, ha választani kell, már szinte "zavar" a bőség. Leginkább ragadozókra horgászom, egy kevesebbek által alkalmazott módszert "erőltetve"; pergetek. Valahol, valamit mindig lehet fogni. Eredményeimet néha elmesélem kíváncsi, avagy "álkíváncsi" ismerőseimnek. Előfordul, hogy olyan intenzitással, beleéléssel adom elő mondandómat horgászcimboráimnak, hogy ők is szinte át-, megélik azt.

Jászkeszeg bojlira, és nem is az apraja!

Csákó Gábor 2004-07-21 08:00:00
Egy nem hétköznapi hal akadt Fülöp Antal horgára. A fogás érdekessége, hogy a nagypontyoknak és amuroknak felkínált 20 mm átmérőjű bojlit vette fel a rekordlistás jászkeszeg. Ráadásul a folyóvizek jellegzetes hala, egy holtágon kebelezte be az új csemegét.

Könnyűpergetős SPRObálkozások

Csákó Gábor 2004-07-13 08:00:00
Az egész úgy kezdődött - még mielőtt Csaba barátom, soraival megelőzne... -, hogy szert tettem egy valóban kézre álló, nagyon finom kis pergető botra. Baráti társaságom - Zsolt és Csaba - két táborra szakadt: egyiküknek szintén "álom" volt a píce, másikuk pedig teljesen indokolatlannak tartotta, főleg annak 2,4-es hosszát. Néhány sügeres napnak el kellett telnie ahhoz, hogy az "egyszemélyes ellentábor", azaz Zsolt is megbékéljen új motyómmal. Pedig meggyőző volt - főleg, amikor a vékony, dinamikus bot úgymond kierőszakolt - hathatós közreműködésemnek köszönhetően - egy majd kettes csukát a sügerek mellől. Igenis, csatornákon, holtágak partjait bóklászva van létjogosultsága a kimondottan "sügeres-lájgtos" fölszerelésnek!

Állítsd meg!

Csákó Gábor 0000-00-00 00:00:00
A wobbler egy "egyszerű" műcsali - legtöbbször fából, mind gyakrabban pedig strapabíróbb műanyagból készül. A nevezetes holmival "rém egyszerű" horgászni - bedobom, s mivel húzásra kezd élni, remegni-veretni, csak tekerni kell. A dolog ennél azért lényegesen bonyolultabb! Írásomban igyekszem megismertetni a kezdő, és a már gyakorló pergetőt a wobblerezés néhány hasznos, és gyakorlatban eredményesen alkalmazható trükkjeivel.

Legyezőhorgászok és pergetők boltja - Angliában

Csákó Gábor 2004-03-02 08:00:00
Előző évben - bármennyire is zűrös és összevissza volt nekem 2003 - volt szerencsém Londonban tölteni néhány hetet. A főváros mesés, és látnivalóival, lehetőségeivel betelni szinte képtelenség. Két délelőttöt a városnézésből kimondottan horgászboltok látogatására, és amennyiben lehetőségem adódik, azok fotózására szántam.

Folyókon is gumihallal

Csákó Gábor 2004-02-06 08:00:00
Fórumaink egyikét olvasgatva érdekes hozzászólásra lettem figyelmes: télen eredménytelen volt sporttársunk, pedig ugyanazokat a helyeket, ugyanazokkal a műcsalikkal (wobblerekkel) vallatta, ahol nyáron eredményes volt. Kérdése arra tért ki, egyáltalán érdemes-e télen pergetőbotot venni a kézbe?

Gumihalas tapasztalatok - Mi is a nyerő technika?

Csákó Gábor 2004-01-14 08:00:00
Ebben az írásomban igyekszem minél érthetőbben közzétenni azt a "kincset", amelynek megosztásától sokan óva intettek. Nyilván nem véletlenül... Nem csinálok ismételten titkot abból, hogy miként kell a legeredményesebben vezetni a békési állóvizeken a gumihalat, azonban kedves helyeimet - érthető okokból - nem fogom részletezni. Valószínű, hogy sokaknak lesz új a lényeg, ám a profi gumihalasok ne ringassák magukat csalóka illúziókba...

Rekordlistás jászkeszeg

Csákó Gábor 2003-12-02 08:00:00
A folyásiránnyal szemben dobott, szinte nem is verető TE-7 SD Rapalára éhezett meg a rekordlistás jász. Néhány vad kirohanás után a meder felé tört, majd a szokásos jaszkós felszíni veretésbe kezdett. Merítő híján, többször kézzel próbáltam megragadni az egyre csak csapkodó halat, sikertelenül. Féltem, hogy az erős fonott zsinór miatt lemarad. A kiemelésben a mellettem dobáló Csákó Gábor segített. Köszönet érte!

Műcsalik őszre, télre 1. rész - ABU villantók

Csákó Gábor 2003-11-28 08:00:00
Az ősz egy tipikus évszak: mármint sokan tipikusan csak ekkor kezdenek el ragadozó halainkra próbálkozni pergető módszerrel. Hogy eredményeik mérhetőek legyenek, és jobban felfigyeljenek a témára, kedvcsinálóként bemutatok két villantó-típust, amik meghozhatják a várt csukát, hisz horgásztársaink nagy többsége erre a fajra, azaz halra feni a fogát.

Gumihalas tapasztalatok - ezt hogyan is húzzuk?

Csákó Gábor 2003-11-10 08:00:00
Van, azaz már csak volt(!) egy műcsali, amivel lényegesebben kevesebbet horgásztam, mint a többivel. A gumihalról van szó. Lényegében magam sem érte(tte)m szkeptikusságomat, hisz nem egyszer fogtam már halat a nagyobb méretű gumikkal, és rá kellett volna jönnöm, be kellett volna látnom, hogy még a retúr méretű ragadozók is odacsapnak a felkínált és helyesen vezetett műhalnak. Azonban egész egyszerűen "mániákusan" ragaszkodtam a saját, addig - vagy eddig - jól bevált csalijaimhoz. Na de kérem, hogyan is kell húzni a gumihalakat? Ez itt a kérdés! Kezdő gumihalazók, vagy a témával csak most ismerkedők, tartsanak velem!

Catch and... Filézz! 2.rész

Csákó Gábor 2003-11-07 08:00:00
Nagyobb süllőnél - másfél kiló fölöttinél - megejthetjük a filézést is, bár ez relatíve sok halhús elvesztésével jár. (Ellenben megkímél bennünket az úszóhólyag macerás eltávolításától) Filézés alkalmazható akár kilós halon is abban az esetben, ha a halból például paprikást szeretnénk készíteni, mert így a csonton maradt húst kiválóan hasznosíthatjuk az alaplében.

Catch and... Filézz! 1.rész

Csákó Gábor 2003-11-06 08:00:00
Mielőtt sokan a C&R-esek táborából nemtetszésüknek adnának hangot, elöljáróban közlöm, hogy írásomnak egyáltalában nem az a célja, hogy minél több halat vigyünk haza, és minél többet halmozzunk föl a fagyasztóba. Ellenben el kell ismerni, hogy a halak - és ne nyissunk most vitát azon, hogy a ragadozók, avagy a békéshalak gasztronómiai értéke a nagyobb-e - elkészítve ízletesek, finomak mindamellett, hogy egészségesek. Magyarországon ráadásul olyan kicsi az évi egy főre jutó halfogyasztás értéke, hogy azt szerintem mi, horgászok hozzuk fel erre az egyáltalán mérhető szintre.

Az ideális pergetőfelszerelés 2. rész

Csákó Gábor 2003-10-28 08:00:00
Még év elején volt egy új fórum, itt a Haldorádón, amibe akkor nem tudtam, illetve nem is nagyon akartam írni (a felszereléseimről). Több oka is van ennek. Ha leírom, hogy én, a portál munkatársa evvel és evvel pergetek, az eléggé reklám-ízű (is lehet). Meg persze, lehet, hogy páran rám sütik a “magamutogató menő gyerek” bélyegzőjét is. (Azaz, csak rám sütnék.) Mégis leírom, mikor, mire mit használok, mert úgy érzem, sokaknak segíthetek azzal, hogy az általam használt cuccoknak erényeit, gyengéit egyaránt megírva majd nem kell végigjárniuk azt a nem éppen kellemes utat - ami sok csalódással volt és van teli -, ami jelenlegi és kifogástalannak tartott motyóimhoz elvezetett. Ennyit elöljáróban, mintegy magyarázatként.

Az ideális pergetőfelszerelés 1. rész

Csákó Gábor 2003-10-27 08:00:00
Hogy mi az "ideális"..., rendkívül tág fogalom. Mindig van jobb és még jobb. Anélkül, hogy túlságosan reklámszagúra sikeredne írásom, egyszerűen bemutatom, hogy én mivel is pergetek. Lássuk először a finomabbik pecát. Rendelkezem egy könnyebb bottal (is), s hozzá illő orsóval. Akik gyakran látogatják honlapunkat, azok tudják, hogy talán szívemnek legkedvesebb hala a sügér. Több botot kipróbáltam, akadt közöttük sok jó, de nem találtam olyat, ami egyszerre lett volna finom a sügerezéshez, és erős a kisebb testű - 1-2 kilós - süllők pergető horgászatához. Univerzális finompergetőre vágytam sokáig. Egészen addig, amíg kezembe nem került a Berkley SSGS Titanium névre keresztelt pergető-csodája.

Veszélyes fegyver - STORM

Csákó Gábor 2003-10-15 08:00:00
Az elmúlt évben, üstökösként robbant be a hazai piacra egy új márka a STORM. A nemrég még ismeretlen márkajelzésű gumicsali-szortiment, hamar helyet követelt magának a pergetőhorgászok ládájában. A szerencsé(m)nek is köszönhetem, hogy hozzájutottam az első darabokhoz, és megismertem ezt a termékcsaládot. Minden pergetőhorgász figyelmébe ajánlom!

Budapest, Budapest, te csodás!

Csákó Gábor 2003-10-13 08:00:00
Budapest - a főváros riasztott mindig; az embertömeg, az általános mentalitás és a rohanó tempó nem az én világom. Meg aztán - horgászni lehet ott? Persze, ott a vén Duna, keszeget fognak itt is, ott is, de a magamfajta pergettyűs vajon az eredményesség illúzióját ringathatja-e magában, ha éjjeli portyára készül?

Én így húzom... a wobblert folyóvízen

Csákó Gábor 2003-10-08 08:00:00
Legvágyottabb dolgaim között tartom számon azt az érzést, amikor folyóparton, mondjuk éjjel, pergetve belekoppant egy jobb süllő wobblerem remegésébe... Hogy ez a dolog mind többünknél ne csak a vágyódás és az ábránd szintjén szintetizálódhasson, ajánlom a kezdő, haladó, és a magukat nagyon jónak tartó wobbleres pergetőknek írásomat. Néhány új dolgot, biztosan talál benne mindenki.

Én így húzom... a wobblert állóvízen

Csákó Gábor 2003-10-07 08:00:00
A wobblerezésről néhány szót azért megejtenék itt az elején, függetlenül attól, hogy két korábbi írásomban - azt gondolom - részletesen bemutattam már ezeket a műcsalikat. A twisterrel és a támolygóval ellentétben, a wobbler állóvízben csak aktív szakaszban mozog, akár a körforgó - ez alatt azt értem, ha nem húzzuk, hanem megállítjuk, akár a süllyedő, akár az úszó fahal, nem fog remegni, veretni, amely így nem más, mint egy darab fa. Ezt nem árt megjegyezni!

Holtágas tótágas 2.rész

Csákó Gábor 2003-10-03 08:00:00
A kishalak tízezrei pocsolnak, fürödnek, ugrálnak a víztetőn. Miattuk pedig a ragadozók is igen aktívak: süllőt, balint; sőt, harcsát is hallok rabolni. Próbálom nagyon lassan vezetni wobbleremet, hogy minél közelebb járjon a felszínhez, és lassítok a szokásos amúgy is lassú vezetésemen. Így műhalam körülbelül úgy mozog(hat), hogy lassú remegése megáll, ahogyan kezemben az orsó hajtókarja, és ezekben a pillanatokban a víztetőig emelkedik, majd hirtelen belecsókol a felszín alatti sötét lébe, gyorsabban remegve halad útján, mélyebbre fúrva magát a ragadozóktól hemzsegő éjjeli vízben...

Holtágas tótágas 1.rész

Csákó Gábor 2003-10-02 08:00:00
Külföldről haza(t)érve semmit sem vártam már jobban, mint hogy a több hetes horgászatot nélkülözni kénytelen tétlenségemből végre a fék hangja térítsen magamhoz. S bár igaz, hogy csak a szombat éjjeli horgászat után kezdett (f)elfordulni fenekestül az életem, a cím erre az éjjelre is ráillik, mert nem akármilyen éjszaka volt!

Én így húzom... a twistert folyóvízen

Csákó Gábor 2003-09-15 08:00:00
Folyón lettem pergetővé, ennek előnyei és hátrányai egyaránt előjönnek alkalomadtán. A folyóvízi twisteres technika több figyelmet, nagyobb kitartást igényel a horgásztól. Folyón az áramlás miatt sokkal nehezebben ismerhetők fel különböző mederalakulatok, akadók. Több elakadásunk lesz - és ezzel együtt több lesz az anyagi veszteség -, mint állóvízen. Jóval többször megyünk ugyanarra a helyre dobálni, mire kiismerjük valamelyest.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2022 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.