Horgászvíz bemutató - A Vecsési-tó

Horgászvíz bemutató - A Vecsési-tó

A Vecsés határában található két hektáros víz 2000 nyarán született, teljesen saját erőből, földkitermelés során, tehát bányatóként. A horgászat 2002-től tekinthető folytonosnak, azóta a terület állandó fejlesztés alatt áll. A fiatal tó hamar a vecsésiek és a fővárosban élők egyik kedvelt vízterületévé vált. Látogassunk el a környék új és ígéretes gyöngyszeméhez!

Íme a tó panorámája
A fiatal tó hamar népszerűvé vált

A tó könnyen megtalálható, és viszonylag jól megközelíthető. A fogadtatás kellemes, kicsit eklektikus, de mindenképpen dicséretes. Eligazító és tájékoztató táblák és a kötelező parkoló teszi teljessé a képet érkezéskor. Ott jártamkor építkezés folyt, a bővítés kézzelfogható épületben testesedik meg, de látható nyomai vannak a park jellegű fatelepítéseknek - sajnos csak a védettebb helyeken maradt meg a többség.

A láthatatlan mederfenék sok szép halat rejt

A part egyhangú, a füvesedést valószínűleg a rendszeres taposás gátolja, ettől általában kopár hatást kelt, amit azaz egy-két bokor vagy fa nem tud ellensúlyozni. A kis szigetecskék, nagyobb földkupacok a vízben látványelemnek jók, különösebb funkciójukat nem tudtam felfedezni.

Hullámzás formálta partszakasz

A környezet egyébként rendezett, kukákba dobhatjuk a szemetet, de a víz mellett eldobált sok-sok cigarettacsikk szemet szúró volt. (Nem tudom mi lehet a megoldás erre, országos viszonylatban is kiábrándítóak a partok, azt hiszem, hogy az elszívott cigaretta eleve el nem dobása, hanem összegyűjtése orvosolhatja a problémát, amit egyébként sok dohányos - köszönet érte nekik - már meg is tesz).

Padot is találunk a parton, nem feltétlenül horgászias kellék, talán nem is baj, hogy nincs több belőle, az ilyen mesterséges karakterű vizeket még művebbé, túl késszé teszik általuk.

Bár nem szeretem a kötöttségeket, véleményem szerint azonban a fixen kialakított horgászállások komfortosabb megjelenést adnának a víznek. Most szinte akárhol leülhetünk, bárhol leállítható, leszúrható a bottartó-villa, és ha nincsenek sokan, akár keresztül is dobhatjuk a tavat. Persze azzal együtt, hogy mesterséges tó, itt is találhatunk jobb részeket, és ezek a jobb részek a legtöbb esetben - itt is - közvetlenül a parkoló környékén vannak. Állítólag.

Érdemes a horgászat előtt a tavat körbejárni, felfedezni

Mélyebb pontok is akadnak (2,2 m), de a víz keleti része kimondottan sekélyebb, a partszegélyben eleinte alig-alig mélyül, mégis zömmel egyenletesnek mondható a meder.

Fiatal kora miatt még nem iszapos a fenék, akadó ugyancsak nincs. Fenekezőre, rezgősre, vagy matchre egyaránt alkalmas a pálya.

A helybéliek a hagyományos módszereket kedvelik

A víz fő hala a ponty, a látott fényképek tanúsága szerint igen szép állatok is lakják, azaz lakták. Legutóbb termetes dévéreket (49 cm, 57 cm) fogtak, sőt a legnagyobb amur (9,2 kg) is a közelmúltban került partra.

Évente több horgászversenyt is rendeznek Vecsésen, ezek közül a következő augusztus 20-án lesz, ahol a helyi vándorkupát lehet elhódítani.

A tó egyetlen természetes vízzel sem vetekedhet, mérete sem túl nagy, viszont halasított, így hétvégi horgászatnak, felszerelést tesztelni, családi kiruccanásnak, ’rövidpecának’ megjárja. Egy biztos: Az 1500 tagot számláló egyesület és a tógazda nem kell, hogy szégyenkezzen miatta.

Pihenésre, kikapcsolódásra is kiváló a rendezett környék

,"s","80%","k"]

Tudnivalók:

Halak:

ponty, amur, süllő, harcsa, balin, ezüstkárász, dévérkeszeg

Rekordok:

ponty 6,17 kg; amur 9,2 kg; süllő 2,7 kg; harcsa 8,7 kg

Telepítés:

hetente

Szabályok:

elsődlegesen az Országos Horgászrend szerint

Horgászidő:

6-19 óra között

Elvihető:

2 nemeshal + 3 kg egyéb

Napijegy ára (fn/ifi):

2400/1600 (Vecsési HE tagoknak:2000/1200)

Napijegy kapható:

a tónál található halőrháznál; valamint több horgászboltban: Bp. Üllői út 784. (Suzuki Varró mellett); Gyál, Kőrösi u.; Monor, Kistói u. 5.; Bp. XVII., Zrínyi u. 55.; Maglód, Damjanich u. 5.; Vecsés, Díszállat bolt Kinizsi u.

Info:

Varga László - tel.: 06 30 9244 671

Megközelítés:

4-es út felől Gyál felé - Vecsésen át - az utolsó utcánál (Budai Nagy Antal u.) balra - betonút - híd - utána földút - jobbra kell betérni a tóhoz. A területen parkoló!

[-doboz]

Az útbaigazító táblán a horgászrend is megtalálható
Tájékozódást segítő térképrészlet

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.