Egy elfeledett horgásztó…

Egy elfeledett horgásztó…

A Látóképi-víztározó az egyik legnagyobb horgásztó Hajdú-Bihar megyében. Ez a tó papírforma szerint 60 hektár, de talán a vízterület egy kicsit kisebb. Ebben a tóban kapitális harcsák, pontyok, amurok, busák és nem utolsósorban süllők élnek. Az én szemszögemből nézve ez a tó egy rejtelmekkel teli vízfelület, ugyanakkor egy festői szépségű horgásztó…

Ez a vízterület Debrecentől kb. 10 km-re található a 33-as főút mellett. A tónak pár horgász szerint „nadrág” alakja van, aminek alapja, hogy a tavat két fő ág alkotja. Rengeteg tuskó, akadó, torzsa található a mederben, ezért is szeretem ezt a tavat, mert nem lehet kiismerni teljes mértékben. A vízben számos ponty és amur található, ezek némelyike meghaladja a 20, de akár a 25 kg-ot is. Az én személyes rekordom itt pontyból 9,22 kg, de hallottam és a saját szememmel is láttam már 15-20 kg feletti példányokat.

Ponty rekordom :)
Egy gyönyörű látóképi ponty

Mint már az előbb is írtam, a tóban számos amur él, amik szintén meghaladhatják a 15-20 kg-ot. Tudomásaim szerint - legalábbis amit én hallottam és láttam - tavaly legalább 5-8 db 10 kg feletti példányt fogtak. Az én személyes rekordom 10,30 kg amurból, amit szintén a Látóképi-víztározón fogtam. A horgászegyesület próbál gondoskodni az utánpótlásról is. A pontyhorgászok örömére egyre elterjedtebb a „Catch & Release” hozzáállás, de még mindig gyerekcipőben járunk más országokhoz képest.

Amurrekordom
Egy másik szép látóképi növényevő

Ez a víztározó híres a ragadozóhal állományáról is. Minden évben szoktak fogni 50-60 kg feletti harcsákat, de sok horgász szerint - amivel magam is egyetértek - élnek benne sokkal nagyobbak is. Egy ideje én is próbálok kifogni egy kapitális méretű harcsát, de eddig még nem sikerült 12 kg-nál nagyobbat fognom.

Egy 8,54 kg-os nyár eleji harcsa

A tóban sok süllő is él, amik elérhetik a 10 kg-ot is. Természetesen a kapitális egyedek mellett sok kisebb példány is él itt, és ezek kifogása is nagy élvezetet nyújt. Nekem sikerült fognom egy 6,23 kg-os süllőt, amit valószínűleg egy véletlennek köszönhetek, ugyanis augusztusi hajnalon pontyozás közben került horogra ez a gyönyörű példány.

Egy 6,23 kg-os meglepetés süllő
Életem legszebb süllője

Az utóbbi pár évben telepítettek a tóba feketesügéreket, amik mostanra szép számmal jelen vannak, de ezelőtt 10-15 évvel is voltak már benne 1-2 kg-os sügérek. Erre a halra a pergető horgászok nagyon szívesen horgásznak, mivel rettentően agresszív és harcos hal.

Egyéni rekordom egy 1,8 kg-os feketesügér
Kis mohó feketesügér
Egy szépen kezdődő reggel

Szerintem ez a tó sajnos nagyon el van hanyagolva, de egy kis törődéssel igazi horgászparadicsom lenne. Végül pár kép a szebbnél szebb fogásaimról :)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.