Horgászvíz bemutató - A Hárosi-öböl

Horgászvíz bemutató - A Hárosi-öböl

Kedvenc horgászvizem Budapesten található, a XXII. kerületben, egy természetvédelmi terület közvetlen közelében! A Háros-szigeten (ami valójában félsziget) ritka növénytársulások, madarak, rovarok találhatók. A szóbeszéd szerint még egy középkori kolostor romjai is valahol itt, a közelben rejtőznek. A Hárosi-öböl könnyen megközelíthető, mivel két fontos autóút (MO, 6-os út), autóbusz végállomás, és vasútállomás is található a közelében, azaz 1 km-en belül. Csepel felől az MO-ás hídon átkelve először - a maga lenyűgöző méreteivel - a Dunát látjuk meg, majd a jobb partot elérve az öböl torkolatát, sőt innen a teljes öbölre rá lehet látni! Mindebből kiderül, hogy ez a Duna egyik holtága, amely a folyam felé alulról nyitott, ezzel utat enged az éltető víznek és a halaknak, a szenny és az uszadék azonban rendszerint elkerüli.

Vizünk 29 hektár területű élővíz, ahová is ívni és telelni a Dunáról is bejárnak a halak. Egy évtizede a szinte teljesen feltöltődött a medret iszapszivattyúzással és sóderkotrással kimélyítették, és így újra élet költözött a vízbe. Az aktuális vízmélység a Duna vízállásának függvénye, de általánosságban elmondható, hogy 1 és 10 méter közötti. A Hárosi-öböl vizének minőségét rendszeresen, évente négy alkalommal vizsgálják, és még sohasem találtak jelentős problémát, kapcsolata a Dunával tehát semmiféle negatív hatást nem okoz.

A Háros-sziget védett természeti terület, amelynek fő értéke a hosszú ideje érintetlen ártéri erdő. Egész Európában egyedülálló a csak itt megtalálható, úgynevezett „fátyolvegetáció”, ami a sudár fehér nyarakra felkapaszkodó parti szőlő révén alakul ki.

A híres „fátyolvegetáció” - a hozzáférhetetlen terület miatt kevesek láthatják

Két egyesület kapta meg a vízkezelési jogot, a nagyobbik területtel rendelkező Baross Gábor HE és az egyik védett (az ún. Hunyadi-sziget melletti) kis öbölben megbúvó Honvéd HE. A „szomszéd” egyesület tagjaival közösen szervezett versenyeink mindig sikeres rendezvények.

Az öböl csücskében a Honvéd HE csónakkikötője búvik meg

Az idelátogató napijegyes horgászok figyelmét felhívom arra, hogy a két egyesület egymás vizére nem adhat ki engedélyt!

Lássuk, mit kell tudni a horgászati lehetőségekről:

A torkolati rész dunai sodrásában süllőzni, harcsázni, márnázni szoktak, a visszaforgókban főleg pontyok és keszegfélék foghatók. Innen befelé, az öböl beszűkülő részén egy Jachtkikötő található, ahol a rézsűt mindkét oldalról partbiztosító kövezés borítja.

Az öböl déli része a Baross HE stégjéről: távolban a torkolat, valamint felette az MO-ás hídja, amúgy erre található a legmélyebb víz, a maga 10 méterével

Az öböl északi végén elég körülményes a parti horgászat mivel egy gyártelep található ott, majdnem vízpartig érő kerítéssel. Ezt a részt nevezik az itteniek rönkösnek, elég akadós és iszapos, itt nem volt teljes a kotrás. Erre található a Honvéd HE öble is. Ponty, csuka, amur fogható ezen a részen.

A Hunyadi-sziget mellett beszűkülő, vadregényes részek jó haltanyák is egyben

Az öböl középső részén található a Baross Gábor HE csónakkikötővel, büfével és klubhelyiséggel is rendelkező horgásztanyája.

Horgásztanyánkon szomját olthatja, és gyomrát is megtöltheti a horgász, sőt szívesen adnak információt a fogási lehetőségekről
Gondozott kert, padokkal, tűzrakó hellyel, tollaslabdapályával, haltisztító asztallal

A horgásztanyán napijegy váltható, a büfé pedig a szomjas vagy éhes horgászok igényét elégíti ki. Megemlítem, hogy 2004-ben egyesületi és baráti hozzájárulásokból felújítottuk klubhelyiségünket, melyben 4 db, külön megvilágított és ingyen használható steel dartstábla is található, plusz nemrég még egy csocsóasztalt is beszereztünk. Úgy vélem, aki meglátogat minket, rossz idő esetén sem fog unatkozni!

A tanyával szemben jól látható az ősfákkal és fűzbokrokkal dúsan benőtt félsziget, ami természetvédelmi terület


A Hárosi-öböl halai és horgászatuk

Az öbölben fogható halak: ponty, keszegfélék, csuka, süllő (télen a köves is bejön), balin, harcsa, sügér, stb. Az amur már ritkább zsákmány, szerencsére a törpeharcsa is.

Szinte mindegyik hal célzott horgászatára igaz, hogy akadót, tartást, medertörést érdemes keresni, hiszen itt több esélyünk lehet. Az öböl partszegélyében elég sok a bedőlt fa, a mederben pedig az egyenetlen kotrás eredményeképpen nem ritkák az akár egy méteres mederesések és a kisebb-nagyobb gödrök.

Pontyæ: inkább úszós felszereléssel fogják az akadókban, fákban, kukorica vagy kukorica-csonti csalival. Fenekezve csaliként még a pufi is ajánlható, de ilyenkor sem kell messze dobni.

Keszegfélék: karika, dévér és bodorka a leggyakoribb zsákmány. Általában az érzékeny úszós készség a legsikeresebb, aminek szúnyoglárvával, csontival, vagy nyáron kenyérrózsával csalizott horgát a fenékre téve kínáljuk fel. Ebben az esetben sem kell a partról 10-15 méternél messzebb dobni, akkor sem, ha mégis inkább fenekeznénk. Viszont ha este vagy reggel „fürdeni” látjuk a keszeget bent a mederben, akkor érdemes elővenni egy matchbotot 16-os damillal, 8+1-12+1 grammos wagglerrel, 12-14-es horgon csonticsokorral! 1-2 méteres eresztéket állítva és legalább az öböl közepére (vízállástól függően 40-70 m távolságra) dobva gyönyörű, 0,5-1 kg-os karikakeszegeket foghatunk.

Általánosságban is elmondható, hogy vizünk keszegállománya kiemelkedő, és nem csak a mennyiség, hanem a gyakran horogra kerülő nagy méretű egyedek szempontjából is.

Süllőre és csukára aránylag kevesen horgásznak. Az erős keszegállomány és a rengeteg küsz miatt azonban sokan eleve esélytelennek ítélik e rablóhalak célzott horgászatát, pedig a nem is oly ritka, szép fogások több horgászt ösztönözhetnének. Kősüllőre őszi időszakban a tartások közelében és a mederben folytatott mártogatás gyakran sikeres.

Balin: többen egy érdekes módszert használnak, ami rendszerint eredményes. A damil végére csak egy közepes méretű, hosszúszárú horog kerül, melyet az élő sneci hátába szúrnak úgy, hogy a gerince ne sérüljön. A csali súlya elég a dobáshoz, a botspiccet magasra tartva, kontaktusban maradva a csalival várjuk a kapást. Csak addig hatásos a csali, amíg vereti a vizet, tehát gyűrűzik körülötte a víz - a küsz elfárad, le kell cserélni! Álljunk készenlétben a bot mellett, mert lehet, hogy elviszi az „expressz” balin. Ha sirályokat látunk, ne használjuk e módszert, vagy fokozott figyelemmel kísérjük a madarak és a csalink mozgását, hiszen egy felszínen vergődő kishal a sirályok számára is csábító falat.

Házi rekordjaink: dévér 4,8 kg; süllő 8 kg; csuka 10 kg; ponty 15 kg; harcsa 15 kg.

Telepítéseink évi mennyisége megközelíti a 100 mázsát!


Információk

Cím: Baross Gábor HE horgásztanyája, Budapest, XXII. Compó u. 1.

Telefon: 06-1- 362-01-06

Nyitva tartás: tavasztól-őszig 5-21 óráig; télen 8-19 óráig.

Napijegy: 1.500 Ft, csónak bérelhető. A kifogható mennyiség, a méretkorlátozások, a tilalmi idők és a helyi horgászrend megegyezik az országossal.

Éves területi engedélyt csak egyesületi tag kaphat - ennek intézését a minden péntek délután nyitva levő iroda fogadóóráin lehet megkérdezni. Az első belépők 20.000 Ft egyszeri halasítást fizetnek, az éves engedély ára kb. 20.100 Ft.


Megközelíthetőség

Autóval a budai oldalon, a centrum felől közeledve a Nagytétényi úton Nagytétény Camponánál be kell fordulni a Növény utcába, majd azon végig, amíg aszfaltos az utca, itt balra kanyarodva kb. 200 m-re, a második bejárón jobbra érhető el a tanya. A 6-os úton az M0-ás csomóponttól a centrum felé eső első lámpánál kell bekanyarodni (a centrum felől balra; az M0 felől jobbra), majd tovább a Növény utcán az előbb leírtak szerint. Az M0-ás felől közeledve a nagytétényi, 6-os úti leágazásnál kell lejönni a körgyűrűről, majd a centrum felé elindulva az első lámpánál jobbra kell kanyarodni kanyarodva (Növény utca, onnan ld. fent).

Tömegközlekedéssel az egyik lehetőség, hogy a 3, Gy3, 14, 114 jelzésű buszokkal a Budatétény, Rózsakert megállóig kell utazni, onnan a Növény utcán lehet lesétálni a horgásztanyáig. A másik lehetőség, hogy a 13, 13A, 50, 138, Téténybusz jelzésű buszokról a Campona végállomásnál szállunk le, onnan a Növény utca szintén elérhető.

Torma László
Fotók: Géczi Orsolya, kabbel, tocra